Episodit
-
Vi har invitert psykolog Peder Kjøs for å snakke om det komplekse, men viktige, temaet digitalt foreldreskap. Hvordan kan vi som foreldre navigere i den digitale verden sammen med barna våre, uten å bli handlingslammet av frykt eller ty til urealistiske forbud? Skal vi tillate risikolek i det digitale, eller følge barna tett? Hvordan kan man håndtere presset om å gi barna tilgang til sosiale medier? Og hvordan deale med utenforskap når «alle andre har»? Vi snakker om viktigheten av å ha dialog med barna og åpenhet rundt egne utfordringer med skjermbruk.
Peder deler sine beste tips til å skape gode digitale rammer for barn. Han sier at frykt og usikkerhet knyttet til dette er helt normalt, og at det handler om å finne en balanse mellom å være en omsorgsperson og en slags «sjef» med ansvar for barnets utvikling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Er det en dystopisk fremtid som venter oss, eller er det bare slik hverdagen er blitt? I denne episoden av Barn og Medier dykker vi ned i algoritmenes verden.
IT-ekspert Christer Veland Aas, gir oss et innblikk i hvordan datafangst og algoritmer fungerer. Hva er forskjellen på ekkokammer og kaninhull? Og hvordan kan de påvirke både barna og oss voksne? Er det sånn at mobilene våre lytter til oss? Hvem har ansvar, og hvordan er lovverket rundt dette? Christer gir oss konkrete tips til hvordan vi kan ta kontroll over algoritmene, og hvordan vi som foreldre kan hjelpe barna med å navigere i den digitale hverdagen deres. Bli med på en spennende og lærerik reise inn i algoritmenes verden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Puuttuva jakso?
-
I denne episoden skal vi sammen med hjerneforsker Marte Roa Syvertsen utforske hvordan barnas hjerner påvirkes av skjermbruk. Marte snakker blant annet om hjernens belønningssystemer og forklarer hvordan apper og spill er designet for å trigge dopamin og skape avhengighet. Vi ser også på hvorfor aldersgrenser ofte kan være misvisende, og hvordan barn kan virke modne, men samtidig mangle selvregulering.
Hvordan påvirker sosiale medier stressnivået og søvnen til barn? Og hvordan kan vi som foreldre beskytte deres hjerneutvikling i en stadig mer digital verden? Marte gir oss konkrete råd om hvordan vi kan snakke med barn om skjermbruk på en åpen måte, og sette gode grenser for apper, spill og skjermtid. Kanskje løsningen er en alderstilpasset smarttelefon?
Dette er en både spennende og litt skremmende episode, for alle som ønsker å forstå og støtte barn i denne digital tidsalderen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden dykker vi ned i den evige debatten om skjermtid. Vi har invitert forfatter Maja Lunde, til en samtale om barns digitale liv. Vi snakker om den rykende ferske rapporten til Skjermbruksutvalget, og Maja etterlyser tydeligere retningslinjer fra myndighetene, slik vi ser i land som Sverige og Frankrike. Har skoledigitaliseringen gått for fort? Og har vi sluppet teknologien litt for ukritisk inn på barnerommet? Hvordan går dette på bekostning av de viktigste grunnpilarene i barnas liv? Sammen prøver vi å finne en "sweet spot" for skjermtid. Vi ser på anbefalinger fra ulike helseinstanser og regner på hvor mye tid et barnedøgn bør inneholde av søvn, skole, fysisk aktivitet og fritid.
Vi lover dere en engasjerende og tankevekkende episode. God lytting!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne aller første episoden av Barn & Medier har vi selveste kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey på besøk! Hun deler sine personlige erfaringer som småbarnsmor i en digital tidsalder. Vi diskuterer utfordringer som skjermtid, uønsket innhold, algoritmer og barns digitale rettigheter, og kanskje får vi et lite innblikk i regjeringens nye strategi for en tryggere netthverdag for barn? Bør det ikke være lovpålagt aldersgrense på sosiale medier feks? Bli med på en viktig samtale om barn og medier!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Barn & medier kommer snart 🥳
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.