Episodit
-
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin birinci yıl dönümünde Orkun Yeşim, afet bölgesine son bir kez bağlanıyor. Dört Kulak: Deprem serimizin finalinde, Hatay’daki kadın dayanışması etrafında devam eden faaliyetleri Rimmen Kadın Kooperatifi ve Mara El Sanatları Atölyesi’nden Gizem Güzel, Gamze Aslan ve Aylin Ay anlatıyor.
-
Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen, bölgedeki sağlık hizmetleri eski haline dönmüş değil. Orkun Yeşim, Dört Kulak: Deprem serisinin bu bölümünde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hekimliğe devam eden Dr. Serkan Nural ve Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ile deprem bölgesindeki çalışma koşulları ve öncelikli ihtiyaçlar hakkında konuştu.
(01:00) Dr. Serkan Nural
(23:55) Dr. Sevdar Yılmaz
-
Puuttuva jakso?
-
Dört Kulak’ın dokuzuncu bölümünde Orkun Yeşim, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgenin sesini duyurmaya çalışan iki gazeteciye bağlanıyor. Adıyaman’da Haber gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Ömer Karakuş’tan yerel gazetecilerin bölgede devam ettirdikleri habercilik faaliyetlerini, Voys Media kurucu ortağı Murat Baykara’dan bağımsız gazetecilerin rolünü ve Hatay’da hazırladıkları videoların arka planını dinliyoruz. Her iki konuğumuza, gazetecilerin olası depremlere hazırlık yapıp yapmadığını da soruyoruz.
(01:30) Ömer Karakuş
(16:15) Murat Baykara
-
Dört Kulak’ın sekizinci bölümünde Orkun Yeşim, İzmir, İstanbul ve Hatay’da faaliyetlerini sürdüren Ortak Sahne’nin kurucusu, yönetmen ve oyuncu Mahmut Ünver’i konuk ediyor; deprem bölgesinde bir tiyatrocu olarak deneyimlerini ve gözlemlerini, tiyatro kooperatiflerinin çalışmalarını, Hatay Tiyatro Günleri ile ilgili hazırlıklarını dinliyor.
-
Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden beş ay geçti. Depremlerde hayvanlar neler yaşadı, ne yapılsa daha az zarar görürlerdi? Yeni depremlerde onları nasıl koruyabiliriz? Orkun Yeşim, bu soruları Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Buket Neşe Kalpakçı’ya yöneltti.
-
Dört Kulak’ın altıncı bölümünde Orkun Yeşim, sosyal sorunlara mimarlık bağlamında çözümler üretmeyi ve mimarlık eğitimine yeni açılımlar kazandırmayı amaç edinen bir STK olan Herkes İçin Mimarlık Derneği’nden İbrahim Emre Gündoğdu ve Berna Göl’e deprem bölgesindeki çalışmalarını, katılımcı süreçlerini ve Afet Sonrası Topluluk Merkezi projelerini sordu. Öncesinde yerel bir görüş almak için, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Yunus Emre Kaçamaz’a bağlandık ve şehirde yeniden yapılaşmanın nasıl devam ettiğini dinledik.
(01:30) Yunus Emre Kaçamaz
(12:50) İbrahim Emre Gündoğdu ve Berna Göl (Herkes İçin Mimarlık) -
Türkiye, 14 Mayıs’ta ilk turu yapılacak 2023 genel seçimine hazırlanıyor. Seçime bir hafta kala, deprem bölgesindeki 9 milyona yakın seçmenin oy kullanma koşulları merak konusu. Orkun Yeşim, bu bölümde öncelikle 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve sonrasında farklı şehirlere gitmek zorunda kalan iki seçmene, Aylin Simay ve Sermin Taşçılar’a kulak veriyor. Sonrasında Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan’dan sandık güvenliğiyle ilgili faaliyetlerini ve depremzede seçmenler için hayata geçirilen “askıda bilet” uygulamasını dinliyoruz.
(01:30) Aylin Simay
(07:55) Sermin Taşçılar
(13:55) Hande Turan (Oy ve Ötesi) -
Dört Kulak’ın dördüncü bölümünde, çocukların depremi nasıl yaşadığını anlamaya çalışıyoruz. Orkun Yeşim, bu bölümde depremi Hatay’da yaşayan sağlık çalışanı Zeynep Altunkaya ve lise öğretmeni Zeynep Beyaz’ın yanı sıra uluslararası Sınır Tanımayan Palyaçolar (Clowns Without Borders) topluluğunun bir üyesi olarak bölgede bulunan tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Güray Dinçol ve Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Genel Müdürü Kübra Avtepe’ye kulak veriyor.
(02:10) Zeynep Altunkaya
(12:40) Güray Dinçol (CWB)
(23:25) Zeynep Beyaz
(31:50) Kübra Avtepe (KAÇUV) -
Afet bölgesinde yerel sivil toplum kuruluşları nasıl bir rol üstleniyor? Orkun Yeşim, Adana Yardım Derneği’nden Erdal Üzelpasacı’ya kulak verdi.
-
Yükseköğretim Kurulu, depremlerden beş gün sonra, bahar dönemi için geçerli olmak üzere tüm ülkedeki üniversitelerde yeniden “uzaktan eğitim” kararı aldı. Deprem bölgesindeki üniversite öğrencileri, bu kararın sonuçlarını nasıl yaşıyor? Konaklamayla ilgili sorunları, online eğitimi zorlaştıran teknik unsurları ve daha fazlasını Adana ve Hatay’da öğrenimlerine devam etmeye çalışan Yusuf Zana Gündüz ve Berivan Geçer’den dinledik.
(01:05) Yusuf Zana Gündüz
(08:58) Berivan Geçer -
Engelli bireyler, depremi nasıl yaşıyor? Öncelikli ihtiyaçları neler? Sivil toplum, deprem bölgesindeki engelliler konusunda neler yapabilir? Orkun Yeşim, depremi Adana’da yaşayan Celal Karadoğan ve özel eğitim öğretmeni Fırat Keser’e kulak verdi.
(00:12) Celal Karadoğan
(15:10) Fırat KeserBir Kira Bir Yuva, evini kaybetmiş kişiler ile kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için başlatılan bir dayanışma kampanyasıdır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, boş eviniz varsa depremden etkilenmiş ihtiyaç sahiplerine yuva olabilirsiniz: https://birkirabiryuva.org
-
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir ay geçmişken başladığımız Dört Kulak: Deprem podcast serisinde, bölgedeki insanların sesini kendilerinden duymayı ve farklı alanlardaki ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceğini araştırmayı amaçlıyoruz. Orkun Yeşim, serinin her bölümünde depremi yaşayanları ağırlayacak, zaman zaman uzmanlara danışacak. Deprem geçiren ya da geçirme ihtimali bulunanların yanında olmak, hislerini paylaşmak, onları daha iyi anlamak, birlikte düşünmek için…