Episodit
-
In deze aflevering kijk ik met FIDE-meester Kevin Tan terug op een partij die ik speelde tijdens het IBCA wereldkampioenschap 2023. Ik speel een offer, maar is dat goed…? Altijd lastig.
-
Een spectaculaire partij uit de jaren ’60. Zo worden ze in de huidige tijd van analyses door engines niet meer gespeeld. Toch, op clubniveau, wanneer je in het café schaakt, zou je dat koningsgambiet toch eens moeten proberen.
-
Puuttuva jakso?
-
Dit keer een koning die opgejaagd wordt na een loperoffer. Een patroon dat bekend staat als het Paard van Troje.
-
Tijd voor iets meer uitdaging tijdens een langer partij. Wie kan deze scherpe variant in het Italiaans blind volgen? Beginnende spelers kunnen overigens gewoon een bord opzetten, en lekker meespelen.
-
Met jarenlange ervaring in de (vakblad)journalistiek is iemand interviewen mij niet vreemd, maar nu neem ik plaats aan de andere kant van de microfoon. Bart Stam schrijft voor SchaakMagazine een artikel over deze podcast, en komt mij interviewen. Een onderhoudend gesprek over schaken, blind schaken, ambities met deze podcast en meer…
-
Een serie over korte partijen kan niet zonder een klassieker van Paul Morphy en het Koningsgambiet. We doen nog 1x een hele korte partij, daarna gaan we langere partijen behandelen.
-
In deze derde spektakelpartij zien we een verrassend matbeeld met twee lopers, nadat de dame geofferd wordt. We zien tevens wat er kan gebeuren als je te veel onnodige pionzetten doet in de opening.
-
Een volgende miniatuurpartij met een verassende wending. In acht zetten staat wit schaakmat via een ‘stikmat’. Ook gaan we in op een tactiek die ook clubspelers wel eens over het hoofd zien, een tussenzet. Kun jij deze partij blind volgen?
-
We gaan beginnen aan een nieuw hoofdstuk: spektakelpartijen. Dat zijn korte partijen met volop tactische motieven, offers van stukken en een snelle aanval op de koning van de tegenstander. Interessant als je wilt leren schaken en snel kennis wilt maken met tactiek en openingsstrategie. Maar ook Ideaal om het blind schaken, zonder bord en stukken, te trainen. Kun jij deze partij blind volgen?
-
Tien posities met pionnen en koningen, tien vragen. Test je eindspelkennis aan de hand van deze verrassende en instructieve eindspelproblemen.
-
Torens blijven vaak over in een eindspel en daarom kan een serie over eindspelen niet zonder een paar interessante stellingen met torens, pionnen en koningen. We gaan zien hoe je met een toren de laatste pionnen van de tegenstander kunt opvegen, en we maken kennis met twee eindspelen die ook voor de gemiddelde clubschaker nog best ingewikkeld zijn; de Lucena en Philidor posities.
-
Een pion die geen tegenvoeters meer tegenover zich heeft staan is een krachtig wapen in het eindspel. Hij is in staat de troepen van je tegenstander weg te lokken, waarna je op een ander front de aanval kan openen. En hoe creëer je een vrijpion wanneer twee legertjes pionnen tegenover elkaar staan?
-
Soms is er geen enkele goede zet in een stelling. Je zou het liefst de beurt doorgeven, maar dat mag niet. De fraaie Duitse term is ‘zugzwang’. Probeer daar vooral een wapen voor jezelf van te maken, en niet in de hinderlaag van je tegenstander te lopen.
-
Soms lijkt een legertje pionnen vast tegenover elkaar te staan. Hoe zie je dan of jouw koning succesvol infiltreert in de stelling van de tegenstander? En hoe speel je het vervolgens nauwkeurig uit? En oh ja... Tijd voor een wijze schaakles en levensles, zo die zo vaak samengaan: wees voorbereid op de plannen van je tegenstander!
-
Na deze podcast weet je van alle pioneindspelen met één pion of deze resulteren in winst, verlies of remise. En, misschien wel belangrijker, weet je hoe je deze stellingen nauwkeurig uit moet spelen. Dit keer met name aandacht voor het tegenhouden van een pion van de tegenstander.
-
Eenvoudig ogende eindspelen zijn de basis voor meer complexe eindspelen. Daarom is het goed om volledige kennis op te bouwen over alle mogelijke eindspelen met één pion en de twee koningen. We gaan kijken naar de cruciale velden voor pionnen die al goed op weg zijn de overkant te halen; en naar pionnen aan de rand van het bord. Door deze kennis heb ik al meerdere officiële partijen gewonnen.
-
Hoe beoordeel je of de laatste pion op het bord de overkant kan halen of niet? In aflevering 8 hebben we al kennis gemaakt met de kwadrant regel en daar komen nu ‘cruciale velden’ bij. Dat zijn velden die je met je koning moet proberen te bereiken; en als dat lukt, haalt de pion de overkant. Het vergt alleen wel het nodige manoeuvreerwerk met de koning…
- Näytä enemmän