Episodit
-
Nytår er - næsten (hej Corona 👋) - altid lig med nye bikere i bikesalene ude i det ganske land, der skal prøve kræfter med vores noble træningsform for første gang.
Så omend det bliver lidt udskudt her i 2021, så er vores ti tips til den allerførste biketime værd at have med, uanset hvornår den første time skal køres 🚲
Godt nytår fra Maria og Niels 🥳
-
Vi tager fat i de spørgsmål man kan stå, sidde eller ligge inde med før, under og lige efter en biketime - set fra instruktørens perspektiv. Så du får lige lidt mere indsigt i, hvad der sker oppe fra podiet hos os der "sidder baglæns" på timerne.
Er der nogen spørgsmål man skal holde for sig selv? Og hvornår er det optimalt at spørge og give feedback?
Det håber vi, du får svar på i Episode 19 af Bikeradio.
Manglede vi at svare på noget eller har du en idé til en episode, så skriv til os på [email protected]
-
Puuttuva jakso?
-
Vi har spurgt nogle af vores instruktørkolleger om kontroversielle ting, der er foregået i bikesalene igennem årene - nogle af dem, kan efter sigende stadig opleves?!
Vi snakker om hvor kontroversielt det faktisk er - og endnu vigtigere, vurderer vi om det er farligt og/eller om det er effektivt.
LINK: David Beckham, der laver armbøjninger på cyklen.
-
Bike handler om fysisk præstation, høj puls og sved på panden. Ingen tvivl om dét. Men hvad med det der foregår bag pandesveden?
I denne episode taler vi derfor om nogle af de - måske oversete - mentale sider af bike. Frirummet fra snaps og likes, overdragelsen af ansvaret til andre og den sagnomspundne følelse af "flow".
Lyt med for at blive bekræftet i at bike er meget mere end kun solid, fysisk træning - eller lyt med for at få idéer til noget du kan prøve af, for at få endnu mere ud af træningen i bikesalen.
Kommentarer, idéer, ris og ros er altid velkommen på [email protected]
-
Det der FTP - hvad betyder det egentlig og hvad bruger vi det til?
FTP er det individuelle tal, der gør, at Nina Natasha og Pelle Preben kan mærke cirka samme udfordring i en bikezone, uden at de nødvendigvis træder samme antal watt.
Det er selvfølgelig en smule mere kompliceret end dét, så vi prøver at finde et niveau, hvor alle kan være med og dermed snige os elegant udenom de langhårede tekniske udredninger og udregninger.
Er der noget omkring FTP, vi ikke får talt om, så send os dit spørgsmål på: [email protected]
-
Skærme vinder indpas i bikesalen for at give en visuel præsentation af indholdet på timen, så man som biker kan følge med i hvad der er på vej og selvfølgelig holde øje med om instruktøren kan huske sit eget program 😅
Den udvikling har vi selvfølgelig en nogle tanker om, så i denne episode vender vi fordele og ulemper, og giver lidt indsigt i, hvordan det ser ud at køre med visuelt system fra instruktørens perspektiv 🧐
-
"Nu skal vi køre tungt i 1 minut og 12 sekudner, så skal vi køre hurtigt i 21 sekunder, så skal vi køre tungt stående i 15 sekunder, endnu tungere i 25 sekunder og spurte i 34 sekunder. Go!" 😅
Den klassiske måde at instruere en biketime på, er ved at fortælle deltagerne hvad der skal ske, i takt med det sker. Små instruktioner løbende som timen skrider frem. Det kalder vi "cueing".
I dag, hvor der er flere bikesale, der kører med et visuelt system, der viser biketimens forløb og intensitet, tager vi i denne episode en snak om fordele og bagdele ved at køre timer udelukkende med cuing. Nogle steder bliver sådan en time kaldet "old school" eller "freestyle".
Kært barn har mange navne - og nogle plusser og minusser 👍 👎
-
Det gælder selvfølgelig ikke dig. For du kører på kanten af, hvad du kan klare og har forlængst rykket den mentale tærskel og giver dig 100,1 % på Hver. Eneste. Time. 😅
Men måske du kender én, der kunne bruge et tip om, hvordan man bliver lige så stærk og hårdtarbejdende som dig - så vi har fundet fem ting, man kan tjekke med sig selv på en time, for at blive opmærksom på, om kroppen bliver skubbet til kanten 💪
Som altid er det ikke eksakt videnskab - og bike handler om at køre timer, have det sjovt og hænge ud med sine yndlingsinstruktører. Så hvad end perfekt smadret er for dig, så er det helt perfekt perfekt 👌
-
I episode 10 fandt vi en række ulemper eller uhensigtsmæssige effekter ved at være selvmåler. Men langt de fleste ting, der er en bagdel i nogle sammenhænge, kan være en fordel i andre.
Så i denne episode tager vi fat i de gode ting selvmåleri kan bruges til.
Glemte vi en fordel, så skriv til os på [email protected] - det gælder også, hvis du har et spørgsmål eller tema, vi skal tage op i Bikeradio 🤩
-
Nu kan vi endelig komme tilbage i pedalerne og få kørt Coronapausen ud af benene. Eller er det ind i benene?! 🤔
I hvert fald oplever mange af os, at der er sket et eller andet med formen. Og musklerne. Og luften. Virkelig meget på luften 😅
Vi har fundet fire ting at være opmærksom på, når du starter op på træning igen efter en pause, hvad end det er grundet en verdensopstoppende virus, en sejlivet forkølelse eller tre uger på Barbados 👙
-
Vi måler og måler: højde, vægt, steps, hårlængde, fedtprocent, likes, podcastepisoder, jingler og lur os, om ikke årets feriemål i år bliver Måløv 😅
Indenfor bike går vi mest op i gennemsnitswatt, FTP-udvikling og BPM - men er det godt at have tal på alle præstationer?
Vi tager fat i nogle af ulemperne ved at være selvmålmand M/K 👯♀️
-
Bikeposen - et nyt format, hvor vi tager de spørgsmål, der ikke er store nok til en helt episode, men vigtige nok til at skulle have et ordentligt svar.
I denne første udgave af #Bikeposen får du også svaret på, hvad SMONOA står for. Og hvad bipperiet i starten og slutningen af hver episode betyder. Og så er der jingles. Vi beklager 😝
Send dit spørgsmål til: [email protected]
-
Hvor svært er det lige at sammensætte et bikeprogram? Benene kører rundt og rundt, lidt stående kørsel, en spurt eller to og så godt op for Absolute Music 12, ja?
Vi afviser ikke, det er sådan det foregår nogle steder. Vi synes så bare, at der er flere faktorer og overvejelser, det er værd at tage med, når der skal bygges bikeprogram.
Så vi taler om ni ting, vi tænker over, når vi sætter en biketime sammen.
Lyt med og hør om overtænker det eller har prioriteterne i orden.
-
Om du er ny eller erfaren biker, har du nok fundet ud af, at cykelsko hurtigt kan blive jævnt klammo med det svedshow, vi fyrer af til en omgang bike.
Så her er en episode, hvor vi lister en række ting, vi har prøvet for at dæmpe stinkeriet når skaden er sket. Måske nogle af dem virker for dig - måske du har givet op....i så fald en episode, hvor du finder ud af, at du ikke stinker alene.
Til sprognørderne: Hvad kalder vi det, når vi en dag finder ud af at kurere et par stinkende bikesko?
De har stinket? stanket? stunket? stinkateret? Skriv/skrav/skruv det til os på [email protected]
-
I denne episode snakker vi om alt det fede ved at være i nybegynderfasen inden bike bliver en naturlig, lækker og velintegreret del af lyfe.
Kender du én som endnu har til gode at prøve bike - og måske har fokus på alle forhindringerne - så er det denne episode, der vinder dem over 👯♀️
Du må selvfølgelig også gerne høre den, selvom du er garvet i faget - om ikke andet kan du tænke tilbage til dengang hvor det hele var nyt og uprøvet. Du ved; dengang før hardcore wattmåling, regneark med træningshistorik og konstant syre i benene tog over 😅
-
Vi har fundet nogle nederen ting, man oplever, når man begynder til bike. Altså ting, man måske godt gad vide på forhånd, så man kan forberede sig mentalt.
Spoiler alarm: De nederen ting går ret hurtigt over og bliver overskygget af alt det fede, der er ved at køre bike.
Som forberedelse, havde vi hver fundet fem nederen ting og tænkt os at lave en flot opremsning af hver ting i en matematisk korrekt rækkefølge. Men matematik er dødsvært, så vi roder rundt i det og ved faktisk stadig ikke hvor mange ting, vi endte på.
Men det var i hvert fald ikke ti - og det er jo faktisk ret godt, når det nu er nederen ting.
Er du erfaren biker, kan du tage en tur ned af memory lane til dengang, du var nybegynder.
Er du lige startet - eller i gang med at overtale en ven til at prøve en biketime - kan denne episode være en god måde at forberede sig, aflive et par myter og få klarhed over, hvad man kan forvente.
-
"Instruktøren sidder jo bare og hjuler rundt uden belastning..." - den sætning har du måske hørt en af dine medbikere sige - eller måske du selv har sagt eller tænkt det?
Vi forstår det godt - og ville ønske, at vi kunne afsløre, at ingen af os instruktører laver noget hverken før, under eller efter timen, men bare nyder den gode musik og hæver vores fyrstelige honorar. Det er bare ikke helt sådan tingene hænger sammen 😅
Så i denne episode af Bikeradio, tager vi en snak om hvordan en time ser ud fra instruktørens side.
Er du altid for presset til overhovedet at have ilt til at skænke instruktørens præstation en tanke, så lyt til vores sprøde stemmer for hyggens skyld - du må godt cykle en tur imens 😎
-
Vi har luret jer! I kommer ikke allesammen til bike med samme forudsætninger og ønsker for, hvad en time skal indebære. Og gudskelov for det! For hvor kunne det dog blive ensformigt, hvis vi har helt ens som maskiner meep mob
Så i denne episode snakker vi om, hvilke forskellige motivationer der er for at træde ind i bikesalen, finde en cykel og klikke i pedalerne.
Og uanset hvad grunden er til at du tropper op med cykelsko og sveder det hele til, så tusind tak fordi du kører bike - også de dage, du ikke helt gider, men gør det alligevel!
-
På en biketime kommer man ikke nogle steder. Man rykker sig ikke. Altså fysisk. Eller jo, inde i kroppen rykker man sig. I ved, hvad vi mener! Ikke?
Hvis ikke, så kommer I til det i denne episode. Her snakker vi nemlig om de forskellige måleparametre man kan følge undervejs på en biketime, nu når man ikke kan måle på, at det er hårdt fordi man har knoklet det lille stejle stykke op ad Geels Bakke i Holte.
-
Bike er efterhånden mange ting og der findes nu mange træningsformer, der involverer en stillestående cykel på den ene eller den anden måde.
I Bikeradios første rigtige episode, tager vi fat i de forskellige begreber og koncepter inden for bike. Vi snakker også om, hvorfor vi ikke må kalde det spinning. Og så har vi luret lidt på et amerikansk bikekoncept, der formår at fylde bikesalen med bikere, der gladeligt lægger en hundredelas eller to per svedtime.
- Näytä enemmän