Episodit
-
In Aflevering 5 van De Gedachtestreep gaat Johan Braeckman in gesprek met psychiater Lieve Thienpont over haar boek Beschuldigd van gifmoord. Euthanasie voor assisen, een persoonlijk verhaal (Houtekiet, 2020). In 2020 kwam euthanasie voor het eerst voor het hof van assisen. De familie van Tine Nys klaagde de euthanasie op basis van psychisch lijden aan. Tijdens het 'euthanasieproces' dat de wereldpers haalde, stonden Lieve en twee andere artsen terecht op beschuldiging van gifmoord. In dit boek spreekt zij voor het eerst vrijuit en deelt zij helder en kwetsbaar haar persoonlijke gedachten en gevoelens, voor, tijdens en na het proces.
-
In Aflevering 4 van De Gedachtestreep gaat Johan Braeckman in gesprek met Heidi Mertes, professor bio-ethiek aan de UGent en voorzitter van De Maakbare Mens, over het boek De codekraker van Walter Isaacson (Spectrum, 2021). Daarin vertelt de auteur het bijzondere verhaal van biochemicus Jennifer Doudna, die samen met haar collega Emmanuelle Charpentier in 2020 de Nobelprijs voor Scheikunde ontving voor hun doorslaggevende bijdrage aan de ontwikkeling van CRISPR-Cas. Met deze revolutionaire techniek kunnen wetenschappers het menselijk genoom bewerken door te knippen en plakken in DNA-sequenties.
-
Puuttuva jakso?
-
In Aflevering 3 van De Gedachtestreep gaat Johan Braeckman in gesprek met emeritus hoogleraar Franse en Algemene Literatuur Paul Pelckmans, over zijn boek Op wereldreis met Voltaire. Filosofen en Frankrijk in de 18de eeuw (Doorbraak, 2021). Met Voltaires beroemde kortverhaal Candide, ou l’optimisme (1759) als uitgangspunt, neemt de auteur ons mee op reis naar de plaatsen, mensen en ideeën die een belangrijke rol speelden in het ontstaan van het verlichte denken in de 18de eeuw. De verlichte filosofen legden de grondslagen van onze moderniteit, maar konden zich nauwelijks voorstellen hoe die er in de eeuwen die volgden zou komen uit te zien. Dit essay probeert zowel de nieuwe inzichten als de onvermijdelijke blinde vlekken in kaart te brengen.
-
In Aflevering 2 van De Gedachtestreep gaat Johan Braeckman in gesprek met journalist en auteur Matthias M.R. Declercq over zijn boek De ontdekking van Urk (Podium, 2020). De auteur vestigt zich gedurende een half jaar in het hart van het dorp Urk, het meest besloten en orthodoxe vissersdorp van de Nederlandse Biblebelt. Hij ziet er een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook steeds meer een schimmoge wereld, met jeugdige baldadigheid, wanhoop, visfraude en drugs. Niets blijkt wat het lijkt.
-
In Aflevering 1 van De Gedachtestreep gaat Johan Braeckman in gesprek met bioloog Hans Van Dyck over zijn boek Het orakel van de bosnimf. Van vlinders en mensen. Wat frivole fladderaars je vertellen over het leven op onze planeet (Uitgeverij Lannoo, 2021). Een fascinerend verhaal over vlinders maar ook over gepassioneerde mensen en uiteindelijk over de uitdagende vlinderparadox: krijg je door gebiologeerd in te zoomen op deze kleurrijke diertjes een bredere kijk op het aardse leven?