Episodit
-
Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve anatomist, Yaşayan Dinozor - Avian - Kuşların Evrimi ve Atalarının Serüveni kitabının yazarı Pedram Türkoğlu ile Bursa Karacabey Longoz Ormanları'nda bir araya gelerek gözlemle bilimin, sezgiyle veri analizinin birleştiği noktada doğa ile kurulan teması ele alıyoruz.
-
Kısa zaman önce aramızdan ayrılan ünlü paleontolog ve doğa tarihçisi Richard Fortey’i anıyor; onun özellikle mantarlar üzerine yazdığı son kitabı Close Encounters of the Fungal Kind üzerinden doğanın görünmeyen katmanları, miselyumun biyolojik ve metaforik anlamı, jeolojik zaman, ekolojik bellek ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak biyoçeşitliliğin geleceği gibi temalar etrafında bir anlatı kuruyoruz.
-
Puuttuva jakso?
-
Konuğumuz Gizem Ulufer ile iklim krizi, felaket haberleri ve ekolojik belirsizliklerin gölgesinde çocuklarda korkusuz ama bilinçli bir çevre duyarlılığı nasıl inşa edilebileceğini konuşurken, ekofobi kavramı üzerinden doğayla temasın gücünü, umut dolu bir dilin dönüştürücü etkisini ve çocuklar için yaratılabilecek dayanıklılık alanlarını da tartışıyoruz.
-
Antroposenin ince ve kalın katmanları, evcilleştirmenin tarihi ve bu tarihi anlatırken insana yakın iki türden, köpek ve atın evcilleştirme hikâyeleri üzerine konuşuyoruz.
-
Konuğumuz Macaristan'dan doğal yaşamı resmeden artist Szabolcs Kókay ile bir araya gelerek gözlem ve deneyimlere dayalı resimlerin önemini, biyoçeşitlilik krizinin günümüzdeki etkilerini ve sanatın koruma çalışmalarına katkısını ele alıyor.
-
Antroposen çağında doğanın farklı yüzlerini keşfetmeye çalışıyor, doğanın hayatta kalabilmesi için sessizliğin sadece duyulması değil, korunması gerektiğini vurguluyoruz.
-
Ecology Letters dergisinde yayımlanan 'Tree Diversity Increases Forest Temperature Buffering via Enhancing Canopy Density and Structural Diversity' adlı makaleden hareketle biyoçeşitliliğin önemi üzerine konuşuyoruz.
-
Konuklarımız Devridaim Enstitüsü'nden Yasemin Uluçınar ve Melis Tanrıverdi ile küreselden yerele iklim dayanıklılığı üzerine konuşuyoruz.
-
Son yıllarda sıcaklık artışı, asitlenme ve çevresel baskılar nedeniyle mercan ekosistemlerinde büyük kayıplar yaşanmasıyla Büyük Set Resifi'ni bekleyen büyük tehlike üzerine konuşuyoruz.
-
Haritalar, keşiflerden ekolojik çalışmalara, türlerin dağılımından iklim değişikliğine kadar doğa tarihinin anlaşılmasında kritik bir rol oynar. Bu bağlamda, haritaların sadece birer coğrafi araç değil, aynı zamanda dünyayı nasıl algıladığımızı şekillendiren kültürel ve bilimsel araçlardır.
-
Konuğumuz eğitimci Gizem Ulufer ile sanat yoluyla doğa eğitimi üzerine konuşuyoruz.
-
Doğanın en etkileyici kuşlarından biri olan cennet kuşları üzerine konuşuyoruz.
-
Konuğumuz yazar Roger F. Pasquier ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin ikinci kısmında, küresel ısınmanın kuşlar üzerindeki etkilerini inceliyor, değişen sıcaklıklar ve daralan yaşam alanlarının kuş türlerini nasıl tehdit ettiğini ele alıyoruz.
-
Doğa koruma çalışmalarına ilham veren en önemli figürlerden biri olan doğa korumacı, doğa tarihçisi ve ornitolog Helen Hays üzerine konuşuyoruz.
-
Doğa tarihinin ilginç bir karakteri; küresel ısınma ve ekosistemler üzerindeki etkisiyle oldukça dikkat çekici bir vaka olan mor kiskal üzerine bilgi veriyoruz.
-
Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda da bir yangın ekoloğu olan Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ile Los Angeles yangınları üzerinden iklim değişikliğinin orman yangınları üzerindeki etkisini ve yangınların biyoçeşitlilik ile şehir planlaması üzerindeki sonuçlarını tartışıyoruz.
-
Bülbüller ve iklim değişimi arasındaki ilişki üzerine konuşuyoruz.
-
Doğa tarihi kavramını sanatına konu eden ABD'nin Virginia eyaletinden sanatçı Spencer Tinkham ile kendisinin perspektifinden kuşları nasıl sanatına taşıdığını, Antroposenin kendisi için ne ifade ettiğini ve doğa tarihini nasıl tanımladığını konuşuyoruz.
- Näytä enemmän