Episodit
-
Vi har läst "Harry Potter och de vises sten" av J.K. Rowling från 1997 och "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe från 1978. Magiska händelser och en gåta som tre vänner löser är den gemensamma nämnaren i dessa klassiska barn- och ungdomsböcker, eller om man ska säga allåldersböcker, för de tycks älskas av människor i alla åldrar.
-
Tove Janssons "Sommarboken" från 1972 är skriven för vuxna och handlar om Sofi som en sommar bor på en ö med farmor och pappa. En tänkvärd och rolig bok om livet, döden, åldrandet och framtiden som får oss att tänka på dikter av Tomas Tranströmer och Verner Aspenström.
-
Puuttuva jakso?
-
Om hur ölänningarna skulle hindra militär invasion under andra världskriget genom att gräva en kanal tvärs över ön handlar Johan Theorins senaste bok om Gerolf i "Ristmärken" (2023). Kanalen kallas Föralinjen och arbetet med den finns dokumenterat i boken "Har du hört talas om Föralinjen?" av Gunnar Syrén från 1990. Den här gången blandar vi spänning och historia. Klicka på bilden och lyssna vad vi tyckte.
-
Att dra sig tillbaka från samhället är temat för det här avsnittet. Annika Norlins roman "Stacken" som utkom 2023 handlar om en grupp människor som mer eller mindre frivilligt söker en fristad i ensligheten. Henry David Thoreau gav 1854 ut sin bok "Walden" om sitt experiment att leva enkelt utanför staden för att söka andligheten. Vi läste Frans G Bengtssons översättning från 1924 och nyöversättningen av Peter Handberg från 2006.
-
Maria Lang i Värmland och Erik Andersson på de brittiska öarna inspirerar till resande. I "De röda kattorna" från 1965 berättar Maria Lang en kriminalhistoria som tar oss genom större delen av Värmland, från Mårbacka till Rämen i norra Värmland. Erik Anderssons bok "Torv" från 2023 är en samling essäer från hans resor till Hebriderna och sydöstra England. Två kunniga författare som väver in fakta på ett lättsamt sätt.
-
Jämtland ur två perspektiv. Sara Strömbergs kriminalroman "Skinn" och Karin Härjegårds feelgoodroman "Sömmerskan och friheten". Journalisten Vera Bengtsson kanar omkring på hala vintervägar och jagar en yxmördare. Hilda och Helena gräddar våfflor till turisterna och drömmer om en ny framtid.
-
"Hemlängtan" är en novell skriven av en AI-robot. Den bygger på Selma Lagerlöfs roman "Kejsaren av Portugallien" som Novellix bett en AI-robot skriva en ny berättelse om. Det blev något helt annat än Selma Lagerlöfs känslofyllda roman. "Kejsaren av Portugallien" är en fyra klassiker som skrivits om av en AI-robot, ChattPTG, och ingår i en box från Novellix.
-
Liza Marklunds senaste deckare "Stormberget" utspelar sig delvis i Messaure, en plats för människor som arbetade med utbyggnaden av vattenskraften i Lule älv på 1960-talet. Socialantropologen Jannete Hentati tar ett helhetsgrepp på utbyggnaden av vattenkraft i Lule älv ut olika perspektiv. Hennes bok "Älven i mig" är en blandning av reportagebok, reseskildring, släkthistoria med inslag av torra fakta och däremellan äktenskapliga problem.
-
Om rim, ramsor och diktrader vi burit med oss genom åren alltifrån Falstaff Fakir, Arosenius, Lennart Hellsing till Gustaf Fröding och Nils Ferlin.
-
Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvände 2014 efter många år utomlands till mormor Valentina i Ukraina. I den självbiografiska boken "Röda sirener- en ukrainsk familjehistoria" berättar hon om sitt möte med sitt hemland och jakten på sanningen om morbror Nikodim som försvann under andra världskriget. Boken kom 2022.
Jamaica Kincaid skriver i "En liten plats" från 1988 om hur korruption, turism och vanskötsel har förstört hennes barndoms ö Antigua.
-
Den norske författarens Lars Myttings bok "Ved. Allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ utkom första gången 2012 och 2018 i redigerad utgåva redigerad för svenska förhållanden. Att arbeta med ved handlar om att arbeta med händerna och om handens arbete handlar boken "Medan handen arbetar vidgas blicken" där nio författare skriver om hur praktiskt arbete stimulerar hjärnan.
-
Carl-Göran Ekerwald fyllde 100 år den sista december 2023, tidigare under året gav han ut essäboken Fördelen med att bli gammal där han i korta avsnitt om olika ämnen delar med sig av sina tankar om att bli 100 år. Ett par år tidigare, 2021, kom Kerstin Ekmans roman Löpa varg där huvudpersonen Ulf försöker finna sig till rätta i sitt liv som pensionär samtidigt som han ser tillbaka på sitt liv.
-
Oönskade gäster till jul är temat för de två berättelser vi läst den här gången. Selma Lagerlöfs berättelse "En julgäst" publicerades första gången i "Osynliga länkar" 1894. Klas Östergrens "Vinternattens frusna leende" från 2021 finns i "Julrevy i Jonseryd och andra berättelser" men skrevs och lästes in som julsaga för Sveriges Radio 2013.
-
Ester Blenda Nordström gav sig ut för att vara piga och tog plats på en bondgård under en månad och skrev den uppmärksammande reportageserien En piga bland pigor om sina upplevelser 1914. Katarina Widholm berättar i romanen Räkna hjärtslag från 2021 om Betty från Hudiksvall som blir hembiträde i en överklassfamilj på Östermalm i Stockholm på 1930-talet. Två detaljrika böcker om kvinnors arbete i två helt olika miljöer men med vissa likheter.
-
Skräckens mästare är ämnet för Älsklingsbokens nya avsnitt. Vi har läst Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe (från 1839) och Stephen Kings genombrottsbok Carrie (från 1974). Två böcker som inspirerat många författare och filmare och som håller för läsning än i dag.
-
"Den hemliga trädgården" av Frances Hodgson Burnett är en klassisk barnbok från 1912 som lika väl kan läsas av vuxna. "Den hemliga trädgården" är också titeln på Ronny Ambjörnssons bok från 2015 med undertiteln "Om trädgårdar i litteraturen och verkligheten. Lotte Möllers bok "Trädgårdens natur", som kom ut första gången 1992 och en andra upplaga 2008, tar upp trädgårdshistoria med exempel från främst England men också Frankrike och hur trädgårdskulturen ser ut i Sverige. Andra böcker som nämns i avsnittet är "Gömda växter i glömda trädgårdar" av Birgitta Carlberg, romanerna "Den glömda trädgården" av Kate Morton och "Den övergivna trädgården" av Kelly Bowen som kom ut 2023.
-
I det här avsnittet hyllar vi Kerstin Ekman som fyller 90 år. De böcker vi pratar mest om är Då var allt levande och lustigt, Häxringarna och De tre små mästarna. Andra böcker som nämns är t ex Herrarna i skogen, Se blomman och Gubbas hage samt Händelser vid vatten.
-
Alice i underlandet av Lewis Carroll och Det blåser på månen av Eric Linklater är två klassiska barnböcker som talar lika mycket till vuxna som till barn.
-
Vad är frihet - det är den gemensamma frågan för de här två vitt skilda författarna - fransmannen Michel Houellebecq och albanskan Lea Ypi. Den första provokativ och dyster, den senare självbiografisk och analyserande. Spännande läsning!
-
Kokböcker är inte bara recept, de ger också en bild av hur matlagning och matvanor ändrats under åren. Böcker som tas upp i avsnitt i den ordning de nämns:
Husmoderns död av Sara Danius (2016)
Kok-konsten som vetenskap och konst av Charles-Emil Hagdahl (1879, nyutgåva 2004 och 2015))
Carl Butlers kokbok (1974)
Billiga matboken. En idébok om billig och hälsosam mat av Marianne Gillberg (1973)
Svensk husmanskost av Tore Wretman (1966)
Annas stora kokbok (1991)
Systrarna Eisenmanns Mingelmat (2015)
Det goda franska köket av Julia Child m.fl. (1961)
Rosendahls trädgårdscafé (2011)
Mitt nya skafferi av Lisa Förare Winbladh (2015)
Poeternas kokbok av Östen Sjöstrand och Jacques Werup (1981) - Näytä enemmän