Episodit
-
Hoe drijven hormonen ons doen en laten? Waarom horen ze niet perfect in balans te zijn, maar wel onder controle? Wat als hormoonschommelingen klachten geven? Moeten we die effecten beperken of horen ze nu eenmaal bij het leven?
Met: Guy T’Sjoen (endocrinoloog, UZ Gent), Herman Depypere (gynaecoloog, UZ Gent), Eva De Groote (audiomaker en schrijver) en Kasper Raus (filosoof, UGent en UZ Gent) Muziek: Charlotte en Reinhard Gastvrouw: Lies Steppe -
Hoe ontstaat pijn? Beïnvloeden prille ervaringen onze pijnbeleving? Wat als pijn zijn signaalfunctie verliest en chronisch wordt? Kunnen we de pijn van anderen echt begrijpen? Valt het zeer altijd te meten of te stillen? Of hoort pijn nu eenmaal bij het leven?
Met: Koen Paemeleire (neuroloog en hoofdpijnspecialist, UZ Gent), Sam Schelfout (pijnarts, UZ Gent), Birsen Taspinar (klinisch psycholoog), Tine Van Ingelgem (psycholoog en ervaringsdeskundige) en Sophie Wouters (kinderarts Pijnkliniek, UZ Gent).
Muziek: Naima Joris en Vitja Pauwels
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Puuttuva jakso?
-
Brengen wetenschappelijke kennis en technologie het eeuwig leven binnen handbereik? Streeft de geneeskunde naar een upgrade van de mens? Maakt onsterfelijkheid gelukkig? En welke plaats hebben het noodlot en toeval in zo’n scenario?
Met: Dominique Benoit (diensthoofd Intensieve zorg, UZ Gent), Phillip Blondeel (diensthoofd Plastische heelkunde, UZ Gent) en Paul Coucke (labosupervisor Medische genetica UGent en UZ Gent)
Muziek: Jan Verstraeten
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Wie bepaalt de normen voor schoonheid en gezondheid? Helpen ze ons om fitter en gelukkiger te worden? Worden onze idealen strikter en dwingender? En wat als je niet aan de norm voldoet?
Met: Pauline Boeckxstaens (huisarts en onderzoeker UGent), Piet Hoebeke (decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, UGent) en Hans Van Vlierberghe (diensthoofd Maag-, darm- en leverziekten UZ Gent)
Muziek: Gregory Frateur (Dez Mona)
Gastvrouw: Lies Steppe
-
We leven als we onsterfelijk zijn, maar wat als ongeluk, ziekte of ander onheil het bestaan op losse schroeven zet? Moeten we onze kwetsbaarheid op afstand houden of net omarmen? Is mildheid een medicijn voor de broosheid van het leven? En sterkt het ons om te spreken over fouten en tekorten?
Met: Kurt Audenaert (psychiater, UZ Gent), Jan Swerts (muzikant) en Bert Vanderhaegen (hoofdaalmoezenier, UZ Gent)
Muziek: Jan Swerts
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Nemen we ons lot steeds meer in eigen handen dankzij de medische vooruitgang? Is screening altijd nuttig en voorkomen beter dan genezen? En wat als je je niet preventief laat onderzoeken en ziek wordt: eigen schuld, dikke bult?
Met: Karen Geboes (maag-, darm- en leverarts UZ Gent), Veerle Piessens (onderzoeker UGent en huisarts) en Sigrid Sterckx (filosoof en ethicus, UGent)
Muziek: Guido Belcanto
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Wat betekent gezond zijn? Is gezondheid een gegeven of een voortdurend streven en zelfverbetering een morele plicht? Ben je zelf verantwoordelijk voor je lijf en lot? En waarom schatten we gezondheid pas echt naar waarde als we ziek worden?
Met: Ignaas Devisch (filosoof en ethicus, UGent), Bregje Hofstede (schrijver), Tessa Kerre (hematoloog) en Gwendolyn Portzky (klinisch psycholoog, UGent en UZ Gent)
Muziek: Sioen
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Waar ligt de echte oorzaak van de Covid-pandemie? Hoe staat de twijfel van de wetenschap tegenover onze behoefte aan voorspelbaarheid en een sluitende remedie? En wordt het ooit nog helemaal zoals vroeger?
Met: Steven Callens (diensthoofd Algemene inwendige ziekten, UZ Gent), Marjan Doom (directeur GUM), Eva Van Braeckel (longarts, UZ Gent) en Paul Verhaeghe (klinisch psycholoog en psychoanalyticus UGent)
Muziek: Damast Duo (Shalan Alhamwy en Jonas Malfliet)
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Leggen we ons lot nog blindelings in de handen van een arts of staan we steeds meer op gelijke voet? Zijn zorgverleners bereid om een deel van de controle aan hun patiënten over te laten? En zijn we wel in staat om zelf ingrijpende beslissingen te nemen over onze gezondheid?
Met: Krista Bracke (auteur en radiomaker), Stéphanie De Maesschalck (huisarts) en Tessa Kerre (hematoloog, UZ Gent)
Muziek: An Pierlé
Gastvrouw: Lies Steppe
-
Wat maakt het leven de moeite waard als je niet meer over al je vermogens beschikt en afhankelijk bent van anderen? Verlengen we het leven of het sterven als we ongeneeslijk zieke mensen verder behandelen? En kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?
Met: Tinneke Beeckman (filosoof en auteur), Dominique Benoit (diensthoofd Intensieve zorg, UZ Gent), Anne-Sofie Goemanne (klinisch psycholoog, UZ Gent) en Tim Meert (ervaringsdeskundige)
Muziek: Roland Van Campenhout
Gastvrouw: Lies Steppe