Episodit

  • Voor het 'grenzeloze ouder' hoofdstuk van mijn boek 'Doorbreek de cirkel' interviewde ik Marijke van de Laar. Ze is neuro-, kinder- en jeugdpsycholoog en systeemtherapeut in Amsterdam en verzet zich actief tegen het veelvuldige gebruik van het woord puber. Ze gelooft niet in puberaal gedrag, en meent bovendien dat het kan zorgen voor een negatief zelfbeeld bij tieners omdat de term impliceert dat we ons kind maar lastig vinden. Hoe we tieners dan wel kunnen noemen én benaderen, hoor je in deze aflevering, en ze gaat onder andere in op:

    Waar 'brutaal' en tegendraads gedrag van tieners vaak een reactie op is. Waarom ze met ouders regelmatig een familie-stamboom maaktWelke rol social media volgens haar speelt in het welzijn van tienersWaarom sorry kunnen zeggen tegen je kind zo belangrijk is Welke woorden je zou mogen vermijden in het praten met je kindHet belang van je kind vertrouwen en veel tegen ze lachen!

    _____________________________________________________________

    Deze podcast hoort bij het gelijknamige boek 'Doorbreek de cirkel, waarom opvoeden over jezelf gaat,' dat is verschenen bij Kosmos Uitgevers. Meer over Marijke van de Laar kun je hier vinden.

  • 'Je bent kind van je ouders én je moet als volwassene ontrouw durven worden aan je familiesysteem. Want je kan de situatie zoals die vroeger was niet veranderen.'

    Aldus Bibi Schreuder, oprichter van het Hellinger Instituut dat het systemisch werken in Nederland introduceerde. Bibi werkte in het onderwijs toen ze in 1995 haar eerste opstelling in Duitsland deed. Wat ze daar ervaarde greep haar zo dat ze wist: ik wil verder met dit werk. Nu is ze een van de meest ervaren opleiders en systemisch coaches van Nederland.

    We bepreken heel veel thema's in deze podcast, onder andere:

    Wat Bibi als zevenjarige vond in een bureaula van haar moeder en waarvan ze meteen wist: hier mag ik niet over praten en wat ze daarna ontdekte in haar eerste opstelling.Wat het betekent voor kinderen als er bladzijdes uit een (familie)geschiedenis zijn gescheurd.Waarom je je als volwassene vaak klein zal houden als je vroeger hebt bemiddeld tussen je oudersWat het gedrag van brutale kinderen je kan vertellen over jezelfWaarom ouders in deze tijden van social media nog duidelijkere regels en codes met hun kinderen zouden moeten afspreken

    ----------------------------------------------------------------------------

    Bibi is oprichter van het Hellinger Instituut en auteur van 'Ik ben kind dus ik voel waar mijn ouder zijn.'De vierde druk van mijn boek Doorbreek de cirkel is nu overal verkrijgbaar.Vind je dit een interessante podcast? Leuk als je er iets over deelt!
  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • In de allereerste Doorbreek de cirkel podcast sprak ik met een van mijn leermeesters Jakob van Wielink. Het is de best beluisterde aflevering, die ook veel reacties en vragen opriep. Daarom, en omdat Jakob en ik op 30 januari een workshop ‘Ouderschap en Leiderschap’ geven, besloten we een extra aflevering op te nemen. Hierin bespreken we onder andere:

    Waarom het zo belangrijk is om de roeping van je ouderschap te kennen Hoe je een oprechte dialoog met je kinderen kan voeren en waarom dat zo belangrijk is Wat je kan doen als je (het gevoel hebt dat je) puber je afwijstWat je kan doen als je puber agressief is en jouw grenzen overschrijdt Hoe je voorkomt dat je vooral je kinderen aan het managen bent Wat de overeenkomst is tussen veiligheid en spelen met je kinderen en hoe je speelt met tieners Waarom je bij je kinderen het pijnlijke effect van een scheiding moet erkennen

    ----------------------------------------------------------------------

    Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt door deze aflevering!

    Als je nog vragen of opmerkingen hebt kun je me altijd een DM sturen op Instagram (@miloevanbeek), Linkedin of via mail@miloevanbeek.nl.

    -Meer informatie over Jakob vind je hier of volg hem op Linkedin of Facebook

    -Jakob en ik geven op dinsdag 30 januari 2024 samen de workshop Ouderschap en Leiderschap in het klooster en Huissen. Kom je ook?

    -Deze podcast hoort het gelijknamige boek Doorbreek de Cirkel dat juli 2023 verscheen bij Kosmos Uitgevers.



  • In deze laatste aflevering heb ik twee gasten: psycholoog, opvoeddeskundige en auteur Tischa Neve en expert temperamentvolle kinderen Eva Bronsveld. Ik heb van beiden veel geleerd over positief en verbindend opvoeden. In deze podcast bespreken we:

    De uitdagingen van kinderen met meer temperament en hoe ze je ze kan leren dichtbij zichzelf te blijvenWat emoties van je kind bij jou kunnen losmakenWaarom het zo goed is om vaker een stap achteruit te zetten en naar de langere termijn te kijkenWelke last het voor je kinderen is als je als ouder alles goed wil doenHoe om te gaan met de stem van de buitenwereldDat het prima is als andere mensen je kind stom vindenOp welke manier Eva en Tischa hun eigen cirkels hebben doorbroken.

    ------------------------------------------------------------------------------------

    Hier vind je meer informatie over Eva en de cursus voor ouders van temperamentvolle kinderen en hier over Tischa Neve en haar trainingen.

    Tischa schreef onder andere het 'Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden' en 'Puber zijn leuk, zeker als je ze begrijpt'

    Eva schreef de bestseller 'Temperamentvolle kinderen'

    Deze podcast hoort bij het boek 'Doorbreek de cirkel, waarom opvoeden over jezelf gaat', dat is verschenen bij Uitgeverij Kosmos.

    Vind je dit een leuke podcast? Dan vind ik het leuk als je er iets over deelt op de socials en/of een beoordeling achterlaat op Spotify/Apple.

  • Bart Heeling noemt zichzelf situationeel omdenker en is leerkracht in het speciaal onderwijs. Hij werd bekend met zijn stukken op Linkedin - inmiddels heeft hij ruim 50.000 volgers - waarin hij vooroordelen rondom het speciaal onderwijs wil doorbreken. Bart werkt onder andere met getraumatiseerde kinderen, kinderen met autisme en adhd, hechtingsproblematiek of die simpelweg pech hebben gehad waardoor ze zijn uitgevallen in regulier onderwijs. Hij pleit voor een bredere blik en roept leerkrachten op om veel meer naar hun eigen reacties te kijken.

    We bespreken verder in deze podcast:

    Het enorme effect van positief denken en praten over kinderen. Waarom je veel vaker tot tien mag tellen (en wat een banaan daarmee te maken heeft)Welk enorm verschil een kleine verandering, zoals een andere plek in de klas, kan makenOp welke manier hij zelf de spanningen van de dag kwijtraakt Waarom leerkrachten niet per se achter het gedrag van leerlingen hoeven kijken en wat ze wel kunnen doenHoe hij van zijn eigen kinderen leerde altijd chill en relaxed te blijvenWat hij van zichzelf terugziet in zijn leerlingen en wat hem dat leert

    ---------------------------------------------------------------------------

    Volg Bart op Linkedin

    Bart heeft het over Geweldloze communicatie

    Barts boek 'Gewoon Speciaal' koop je hier

    Mijn boek 'Doorbreek de cirkel, waarom opvoeden over jezelf gaat' koop of bestel je in de lokale boekhandel. De eerste druk is online tijdelijk uitverkocht, wel hier te reserveren en vanaf 28/7 weer beschikbaar.

    Je kan mij ook volgen op Instagram of Linkedin. Vind je dit een leuke podcast? Dan vind ik het fijn als je een review of rating achterlaat op Spotify of Apple of er wat over deelt op de socials.

  • Lastpakken. Ontregelaars. Transcultureel familietherapeut Kitlyn Tjin A Djie was er zelf een en zoekt ze ze op want ze gelooft dat deze kinderen zuurstof in een familiesysteem brengen en de verzwegen verhalen vertellen. Ze vertelt in deze aflevering over haar jeugd in Suriname, het trauma uit haar jeugd, hoe zich dat herhaalde bij haar kinderen en op welke manier ze dit bij haar kleindochter heeft doorbroken.

    Verder hoor je in deze aflevering:

    Waarom ze van haar kelder een coffeeshop maakte voor haar zoon en zijn vrienden Waarom ze een kind met klachten nooit alleen ziet maar altijd de hele familie bij elkaar roeptWelke offers kleinkinderen kunnen brengen als er sprake is van een familiegeheimWaarom je als professional families pas kan helpen hun problemen op te lossen als je jezelf en je geschiedenis kent Dat patronen zich blijven herhalen als we kinderen bij hun familie weghalen

    -----------------------------------------------------------------------------

    Meer informatie over de boeken van Kitlyn Familieziel, Beschermjassen en Beschermjassen in de praktijk

    Kitly vertelt over een meisje van twaalf jaar dat stemmen hoorde, dat is hier terug te lezen. Beschermjassen het vermogen van families om op te lossen

    Kitlyn heeft het over psychiater Glenn Hellberg, hij schreef het prachtige boek 'Als ik luister'

    In mijn boek 'Doorbreek de cirkel waarom opvoeden over jezelf gaat lees je ook het interview met Kittyn, mijn persoonlijke verhalen en gesprekken met andere deskundigen

    Ook schreef ik mijn familiegeschiedenis 'Daar praten wij niet over, de erfenis van een oorlogsverleden'

    Leuk als je laat weten wat je van deze podcast vindt via mail@miloevanbeek.nl, insta of Linkedin, of als je 'm ergens deelt zodat meer mensen ernaar kunnen luisteren!

  • In deze derde aflevering praat ik met klinisch psycholoog Jan Derksen over andere het belang van een veilige hechting en de geringe aandacht die daarvoor is. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de mensen min of meer onveilig is gehecht, en dat heeft veel gevolgen voor het latere leven. Uit onderzoeken blijkt dat wie veilig is gehecht een hoger IQ heeft, minder vaak ziek is en meer empatisch vermogen heeft. Derksen pleit niet alleen voor veel meer kennis over wat hechting is, maar ook voor het maken van een opvoednarratief. Wat dat is legt hij uit en verder bespreken we:

    Hoe je in de opvoeding om kan gaan met extraverte, meer impulsieve op de buitenwereld georiënteerde gerichte, energieke kinderen Wat er in de puberteit kan gebeuren als je de meer introverte op zichzelf gerichte karakters niet voldoende aandacht geeftWat het belang is van kinderen leren mentaliseren, wat dat is en hoe je dat als ouder kan doenWat de narcistische fase is en waarom de ontwikkeling daarvan ook die belangrijk isWaarom hij de huidige generatie kinderen de achterbank- en pretparkgeneratie noemt

    ---------------------------------------------------------------------

    Meer informatie over de praktijk van Jan Derksen.

    Hij schreef onder andere het boek 'Preventie psychische aandoeningen. Voorkom de etikettenregen.'

    In de podcast heeft hij het over het boek Geweldloos Verzet in gezinnen van Haim Omer.

    Ook bespreekt hij mentalliseren, hier vind je er een video over

    Een (heftig!) filmpje over hechting is het still face experiment

    Het interview in deze podcast plus negen andere gesprekken met experts en mijn persoonlijke ervaringen lees je ook terug in mijn boek 'Doorbreek de cirkel, waarom opvoeden over jezelf gaat'

  • 'Als kinderen hier in de wachtkamer zaten, hebben ze eigenlijk al een classificatie,' zei Laura Batstra gekscherend tegen collega's toen ze nog in de kinderpsychiatrie werkte. Ze vertrok er uiteindelijk omdat ze meende dat de kinderen die ze daar zag geen psychische problemen hadden, maar er vooral sprake was van opvoedproblemen: te laat thuiskomen, niet luisteren, niet stil kunnen zitten, brutaal zijn. 'Herkenbare problemen waarbij het de vraag was of het aan de kinderen lag, of volwassenen om hen heen moeite hadden met dit gedrag.'

    Inmiddels werkt ze als hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en trekt vaak ten strijde tegen de toenemende hoeveelheid ADHD-classificaties. Want de negatieve reacties op drukke en dwarse kinderen zijn haar een doorn in het oog: 'we vertellen een kind dat het rustiger moet worden maar niet dat een ouder drukker moet worden.' Ze pleit voor meer eerlijkheid over de hobbels van het ouderschap en een positievere benadering van drukke kinderen. 'We zouden de verschillen tussen mensen meer moeten accepteren.'

    We bespreken in deze aflevering verder:

    Waarom het belangrijk is om te beseffen dat opvoeden ook worstelen is, het niet vanzelf gaat en dat dat normaal isWat er mis is met het hersenonderzoek naar ADHDWaarom we meer moeten kijken naar het kind als geheel in plaats van naar het breinDat het zo belangrijk is om als ouder hulp te vragen en waarom dat zo moeilijk is Waarom het oke is om af en toe vloekend en tierend door het huis te lopen en wat je daarna kan doen om dit weer te reparerenWat ze zo leuk vindt aan drukke en dwarse kinderenWaarom ze pleit voor feestjes waar de hele klas wordt uitgenodigd

    Hier vind je meer informatie over Druk en Dwars, de stichting van Laura Batstra en hier meer over haar werk op de universiteit en haar boek Druk en Dwars

    Hier bestel je Doorbreek de cirkel

    Als je dit een leuke podcast vindt, abonneer je dan zodat je op de hoogte blijft van nieuwe afleveringen, en wanneer je een review of beoordeling achterlaat op Apple of Spotify kunnen meer mensen deze podcast vinden. Wil je er iets over delen op social media dan maak je me helemaal blij! :-)

  • Veel kinderen en ouders worstelen met 'moeilijke' emoties als woede, verdriet, angst en schaamte. Niet zelden vertellen we kinderen daarom dat ze die emoties niet hoeven voelen, dat er niks aan de hand is. Jammer, vindt Jakob van Wielink, een van mijn inspiratiebronnen en leermeesters Daardoor leren we ze niet om contact te maken met hun binnenwereld en wordt een fundamentele emotie als boosheid niet gezien en erkend. Welke gevolgen dat heeft, de rol die je eigen opvoeding hierbij speelt én of je kunt leren het anders te doen, bespreek ik met hem in deze podcast. Verder hoor je:

    Wat een tegennatuurlijke beweging is en waarom je die bij kinderen moet makenWaarom de relatie met de partner voor die met de kinderen gaatDat ouderschap ook daderschap is en wat dat betekentWat het met mij persoonlijk doet als mijn kinderen boos zijnHoe pubers 'ik hou van jou' zeggen en waarom we op hun deur moeten blijven kloppenWat het betekent dat bijna de helft van de mensen overwegend onveilig gehecht is opgegroeid. Hier vind je meer informatie over de School voor Transitie

    Hier vind je meer informatie over Jakob

    Hier reserveer/koop je mijn boek 'Doorbreek de cirkel' (verschijningsdatum 7 juli '23)

    Jakob en ik geven op 30 januari een workshop 'Ouderschap en Leiderschap. Je kunt je mailadres achterlaten als je interesse hebt!