Episodit
-
Mensen kunnen veranderen, kunnen zich bekeren, maar dit vraagt een inspanning, een ontmoeting met God en bemoediging van anderen. Heiligen kunnen daarbij een voorbeeld en inspiratiebron zijn. Dat is de kern van het gesprek dat panelleden Kristl Van Cleemput en Joris Geldhof hebben over deze vraag.
(foto: Jobas via wikimedia commons)
-
Om Jezus beter te leren kennen, is het cruciaal dat je kan thuiskomen in een gemeenschap van reeds gelovige, maar ook zoekende mensen. Zo stellen Kristl Van Cleemput en Hans Geybels in deze aflevering van de podcastreeks De Vraagbaak. Een overzicht van nieuwe geloofsgemeenschappen zou in dit verband welkom zijn; het parochiemodel alleen werkt niet meer.
(foto: The Chosen press photos via wikimedia commons)
-
Puuttuva jakso?
-
Blij en dankbaar zijn kan je leren, net als omgaan met kritiek. Echte vreugde wordt gedeeld, kan je niet voor jezelf houden. Blijheid vermenigvuldigt zich. Jezus is ook hier een inspiratiebron. Hij stond diep blij in het leven, ook in de negatieve momenten. Je voelt dat Hij ongelofelijk dankbaar was voor alles.
(foto: Omar Lopez via unsplash) -
Waarheid héb je niet, die ervaar je. Als mensen vanuit hun geloof in de waarheid met elkaar in dialoog gaan (inclusivisme) kan dit verrijkend zijn. Panelleden Kristl Van Cleemput en Hans Geybels lichten dit verder toe in deze Vraagbaak.
(foto: Magda Ehlers via pexels)
-
Uiterlijke geloofstekenen zijn niet wezenlijk in het christendom: het gaat vooreerst om een innerlijke houding van liefde. Toch kunnen ze helpen om te getuigen, aldus onze panelleden in deze Vraagbaak.
(foto: Maurxeugenio via pexels)
-
Houden van vraagt om een inspanning, maar verwarmt ook je hart. Het heeft te maken met trouw, verbondenheid, onvoorwaardelijkheid, liefde geven en ontvangen. Kristl Van Cleemput en Hans Geybels gaan hier dieper op in.
(foto: Frans Van Heerden via pexels)
-
Ons beeld van God of Jezus verandert soms, omdat ook ons leven verandert. Tegelijk zitten er vaste elementen in. Ook Maria is een beeld voor velen, aldus onze panelleden in deze Vraagbaak.
(foto: Rosary Team via wikimedia commons)
-
In het debat over euthanasie speelt het respect voor het menselijk geweten een belangrijke rol. Toch is de kerk terecht bekommerd om het fundamenteel karakter van leven en dood, betuigen panelleden Kristl Van Cleemput en Hans Geybels.
(foto: Ave Calvar via unsplash)
-
Ontgoocheld zijn in jezelf en de ander kan, maar je moet er ook iets uit leren. Jezus is ons voorbeeld: Hij toonde tijd en geduld met Zijn leerlingen. Kristl Van Cleemput en Hans Geybels gaan er in deze podcast dieper op in.
(foto: Olly via pexels)
-
Als we voor een dilemma staan, is onderscheiding cruciaal: tijd nemen om te bidden en na te denken over wat je voelt en welke gevolgen elke keuze heeft. De Bijbel helpt ons hierin verder.
(afbeelding: Moses Londo via unsplash)
-
Soms vermoeden we God achter ontmoetingen en gebeurtenissen. Hij is alomtegenwoordig en laat ons toch vrij. Uiteindelijk heeft of krijgt alles zin. Panelleden Kristl Van Cleemput en Hans Geybels behandelen volgende thema’s in deze podcast: God als poppenspeler, ontmoeting, vrijheid, Gods almacht, Augustinus, Gods alomtegenwoordigheid, de eindbalans van het leven, zingeving en hoop.
(foto: Phil Nguyen via pexels)
-
Het evangelie bevat recepten voor een zinvol leven. Het komt er op aan dit evangelie in dialoog aan te bieden en voor te leven: zo stellen onze panelleden in deze Vraagbaak. Ze hebben het daarbij over geloof en wetenschap, neoliberalisme, het evangelie, zinvragen, uitwisseling, respect, het aanbieden van geloof, dialoog, en… romans.
-
We kunnen God ‘Vader’ noemen maar ook ‘God’, of andere beelden gebruiken. ‘Onze’ drukt de verbondenheid als broers en zussen uit. In deze Vraagbaak toveren Kristl Van Cleemput en Hans Geybels alweer een waaier aan thema’s en personen uit hun hoed: God als Moeder, negatieve theologie, Thomas van Aquino, kinderbijbels, verbondenheid, kinderen van God.
(foto: Onze vader op de regenboog, sculptuur van Carl Milles - copyright: Inductiveload via wikimedia commons)
-
Oog hebben voor de (soms verborgen) fysieke en andere noden van onze medemens is onze verantwoordelijkheid als gedoopten, zowel binnen als buiten de liturgie. Mensen samenbrengen helpt daarbij. Dat stellen Kristl Van Cleemput en Hans Geybels in deze Vraagbaak. Ze hebben het daarbij over mensen met een beperking, vragen, noden, het belang van luisteren, aandacht voor gehandicapten, psychische problemen, zondagsvieringen, de nood aan ontmoeting, homoseksuele relaties, het opnemen van verantwoordelijkheid en het doopsel.
(foto: Max Bender via unsplash)
-
We kunnen altijd iets aan onrecht doen, als we beginnen bij onszelf en onze omgeving: daar zijn onze panelleden van overtuigd. Jezus roept ons op om ‘die extra mijl’ af te leggen. Soms wordt kleine goedheid dan grote goedheid, zo blijkt in deze aflevering van De Vraagbaak. Daarin komen volgende thema’s aan bod: onrecht, rechtvaardigheid, liefdadigheid, klimaat, geweldloosheid, geduld, vriendelijkheid, en… de oorlog in Syrië.
(foto: Johnny Brown via unsplash)
-
De Bijbelse uitspraak ‘Bemin je naaste zoals jezelf’ roept bij Kristl Van Cleemput en Hans Geybels heel wat vragen op: wie is mijn naaste, hoe kan ik de naaste worden voor een ander, en waarom mezelf graag zien? Ook in deze Vraagbaak komt een hele waaier aan thema’s aan bod: Gods liefde, de naaste, de barmhartige Samaritaan, kind van God zijn, jezelf beminnen, zelfzorg,... Enkele bekende namen passeren ook even de revue: Bernardus van Clairvaux en Levinas.
(foto: Sir Charles Lock via wikimedia commons)
-
Het evangelie zit boordevol humor. Naargelang de context mag er in de kerk dan ook al wel eens gelachen worden, zo stellen Kristl Van Cleemput en Hans Geybels in deze Vraagbaak. Ze hebben het daarbij over ironie, joodse humor, het evangelie, relativeren, vertrouwen, het Bijbelverhaal van Jezus en de overspelige vrouw, Jezus’ uitspraak “Geef aan de keizer wat de keizer toekomt...”, en het belang van ontladen en ontmijnen.
(foto: pexels)
- Näytä enemmän