Episodit
-
תחום האנרגיה בישראל בצמיחה ורבים תוהים כיום איך להכנס אליו.
ולכן הבאנו את אורי סדובסקי ויערה בן נחום, ששניהם התחילו לעבוד לא כל כך מזמן בתחום האנרגיה לספר - למה דווקא עבודה אנרגטית? איך מתקבלים בזמן שיש מחסור במשרות? מה הטיפים למציאת המשרה המושלמת ואיך לבלוט מעל כל המועמדים?
#לעבודבחשמלבאוויר -
בישראל יש המון שדות, והמון רצון להתקין אנרגיות מתחדשות - אז למה לא לשלב ביניהם בעצם? בר וייס, מנכ"ל Sun'Agri ישראל הגיע לאולפן כדי לעשות סדר בשילוב בין עולם החקלאות ועולם האנרגיה, או הדו-שימוש המושלם: אגרי וולטאי.
מה זאת מערכת אגרי וולטאית? האם להתקין פאנלים מעל שדות יכול לפגוע בהספק שלהם? מה הירק שהכי אוהב צל של פאנל? ואיך הופכים את זה למהפכה עולמית?
#חשמל_חקלאי_באוויר -
Puuttuva jakso?
-
סייבר ואנרגיה - לכאורה התחום הכי חם שיזמים ישראלים צריכים להקים בו סטארטאפ? למה?
כי אנרגיה מסופקת מתשתיות קריטיות - ואם הם כל כך קריטיות אז צריך להגן עליהם ממש טוב מתקיפות פיזיות ווירטואליות.
כדי להבין מה זה אומר להכין מתקן כמו תחנת כוח לתקיפת סייבר, איך נראית תקיפה ומה אפשר ללמוד מתקיפות שהיו בעבר, הבאנו לאולפן את אסף, ראש מטה הסייבר במשרד האנרגיה - שיסביר לנו למה מתחילת מלחמת חרבות ברזל הוא ישן פחות טוב, איך תקיפת סייבר נראית, ולמה אפשר לישון איכשהו בשקט?
#חשמל_מאובטח_באוויר -
אז מה הסיפור של אנרגיה גרעינית - אנרגיה גדולה מאטום קטן. כנראה שזה הנושא הכי שנוי במחלוקת, עם המוניטין הכי שנוי במחלוקת מגיע לאולפן של חשמל באוויר: 'אנרגיה גרעינית'.
אנרגיה גרעינית היא היכולת להשתמש בפירוק (או ביקוע) מחזורי של אטומים כבדים, כדי לייצר חום וחשמל. לא הבנתם? מזל שיש פרק שלם עם ד"ר אהוד אזולאי שמתמחה בתחום בכדי להסביר את הנושא.
איך בנוי קור גרעיני? מה ההבדל בין כורים מהדור הישן לחדש? האם הם מסוכנים? ואיך בכלל עובד ביקוע בהשוואה להיתוך.
#בא_לי_עוד
קצת מידע על הועדה לאנרגיה אטומית בויקיפדיהיום עיון אנרגיה גרעינית באוניברסיטת רייכמן בשיתוף קהילת אנרג'יקוםמסמך מדיניות ומחקר דעת קהל ישראלית - שנכתב על ידי הצוות של פרופ' יעל פרק מאוניברסיטת רייכמןסוגי כורים מתקדמים שונים בויקיפדיה -
פרק שלישי ואחרון בסדרת התשתית - רשתות החשמל: הברזלים, השנאים והטכנולוגיות החדשניות ביותר שמאפשרות להוסיף עוד הספק וחשמל על התשתית הקיימת.
אמיר לבנה, סמנכ"ל אסטרטגיה, חדשנות ושינוי מבני בחברת החשמל, הגיע לאולפן לפרט על רשת החשמל הישראלית, ואיך חברת החשמל עוברת תהליך שינוי מחברת חשמל מונופוליסטית לחברה שאחראית בעיקר על רשתות החשמל. חדשנות, חיישנים, רחפנים, והמון המון המון קווים באוויר.
#חשמל_על_הקווים באוויר -
פרק 41 - ממשיכים בסדרת התשתיות שלנו, והפעם: מה הסיפור של הדלק?
כדי לצלול לנושא הבאנו את סלבה ימפולסקי , רמ"ט תש"א (תשתיות אנרגיה) היוצא כדי לדבר על משק הדלקים בישראל.
החל ממכליות ענק, וכלה ברשת של מכלים וצינורות, בית זיקוק, ועד מיכל הנפט של האוטו שלכן (רחמנא ליצלן) - תזקיקים בישראל, זה לא דבר של מה בכך.
מה זה תזקיקים ולמה אנחנו זקוקים להם? איך דואגים לשמור על ביטחון אנרגטי?
#חשמל באוויר -
נתג"ז EXPLAINED בסרטון של 4 דק'קצת יותר על מבנה שוק הגז בישראלראש זוהר, מאגז הגז שלא שמעתם עליו
לאורך כל ישראל יש צינורות מתכת שדואגים לאספקה של... גז! ובדיוק כמו מקורות שאחראית על משק המים, נצלול להכיר את תפקיד נתג"ז, בחברת הממשלתית שאחראית על חלוקת הגז בישראל ולמדינות שכנות.
כמה גז יש באדמה? למה פעם בערד לא שילמו על גז בבתים? איך זה קשור ליציבות גיאופוליטית, למלחמת חרבות ברזל ומתי שוק האנרגיה בישראל יעבור לעבוד על גז.
#חשמל (וחום) ממולקולות באוויר (באדמה)...
בא לי עוד - -
פרק 39 - מאחורי הקלעים של סכסוכים ומלחמות
בתקופה לא פשוטה בארץ שלנו בחרנו לתת לכם Escape עם זווית מבט אחרת, ולהציג לכם קפיצה קטנה לעבר. יחד עם ד"ר עמית מור מנכ"ל שותף של Ecoenergy ומרצה באוניברסיטת רייכמן, נסקור כמה מלחמות במאה האחרונה ונגלה מדוע היו להם השפעות מרחיקות לכת על שוק האנרגיה בעולם.
איך מלחמת העולם הראשונה הוכרעה בזכות המעבר מפחם לדלק? מה עושה פוטין כדי להקדים את הסיכוי שלו לזכות במלחמה מול אוקראינה ואיך זה קשור למזרח התיכון?
#חשמלבאוויר -
מראשית התעופה לפני למעלה מ100 שנה, לא התקרבה מהפכה כזאת: EVTOL, או כלי טייס חשמליים הממריאים אנכית הופכים מחלום למציאות.
כדי לדבר על המציאות החדשה, הבאנו את רני פלאוט, מנכל חברת AIR שפיתחה והדגימה בארץ כלי רכב שכזה ממש.
כמה רחוק אפשר לטוס בכלי חשמלי מעופף? זה מטוס, מסוק או רחפן (או אולי שילוב של הכל?)? האם אנשים יסכימו לעלות על כלי רכב מעופף שכזה ואיפה עושים רישיון לאחד?
#חשמל באוויר, הפעם ליטראלי.
קצת עוד פירוט על איך עושים רישוי לכלי מעופף חדש לחלוטין?
#באליעוד -
מה קורה כשכלכלה חופשית ומשק אנרגיה נפגשים?
מבט למחירים בשוק החשמל האירופאי בבורסת epex.ועוד מבט למה שקורה בטקסס ( ERCOT)הסבר על קבועי זמן שונים שבהם מתרחשת מסחר
יאיר וינר מנכל יתר אנרגיה הגיע (מ'רחוק') כדי לספר לנו (מקרוב) איך משקי האנרגיה בעולם עוברים תהליך של פתיחה ובניית שוק חופשי, וכן, גם ישראל ישראל בדרך לשם.
איך עובד מכרז בשוק אנרגיה? למה מחירי החשמל יכולים לקפוץ למאות ולאלפי דולר במספר דקות? והאם זה בכל טוב שיש שוק חופשי?
וגם... איך עושים מזה כסף.
חשמל (ומסחר בו...) באוויר.
#בא לי עוד -
סולאור, חברה שנוסדה ע"י ד"ר שלומית זמיר וד"ר גרי זאיאץ,
מפתחת פאנל סולארי גמיש שאפשר ליישם על מגוון של פלטפורמות כמו מתכת, פלסטיק או זכוכית (חלונות), גגות רכים וחומרי בניין על בסיס אלומיניום.
הגמישות באה לידי ביטוי מבחינה טכנולוגית - הם מייצרים את ההתקן הסולארי ישירות על הפלטפורמה בטכנולוגיה של ננו-חלקיקים.
בפרק אנחנו מדברים על המשמעויות של פאנלים סולאריים כאלו,
איך זה ישרת רכבים חשמליים
והאם זה יעבוד במדינות נטולות שמש? -
AI נמצא בכל מקום, אבל במערכות האנרגיה הוא רק עכשיו נבנה בהדרגה ועדיין נמצא במסגרת מחקרים אקדמיים.
האם תפקיד המהנדס עתיד להשתנות כתוצאה מכך?
מה תפקידה של הבינה המלאכותית בעולמות האנרגיה והתחבורה?בפרק מתארח רם מחלב, מרצה עמית בטכניון ועובד בג'נרל-מוטורס ברכבים חשמליים בצוות של פיתוח טכנולוגיות לזיהוי תקלות בסוללות. את הדוקטורט שלו הוא כתב על שימוש בשיטות של מערכות לומדות ובינה מלאכותית מוסדרת כלומר - איך מנגישים אותה.
-
הערת המערכת - הפרק הוקלט באיכות בינונית, עמכם הסליחה: מבטיחים שהוא כל כך טוב שששוה להקשיב לו בכל זאת!
Negative emissions explained
פרק 34 של חשמל באוויר והפעם איך משתמשים באנגיה ירוקה כדי לתפוס פחמן דו חמצני (וגם להפוך אותו לירוק) - בכדי להבין את תחום הCDR - Carbon dioxide reomovals הבאנו לאולפן את אמיר שיינר מנכ"ל חברת Repair.
יפאייר, מפעילה מערכת אלקטרו כימית שמצליחה להפריד מהאוויר בחוץ פחמן דו"ח ובהיקף הפחתת פד"ח מהאוויר של מאות מיליוני טונות בשנה, יכולה להיות גורם מכריע במאבק שלנו בהתחממות הגלובלית.
איך אפשר להפחית בכמות ש'תזיז את המחט'? האם זה בכלל ירוק ? ואיך עושים מזה כסף - הכל בפרק המטורף הזה.
#חשמלופחמןבאוויר
#באליעוד -
פרק 33 - מדריך היזם הרשמי - איך מכינים ואיך מגיעים לאקזיט בתחום התחבורה החשמלית והאנרגיה? הבאנו את דורון פרנקל, מנכל Driivz, כדי לספר על מאחורי הקלעים של אחד האקזיטים הגדולים שהיו בתחום בישראל בשנים האחרונות
בכדי לראות רחוק, ולהצליח להגיע רחוק צריך לתכנן מראש באופן חכם - בפרק נשמע איך בחרו על איזה לקוחות תאגדיים להתמקד, איזה משקיעים לבחור ואיך זה בעצם עובד כשאתה מוכר את החברה לאחד המשקיעים שלה - ואפילו, איך נראה היום שאחרי.
נזכיר שDRIIVZ נמכרו לVONTIER, שהם גם הרוכשים של ספארקיון - שהיו איתנו בפרק 'גלגול נשמות של סוללות' ובנוסף - שאם אתם רוצים להבין מה DRIIVZ עושים שווה להקשיב לפרק על טעינה חכמה
#באליעוד
אתר האינרטנט של DRIIVZ והודעה בתקשורת על האקזיט -
פרק 32 - גיל שביט ושלי זרגסי מחברת ג'נסל מספרים לנו על עתיד המימן, האמוניה ואיך הם קשורים לטעינת רכבים חשמליים.
תהליך הפיכה של מימן לאמוניה -או האבר-בושגישות שונות לאגירת מימןאסטרטגיית המימן של משרד האנרגיה לשנת 2023
מימן, המולקולה הקטנה בעולם - היא בעצם חומר נהדר וחלקלק, ,אשר מחד יכול להפוך את העולם לשלנו לירוק יותר, ומאידך - מאד לא קל ליצור אותו, ועוד יותר לא קל לאגור אותו.
לכן - באמצעות שימוש במולקולות אחרות כמו אמוניה, ניתן לאגור יותר אנרגיה, בפחות נפח.
מה זה פצחן? איך והפכים מימן לאמוניה? והאם אנחנו צריכים לפחד ממנה?
הכל ממש בפרק חדש של חשמל באוויר.
עדכון - יוני 23 - משרד האנרגיה פרסם את אסטרטגיית המימן שלו שאתם מאד מוזמנים לקרוא
#באליעוד -
פרק חגיגי עם מנכ"לית IRP systems ,
מורן פרייס, על המנועים העיקריים של תעשיית הרכב החשמלי (תנו לזה לשקוע רגע...)ואם לא ירד האסימון תשכחו ממושגים כמו ראש מנוע, והכירו את מוח המנוע: הלא הוא הבקר החשמלי. בקר חשמלי הוא רכיב שמאפשר לשלוט בפעילות המנוע החשמלי, ולהתאים את הפעולה שלו למצב שבו הוא נמצא. איך עובד מנוע חשמלי? איך הוא שונה ממנוע בעירה פנימית? למה הוא פשוט לא מתקלקל ואיך IRP עוזרים לייצר עולם ירוק יותר?
#חשמל באוויר
#בא לי עוד
- הסבר מפורט על מנוע חשמלי ועל פעולת הבקר.
- הבדל הנצילות בין בקרים שונים
- צלילה למבנה תעשייה הרכב: איך עושים אוטו?
-
פרק 30 - על שוק ועל חשמל
נורית גל הגיע להוציא את צוות חשמל באוויר מהשוק ולתאר לנו את מודל השוק. או במילים אחרות - ביום שבו אנחנו נהיה מסוגלים לעבור למספק חשמל משלנו , מודל שוק ההחשמל יבטיח לנו (ולכל משק החשמל) תעריפים טובים, והטמעה טובה יותר לאנרגיות מתחדשות.
זה ממש ממש ממש מורכב וממש לא 'שוק' - אלא שיק!,
מה תעריף החשמל היו ומה יהיה תעריף החשמל בעתיד? מתי חברת החשמל תהפך למתחרה אמיתית בשוק החשמל? ומה זה הסכם מכירת חשמל פרטי?
#חשמל באוויר
-
פרק 29 - שוק יד השנייה של הרכבים החשמליים - Explaned
דמייינו מצב מאד לא מופרך: אתם קונים אוטו חשמלי, ומחליטים למכור אותו. הכל טוב ויפה, אבל הנה כמה שאלות למחשבה? כמה לבקש? איך לבדוק אותו (ויותר חשוב - איך לבדוק את מצב הסוללה שלו) וכמה זמן משתלם להחזיק רכב חשמלי?
על כל השאלות האלה ועוד רבות נוספות הגיע דניאל שמיל (כתב הרכב והתחבורה של דה-מרקר) לענות לנו. כי הרכב החשמלי של היום - יהיה בשוק יד השנייה של מחר.
#חשמלבאוויר -
פרק 28 - פרק מיוחד לפני יום העצמאות, עם סמל ישראלי מובהק: רכב ישראל, הגרסא החשמלית.
פרויקט החשמול ועוד רבים פורסו בתוכנית הפיתוח של הרכבת. שווה בדיקה!איך עובד קטר חשמלי?חשמל באוויר - בגרסת הרכבת
הבאנו לאולפן את זיו לוי, מי שאחראי על כל פרוייקט חשמול הרכבות, שיספר לנו איך הופכים רכבת שפעלה מאז קום המדינה על דלק פוסילי - לחשמלית ומודרנית. פרק חובה לכל חנון רכבות (כמו אשל) וגם למי שלא. למה בעצם מחשמלים את הקווים? מה חשבון החשמל הכולל של הרכבת? ואיפה תהיה תחנת הרכבת (הכבדה) הבאה?
#בא לי עוד -
קפצנו בפרק היום אל המחר, כלומר מה יקרה ברגע שבו לא נצטרך למחזר - כלומר, באמצעות טכנולוגיה מתקדמת לייצור מימן מכל סוג של אשפה. לירן ושירלי מחברת Boson Energy מפרטים לנו איך הזבל שלנו יכול להיות מקור מפתיע וירוק למימן ואנרגיה.
איך טיפול מקומי באשפה כל זה יפתור את בעיית הטמנת הזבלהבעולם? למה מפרידים פסולת? מה הקשר בין מדורה, פחם, מימן וריח רע של שקיות הזבל?
מומלץ בחום להקשיב לפרק עם homebiogas, לפני ההאזנה לפרק זה. - Näytä enemmän