Episodit
-
Η Δήμητρα Ζαπονίδου ήταν διεθνής πρωταθλήτρια στην καλαθοσφαίριση και η πρώτη αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών. Τα ΜΜΕ την αποκαλούσαν «Μήτσο» και «θηλυκό Γκάλη» και αναμφίβολα υπήρξε πρωτοπόρος αθλήτρια για την εποχή της. Για αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα συζητάμε με την τωρινή αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών, ‘Αρτεμις Σπανού, που μας μιλά για τη ζωή στην Γαλλία, αλλά και για τους στόχους του Eurobasket 2025.
-
Η Greta Thunberg είναι Σουηδή ακτιβίστρια, που από μικρή ηλικία τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της για τις δράσεις της σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, αποτελεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Η Εύα Παπανικολάκη είναι συντονιστικό μέλος στην Αθήνα των Fridays For Future, του γνωστού κινήματος που ξεκίνησε στα 15 της χρόνια η Γκρέτα Τούνμπεργκ, και συμμετέχει σε διεθνείς δράσεις για το περιβάλλον.
-
Puuttuva jakso?
-
Σε αυτό το επεισόδιο τιμάμε μία σπουδαία παγκόσμια Ελληνίδα, ένα αηδόνι της όπερας, με στίγμα ανεξίτηλο και διαχρονικό στο διεθνές στερέωμα: τη Μαρία Κάλλας. Δεν υπάρχει σκηνή που να μην κατέκτησε, από την Όπερα της Ρώμης ή τη Σκάλα του Μιλάνου, μέχρι τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και των Παρισίων. Η υψίφωνος Κάτια Πάσχου μας μιλά για την απόλυτη ντίβα της όπερας, την οποία θα υποδυθεί σε παράσταση μίας φανταστικής συνάντησης με τη Σοφία Βέμπο.
-
Η Judit Polgar θεωρείται η ισχυρότερη γυναίκα σκακίστρια όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα είναι η πρώτη και η μόνη γυναίκα που ξεπέρασε τα 2700 Έλο και για σχεδόν 26 συναπτά έτη διατήρησε τον τίτλο της σκακίστριας με την μεγαλύτερη αξιολόγηση στον κόσμο. Η Ευαγγελία Σίσκου είναι μόλις 11 ετών και πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στο σκάκι. Αυτή είναι η πρώτη της συνέντευξη και όπως λέει, το σκάκι είναι για εκείνην τρόπος ζωής.
-
Η Bertha von Suttner ήταν Αυστριακή λογοτέχνης, ειρηνίστρια και η πρώτη γυναίκα κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του ειρηνιστικού κινήματος και η μορφή της εικονίζεται τιμητικά στο αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ. Ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου είναι μία από τις φωνές των νέων στον ΟΗΕ, έχει δημιουργήσει το «Teens 4 Greece», το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα, και ήταν ο μόνος Έλληνας υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά 2019», μαζί με την πολυσυζητημένη Γκρέτα Τούνμπεργκ.
-
Η Μαρί Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικοχημικός, που κέρδισε δύο φορές το βραβείο Νόμπελ. Ήταν μία παθιασμένη και πρωτοπόρος επιστήμονας, που άφησε εποχή ως η πρώτη γυναίκα που πήρε το εν λόγω βραβείο, αλλά και η πρώτη γυναίκα που της παραχωρήθηκε έδρα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1906. Η Έλια Ψυλλάκη μπήκε στη λίστα με τους 100 κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στην Αναλυτική Χημεία. Είναι καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το 2021 ξεχώρισε για την έρευνα και την κατάρτισή της ανάμεσα σε χιλιάδες μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
-
Η Maria Montessori ήταν Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός, γνωστή για τα γραπτά της στην επιστημονική παιδαγωγική και για την φιλοσοφία της εκπαίδευσης που φέρει το όνομά της. Η εκπαιδευτική της μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Η Ράνια Λάμπου είναι δασκάλα, συγγραφέας. εθελόντρια και ακτιβίστρια, που διακρίθηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές με το βραβείο της «καλύτερης δασκάλας του κόσμου».
-
Η Emmeline Pankhurst ήταν Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του βρετανικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών (σουφραζέτες) που αγωνίστηκε για να αποκτήσουν οι γυναίκες κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, και κυρίως το δικαίωμα της ψήφου. Η Εύα Κώττα είναι το πρόσωπο πίσω από τον λογαριασμό «The Abstract Girl» που ακολουθούν χιλιάδες έφηβοι στο Instagram. Τα ζητήματα που επιλέγει να θίξει σε δημοσιεύσεις της έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες να επικοινωνήσουν μαζί της για να μοιραστούν τις ιστορίες της ζωής τους.
-
Η Valentina Tereshkova είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που πήγε στο διάστημα με αποστολή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1963. Ήταν μόλις 26 ετών και χρειάστηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα. Η Ανεζίνα Σολωμονίδου είναι πλανητική γεωλόγος, ερευνήτρια και συνεργάτιδα της NASA, του ESA και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Υπάρχει ζωή εκεί έξω; Για πόσο ακόμα θα κατοικείται η Γη; Έχει φτάσει ο πλανήτης μας στα όριά του;
-
Η Kathrine Virginia Switzer έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ως επίσημα εγγεγραμμένη αγωνιζόμενη. Ήταν μόλις 20 ετών και κατάφερε να τερματίσει επεισοδιακά, αφού ένας κριτής την κυνηγούσε για να την βγάλει εκτός, επειδή ήταν γυναίκα! Η Ζωζώ Χριστοδούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Αθήνας και οι εμπειρίες ζωής τους μας εμπνέουν. Η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη αναδεικνύει δύο παράλληλες ιστορίες γυναικών που δεν το έβαλαν κάτω, και τελικά τα κατάφεραν!
-
Η Simon de Beauvoir θεωρείται η ιέρεια του φεμινισμού και το βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» η… βίβλος του. Γι’ αυτή τη γυναίκα συζητάμε με τον Βασίλη Νανούρη, έναν άντρα φεμινιστή, ο οποίος διατηρεί μία από τις πιο δημοφιλείς γυναικείες σελίδες στη χώρα μας με τον τίτλο «Μη γεννήσεις κοριτσάκι». Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα εμπόδια που καλείται σήμερα να προσπεράσει μια γυναίκα; Και πόσο επίκαιρα είναι όσα έγραψε και είπε κατά τη διάρκεια της ζωής της η σπουδαία Simon de Beauvoir?
-
Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ είναι η Γιαπωνέζα Junko Tabei. Στην αρχή δεν την στήριζε κανείς, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η Χριστίνα Φλαμπούρη στον 21ο αιώνα μοιάζει σαν να ακολουθεί την πορεία της, αφού είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε τόσο το Έβερεστ όσο και τις επτά κορυφές του κόσμου. Όπως η Junko. Πλέον παίρνει... τα βουνά μαζί με το αγοράκι της, αλλά και με μητέρες που έψαχναν μία έξοδο διαφυγής.