Episodit
-
Nu kan du lyssna in på det senaste avsnittet av Advokatsamfundspodden. Denna gång leder Willy Silberstein ett samtal om hur advokater arbetar för att förhindra risken att utsättas för penningtvätt. Med i samtalet är:
Karin Faxén Ågrup, Senior Compliance and Risk Adviser, Advokat på Mannheimer SwartlingNiclas Rockborn, Partner/Advokat på Gernandt& DanielssonJens Kallmin, Biträdande chefsjurist och ansvarig för tillsynsenheten på Sveriges Advokatsamfund
Tillsammans berör de syftet med penningtvättslagen, hur advokater bör och kan arbeta för att förhindra risken för att utsättas för penningtvätt, samt vikten av att känna sin klient och att ha rutiner för klientkontroll och riskbedömning.
-
Seminarium från Advokatdagarna där advokaterna Johanna Näslund, Silvia Ingolfsdottir och Leonardo Merino samtalar med moderatorn ledarskapsutvecklaren Malin Nyman om ledarskap.
Hur definierar vi ledarskap? Vad har delägarkollektivet på en advokatbyrå för ansvar kring det pågående ledarskapet när det finns en MP? Vad har en fyr med ledarskap att göra? Är unga biträdande jurister på advokatbyrå bortskämda? Kan man förvänta sig att få ihop livet om man arbetar på Advokatbyrå?Viktiga frågor där man i detta samtal från Advokatdagarna kan få inspiration och kunskap kring ledarskap och sin egen utveckling, både som advokat och biträdande jurist på advokatbyrå.
-
Puuttuva jakso?
-
Alla ordföranden från Advokatsamfundets sju olika avdelningar samtalar med Mia Edwall Insulander om avdelningarnas arbete
Norra avdelningen Fredrik Burvall
Mellersta avdelningen Ylva Lindahl Hennel
Stockholmsavdelningen Mikael Klang
Östra avdelningen David Sommestad
Västra avdelningen Malin Wassén
Södra avdelningen Fredrik Sandgren
Utlandsavdelningen Jonas Nordgren
Varför är det viktigt med lokal förankring i advokatfrågor, hur engagerar man de yngre ledamöterna och vilka frågor är viktigast inom Advokatsamfundet just nu.
-
Författarna, Malin Persson Giolito och Agnes Lidbeck, samtalar med Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander - som nyligen gett ut sin romandebut ”Tvisten” - om bland annat:
Sina senaste böcker; novellsamlingen "Motiv" respektive romanen "All min kärlek" När en framtidsdystopi med övervakning och skamlösa politiska utspel plötsligt påminner om samtiden Hur "Flickan med svavelstickorna" till sist fick ett lyckligt slut Vilka böcker de är allra malligast över Varför vi bör ta berättelser på större allvar Huruvida ett debattutspel i DN är mer effektivt än romaner för att påverka samhället Det bästa sättet för att skaffa sig skrivkramp Hur man finner tid för skrivande - och om det är ett osympatiskt drag att hellre umgås med romankaraktärer än vänner.Till sist: Lästips! (den bok Malin Persson Giolito pratar om i podden är "Writers and Lovers" av Lily King).
Samtalet leds av Willy Silberstein.
-
Den tidigare brottmålsadvokaten Peter Althin samtalar med den f.d. överåklagaren Sven-Erik Alhem och sin tidigare adept, advokat Kristofer Stahre, om:
# Hur försvararrollen har förändrats över tid
# Yngre kollegors främsta konkurrensfördel
# ”En plädering ska vara max 15 minuter” – och andra handfasta råd som Peter en gång gav Kristofer
# Den svåra balansgången mellan retorisk briljans och pajaskonster i rättssalen
# Skillnader i personlighetstyp mellan åklagare och advokater
# Konkurrens, äregirighet, och varför advokater borde bli bättre på att backa upp varandra
# Visitationszoner, kronvittnen och anonyma vittnen – heta rättspolitiska frågor där gästerna (föga förvånande) inte alls är överens
Detta och mycket mer i ett något annorlunda och extra långt avsnitt av Advokatsamfundspodden – som denna vecka leds av Petter Svensson.
-
DN-journalisten Josefin Sköld är årets mottagare av Advokatsamfundets journalistpris. Hon ligger bakom flera undersökande reportage som väckt stor uppmärksamhet och medfört konkreta förändringar. Lex Lilla hjärtat, uppkallat efter en familjehemsplacerad flicka som tragiskt avled efter att ha flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar, är kanske det allra tydligaste exemplet på det. Hör henne berätta om sina avslöjanden, vad som är hennes främsta drivkraft som granskande journalist, och hur hon ser på barnets bästa i spåren av sitt arbete. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander leder samtalet.
-
Hur dömer författare i Advokatsamfundets rättegångsspel? Hur sker bevisvärderingen när ord står mot ord i ett mål om relationsvåld? Under Almedalsveckan i Visby anordnade Advokatsamfundet för tredje året i rad ett rättegångsspel om ett fiktivt fall med brottsrubriceringen misshandel. En man står åtalad för att ha misshandlat sin hustru. Han gör gällande nödvärn.Rättegångsspelet gav inblick i bevisvärdering och utgången skilja sig beroende på hur man värderar muntliga utsagor. Är det lägre beviskrav i mål som handlar om relationsvåld?I podden diskuterar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander den fiktiva rättegången och utgången tillsammans med de medverkande; hovrättsrådet Mikael Swahn, advokaten Johan Eriksson ( också nämndeman i rättegångsspelet), författarna Mari Jungstedt och Johan Theorin, åklagaren Anna Svedin och advokaten ( försvarsadvokat i rättegångsspelet) Annika Nisser.
På Sveriges Advokatsamfunds Youtube-kanal kan du kika på rättegångsspelet som spelades in under Almedalsveckan 2024: ...klicka här...
-
Vilka särskilda utmaningar finns det idag för kvinnor som arbetar som advokater? Hur kommer det sig att fler kvinnor lämnar yrket jämfört med domare och åklagare? Sabina Saidi, Minna Boström och Isabel Cantos, advokater från byråer av varierande storlek och inriktning, har olika uppfattningar om utvecklingen har gått framåt eller bakåt de senaste åren. Lyssna på det panelsamtal, under ledning av Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som spelades in under Rakelkonferensen den 13 maj.
-
Advokat Börje Samuelsson är avgående ordförande i disciplinnämnden efter närmare sju år på posten. Under senare år har flera försvarsadvokater ertappats med att begå svåra övertramp mot god advokatsed. Hur kommer det sig? Och varför värjer han sig trots detta mot påståenden om ”advokatröta”? Hur ser han på en utveckling där staten skulle ta över disciplinnämndens uppgifter och vilka effekter skulle det få? Och varför är man en dålig advokat om man inte har minst två ärenden som vid granskning skulle föranleda en erinran? Lyssna på Börje Samuelsson i månadens avsnitt av Advokatsamfundspodden.
-
Hållbarhet och miljö blir allt större frågor i hela samhället. Det betyder också att allt fler advokater och jurister måste ha koll på lagar och EU-direktiv på området. Hör Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, advokat David Frydlinger och juristen Anette Magnussson diskutera hållbarhet och juridik i Advokatsamfundspodden.
Samtalet leds av journalisten Willy Silberstein.
-
Handlar den rättspolitiska utvecklingen om repression eller normalisering? Vad skulle man egentligen få höra om man vore en fluga på väggen när riksdagens justitieutskott sammanträder? Och hur ser våra folkvalda på advokatrollen, Advokatsamfundets oberoende och tillsynen över advokater? I samband med att justitieutskottet besökte Advokatsamfundet spelades ett poddavsnitt in med några av utskottets representanter: Ardalan Shekarabi, socialdemokrat och vice utskottsordförande, Rasmus Ling, miljöpartist och utskottsledamot samt Fredrik Kärrholm, moderat och suppleant i justitieutskottet.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander kommenterar poddsamtalet som modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
Hot, våld och trakasserier mot advokater har varit Advokatsamfundets fokusfråga under 2023. Enligt en enkät som gjorts bland advokater verkar problematiken öka och påverka advokaterna negativt i deras yrkesutövning.
Hur går det att arbeta förebyggande? Vad ska man göra om man utsätts och hur påverkas man som människa?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Fredrik Ungerfält och säkerhetskonsult Bengt Sundin.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein
www.advokatsamfundet.se
-
Hur har året varit ur ett advokatperspektiv? Varför är advokatrollen ifrågasatt och vilka skillnader/likheter i det hänseendet finns mellan advokater verksamma inom brottmål respektive affärsjuridik? Varför är det så viktigt att advokater och Advokatsamfundet är oberoende från staten? Och varför vill man arbeta som advokat, egentligen?
Om det handlar nyårsavsnittet som också tar dig med på en spaning mot framtiden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander samt advokaterna Carla Pantzar och Emil Andersson.
www.advokatsamfundet.se
-
Advokatsamfundet inrättar en ny tillsynsenhet – hur kommer det sig och hur ska den fungera? Vad innebär det egentligen att arbeta proaktivt för att fånga upp risker för etiska överträdelser bland advokater? Och varför ska Advokatsamfundet ansvara för tillsynen och inte en statlig myndighet?
Medverkar gör Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, Bo Ahlenius, advokat och tillsynskommitténs ordförande, Peter Danowsky, advokat och ledamot i tillsynskommittén och Jens Kallmin, biträdande chefsjurist, Advokatsamfundet.
Poddavsnittet modereras av journalisten Willy Silberstein.
-
Hur ska advokatbyråer göra för att även i framtiden attrahera och behålla de bästa juridiska talangerna? Vilket ledarskap krävs för att skapa förutsättningar för en jämställd karriärutveckling?
Medverkar gör advokaterna Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Henrik Kjellander, John Neway Herrman, före detta advokaten Anne Riegnell, professor Jessika van der Sluijs och arbetspsykologen Jens Näsström.
Poddavsnittet modereras av Jana Söderberg.
www.advokatsamfundet.se
-
Vilka frihetsberövande påföljder bör unga lagöverträdare få? Hur väl rustad är Kriminalvården för att ta in 15-17-åringar? Vilken blir den största skillnaden mellan att Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården tar hand om unga kriminella? Och har samhället misslyckats om vi sätter ungdomar i fängelse?
Medverkar gör advokaterna Johan Eriksson och Carla Pantzar samt justitierådet Agneta Bäcklund som är särskild utredare i Utredningen om frihetsberövande påföljder för unga (Ju 2021:17).
Poddavsnittet modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
Vad gör en konkursförvaltare och rekonstruktör? Hur går det till att rädda tillgångar och bolag i kris? Det handlar om konkurser, arvoden och vägen till yrket i Advokatsamfundspodden denna gång. Medverkar gör advokat Hans Andersson, ordförande för Rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet (REKON), advokat Lars-Henrik Andersson och Joseph Zamani, jurist på Handelsbanken.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
Artificiell intelligens, AI, verkar vara på allas läppar – men hur ska advokater använda det egentligen?
Om AI gör det mekaniska och analytiska arbetet och människor det som kräver empati och mod – fungerar det i advokatbranschen? Hur vet vi att den information som AI tar fram är tillförlitlig och hur ska uppgifter skyddas?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Mikael Satama Granberg och Charlotta Kronblad, doktor i digital transformation och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
www.advokatsamfundet.se
-
På vilket sätt kan man som advokat tänka som en elitidrottare för att vara mer förberedd i sin yrkesroll? Och vad är egentligen bluffsymdromet?
Juridikprofessor Heidi Brown, dekan vid New York Law School, och arbetspsykolog Jens Näsström förklarar hur man som advokat bör hantera onödiga stressfaktorer, hur man hittar ett välbefinnande i yrkesrollen genom självledarskap och varför advokater är inte ”hjärnor på ben”.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander modererar samtalet.
www.advokatsamfundet.se
-
Vad händer när barn och unga tvångsomhändertas? Vem värnar deras rättssäkerhet? Hur ser advokaternas roll ut i ärenden som rör unga?
Det handlar om den granskande reporterns arbete och hur journalistiken kan påverka lagstiftningen genom att belysa tvångsvårdens mörkaste rum.
Gäst i Advokatsamfundspoddens sommarsamtal, med generalsekreterare Mia Edwall Insulander, är Daniel Velasco, granskande reporter på Sveriges Radio, och mottagare av Advokatsamfundets journalistpris i år.
www.advokatsamfundet.se
- Näytä enemmän