Episodit
-
Stop met ja maar zij, hij. Die zij of die hij betaalt jouw rekeningen toch niet? Die hij of zij is jou toch niet! Niet voor niets luidt de uitspraak de enige tegenstander ben jijzelf. En ja het is niet eenvoudig uit te leggen als we de ruiters op het allerhoogste niveau de paarden aanleuning zien afdwingen terwijl jij blijft hopen dat je aanleuning als een kostbaar geschenk van je paard mag ontvangen. En toch moet je hier doorzetten! Want uiteindelijk is diegene die rijtechnisch correct rijdt de beste van de rubriek en niet het paard dat van ellende blauw aanloopt omdat het geen lucht kan krijgen, de poten door de lucht heen zwaait omdat het van pure ellende niet meer weet hoe het in godsnaam pijnvrij kan bewegen. Stop met ja maar en ga eens overwegen om ja je hebt gelijk hoe kom ik daar te gaan gebruiken.
https://paardenmiep.nl/28379-2/
-
Puuttuva jakso?
-
Het is enorm belangrijk om te luisteren naar je paard. En dan heb ik het niet alleen over wat het paard ons verteld wat we letterlijk kunnen horen met onze oren. Maar eerder wens ik dat je kunt luisteren met je ogen en je gevoel. Dat je oog pijnsignalen bij je paard kunnen zien. Dat je gevoel je bevestigd dat dit een kalmerend signaal van je paard was. Paarden kunnen namelijk niet met ons praten, ze kunnen ons niet vertellen hoe zij zich voelen. En als ze dat wel zouden kunnen, moet je je realiseren dat een paard zo lang mogelijk zal proberen te voorkomen signalen te geven dat het pijn ervaart. Omdat het paard van oorsprong een kuddedier is maar ook een prooidier en zwakheid niet getoond mag worden aan de rest van de kudde, om te kunnen overleven. Paarden zijn daarom briljant geworden in het compenseren. Niets voor niets zegt men vaak paarden gaan pas kreupelen als ze helemaal uitgecompenseerd zijn.
https://paardenmiep.nl/begrijp-jij-of-reageer-jij/
https://paardenmiep.nl/hippische-coaching-van-paard-miep/
-
Goede voornemens zijn vaak gedoemd om te mislukken. De naam zegt het eigenlijk al, je hebt het voornemen. Dat is vrijblijvend. Als je zegt dat je iets voortaan gaat doen of niet meer gaat doen heeft dat al veel meer overtuigingsvermogen. Luister de hele podcastaflevering hier of lees de blog https://paardenmiep.nl/goede-voornemens-zijn-vaak-gedoemd-te-mislukken/
-
Het plan was om dit jaar elke week een nieuwe blog te schrijven en een podcast te maken van deze blog, maar helaas het is niet gelukt. Soms zijn er onverwachte / onvoorziene omstandigheden, waardoor je je doel even los moet laten. Ik heb dat direct ook kunnen doen. De taak die ik mezelf had opgelegd direct losgelaten en mijn energie gebruikt voor de zaken die het op dat moment nodig hadden.
https://paardenmiep.nl/als-niets-loopt-volgens-plan/
-
Het was voor mij ook de eerste keer fysiek jureren na ruim 2 jaar afwezigheid. Ernstige omstandigheden in de familie “dwongen” mij, om fysiek mijn taak als jurylid tijdelijk neer te leggen. En dat was destijds ook nodig. En het liefste wil ik nog niet fysiek jureren. Puur omdat ik dan schouder aan schouder zit met iemand waarvan ik niet weet hoe deze omgaat met corona. Omdat ik in een verpleeghuis kom met NAH patienten moet ik gewoon voorzichtig zijn in de omgang met mensen en vindt ik het enorm jammer dat de 1,5 meter regel foetsie is.
https://paardenmiep.nl/en-toen-was-het-eindelijk-zover/
-
In de M1 dient de schouderbinnenwaarts over de gehele lange zijde uitgevoerd te worden. In de voorgaande proeven, was dit over het algemeen een halve lange zijde en god geprezen de ruiters die dit correct konden uitvoeren. Dus waarom nu over die hele lange zijde? En wat als het de ruiter dan net even niet lukt om het paard meer verzameld te rijden? En dan ook nog in galop bij A afwenden voor de laatste middenlijn? In de M2 rijd je de ene proef 2 kwartwendingen, de volgende proef 2 keertwendingen en in een andere proef weer 1 keertwending.
https://paardenmiep.nl/wat-ik-van-de-nieuwe-proeven-zelf-vindt/
-
Als je het boekje doorbladerd (want wie leest het boekje nou?) zul je zien dat niets is wat het lijkt! Want er is enorm veel veranderd met de komst van de nieuwe proeven. Elke 5 jaar worden de proeven veranderd. De wijzigingen worden uitgebreid besproken in het forum.
https://paardenmiep.nl/heb-jij-hem-al-het-nieuwe-dressuurproevenboekje/
-
Elke ruiter wil de beste ruiter zijn voor zijn of haar paard. Door te werken aan je ruiterfitheid ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn. Doordat je meer lichaamsbewustzijn krijgt, kun je je lichaam ook beter aansturen en gebruiken. Met als resultaat dat je hulpen gerichter en kleiner kunt doorgeven. Dan zullen toeschouwers op een gegeven moment over jou zeggen het lijkt alsof ze helemaal niets doet. Met behulp van een gecertificeerde Franklin Methode Coach kun je in het zadel werken aan meer lichaamsbewustzijn. Het is niet voor niets dat ik tijdens mijn lessen met de Franklin Methode regelmatig kennis uit mijn ruiterfitheid opleidingen uit mijn googelhoed tevoorschijn tover. Doordat de ruiter de hulpen gerichter, kleiner kan geven zal er een veel betere en fijnere samenwerking ontstaan tussen paard en ruiter.
https://paardenmiep.nl/werken-aan-je-ruiterfitheid-maakt-je-een-betere-ruiter/
-
Of we willen of niet, we zien allemaal de beelden van wat zich afspeelt in Oekraïne. Vreselijk!
Afgelopen week kreeg ik de behoefte om iets voor de mensen die vluchten te doen. Als snel realiseerde ik me, dit kun jij Miep. Daarom heb ik besloten dat de gehele opbrengst in de maand Maart 2022 ten goede komt voor Oekraïne. Met de financiële steun kunnen ze dan basis benodigdheden zoals schone sokken bijvoorbeeld aanschaffen. De oorlog krijgen wij hiermee niet uit deze mensen, maar we kunnen ze wel op deze manier helpen. As we speak is mijn contact in Oekraïne om daar een geliefde in veiligheid te brengen. Samen gaan we er straks voor zorgen dat het geld echt terecht komt bij hen die het echt nodig hebben.
https://paardenmiep.nl/paard-miep-hippische-coaching-doet-het-weer/
-
De beoordeling van een dressuurproef is soms volledig onbegrijpbaar. Voor de beoordeelde ruiter, hun trainer, de voorlezer, het publiek maar ook voor mij als collega jurylid. Het idee dat je protocol totaal niet overeenkomt met je gevoel van de proef is je misschien niet helemaal vreemd. Ondanks dat de dressuursport zo mooi kan zijn, is het feit dat het een jurysport is niet zo mooi.
https://paardenmiep.nl/de-beoordeling-van-een-dressuurproef-is-soms-onbegrijpbaar/
-
Het wordt vaak gezegd, waar een deur dicht gaat, gaat elders een deur open. En zo gebeurde dat ook toen ik stopte met het online jureren voor de KNHS. Ik ging jureren voor het platform WeAllRide. Huh zul je misschien denken. Ja huh. Een totaal andere onderliggende gedachte dan bij de KNHS. Maar ook kon ik mijn vaardigheden als coach hier meer kwijt. Ik mocht in mijn feedback de oplossingen aandragen en ja ik typte mijn vingers blauw. Bij WeAllRide ging het om meedoen, niet om promotiepunten te verzamelen. Af en toe was er een competitie waarbij dikke prijzen te winnen waren. En ja ook hier was geen toezicht. En toch had ik daar principieel geen problemen mee. Waarom niet? Deelnemers deden mee om te leren en niet om dikke prijzen of promotiepunten te verzamelen.
En toen hield dat op. WeAllRide stopte ermee. Er zou niet voldoende interesse vanuit de doelgroep zijn. Wat super jammer is natuurlijk. MAAR mijn ervaring die ik inmiddels al ruimschoots opgedaan had zei mij Miep jij weet dat de behoefte leeft. De behoefte leeft er onder ruiters die niet op vreemd terrein op wedstrijd willen of kunnen. Voor het voerfonds had ik ervaren dat deelnemers elke maand een proefje instuurde omdat het zo leerzaam was. Dus ik wist, ik voelde nee hier hoeft het niet op te houden! Dit kun jij…. Oke het viel allemaal nog niet mee met het maken van de landingspagina en alle techniek die daarbij komt kijken.
https://paardenmiep.nl/online-dressuur-beoordelen/
-
Dan ga ik naar stal en besluit ik te gaan rijden met Zorro maar niet zonder mijn ballen. Heel eenvoudig kan ik een tasje met vooraf geselecteerde hulpmiddelen aan de bakrand hangen zodat ik mezelf kan voorzien zonder dat ik af hoef te stappen. Mijn linkerbeen is wat gevoelig bij de belasting op de stijgbeugel maar het grote probleem zit hem in mijn rechterbeen. Door mijn rugafwijking doet dat been het niet goed als ik in het zadel zit. Ik plaats onder mijn rechter zitbeen knobbel een balletje zodat ik meer bewustzijn van mijn linkerbeen kan creëren maar tegelijkertijd de spieren in mijn bekken wat oprek
https://paardenmiep.nl/waarom-je-met-ballen-zou-moeten-rijden/
-
9 fabels over juryleden wordt een totaal andere blog dan jullie van mij gewend zijn. Uiteraard zal deze blog ook als podcast ingesproken worden.
Ik hoor ze regelmatig, fabels over juryleden uit de mond van deelnemers aan een wedstrijd. Je kent dat wel, dat je aan een stalgenoot vraagt hoe is je wedstrijd gegaan en dat resultaten verbloemd worden met fabels.
https://paardenmiep.nl/9-fabels-over-juryleden-ontkracht/
-
De paardensport, de paardenwereld heeft ook zeker een eigen stem. Ik realiseer me dat terwijl ik aan het mijmeren ben hoe kan het toch zover komen. Een aantal keren heb ik in mijn rol als jurylid te maken gehad met beïnvloeding. Nee geen omkoping dat er een briefje van een tientje in het vaccinatieboekje voor mij klaargelegd was. Wel dat schrijvers, organisatoren, mij probeerde te beïnvloeden. Nu ben ik daar niet gevoelig voor en kan ik mezelf na het beoordelen van een rubriek altijd recht in de spiegel aankijken. Maar toch proberen mensen het. En kan ik me, helaas, voorstellen dat andere mensen er wel in trappen. En terwijl ik me dat besef denk ik aan de meisjes op de manege.
https://paardenmiep.nl/the-voice-van-de-paardensport/
-
Durf jij anders te zijn? Durf jij anders dan de rest te zijn? Ik durf over mezelf te zeggen dat ik anders dan anders ben en doe. Ik blijf schakelen tussen mijn verwachtingen, mijn kennis, mijn ervaring en wat ik zie of voel. Ik blijf continu kennis opdoen omdat ik ervan overtuigd ben dat een leven lang paarden een leven lang leren is. En natuurlijk is het spannend om te besluiten dat jij het anders wilt doen. Dat je niet langer deel uit wilt maken van een bepaalde kudde met allemaal dezelfde resultaten. Om het verschil te maken moet je durven anders te doen. Alleen zo wordt het een beter 2022.
https://paardenmiep.nl/anders-dan-anders/
-
Laat ik beginnen met je een beter 2022 te wensen. Beetje vreemd misschien om het zo te verwoorden. Gebruikelijker is dat mensen je een gelukkig, een succesvol nieuw jaar wensen. Maar wat is geluk? Wat is succesvol? Daarom wens ik je een beter 2022.
Bekijk het nieuwe aanbod of lees de blog hier https://paardenmiep.nl/een-beter-2022/
-
De diensten die ik aanbiedt zijn uniek en vormen een goede basis om jouw deelname aan bijvoorbeeld het NK een extra boost te geven. Want uniek is het absoluut. Ik besloot mijn diensten te bundelen in een pakket dat kan bijdragen aan betere resultaten in en buiten de ring. Maar met de Hippiade voor de deur koos ik voor de naam NK Boost pakket die zich onderscheiden in de 4e plaats, brons, zilver en goud. Uiteraard heb ik er een gepaste, eenmalige pilot prijs aan verbonden
https://paardenmiep.nl/boost-je-prestatie/
-
Mening paardenliefhebber realiseert zich dat de paardensport anders moet. Want behalve in de Moderne Vijfkamp zagen we ook in de Paardensport zelf momenten waar het paardenwelzijn in het gedrang kwam, we zagen bloed, we zagen ritten waar met het mes tussen de tanden gereden werd. En weet je, dat is goed. Het is goed voor de paardensport dat mensen die deze sport volgen waarnemen wat beter kan. Want zoals ik al eerder schreef, als je beter weet ga je het misschien wel beter doen.
https://paardenmiep.nl/onder-die-laag-stof-die-opgewaaid-is-in-tokyo-lagen-enorm-veel-mooie-dingen/
- Näytä enemmän