Episodit
-
In ons jaaroverzicht maken we de Zero Waste Win van 2023 bekend. We praten met opruimcoach Nele Colle en Marlies Van Wemmel. Zou het deze laatste gelukt zijn om een jaar niets nieuws te kopen? Hoe heeft ze dit doorstaan? Koopt een opruimcoach nog veel nieuwe spullen? Een gezellig, maar interessante babbel vol tips voor een minimalistischer leven.
-
Lien, Lukas en ons mama komen spontaan meespreken over de schoonmaak. Samen geven ze nog meer tips over hoe je het huis op een duurzame manier kan poetsen. Veerle en Kristof kondigen de Zero Waste Win nominaties van 2022 aan.
-
Puuttuva jakso?
-
Jos Ramaekers van Natuurpunt beantwoordt al onze vragen over stikstof. Wat doet het, waarom zijn de boeren boos en is natuurpunt tevreden met de maatregelen? Veerle en Kristof biechten op wat hun "lievelingsvlees" was en Jos Ramaekers reageert op een kijktip die we ontvingen van een luisteraar
-
Hans Dreesen zocht een job met impact. Maar hij wist niet waar hij moest beginnen zoeken. Daarom richte hij klimaatjobs.be op. Daar kunnen bedrijven en werknemers die voor verandering willen zorgen elkaar vinden. Een gesprek over jobs en de impact daarvan.
-
Eve The Econista maakt video's, zingt en blogt over duurzaamheid. Hoe en waarom begin je zoiets? Heeft dit eigenlijk nut? Een gesprek over content creaties voor het klimaat, 2de hands fashion, positieve en negatieve reacties, jongeren en jawel, vliegschaamte.
-
Jonas Geirnaert deelt met zijn gezin een huis met dat van zijn neef Lieve Scheire. Hoe begin je aan zoiets? Moet je grenzen verleggen? Is het ecologischer en vooral als je zoveel deelt, heb je dan minder verspilling? Een openhartig gesprek over het huis van Jonas Geirnaert, maar ook over de Japanse Duizendknoop, bier, afvalarme winkels en kakfietsen.
-
Waar wordt het meeste voedsel verspild? Pas wanneer je dat weet, kan je het als organisatie of bedrijf te lijf gaan. Foodwin helpt bedrijven door te wegen, meten en noteren. Achteraf gezien blijken de meetresultaten vaak iets heel anders te zeggen dan wat mensen op het eerste zicht zouden denken. Elke Markey vertelt ons niet alleen over de werking van Foodwin, maar ook over de filosofie en hoe ze er voor zorgen dat verschillende ideeën en losse organisaties elkaar ontmoeten.
-
Hoe worden batterijen gerecycleerd? Hoe kunnen we er duurzaam mee omgaan? Wat met batterijen in de toekomst? Die voorraad grondstoffen raakt toch op? E!Colle stelt al jullie vragen over batterijen aan Nele Peeters en Fatima Boudjaoui van Bebat, de organisatie die in België mee helpt aan het recycleren van batterijen.
-
Marlies Van Wemmel besloot een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Er zijn er namelijk al genoeg op de wereld. Ze wil met dit project tonen dat het anders kan. Het lijkt voor veel mensen een drempel om even rond te vragen of er al dan niet iets al beschikbaar is. Dus kopen ze gewoon iets nieuws. Wij en onze luisteraars waren natuurlijk benieuwd naar haar uitdaging en vuurden een heleboel vragen op haar af. Met positief resultaat, want we hebben enorm veel bijgeleerd dankzij dit gesprek.
-
Je afvragen of een kinderwens nog kan. Discussies met een klimaatontkenner. Anderen die zich bij jou komen verontschuldigen omdat ze weten dat er een duurzamere optie was. Aan tafel opmerkingen krijgen omdat je de vegetarische optie koos. Eenmaal je iets over duurzaamheid zegt, krijg je misschien meteen een stempel op je als 'die groene'. Zijn sommige van deze situaties voor jou herkenbaar? In deze aflevering praten we samen met Loes van Hove en Janne Jooris van Klimaatcontact over hoe je deze situaties aanpakt en hoe en wanneer je het onderwerp 'klimaat' aan bod kan laten komen.
-
In deze aflevering maken Veerle Colle en Kristof Colle de Zero Waste Fail en Zero Waste Win van het jaar 2021 bekend. Ze reflecteren hun eigen inzettingen van het jaar en vertellen welke spullen er voor hun wél nog welkom zijn onder de kerstboom.
-
We hebben het over het materiaal waar we deze podcast mee maken, maar ook de droogkast en de wasmachine komen aan bod. Rosalie Heens van Repair & Share komt vertellen over de impact van onze elektrische toestellen. Gelukkig vertelt ze ook over de positieve verandering die bezig is op vlak van elektronica en hoe bedrijven zelf zich steeds bewuster worden van het belang van reparatie.
-
Als alle systemen worden aangepast en de CO2 werkelijk drastisch te daalt, is dit dan voor iedereen even positief? Wat moeten we er voor over hebben? Steven Vromman schreef een positieve post-apocalyptische roman, 'Amor Mundi', Kristof kon er niet goed van slapen, maar gelukkig komt Steven langs om antwoord te geven op al onze vragen. (Foto Track: © Jan Mathys)
-
Welke excuses hebben we om niet te kiezen voor de meest ecologische oplossing? Waarom zijn ze er en kunnen we ze oplossen? Luisteraars stuurden voorbeelden door en Veerle en Kristof denken er luidop over na. Ze proberen waar mogelijk oplossingen aan te bieden.
-
Om een ambitieus klimaatbeleid af te dwingen, voerde vzw Klimaatzaak een rechtszaak tegen de vier bevoegde Belgische overheden. Na een lange (!) procedureslag is de uitspraak van de rechter is bekend: "Het Belgische klimaatbeleid schendt de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten". We hebben het met Francesca Vanthielen over het hele proces en de volgende stappen.
-
We spraken met Arne Focketyn en Veerle Vandenabeele over ons geld en de visie van de ethische en duurzame bank Newb, maar ook over onze dagdagelijkse en herkenbare stappen naar zero waste!
-
Marijke Doms van Incovo Interza komt vertellen over haar avonturen rond afvalpreventie, zwerfvuil en sluikstorten. Wie zijn de mensen die sluikstorten en waarom doen ze dit? Heeft vrijwillig afval rapen écht nut? Worden plastics in de blauwe zak nu wél of niet gerecycleerd en hebben we steeds minder of steeds meer afval tegenwoordig?
Marijke geeft graag antwoord op al deze vragen!
-
Deze keer nemen we een kijkje bij de noorderburen. In Nederland zijn afvalarme winkels minder populair, toch slaagt "Zero Waste Nederland" er in mensen te motiveren om met hun eigen potjes te winkelen. Elisah Pals vertelt ons over waarom ze deze beweging opgericht heeft en met welke zaken ze allemaal geconfronteerd worden.
-
Hobby's. Hoe kunnen we ze zo duurzaam mogelijk maken? Kristof en Veerle vroegen het aan de luisteraars van de podcast en kregen heel wat mooie voorbeelden. Van paardrijden tot zwemmen, van puzzelen tot knutselen. Samen bespreken ze diverse hobby's en mogelijkheden om deze op een ecologische manier uit te voeren. Zoals gebruikelijk start ook deze aflevering met het dele van zero waste fails, zero waste wins én eindigen het met een leuk receptje.
-
Martine Prenen is gezondheidscoach met een Youtube kanaal vol filmpjes met tips voor een gezonde én duurzame levensstijl. Wie anders konden Kristof en Veerle beter uitnodigen voor een gesprek over dit thema. Een aflevering vol tips om er in 2021 helemaal gezond en wel tegenaan te kunnen gaan en je weerstand te vergroten.
- Näytä enemmän