Episodit

  • Ekonompodden avrundar sitt fjärde verksamma år med en sprakande nyårskrönika. Vi gör ett professionellt och personligt bokslut för året - kanske tar du inspiration och gör ett eget bokslut?

    Vi reflekterar över vår poddhistoria och på året som gått. I ett öppet och personligt samtal diskuterar vi lärdomar, mest minnesvärda ögonblick och sätter intentionen för 2025.

    Tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare.

    Ekonompodden, powered by Zenvise: https://zenvise.se/

    Kontakta oss

    Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/

    Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

  • Avsnitt 100! Bara det är värt att fira. I dagens avsnitt har vi inte mindre än två fantastiska gäster i studion, nämligen före detta Klarna-kollegorna Aron Modig (idag Head of FP&A på Instabee) och Erik Nordqvist (CFO på Lexly) som minst sagt har erfarenhet från just högpresterande tillväxtorganisationer. Luta er tillbaka och lyssna på en spännande och insiktsfull diskussion om att vara ekonom inom startup-/scaleup både ur ett medarbetar- och ett ledarperspektiv.

    Det är en miljö som präglas av snabba förändringar, korta beslutsvägar, ändrade prioriteringar och full fart framåt. Vilka möjligheter och utmaningar innebär det? Hur säkerställer man kompetensbehov? Hur balanserar man strategi med operativt arbete? Hur undviker man ostrukturerad tillväxt och vad innebär det att vara strukturerad i en ostrukturerad miljö?

    Det och mycket mer! Tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Tidskoder:

    03.45 - Presentation gäster08:12 -Vad kännetecknar miljön Scaleup / Startup / Tech? 24:20 - Hur tänker man kring rekrytering i den här typen av organisationer?33:50 - Hur driver man sitt team i rätt riktning?43:25 - Förändringsledning50:18 - Att främja och bygga en kultur som präglar nyfikenhet där man vågar att misslyckas55:00 - Att jobba med data får rollerna att breddas och förändras, tips kring detta?01:04 - Utmaningar för framtidens ekonomer

    Ekonompodden, powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakta oss:

    Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/

    Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Vi har utfört 50 kvalitativa intervjuer med CFO:er från olika branscher om deras främsta utmaningar inför år 2025 och i det här avsnittet diskuterar vi insikterna. Hur bör man som CFO tänka och anpassa sig till en allt mer föränderlig och komplex omvärld?

    CFO-agendan blir allt bredare och mer strategisk och där ekononomi- och finansfunktionen blir allt mer central och genomsyrar affären i många organisationer. Vi har identifierat fem centrala områden där svenska CFO:er bedömer att det blir allt mer utmanande: ledarskap, digitalisering, hållbarhet, ekonomisk stabilitet och riskhantering samt förändrade kompetensbehov.

    Tidskoder:

    06:33 - Strategiska rollen - vilken prägel sätter det på ledarskapet? 14:56 - Digitalisering och automatisering - Hur hittar vi rätt system och rätt kompetens? 22:49 - Hållbarhet och CSRD 30:26 - Ekonomisk stabilitet och riskhantering 37:48 - Ökad komplexitet och kompetensbrist

    Tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare.

    Ekonompodden, powered by Zenvise: https://zenvise.se/

    Kontakta oss

    Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/

    Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

  • Detta avsnitt är i betalt samarbete med Visma Net.

    Vi gästas av Måns Larsson från Visma och Adam Åbonde Garke från Trakkster, som belyser de betydande utmaningar ekonomiavdelningar står inför idag. En nyligen genomförd undersökning av Trakkster, på uppdrag av Visma Net, visar att en överväldigande majoritet av ekonomipersonal kämpar med hög arbetsbelastning och tidskrävande manuella processer.

    Över 700 anställda i svenska företag rapporterar att de spenderar stora delar av sin arbetsvecka på repetitiva uppgifter, vilket hindrar dem från strategiskt arbete. Med automatisering kan dessa utmaningar omvandlas till möjligheter för effektivisering och tillväxt. Nästan alla chefer i studien (81%) anser att deras system behöver uppdateras inom tre år för att hålla jämna steg med kraven.

    Tveka inte att vända dig till Visma Net för expertis och stöd i din automatiseringsresa.

    Visma Net: Besök Visma Net här

    Tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare.

    Ekonompodden, powered by Zenvise: https://zenvise.se/

    Kontakta oss

    Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/

    Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

  • Det är ett kärt återseende i studion när David JP Phillips återigen gästar Ekonompodden i samband med bokreleasen av senaste boken "Hög på energi med sex substanser". Det är uppföljaren efter succéboken "Sex sustanser som förändrar ditt liv". David är känd världen över för sina TEDx-talks som setts av miljontals på youtube. Han är en erkänt utmärkt kommunikatör, föreläsare, författare och coach.

    I dagens avsnitt pratar vi med David om kommunikationens kraft, personlig utveckling och effektiv energihantering. Vi börjar med att diskutera de tre pelarna inom kommunikation och hur dessa kan förstärka ditt budskap, följt av en inblick i Davids resa genom kommunikationsvetenskap och de insikter som formade hans karriär. Vidare diskuterar vi tekniker för att fånga din publik under digitala presentationer och webinarier.

    Vi avslutar såklart med lite praktiska tips du kan göra för att utvecklas som kommunikatör och presentatör, följt av råd för att hantera stress och skapa en hälsosammare daglig rutin genom att välja "Angels Cocktails" framför "Devils Cocktails".

    Tidskoder:

    02:44 David JP Phillips, aktuell med sin nya bok "hög på energi med 6 substanser"

    04:27 Tre pelare inom kommunikation

    06:23 Hur kom David JP Phillips in på nörderiet om kommunikation och mindset?

    09:54 Hur fångar du din publik i digitala föreläsningar och webinar?

    17:52 Fundamenten från böckerna

    24:08 Vad är hemligheten för att få mer energi?

    32:48 Hur kan man bli mer närvarande och vara mindre i sitt huvud?

    36:44 Hur påverkar våra testosteronnivåer våra investeringar?

    37:55 Hur kan man komma längre som kommunikatör/presentatör

    44:07 JP ger sina bästa tips för att stressa ner

    48:32 Hur blir man bättre på att fylla dagen med Angels Cocktails istället för Devils cocktails?

    01:01:07 Recap till inledningen

    Tack för att lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise https://zenvise.se/

    Kontakt

    Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    David JP Phillips: https://www.linkedin.com/in/davidjpphillips/

    Följ oss här:

    Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Visa mindre

  • Är du trött på att ständigt klippa och klistra data mellan olika system men osäker på hur uppdateringen av systeminfrastrukturen bör gå till? Du är inte ensam! Att navigera i landskapet av marknadens alla leverantörer av affärs- och stödsystem kan upplevas som komplext och överväldigande. Samtidigt har de digitala förutsättningarna aldrig varit bättre än idag, vilket inte bara ger möjligheten utan också ställer kraven på att följa utvecklingen för att säkerställa sin konkurrenskraft.

    I dagens avsnitt diskuterar vi strategier för att navigera i marknaden av systemleverantörer och hur man optimerar processer för bättre effektivitet och konkurrenskraft. Från att bryta cykeln av manuell datahantering till implementering av lösningar som stärker verksamheten, får du insikter och tips för att uppdatera och förbättra dina system.

    Vi går igenom tre steg - från att identifiera nuvarande systemutmaningar i organisationen, genom en detaljerad GAP-analys, till strategisk upphandling och implementering av nya system.

    Tidskoder:

    06.00 - Förändringsarbete inom systemarkitektur och automation11.15 - Vikten av en tydlig målbild och att identifiera kritiska processer32.00 - Råd kring val av systemleverantör och risker med partiskhet35.00 - Projekt- och förändringsledningens avgörande roll

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise: https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

  • Anders Borg, Sveriges tidigare finansminister, har haft en betydande inverkan på landets ekonomiska politik. År 2011 uppmärksammades Anders av Financial Times som en av de mest inflytelserika personerna och EU:s främste finansminister. I detta avsnitt av Ekonompodden, diskuterar vi världens nuvarande och framtida ekonomiska landskap. I en tid av global osäkerhet, med utmaningar som ett maktlystet Ryssland, migrationsvågor, spänningar mellan Kina och Taiwan, pandemier, inflation och klimatkriser, ger Borg en nulägesorienterad och framtidsinriktad analys. Vi diskuterar den globala ekonomin och dess inverkan på Sverige. Med sin djupgående kunskap och unika insikter som ekonomisk ledare och rådgivare, erbjuder Borg strategier för hur både samhället och individer kan navigera genom dessa turbulenta tider, och han ger även en strimma av hopp för framtiden.

    Tidskoder:

    04:06 - Framtidsperspektiv – Anders bok “vart är vi på väg?”

    05:03 - Nyckelkomponenter för ekonomisk återhämtning

    07:24 - Bakgrunden till Europas nuvarande ekonomiska situation

    09:20 - Överraskande positiva tecken i USAs ekonomi – Vad är förklaringarna?

    10:24 - Vad har svenska hushållen att vänta? Ekonomiska utsikter - Konsumtion och räntor

    15:26 - Utmaningar och möjligheter inom svenskt näringsliv

    16:51 - Ekonomiska trender och utmaningar i Asien

    20:44 - Finlands ekonomiska kamp jämfört med övriga Norden

    22:18 - Anders Borgs råd till lyssnarna

    Länk till boken “Vart är vi på väg”: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/295327/vart-ar-vi-pa-vag/

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Ekonomi & Företag

    Ekonomi & Företag är mötesplatsen för ekonomer och företagare inom små och medelstora företag att hämta ny kunskap, samla inspiration och få de senaste nyheterna.

    Mässan startades 2012 och har sedan dess varit ett årligt event för branschen. Under två heldagar får besökaren möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling på Kistamässan genom ett stort seminarieprogram. I utställningen finns över 90 företag och organisationer som presenterar produkter och tjänster för att effektivisera ekonomiflödena och leda företaget framåt. Läs mer på https://www.ekonomiforetag.se/sv/

    Ekonomi & Företag är tillbaka den 25-26 september 2025!

  • Vi gästas av Anna Rosling Rönnlund som tar oss på en ögonöppnande resa genom världens faktiska tillstånd. Med hjälp av data visualiserar hon globala trender och bryter ned vanliga missförstånd som formar vår världsbild. Anna delar även insikter från boken "Factfulness" som hon har varit med och skrivit. Hon presenterar även effektiva metoder för att utveckla en mer faktabaserad syn på världen. Otroligt inspirerande och viktigt avsnitt för dig som vill få en rättvis bild av vart världen är på väg.

    Länk till boken Factfulness: https://www.gapminder.org/factfulness-book/

    02:15 - Anna delar initiala tankar och reflektioner

    03:12 - Diskussion om varför felaktiga världsbilder är så vanliga

    05:33 - Grafer - vilka globala framsteg har faktiskt gjorts?

    12:11 - Hur västvärldens dominans påverkar vår uppfattning och vilka utmaningar det skapar

    19:11 - De mest slående missuppfattningarna om världen enligt Anna

    23:15 - Principer och tankeknep för att skapa ett bredare perspektiv

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Anna Rosling Rönnlund: https: https://www.linkedin.com/in/annaroslingronnlund/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Ekonomi & Företag

    Ekonomi & Företag är mötesplatsen för ekonomer och företagare inom små och medelstora företag att hämta ny kunskap, samla inspiration och få de senaste nyheterna.

    Mässan startades 2012 och har sedan dess varit ett årligt event för branschen. Under två heldagar får besökaren möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling på Kistamässan genom ett stort seminarieprogram. I utställningen finns över 90 företag och organisationer som presenterar produkter och tjänster för att effektivisera ekonomiflödena och leda företaget framåt. Läs mer på https://www.ekonomiforetag.se/sv/

    Ekonomi & Företag är tillbaka den 25-26 september 2025!

  • Vi gästas av Anna-Carin Alderin och Magnus Helgesson och diskuterar vikten av ett hållbart arbetsliv, med självledarskap i fokus och hur det kan främja produktivitet och motivation i våra team. Vi utforskar hur man kan öka sitt teams effektivitet genom att att reducera arbetstid. Är det högtid för 4-dagars arbetsvecka och vad är kritiken för och emot? Kan det bidra till att hitta sitt "why" - en nyckelfaktor för meningsfullt arbete och personlig tillfredsställelse? Magnus Helgesson är entreprenören som 1993 startade den första restaurangen i det som skulle bli en av Sveriges största restaurangkedjor Harrys. Idag är han en av Sveriges mest efterfrågade coacher, föreläsare och författare till flera bästsäljande böcker som “0 till 700 miljoner” och “Framgång lämnar spår”

    Anna-Carin Alderin är en socialt inriktad ledare med lång erfarenhet att leda utveckling på bland annat IKEA, i roller som varuhuschef, global kommunikationschef för People & Culture samt vd på IKEAs första sociala bolag. Idag har hon sadlat om och driver eget inom området ’hållbart arbetsliv’ i samarbete med företaget PaceLab. Anna-Carin har alltid haft ett högt driv vilket inspirerat och engagerat människor i hennes närhet till att vilja satsa och våga tänka nytt. I PaceLabs regi är hon förändringsledare och affärsutvecklare inom hållbart företagande, alltid med ett stort fokus på individ.

    Fri nedladdning av Magnus Helgessons böcker på länken här: https://magnushelgesson.com/goodiebag-ekonompodden

    03:30 - "Äg ditt liv, annars gör någon annan det"

    05:24 - Är det dags att införa en 4-dagars arbetsvecka?

    07:30 - Forskningsresultat om fördelarna med en kortare arbetsvecka

    10:34 - Kritik och strukturella utmaningar

    16:52 - Blir man mer produktiv med mer fritid? Är personlig utveckling svaret?

    23:48 - Strategier för att implementera en 4-dagars arbetsvecka i fler organisationer

    25:42 - Bästa råden för att främja produktiva team och effektivitet?

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Magnus Helgesson: https://www.linkedin.com/in/magnus-helgesson-9a83564/ Anna-Carin Alderin: https://www.linkedin.com/in/annacarinalderin/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Ekonomi & Företag

    Ekonomi & Företag är mötesplatsen för ekonomer och företagare inom små och medelstora företag att hämta ny kunskap, samla inspiration och få de senaste nyheterna.

    Mässan startades 2012 och har sedan dess varit ett årligt event för branschen. Under två heldagar får besökaren möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling på Kistamässan genom ett stort seminarieprogram. I utställningen finns över 90 företag och organisationer som presenterar produkter och tjänster för att effektivisera ekonomiflödena och leda företaget framåt. Läs mer på https://www.ekonomiforetag.se/sv/

    Ekonomi & Företag är tillbaka den 25-26 september 2025!

  • Hur ser investeringsklimatet ut för små och medelstora (SME) företag i Sverige? Michael Wolf inleder med en genomgång av det övergripande investeringsklimatet och förklarar varför Sverige excellerar i kapitalfinansiering men hamnar efter i lånefinansiering globalt. Han diskuterar viktiga strategier och insikter för kapitalanskaffning i det nuvarande ekonomiska landskapet.

    Vidare introducerar vi Elisabeth Thand Ringqvist och Johan Grip, som delar med sig av sina observationer från senaste forskningen om kapitaltillgången och utmaningarna för företagarsegmentet. De belyser de strukturella utmaningarna som dessa företag står inför och diskuterar potentiella lösningar. Diskussionen tar även upp vikten av att utveckla rätt kompetens för att navigera i ett alltmer föränderligt affärsklimat.

    2:20 - Michael Wolfs analys på investeringsklimatet i stort 5:01 - Vad är anledningen till att Sverige ligger etta i världen när det kommer till eget kapital i finansiering men kommer på fjortonde plats avseende lånefinansiering? 8:14 - Viktiga överväganden för kapitalanskaffning framöver 13:15 - Omedelbara åtgärder för att påverka företagets finansieringsstrategi 18:40 - Lärdomar från tidigare ekonomiska kriser 21:30 - Strategier för att navigera i en föränderlig global marknad 24:15 - Elisabeth Tand Ringqvist & Johan Grip presenteras 25:17 - Johans insikter från senaste undersökningen om kapitaltillgångar 27:25 - Strukturella utmaningar inom SME-finansiering och möjliga lösningar 34:23 - Tankar kring kompetensutveckling i svenskt företagande

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Michael Wolf: https://www.linkedin.com/in/michael-wolf-928aba121/ Elisabeth Tand Ringqvist: https://www.linkedin.com/in/elisabethtr/ Johan Grip: https://www.linkedin.com/in/gripjohan/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Ekonomi & Företag

    Ekonomi & Företag är mötesplatsen för ekonomer och företagare inom små och medelstora företag att hämta ny kunskap, samla inspiration och få de senaste nyheterna.

    Mässan startades 2012 och har sedan dess varit ett årligt event för branschen. Under två heldagar får besökaren möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling på Kistamässan genom ett stort seminarieprogram. I utställningen finns över 90 företag och organisationer som presenterar produkter och tjänster för att effektivisera ekonomiflödena och leda företaget framåt. Läs mer på https://www.ekonomiforetag.se/sv/

    Ekonomi & Företag är tillbaka den 25-26 september 2025!

  • Ekonompodden är på plats på Ekonomi & Företagsmässan, där vi har fångat upp det bästa från talarscenen med några av toppnamnen i branschen.

    I det första avsnittet diskuterar vi cybersäkerhet och AI tillsammans med Pernilla Rönn och Robin Teigland. Pernilla är en ledande expert inom cybersäkerhet, och hon delar med sig av effektiva strategier för att skydda mot cyberhot och diskuterar också vikten av genomtänkta investeringar inom cybersäkerhet. För att ge en bredare bild av teknologins utveckling, vänder vi oss även till Robin Teigland, en framstående AI-expert. Robin förklarar hur företag kan implementera AI för att förbättra sina verksamhetsprocesser, och ger praktiska tips om förberedelser och kompetensutveckling. Hon belyser också hur man kan dra nytta av AI-möjligheter och de risker som följer med implementeringen.

    01:55 – Introduktion av Pernilla Rönn, expert inom cybersäkerhet 06:10 - Cybersäkerhet som en strategisk resurs för ekonomer 09:02 – Strategier för att skydda sig mot cyberattacker 10:53 - Investeringsöverväganden inom cybersäkerhet 14:20 - Lågt hängande frukt, hur och var börjar man? 18:44 - Framgångsfaktorer hos företag som är duktiga på att jobba med dessa frågor 22:10 – Introduktion av Robin Teigland, expert inom AI 24:31 - Hur kan man implementera AI och vilka förutsättningar krävs? 27:33 - Kompetensförändringar i takt med AI-integration 30:56 - Praktiska steg för att börja använda AI i verksamheten? 36:24 - Lågt hängande frukt i AI-trädgården 40:01 – Riskhantering – vad bör man vara uppmärskam på?

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/

    Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Pernilla Rönn: https://www.linkedin.com/in/pernilla-r%C3%B6nn-7635471/

    Robin Teigland: https://www.linkedin.com/in/robinteigland/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/

    Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Ekonomi & Företag

    Ekonomi & Företag är mötesplatsen för ekonomer och företagare inom små och medelstora företag att hämta ny kunskap, samla inspiration och få de senaste nyheterna.

    Mässan startades 2012 och har sedan dess varit ett årligt event för branschen. Under två heldagar får besökaren möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling på Kistamässan genom ett stort seminarieprogram. I utställningen finns över 90 företag och organisationer som presenterar produkter och tjänster för att effektivisera ekonomiflödena och leda företaget framåt. Läs mer på https://www.ekonomiforetag.se/sv/

    Ekonomi & Företag är tillbaka den 25-26 september 2025!

  • Vi djupdyker i de nya lagkraven kring hållbarhetsrapportering enligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och dess implementering i svensk lagstiftning som skedde i somras. Vi utforskar de tekniska och systematiska utmaningar företag möter när de ska integrera dessa krav i sin verksamhet. Vår gäst och samarbetspartner Karin Holmquist delar med sig av sina insikter om hur företag kan navigera i den växande rapporteringsfloran och effektivt samla in den nödvändiga informationen från olika delar av organisationen. Vi diskuterar även vikten av beteendeförändringar och tvärfunktionellt samarbete för att skapa en hållbar framtid för både organisationens verksamhet och dess interna processer.

    Lyssna för att få en tydlig presentation av hur dessa nya regleringar påverkar både stora och små företag samt praktiska tips för att anpassa sig till dessa förändringar.

    06:58 - Presentation och introduktion av CSRD11:00 - Vår gäst och samarbetspartner Karin presenteras11:43 - Vilka företag omfattas av de nya lagkraven?13:24 - Fördelarna med de nya lagkraven - vad är målet?16:20 - Karins observationer och insikter efter att ha stöttat företag med hållbarhetsfrågor19:24 - Hur börjar vi? Råd och tips för att komma igång och påbörja arbetet!22:54 - Dubbel väsentlighetsanalys - vad är det?

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Karin Holmquist: https://www.linkedin.com/in/karin-holmquist-8a478a6/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

  • Ekonompodden gästas av föreläsaren, entreprenören och filantropen Erik Fernholm som drivs av att göra världen till en bättre plats och sprider kunskap om hållbart ledarskap och personlig utvecklig genom initiativ som Inner Development Goals, communityt 29K, plattformen Aware och stiftelsen Norrsken.

    Andra delen av den färgstarka intervjun där vi pratar om hur vi genom att arbeta med oss själva, rätt målsättningar och hitta mening med livet kan bidra både till en bättre värld och mer produktiva team. Vi diskuterar vikten av målkalibrering, varför negativa känslor är ett tecken på något bra och nya perspektiv på vårt samhälle och vad som krävs för att bidra till något som är större än oss själva.

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Erik Fernholm: https://www.linkedin.com/in/lyckoaktivist/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Besök Eriks hemsida.

    Testa appen Aware

    Ta del av Inner Development Goals.

    Engagera dig i facebookgruppen Världen vi skapat & Världen vi längtar efter eller Instagram kontot Tid för livet för skärmfria skolor

  • Ekonompodden gästas av föreläsaren, entreprenören och filantropen Erik Fernholm som drivs av att göra världen till en bättre plats och sprider kunskap om hållbart ledarskap och personlig utvecklig genom initiativ som Inner Development Goals, communityt 29K, plattformen Aware och stiftelsen Norrsken.

    Första delen av den färgstarka intervjun där vi pratar om hur vi genom att arbeta med oss själva, rätt målsättningar och hitta mening med livet kan bidra både till en bättre värld och mer produktiva team. Vi diskuterar vikten av målkalibrering, varför negativa känslor är ett tecken på något bra och nya perspektiv på vårt samhälle och vad som krävs för att bidra till något som är större än oss själva.

    Tusen tack för att du lyssnar och sprider Ekonompodden vidare!

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Erik Fernholm: https://www.linkedin.com/in/lyckoaktivist/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

    Besök Eriks hemsida.

    Testa appen Aware

    Ta del av Inner Development Goals.

    Engagera dig i facebookgruppen Världen vi skapat & Världen vi längtar efter eller Instagram kontot Tid för livet för skärmfria skolor

  • Vi är tillbaka från sommarsemestern och kickar igång med ett “back-to-work" avsnitt. Vi delar med oss av våra sommaräventyr, inklusive Martins mästerliga teknik för att skala räkor, och Christoffers 30-årsfirande.

    Vi djupdyker i aktuella ekonomiska frågor, som ränteläget och dess förväntade effekter på marknaden under hösten. Vi analyserar även den dramatiska nedgången på Tokyobörsen och den svenska finansmarknaden. Vi går igenom vad “carry trading” innebär samt reder ut begreppet "enschittification".

    Avslutningsvis ger vi en uppdatering om de senaste nyheterna från Zenvise och vad våra lyssnare kan se fram emot under hösten.

    Ekonompodden - Powered by Zenvise:

    https://zenvise.se/

    Kontakt Martin M Eriksson: https://www.linkedin.com/in/martinmeriksson/ Christoffer Mattsson: https://www.linkedin.com/in/christofferpmattsson/

    Följ Ekonompodden på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ekonompodden/ Zenvise på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zenvise

  • Hur samlar du modet att göra en förändring och bygger en framtid som speglar dina drömmar? I detta berörande sommaravsnitt avslöjar Martin några av sina största livsförändringar som entreprenör, ledare och människa. Han delar sårbara stunder och ärliga reflektioner och påminner oss om att det är möjligt att överkomma rädslor, omfamna förändring och nå sina drömmar. Från att lämna ett mångårigt partnerskap, ta sig igenom några av de svåraste stunderna i livet till att grunda Zenvise, berättar Martin om vikten av att prioritera energi, leva i linje med sina värderingar och delar kraftfulla verktyg för att navigera genom svåra stunder i livet. Avsnittet ger insikter om att ta kontroll över sitt liv, leda med integritet och skapa en meningsfull framtid. Några fler highlights:Insikter om tiden och energin som människans dyrbaraste tillgångar.”När det är som jävligast kan det bara bli bättre” – om att ta sig igenom de tuffaste perioderna.Mod att utmana rädslor och förändra.Paradoxen med den inneboende tryggheten i dåliga situationer och att bryta den.Ett kraftfullt verktyg för reflektion om att skriva ett brev till ett tidigare "jag".Hantera mål som inte nås när livet händer och att förverkliga en vision.

    ”Ett särskilt stort tack till Cecilia Duberg som varit en vägledande ljuspunkt i denna resa. Utan dig hade detta inte hänt. Tack Cecilia!” - Martin

  • I årets första sommaravsnitt delar Christoffer med sig av sina insikter och erfarenheter från det senaste året som varit både utvecklande och utmanande. Han reflekterar över sin personliga utveckling, hur det är att fylla 30 och den resa han genomgått både mentalt, emotionellt och själsligt. Från att ha sprungit ett faktiskt maraton förra året till att det här året göra ett helt annat slags maraton – ett omvälvande i känslorna och sårbarhetens tecken.

    En utforskande resa som lett honom till allt från ny kärlek, Breathwork, relationell mindfulness – och att plötsligt befinna sig i en yogasal tåflörtandes med vilt främmande människor. Lyssna för att höra om shaking, anknytningsteori, skillanden mellan det normala och naturliga – och varför det är skönt för nervsystemet att sluta småljuga. Ett insiktsfullt avsnitt om att bottna i sig själv och hur den personliga utvecklingen är länkad till den profesionella. Självklart bjuder även Christoffer på boktips på böcker som verkligen gjort skillnad för honom!

  • I dagens avsnitt väver vi samman kunskap, framtidsutsikter och praktiska råd för att navigera i det hastigt föränderliga landskap som råder. I studion har vi nöjet att välkomna Gustaf Tadaa, en framstående futurist och en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom AI och automation. Vi diskuterar den snabba teknologiska utvecklingen, risker och möjligheter. Hur har synen på utbildning, karriär och arbetsmarknad förändrats och vilka är nycklarna för ett hållbart arbetsliv och innovation. Gustaf ger oss en inblick i hur den snabba digitaliseringen kan omvandla både företagens strategier och individens karriärmöjligheter.

    Detta går vi igenom:

    Digitaliseringens påverkan: Hur teknik och AI omformar arbetsmarknaden.Automatiseringens tidsålder: Vilka jobb försvinner och vilka nya yrken skapas genom denna omvandling?Företagsanpassning: Effektiva strategier för företag att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen.Individens roll: Hur arbetstagare kan förbereda sig och anpassa sig till en digital framtid.

    Tider:2:41 - Vad är och gör en futurist? 5:49 - Hur bör organisationer orientera sig och handskas med rädslan för AI och ny teknologi?11:00 - När blev det så inne att diskutera framtid? 15:22 - Hur påverkas arbetsmarknaden och vad trodde man för 10 år sedan?26:00 - Hur ska unga lära sig hantverket när kompetensbehovet förändras och monotona arbetsuppgifter automatiseras?37:19 - Hur påverkas samhällsstrukturen och det ekonomiska systemet av effektiviseringen?

  • Vi gästas av experterna Erika Eliasson Ekberger och Daniel Ekberger från Arith, som delar med sig av sina insikter om investment branding och hur företag kan locka investerare genom effektiv och transparent kommunikation. Varför är det så viktigt med en trovärdig kommunikationsstrategi och vilka är nyckelfaktorerna för att bli framgångsrik? Diskussionen grundar sig i en omfattande intervjuserie som Arith genomfört med bolag och investerare.

    13:02: Marknadsspaning om kapitalmarknaden och hur det kommer sig att allt fler slåss om investerarnas uppmärksamhet16:42: Vad krävs för att bygga ett framgångsrikt investment brand?24:30: Framgångsreceptet och hur du kommer igång med din kommunikationsstrategi29:54: Vilka företag är redo för en börsintroduktion?
  • I detta avsnitt av Ekonompodden dyker vi ner i aktuella ekonomiska trender och framtida utsikter. Vi diskuterar de senaste räntesänkningarna och deras påverkan på bostadsmarknaden, där priserna stiger och antalet transaktioner ökar. En viktig förändring är att kravet på papperskvitton slopas från första juli 2024, vilket innebär att vi kan säga farväl till att spara kvitton.

    Vi tar också upp hur digitalisering och nya regler påverkar företagen, inklusive hur AI och förmågebaserad rekrytering omformar arbetsplatsen. Slutligen diskuterar vi hållbarhet och mångfald, och hur dessa faktorer blir allt viktigare i affärsstrategier, med referens till nya EU-direktiv och deras påverkan på företagens rapportering och rekrytering.

    Ett avsnitt fullt av insikter och framtidsspaningar, perfekt för alla som vill hålla sig uppdaterade om ekonomins och affärsvärldens utveckling.

    00:56 Spaningar - Vad händer inom ekonomin just nu och vilka trender ser vi?07:59 4 dagars arbetsvecka - Hur nära är vi?12:36 Generationsskiftet - vad kräver generation Z och hur kommer arbetsmarknaden att påverkas?19:11 AI - Nu kommer världens första AI-reglering.25:18 Skill based recruitment - Vad kan vi förvänta oss när förmågor värderas högre än utbildning.29:37 Ökade krav på miljö, klimat och hållbara affärsmodeller.