Episodit
-
I denne episoden snakker programvert Trond Blomlie med historiker Kristoffer Østnes på Narviksenteret om historien om Petra Gleditsch, hotelbestyrerinne på Royal Hotell, i Narvik etterhvert bare kjent som Royal.
-
Har du noen gang lurt på hva som ligger bak en utstilling? Hvordan har utstillingens konsept blitt jobbet med og utviklet?
I denne episoden i samarbeid med Várdobáiki samisk senter forteller konservator Mathias Eilert Olsen, museumsleder Thomas Ole Andersen og prosjektleder basisutstilling Janicken Olsen om hvordan Várdobáiki har arbeidet med den nye og spennende basisutstillingen sin. Følg med på Várdobáikis kanaler for oppdateringer om åpning av utstillingen.
Coverbildet er et utsnitt fra visualisering laget av GuloDesign.
-
Puuttuva jakso?
-
I Ofoten er det slik at får du lyst til å røre på deg så er alternativene få, det er enten opp og ned en fjellside eller ut og inn en fjord. Imidlertid var det en person som fant en tredje vei. Den opplyste lytter har kanskje lenge mistenkt at avdelingsdirektør i Museum Nord avdeling Ofoten, Jon Framnes, har en broket fortid. Både som rektor, havseiler, hummerfisker og rypejeger. Færre kjenner til hans karriere som multisportarrangør.
I denne episoden får dere den 47 minutter lange og usminkede historien om ekstremsportkonkurransen “The Rumble i Rombaken”. Både hvordan navnet på løpet oppsto, og videre til jakten på den perfekte trasé. Deltakerne skulle tappes for all kraft gjennom sykling, fjordsvømming og terrengløp (iblandet litt fjellklatring på utsatte steder). Ekspedert prøver samtidig å tolke løypetraseen i en kulturhistorisk setting. Vi forteller historiene som multisportutøverne aldri fikk med seg.
-
Kvensk kunstner Åsne Kummeneje Mellem ble valgt ut til festivalkunstner for Vinterfestuka 2024, med salgsutstilling på Narvik Museum. Hun forteller om hvordan kunstnerskapet hennes startet og veien frem til i dag.
-
Narviks tilblivelse gjennom byggingen av Ofotbanen er tema for mange skoler i forbindelse med feiringen av Vinterfestuka. Byens kulturhistorie er godt ivaretatt gjennom skolenes, Vinterfestukas og museenes formidlingsopplegg. Også i år kommer det elever til Narvik museum for å fordype seg i sin kulturhistorie. 6. klasse på Frydenlund skole skal lage en film om temaet, og i samme anledning fikk vi laget en egen episode om temaet med elevene i studio. Dette er første gang elever fra en av kommunens skoler er med å produsere en episode i podkasten Ekspedert.
I studio hører vi elevene: Vilje Rasch Indseth, Noel Edvardsen Hansen, Gustav Grenersen, Hedda Stornes Hantveit, Pernille Johanne Knutsen, Nicolai Wilhelm Hestnes Karlsen. Lærer Jørn Almen stilte seg trygt i bakgrunn. Dagens vert er Jon Framnes.
-
Da Grängesbolaget i februar 1910 bestilte slepebåt til arbeid på Narvik Havn, ble oppdraget gitt til Götaverken i Göteborg. De bygde Styrbjørn ferdig i løpet 5 måneder og resultatet ble Skandinavias sterkeste slepebåt med dampaskin på 550 hk. Det var ikke bare byggingen som ble gjort unna i rekordfart, turen opp til Narvik gikk også fort. Kun 3 dager tok det fra Styrbjørn forlot Göteborg til den nye slepebåten kunne blåse i dampfløyta ved passering av Framnes.
100 år senere spaserte Bjørnar Olsen langs kaia ved Akershus festning, der fikk han øye på en kjenning fra barndommen på Ankenes. Var det ikke Styrbjørn som lå der i all sin gamle prakt? Han husket godt den gamle slepebåtens flittige trafikk på Narvik havn, der slepebåten med svart røyksøyle fra den lange skorsteinen dyttet og flyttet på de store malmbåtene. I denne podkast-episoden får vi høre Bjørnar fortelle noen av de mange episodene som en slepebåt med uvanlig lang fartstid kan ha på lager for oss som liker gamle båter og historie.
I studio: Trond Blomlie, Bjørnar Olsen
-
Hvorfor er Valentinsdagen den 14. februar? Hvem var St. Valentinus og hva har det hele med kjærlighet og kjæresteri å gjøre?
I denne episoden besøker vi vår kjære hus-poet Øystein Gravrok i Finnbekken for å få noen svar. Han er født på Valentinsdagen og er derfor å regne som en ekte Valentiner. Det blir gamle sagn om fjellene i Ofoten, legenden Svarta Bjørn og mere til.
En liten rettelse for ordens skyld, det var Nils A. Ytreberg som skrev romanen om Svarta Bjørn.
I studio: Trond Blomlie og Øystein Gravrok.
-
I denne episoden forteller Ann-Mari Thomassen og Mathias Eilert Olsen på Várdobáiki samisk senter om samiske fortellertradisjoner, og om boka "Fearánat Sámis"/"På eventyr i Sápmi" om kildinsamiske Moatren og markesamiske Niillas.
-
Krigshistorien handler mye om menn, de kjemper og de dør. Men hva med den andre halvparten av samfunnet, kvinnfolkene? De ytte motstand på sin måte og sørget samtidig for at hjulene gikk rundt i en okkupert landsdel. I denne episoden av Ekspedert forteller Ann Kristin Kristensen fra Narviksenteret historiene til noen av de mange nordnorske kvinner som ikke lot seg kue av tysk okkupasjon eller forordninger fra Nasjonal Samling.
I studio: Ann Kristin Kristensen og Trond Blomlie
Foto for illustrasjon fra Narvik Kommunale fotosamling:https://digitaltmuseum.no/021016834943/lytting-pa-radio-vedkommende-som-star-helt-til-hoyre-i-bildet-er-ordforer
-
I denne episoden snakker Tone Elvebakk, duodjikonsulent for Duodjeinstituhtta Nordland og galleriansvarlig ved Várdobáiki samisk senter med Kjersti Robertsen, museumskonsulent i Museum Nord avdeling Ofoten om duodji (samisk håndverk). Tone forteller om hvordan hun jobber som duodjikonsulent for Duodjeinstituhtta, om forskjellige typer duodji og noen spennende prosjekter!
-
“Østavinden brøt mellom fjellhaugene på Bjørnfjell. Termometeret viste 25 kuldegrader. Det var ikke værende for folk utendørs. Johan, flisgutten min, og jeg var kommet hjem fra en snartur i Rombaksbotn.” Slik innledes julehistorien fra Per Fridheim. Det er julen 1901 og jernbaneanlegget skal være ferdig om ett år. De er to mann i en kald steinbrakke ved Søsterbekk, en liten kilometer nedenfor handelsmannen Edvard M. Hagfoss sin “Fjeldstue”. Ingenting tyder på at dette vil bli en trivelig jul. Men så banker det på døren.
Foto: E. M. Hagfors fjellstue. Narvik Kommunale Fotosamling / Museum Nord.
-
I denne episoden får vi høre om Skábma, mørketidstradisjoner og førjulstid i en samtale mellom Ann-Mari Thomassen, leder for språksenteret på Várdobáiki samisk senter, og Kjersti Robertsen, museumskonsulent i Museum Nord avdeling Ofoten.
-
I sommer var det 100 år siden Ofotbanen ble elektrifisert. Den historiske begivenheten ble markert med en stor folkefest på Katterat stasjon i september. Trafostasjonen ble gjort tilgjengelig for publikum og det er laget en utstilling om elektrifiseringen. Geir Simon Braseth sto for utstillingen og guidet gjestene gjennom historien. I dagens episode har vi med oss et tidsvitne fra den gang trafostasjonen ennå vår i bruk. Einar Klubnes er en ekte jernbanemann. Han arbeidet for NSB hele sin yrkeskarriere, og tjenestegjorde på Katterat i noen år. Der bodde han med sin familie i lag med “fjellfolket” som samfunnene langs Ofotbanen ble kalt.
I dagens episode får vi høre Einar Klubnes og Geir Simon Braseth fortelle om livet langs Ofotbanen, og den teknologiske utviklingen Ofotbanen har stått for. Episodens vert er: Jon Framnes
-
I et naust nedi Ballangsfjæra ligger det en båt med en stevn så sylkvass som en nyklipt ljå har den kappet bølgene over mange fjorder og åpne hav på sin seilas gjennom historien. Ljåen ligger der stille og mutt bortgjemt i sitt naust. Det er kun sporene som er satt i spant, toft og bordganger som forteller historien på sitt tause språk. Ljåen og dens høvedsmann Marcus Eriksen har vært med på mye, blant annet det sagnomsuste slaget i Trollfjorden i 1890. For å hjelp til med å få ordlagt denne historien har vi besøkt Per Einar Eilertsen i Ballangen. I denne episoden hører vi Per Einar Eilertsen i samtale med programvert Jon Framnes.
-
I denne episoden får vi i anledning Giellavahkku - Samisk språkuke høre om markasamisk dialekt! Episodener laget i samarbeid med Várdobáiki samiske senter på Evenskjer
-
I denne episoden hører vi Mathias Eilert Olsen og Bente Sigvaldsdatter Fankki fra Várdobáiki fortelle om hvordan Várdobáiki jobber med immateriell kultur og om dokumentasjonsprosjektet «Tradisjoner knyttet til livets slutt i markesamiske områder på Stuornjárgga».
-
I Bogen kan man finne mange spor etter bergverksdrift. Jernverket ble driftet av ulike eiere i perioden fra 1905 til 1939. Det har lenge vært jobbet med å få skiltet en kultursti langs sporene etter jernbanen i Bogen. Skiltene er nå kommet på plass og kulturstien ble offisielt åpnet 1. september 2023.
I denne episoden hører vi kultur og folkehelse koordinator i Evenes kommune , Unn Kristin Laberg, fortelle om jernverksdriften i Bogen og bruk av kulturminner i et folkehelseperspektiv. -
Ekspedert formidler regionens historie, og går inn på både enkelthendelser, tematikk og personer fra både nyere og eldre historie. En del av regionens historie Ekspedert derimot ikke har formidlet så mye om til nå er samisk historie og kultur. Dette er noe vi har lyst til å bli flinkere på – og hva er vel bedre enn å samarbeide med de som kan mye om det samiske i vår region, nemlig Várdobáiki!
I denne episoden er vi på Várdobáiki på Evenskjer og hvor vi snakker om samarbeidet, om Várdobáiki og får en smakebit fra åpningen av utstillingen "Dekoloniseren ja revitaliseren Sámis. Ola Røe govat 1979-2019 - Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019"
I studio: Kjersti Robertsen, Tone Elvebakk og Kjersti Myrnes Balto
-
18. Mai er den årlige internasjonale museumsdagen. På Narvik museum ble dagen markert med et foredrag med den ambisiøse tittel “Alt du trenger å vite om lokalhistorie”. Det var bare plass til 30 publikummere i salen, derfor tenkte vi på våre trofaste lyttere som ikke fikk plass. I denne episoden starter vi med Tysfjordgrottenes hemmeligheter og avslutter med en presentasjon av kommunens mange historielag og årbøker. For å si det kort; aldri før har så mange av oss engasjert seg i formidling av vår lokale historie. Og interessen er stadig økende.
-
På slutten av 1800 tallet var det stor aktivitet i Ofoten med oppbyggingen av Ofotbanen, og Narvik by. I norge var det viktig å bygge opp nasjonsfølelse med berømte oppdagere som Nansen og Amundsen i spissen.
Overvintringer på Svalbard ble i denne tiden ble en måte å skaffe seg inntekter for unge menn med jakt og fangst på isbjørn, rev, sel og rein.
Vi finner ikke mange spor av folk fra Ofoten som søkte inntekt og eventyr gjennom arbeid med fangst. De fleste søkte innkomme fra arbeid på Ofotbanen.
I denne episoden av Ekspedert får vi høre Rolf Andreas Markussen fortelle om Anton Eilertsen fra Herjangen som var en av de få som søkte lykken med jakt og fangst, og var en av pionerne på Svalbard.
Dagens podkast vert er Jon Framnes, og vår gjest er Rolf Andreas Markussen.
- Näytä enemmän