Episodit
-
מדוע כה חשוב שמשה יעלה להר ויתבונן על הארץ? מה הראייה שלו נותנת לנו מבחינה נפשית עד ימינו?
זהו השיעור האחרון בסדרה.. נהנתם? רוצים להגיד תודה לרב איתיאל? כתבו את מילותיכם כאן בקישור ונעביר לו את התודות:
https://forms.gle/ZL1AkjKtHrQR8qM6A
רוצים להתחיל מבראשית? הסדרה נשארת כאן בספוטיפיי וכל הרוצה - יבוא ויטול.
-
שירת האזינו מציגה מודל אחר לקשר בין ה' לעם ישראל. קשר ראשוני ובסיסי יותר, שנשמר תמיד, גם כאשר הרבדים הגבוהים יותר מתפרקים. ההיזכרות ברובד הזה חיונית לעתיד הנפשי של עם ישראל.
-
Puuttuva jakso?
-
פרשית התשובה מגיעה על רקע הסיום הנורא של פרשיית הקללות, המאפסת את כל ההיסטוריה הישראלית. דווקא התרסקות כה קשה מאפשרת תיקון ממקום מפותח.
-
כיצד שומרים על מתח רוחני בתוך עולם פיזי ויציב? השאלה הזו מהדהדת בפרשה לקראת הכניסה לארץ. המענה מגיע בדמות מצוות הביכורים, כתיבת התורה על אבנים ופרשיית הברכות והקללות.
-
הפרשה מציגה את המצוות מכיוון חדש - הן מקבלות טעמים ומשמעויות וכן מתוארות כחלק ממערכת היחסים החדשה בין עם ישראל לה', מתוך המקום הבוגר של דור הנכנסים לארץ.
-
הפרשה מציגה דינאמיקה עדינה בין ההנהגה העצמאית של עמ"י בשעריו, לבין המשמעת למרכז הרוחני בבית המקדש. איזון כזה מאפשר התעצמות והתבגרות של העם, יחד עם ריסון והגבלת הכח.
-
הפרשה מציגה מודל חדש לעבודת ה', לאחר ההתנחלות בארץ: הקשר יהיה יותר מרוחק, רק במקום אשר יבחר ה'. זאת מתוך אמונה כי העם יכול לחיות חיי חול, תוך התבוננות מלאת יראה כלפי המקדש.
-
משה מספר מחדש את סיפורי המדבר, מתוך פרספקטיבה חדשה ורחבה יותר. בייחוד מעניינת הגישה החדשנית שלו להליכה 40 שנה במדבר ולאכילת המן ולמשמעויותיה.
-
כיצד ייתכנו הבדלים בעשרת הדיברות? נראה שמשה מעביר כאן את העם חוויה של יצירת חיבור נפשי מחודש בכל דור עם התורה, דרך האפשרות לפרש אותה.
-
הפרשה מתארת את המעבר של משה ממנהיג ניסי ופועל למנהיג מדבר. המעבר קשור לחילופי הדורות, המאפשרים קשר אחר בין משה לעם.
-
המלחמה עם מדין מהווה אב טיפוס להתמודדויות התרבותיות שעוד מצפות לעם בעתיד. היא כוללת בתוכה תובנות אודות העדינות הנדרשת במאבק מול תרבויות מאיימות.
-
כיצד ניתן להעביר את השרביט בין הדור היוצא לדור הנכנס, תוך הפחתת המשברים הנפשיים?
-
כיצד אפשר לפגוע בעם ישראל? הפרשה מלמדת אותנו כי מתקפה מאגית לא עובדת, אך פיתוי לסטייה מהדרך היא המפתח. רק עם ישראל יכול לתת את הנשק בידי אויביו הרוחניים.
-
מה היה חטאו של משה במי מריבה? קריאה פסיכולוגית במקרא יכולה להציע מבט חדש על תגובתו הקשה של משה לתלונות העם לאורך ההליכה במדבר, כשהשיא בפרשת מי מריבה.
-
קנאה נובעת מתחרותיות קשה, שלא מאפשרת את קבלת המקום האישי. המקנא יעשה הכל כדי לעקוף את אלו שמעליו או להוריד אותם. בסופו של דבר הוא הנפגע הראשי מכך, כפי שקרה לקרח ועדתו.
-
איך מתמודדים עם עתיד לא ידוע? אפשר לשלוח מרגלים ולבנות תסריטים, אך כנראה שזה רק מחריף את החרדה. אבל יש גם דרך אחרת, שאותה מייצג יהושע.
-
חטא המתאווים מסמל את המתח בין ההתקדמות למשיכה אחורה, אל המקום הנמוך אך המוכר. תגובת ה' מראה את המורכבות בהתמודדות עם משיכה זו - חיזוק הרוח ומתן בשר.
-
מדוע הנזיר מגדל שער ראשו ונאסר בשתיית יין? על הארגון הרוחני של מחנה ישראל, ההסדר החברתי והגמישות ביחס לפורצי המסגרות.
-
מה חשיבותם של כל הפרטים היבשים הממלאים את הפרשה? על המהות של המפקד, מעבר לריבוי הנתונים.
-
הסכנה הגדולה של היחיד והחברה היא ההתקבעות והניוון. פרשות בהר בחוקותי נועדו כדי שניזהר מהמקום הנפשי הזה. בכך הן מאירות את ספר ויקרא כולו באור חדש.
- Näytä enemmän