Episodit

  • Hvad vil det egentlig sige at kunne være "sig selv" på arbejdet?

    Uden på lignede alt en succes, men inden i, så kæmpede Charlotte Heje Haase.

    Når hun ser tilbage på sit arbejdsliv, så er hun gået fra succes til succes. Hun har været redaktionschef og leder med de flotte jobs. Men på indersiden var der noget, som blev ved med at føles forkert. Noget, som åd følelsen af overskud og meningsfuldhed.

    I dag er Charlotte gået selvstændig som forfatter, skrivementor og podcast-coach og skaber rum for at andre tør gå ud i verden med deres stemmer og bidrag. Som hun selv øver sig i at gøre det.

    Charlotte er forfatter til en række bøger og har blandt andet podcasten "Skab dig".

    I den her episode går vi på opdagelse i skaben, arbejdsliv, motivation. hvad det vil sige at kunne ‘være sig selv’ på arbejdet, den indre kritiker, adhd og kreativitet.

    Og så får du en skriveprompt til sidst, til at kickstarte din egen kreativitet og udforskning.

    Rigtig god fornøjelse.

    Mere Charlotte
    Charlottes podcasts Skab dig: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/skab-dig/id1534702515

    Charlotte Heje Haase på Substack: https://charlottehejehaase.substack.com/podcast

    Udforsk videre
    Gay Hendrick Big Leap https://www.williamdam.dk/soeg?search_query=big+leap

    Charlotte Heje Haases samtale med Majbritte Ulrikkeholm i podcasten Forfatterhjørnet finder du her:
    https://podcasts.apple.com/dk/podcast/majbritte-ulrikkeholm-jeg-skriver-min-sandhed/id1148930184?i=1000375101766&l=da

  • "Det kan kræve heling at opnå flow"

    På Mols, lige for foden af de smukke Trehøje i nationalpark Mols Bjerge, ligger et helt særligt sted, Rødegaard. En tre-længet gammel kursusgård, hvor hypnoterapeut og antropolog Cecilie Lanken i dag lever og arbejder som en del af arbejdsfællesskabet Jordens sang. Her driver Cecilie en behandlerpraksis baseret på hypnoterapi og energiarbejde.

    "Et eventyr", kalder hun selv historien om, hvordan hun, som havde boet 12 år i Indien og egentlig ikke havde planer om at vende hjem til Danmark, endte netop her, da corona-epidemien ramte verden.

    Jeg kender Cecilie fra arbejdet med et særligt fordybelseskoncept, som hun har udviklet og afholder workshops i på Rødegaard: Skriverum.

    De aha-oplevelser, som den metode har givet mig, vil jeg gerne dele med dig.

    Skriverum er en arbejdsmetode til hurtigt at kunne komme i flow og fordybelse - uden at blive afledt alt det, som måske ellers forhindrer og blokerer.

    I episoden får du også Ceciles personlige historie om at gå fra at gerne at 'ville være dygtig' og redde verden, blandt andet ved at arbejde med krig, vold, forsoning og heling blandt rehabiliterede børnesoldater i Uganda, til at nærme sig det, som i dag er hendes værk og virke; at udforske og højne bevidsthed og energi.

    "Jeg tror på nydelse frem for lidelse", som hun siger.

    Du kan læse mere om Skriverum og Rødegaard hos Jordens sang på https://jordenssang.dk.

    I episoden får du også en køreplan til, hvordan du selv kan designe din egen proces og afprøve Skriverum-metoden dér, hvor du er, hvis du har noget, som du gerne vil arbejde dybt og meget med.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Der har været stille fra Line og ENDELIG Mandag i nogle måneder. I den her episode fortæller jeg hvorfor. Og inviterer dig med til en form for verdenspremiere 'live' og højtlæsning - direkte fra forårssolen bag garagen.

  • "Vi har glemt at trække vejret og være til".

    Med Kim Gørtz, 'professionel filosof' og Centerleder ved Center for Regenerativ Filosofi hos konsulenthuset Promentum.

    I vores samtale fortæller Kim blandt andet om

    at være mønsterbryderen fra Mørkhøj, som kom på universitetet og dumpede den første eksamen med et brag et afgørende møde med Heideggers værensfilosofi fænomenologiens lynhistorie zenbuddisme og meditation det store sammenbrud, angst og at finde på plads i sig selv (igen).

    BOG
    Kim Gørz "Tankens åbenhed" (2003)

    MUSIK
    Eksistentielle urter: Sange fra engen (2022)

    PODCASTS

    Det Regenerative Studie med Laura Storm
    https://promentum.buzzsprout.com/1858864/12866551-det-regenerative-studie-med-laura-storm

    ENDELIG Mandag med Helle Hein (om boreour stress mm)
    https://endeligmandag.libsyn.com/helle-hein-hvad-vrenspsykologen-maslow-har-lrt-mig-om-stress-og-mangel-p-mening-37-del-2

  • Drømmer du om at skifte spor i dit arbejdsliv? Så har jeg både gode og dårlige nyheder til dig.

    Den dårlige nyhed først: Overgange tager længere tid og er hårdere end vi tror.

    Og den gode: Der er ikke kun én rigtig ny vej at gå, men mange mulige, som potentielt kan passe til dig.

    Det er nogle af de tankevækkende pointer fra Herminia Ibarra, professor i organisatorisk adfærd ved London Business School, i "Working Identity", som udkom første gang tilbage i 2003 og som netop er genudgivet i oktober 2023 på Harvard Business Review Press.

    Med grounded theory som metode har Ibarra fulgt 38 amerikanere og franskmænd midt i livet. Alle havde en college- eller universitetsuddannelse med i bagagen og alle ønskede at lave en karrieretransition. Herminie Ibarra fulgte dem gennem en årrække og så på, hvilke trin og handlinger, der henholdsvis gavnede og hæmmede deres transition. Resultatet deler hun i bogen, som længe har været en klassiker i mit personlige bibliotek.

    Også selvom den ikke altid er opmuntrende læsning:

    “Velkommen til en periode fyldt med uvished, forvirring, tab, usikkerhed og tvivl, “ skriver hun om den uundgåelige overgangsfase, som følger når man vil væk fra det kendte og ud i noget nyt.

    Der er i den grad forvirrende og tomt der, hvor noget er holdt op uden at noget andet er trådt i stedet. Hvor man har sagt farvel til gode kollegaer uden at have fået nye. Hvor ens identitet ikke længere føles som om den passer, men man stadig ikke har fået noget andet at sætte i stedet. Og hvad siger man så, når bordherren spørger, "Og hvad laver du så?"?!??

    Antropologer kalder sådanne perioder, midt imellem, for “liminalitet”.

    Forskellen på bare at skifte job og på at komme godt i mål med en egentlig karrieretransition, forklarer Ibarra, er at sidstenævnte ikke kun er en ydre forandring, men også involverer en form for indre transformation.

    Forandringen skabes via små konkrete skridt: “Doing comes first, knowing second”.

    Vi kan ikke tænke os frem til slutpunktet, vi er nødt til at begynde at teste ting af for at lære og opdage nye muligheder og blive klogere undervejs. Måske det job, som vi tror vi drømmer om, slet ikke er så interessant, som vi forestiller os? Og måske noget helt andet viser sig undervejs, som vi aldrig havde tænkt på...

    “Where we end up often surprises us. For these reasons, as much as we would like to, we simply cannot plan and program our way into our reinvention.”

    Derfor er det vigtigste at komme igang. Ikke med at tænke, men med at handle, eksperimentere, sondere og teste af. I små skridt, og gerne inden man går all in og siger sit job og faste indtægt op.

    Det fortæller jeg mere om i episoden, hvor jeg også deler de tre trin, som Ibarras studie viser, at en vellykket transition i arbejdslivet indeholder:

    1. Crafting Experiments

    2. Shifting Connections

    3. Making Sense

    Hør, hvad det vil sige i episoden, hvor jeg også taler om den frygt, som hurtigt stikker hovedet frem, hvis vi begynder at lytte til den indre længsel... og hvorfor vi skal begynde at handle alligevel... Og hellere nu end om en måned.

    Rigtig god fornøjelse :-)

    UDFORSK VIDERE

    Herminia Ibarra: Working Identity. Unconventional Strategies for Reinventing Your Career, Harvard Business Review Press, 2003 (og 2023)

    Herminia Ibarra: How to Think Strategically About a Career Transition, HBR, Nov/Dec 2023: https://hbr.org/2023/09/how-to-think-strategically-about-a-career-transition

    Maggie Smith: You Could Make This Place Beautiful, Atria/One Signal Publishers, 2023

    Jen Louden: Why Bother?, St Martins Press, 2021

    HØR OGSÅ

    Undervejs i episoden nævner jeg blandt andet de her episoder, som du er meget velkommen til at lytte til også.

    Professor Rie Thomsen: Om karriere, ansvar og det gode liv (#34)

    https://endeligmandag.libsyn.com/professor-rie-thomsen-om-karriere-ansvar-og-det-gode-liv

    Fortællerske Tanja Eskesen: Om at blive sin kraft, livsfaser, overgangsalder, kællingens visdom og ubunden tid (#15)

    https://endeligmandag.libsyn.com/tanja-eskesen-om-at-blive-sin-kraft-livsfaser-overgangsalder-kllingens-visdom-og-ubunden-tid-0

    Hyldemor Maria Lisette Jacobsen: Om naturens kraft, shamanuisme og livskrisen som katalysator til at følge sit kald (#12) https://endeligmandag.libsyn.com/hyldemor-maria-lisette-jacobsen-om-naturens-kraft-shamanisme-livskriser-og-mod-til-at-finde-sin-helt-egen-vej-i-arbejdslivet

    Thorhjørn Saltorp: Om talenttests (TT38), møgopgaver og at vælge chef før job (#4)

    https://endeligmandag.libsyn.com/thorbjrn-saltorp-om-talenter-og-talenttests-vlg-chef-ikke-job

    #stoftileftertanke #bevidstearbejdsliv

  • Da Thorleif Gotved cyklede hjem gennem regnvejret en decemberdag i 2017, efter at være blevet fyret fra et helt nyt job, så han ikke lige for sig, at det ville blive begyndelsen på et vaskeægte eventyr.

    Men dér, undervejs på cyklen hjem til familien og husleje, som skulle betales, besluttede han at kaste sig ud i nogen, som han længe havde drømt om, men aldrig haft mod til: At blive selvstændig. Han startede rådgivningsvirksomheden GotvedPR.

    And the rest is history, som man siger... ;-)

    I den her episode taler vi om fordele og ulemper ved henholdsvis at være ansat og at være selvstændig.

    Og vi undersøger, hvorfor Thorleif i dag, på trods af successen med at gå selv, igen er tilbage som ansat (som karriererådgiver for selvstændige i fagforeningen DJØF) - og hvad det giver af fordele for både ham og for hans arbejdsplads, at han også stadig har sit firma ved siden af.

    Du får også Thorleifs fem bedste tips til dig, som overvejer at starte for dig selv.

    Rigtig god fornøjelse.

    UNDERVEJS NÆVNER VI BLANDT ANDET
    - Ballisagers Kandidatanalyse 2023
    - Henriette Rald og Katrine Thielke: 'Influenter. Når mennesker er medier', Samfundslitteratur
    - Helle Hedegaard Heins 'En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening', Forlaget Hein.

  • Susanne Ekman er lektor i ledelse, organisation og arbejdsliv ved Roskilde Universitet. I 2022 udgav hun et brag af en bog, resultatet af fem års studier, om de bagvedliggende logikker, som sætter rammen for arbejdslivet i et udpint dansk velfærdssamfund. Fra hospitaler over plejecentre, skoler, professionshøjskoler og til universiteter.

    Det er organisationer, hvor det er så godt som umuligt for både ledere og medarbejdere i velfærdsstatens maskineri at adressere systemiske problemer, især når det gælder misforhold mellem krav og ressourcer.

    "Tværtimod synes ideen at være, at alting kan optimeres på én gang, samtidig med at man bruger færre ressourcer".

    I stedet lander ansvaret og følelsen af utilstrækkelighed hos den enkelte.

    "Vi har skabt et system, hvor vi har afviklet sproget og værktøjerne og institutionerne til kontekstnær, løbende forventningsafstemning. Og i stedet har vi fået lavet et system, hvor vi fortæller, at vi altid kan få alle parametre til at gå op ad samtidig. Det skaber en praksis, hvor folk er nødt til at lade som om at de kan noget, der ikke er muligt."

    Susanne ser, at den konstante følelse af urealistiske krav skaber forskydninger i både etik, professionalisme, ansvarsforståelse og grundlæggende trivsel med følelser af skyld og skam hos os hver især.

    Så hvad stiller man op? Det har hun også nogle bud på.

    Susanne Ekmans bog "Giftig gæld og udpint velfærd" er udkommet på Hans Reitzels Forlag, 2022.

    LYT VIDERE

    Ingrid Biese - on "opting out, cyring in the car, making art and new beginnings (#3)

    https://endeligmandag.libsyn.com/ingrid-biese-opting-out-worked-well-for-me-but-i-dont-see-it-as-a-long-term-solution-for-society

    Sofie Marie Billekop - om Less work-bevægelsen og nye veje til det gode liv (#28)

    https://endeligmandag.libsyn.com/sofie-marie-billekop-om-less-work

  • Skal arbejde nødvendigvis være lystbetonet og meningsfuldt, eller kan vi med fordel se det som en forpligtelse?

    Det mener organisations- og krisepsykolog Jacob Thorsen.

    "Jeg har mandagmorgener, hvor jeg elsker at komme på arbejde. Og jeg har mandagmorgener, hvor jeg tænker, 'oh my god' eller 'shit det bliver hårdt'. Så alt det her med, at arbejde skal være lystfuldt eller meningsfuldt, det er ikke noget, som jeg dyrker særlig meget. Jeg træder ud for at løse en opgave og for at gøre det, det kræves. Og så er jeg heldig, hvis der også er nogen, der bliver glade for det, jeg gør."

    Jacob er forfatter til "Arbejdslivets svære følelser", hvor han fremlægger otte cases fra sit arbejde som organisationspsykolog. Han inviterer modigt læseren med ind i sin proces og åbner op for den værktøjskasse, som han bruger for at opklare, hvad der er på færde, og hvad der skal til for at "rydde op", i de situationer, som han bliver kaldt ud til.

    Jacob arbejder ud fra en såkaldt psykodynamisk tilgang, hvor det usagte og det ikke-rationelle, som foregår i og mellem os, får stemme..

    Jeg har inviteret mig selv på besøg hos Jacob, fordi der var noget i Jacobs bog, som fik mig - og (måske) min indre motivationsarketype? - til at reagere, eller rettere, til at protestere....

    For er det nu fx virkelig fordi medarbejderne bruger arbejdet til at reparerer på egne behov og livshistorier, at der er travlt på plejecenteret? Fordi de ansatte gør opgaven med beboerne større og bruger mere tid på den end de egentlig bør og behøver. Eller er det (også) fordi rammerne er (for) stramme?

    Vi taler også om en case fra en arbejdsplads, hvor en mellemleder blev castet som uduelig, både af sig selv og af andre.

    Og om Jacobs syn på persontypeværktøjer.

    Og så får du Jacobs egen arbejdslivshistorie.

    Hvis du har hørt episoderne med Helle Hein, motivationsforskeren, så vil du måske få lyst til at lytte med også med sådan et "meta-perspektiv på", om hvorvidt den her samtale i virkeligheden er et møde mellem to forskellige motivationsarketyper, en pragmatiker og en primadonna (ligevægtssøgende vs spændingssøgende), som taler sammen med afsæt fra hver sin "planet" og verdensforståelse. Og med nysgerrighed på hinandens.

    Hvad tænker du?

    I outroen kan du høre om ny forskning af Malene Friis Andersen, som har afsløret, at medarbejdere i sundhedssektoren (psykiatrien) laver skyggearbejde, det vil sige, at de i skjul, og uden at få løn for det, arbejder ekstra for at kunne levere en kvalitet, som de etisk og fagligt kan stå ved, men som jobbet ikke giver rammer til.

    Endelig trækker jeg tråde mellem samtalen med Jacob til pointer fra andre episoder af ENDELIG Mandag - Helle Heins motivationsarketyper (Episode 11), Moralsk stress (Episode 37), Susanne Ekmans forskning i et udpint dansk velfærdssamfund (Episode #39, på vej) og Sofie Marie Billekops forskning i Less Work-Bevægelsen (Episode #28).

    JACOBS BOG
    Jacob Thorsen: Arbejdslivets svære følelser. Om håndtering af stærke kræfter i organisationer, der arbejder med mennesker. Akademisk forlag, 2022.

    FORRÅELSE
    Psykolog Dorthe Birkmose om forråelse:
    https://socialpaedagogen.sl.dk/arkiv/2020/01/dorthe-birkmose-alle-er-i-risiko-for-forraaelse/

    MALENE FRIIS ANDERSEN OM SKYGGEARBEJDE
    Du kan læse mere om Malene Friis Andersens forskning i skyggearbejde her: https://krifa.dk/videncenter/publikationer/baeredygtige-resultater

    "Når resultaterne skabes i det skjulte”: https://krifa.dk/videncenter/fagartikler/skyggearbejde

    “Sæt spotlys på skyggearbejde”: https://www.etsundtarbejdsliv.dk/artikler/saet-spotlys-paa-skyggearbejdet

    Andersen, M. F., Ajslev, J., Tanggaard, L., & Svendsen, P. A. (2020). Skakmat – kan prisen for indflydelse blive for stor? Skyggearbejde og workarounds blandt ansatte i psykiatrien. Tidsskrift for Arbejdsliv, 22(3), 9–24. https://doi.org/10.7146/tfa.v22i3.122822
    https://tidsskrift.dk/tidsskrift-for-arbejdsliv/article/view/122822

    I OUTROEN REFERERER JEG OGSÅ TIL DE HER BØGER
    Helle Hein: En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening, Forlaget Hein, 2023.
    Susanne Ekman: Giftig Gæld og udpint velfærd. Hans Reitzels forlag, 2022.

  • Abraham Maslow er mest kendt for en behovspyramide, som han aldrig har lavet! Så i denne episode dykker vi ned i, hvad den amerikanske psykolog Maslow rent faktisk stod for og hvad han kan lære os om det helt gode liv og arbejdsliv.

    Motivationsforsker Helle Hein har i Maslow fundet et begrebsapparat og en psykologisk forståelse, som gør op med den ligevægtsfokuserede tilgang, som dominerer i den gængse stresstænkning og motivationsforståelse.

    Normalt betragter man stress som en uligevægtstilstand og tror, at den rigtige behandling altid er at hjælpe den stressramte med at etablere ny ligevægt.

    Men hvis vi skal finde dybe løsninger på stress, så må vi forstå, at mennesker er forskellige, mener Helle Hein.

    Fra sine data fra sin forskning i motivation fandt Hein to forskellige mentale programmeringer - ligevægtssøgende og spændingssøgende. Og afhængigt af, hvor vi selv ligger på skalaen, så vil vi have brug for noget forskelligt for at trives og opleve meningsfuldhed i vores arbejdsliv.

    Det taler vi om, også i forhold til persontypeværktøjer som Big Five og MBTI.

    Velkommen til en vidtfavnende samtale og udforskning i "Helles Corner".

    BOGEN
    Helle Hedegaard Hein: En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening. Forlaget Hein, 2023.

    Helle Hein har lavet en videoserie om kapitlerne og pointerne i bogen. Den finder du på Youtube her:
    https://www.youtube.com/@hellehein2657

    Dette er del 2 af min samtale med Helle Hein om hendes nye bog. I første del taler vi om opgavens karakter. Den finder du som episode 37, del 1.

    PS: Jeg kan også anbefale min tidligere samtale med Helle Hein i episode 11 og 14, hvor Hein fortæller om sin forskning i motivation og folder primadonnaledelse og de fire motivationsarktyper, primadonnaen, pragmatikeren og den introverte og den ekstroverte præstationstripper, ud.

  • Så er det tid til nye aha-moments. For Helle Hein er tilbage i ENDELIG Mandag. Velkommen til del 1 af denne dobbeltepisode, hvor vi i første del dykker ned i noget så overset som "opgavens iboende karakter".

    For måske den længsel, som mange oplever i arbejdslivet, i virkeligheden er udtryk for, at vi har et dybt indre kald efter at løse vigtige og komplekse opgaver, men ikke har rammer, som gør det muligt?

    Heins tese er, med inspiration og termer fra bl.a. den walisiske ledelseskonsulent Dave Snowden og den amerikanske kreativitetsforsker Teresa Amabile, at en 'kompliceret' opgave og en 'kompleks' opgave ikke er det samme. Det er to forskellige opgavetyper, som også kræver to forskellige tænkemåder - og helt forskellige rammer - at nå godt i mål med.

    Og vi har typisk hver især en stærk præference for den ene af de to typer - ofte uden at være klar over det!

    Begge kræver høj faglighed. Men hvor den komplicerede opgave, kalder på analytisk tænkning, på at bruge en metode og nå frem til et endegyldigt svar, så reducerer den samtidig kompleksitet. Det gælder ikke en kompleks opgave, som kalder på det modsatte. Den åbner op og skal løses med at sætte ting sammen og betræde veje, som muligvis aldrig er betrådt før - og hvor man aldrig kan vide, om man nu helt er nået i mål. For der kan vise sig noget nyt, så snart man får endnu et nyt perspektiv med i overvejelsen.

    Og afhængigt af vores mentale programmering, så vil vi være særligt glade for, faktisk afhængige af, at have enten den ene eller den anden type af opgaver i vores arbejdsliv for at trives.

    Ikke hele tiden og altid, men som en brik, som ikke må mangle.

    Derfor skal du høre den her episode, hvis du er chef, hvis du er ansat eller hvis du er selvstændig. Den er simpelthen vigtig.

    Til sidst i episoden reflekterer jeg Line over, hvordan jeg ser det her udfolde sig i opgaveløsningen i den afdeling på DTU, hvor jeg selv er ansat.

    Og hvorfor det er noget, som det kan være nyttigt også for alle rådgivere at kende til, ikke mindst de, som giver andre gode råd ifht hvordan en arbejdsproces "bør" være.

    I anden del af samtalen, episode 37, del 2, folder Helle Hein de to mentale programmeringer ud: hhv ligevægtssøgende vs spændingssøgende med inspiration fra blandt andet Abrahom Maslows behovspsykologi og eksistenspsykolog Viktor Frankl.

    Dette er anden gang Helle Hein er gæst i ENDELIG Mandag. De første to episoder er nogle af podcastens mest lyttede og de spiller forbilledligt sammen med episoderne her. Det er nummer 11 og nummer 14.

    BOGEN:
    Helle Hedehaard Hein: En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening.
    Forlaget Hein, 2023

    Helle Hein har lavet en videoserie om pointerne i bogen på YoutUbe. Den finder du her: https://www.youtube.com/@hellehein2657

    Undervejs i episoden nævner jeg også lektor Susanne Ekman (RUC)s bog "Giftig gæld og udpint velfærd", som udkom i 2022. Susanne er gæst i episode 29, som er på vej.

    Og del endelig episoden her videre til andre, som du også tænker skal høre den. Måske din chef? ;-)

    PS: Du kan også følge ENDELIG Mandag og Line Reeh på LinkedIn. Det kunne da være hyggeligt.

  • Anne Weber Carlsen arbejder med regenerativ ledelse og med at forbinde mennesker med den natur, som vi er en del af.

    Og så har Anne en vild arbejdslivshistorie!

    F.eks. vendte Anne engang hjem fra Afrika med en mission om at ville udbrede facilitering i Danmark på et tidspunkt, hvor ingen kendte til det herhjemme... endnu.... Det lærte Anne noget vigtigt om at måtte give op for at lykkes.

    Anne er en af initiativtagerne til undersøgelsen '101 arbejdslivsbreakups', som fik en del medieomtale og som jeg også tidligere har nævnt i podcasten, blandt andet i samtalen med Professor Rie Thomsen (#35).

    I undersøgelsen har Anne i samarbejde med ekspert i arbejdsmiljø og trivsel Regitze Siggaard og cand. scient. pol. Sofie Hess Lund set på, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange opslag på LinkedIn fra folk, som har sagt deres job op, uden at have et nyt. Undersøgelsen er baseret på spørgeskemasvar fra 101 personer og er lavet i efteråret 2022.

    Vi taler om Annes forhold til feministisk science fiction, om natur og forbundethed og om at forestille sig fremtider, som ikke findes endnu.

    Og om den Regenerative bevægelse, som Anne i dag er en del af.

    Og så vi taler om, hvad forfatteren Sharon Blackie kan lære os om "Elders"...

    (...og så fik jeg lige en 4-5 nye bøger på læselisten, tak Anne 📚).

    Undersøgelsen "101 Arbejdslivsbreakups" finder du her:
    https://humanbynature.dk/101-arbejdslivs-breakups/

    Undervejs taler Anne blandt andet om følgende bøger og podcasts:

    PODCASTS

    🎧 Rob Hopkins - podcast “From what if to what next”: https://www.robhopkins.net/podcast/


    LÆSESTOF

    📚Otto Scharmer: "Teori U"

    📒 Michelle Holliday: "The Age of Thrivability" 📚 Sharon Blackie: "If Women Rose Rooted" 📒 Giles Hutchins og Laura Storm: "Regenerative Leadership" 📚Simon Høegmark: "Vi er natur" FILM 🎬 Little Big Farm (Den største lille gård), fx her på Filmstriben: https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000005287/den-storste-lille-gard 🎬 Kiss the Ground https://kissthegroundmovie.com/ Hør også EPISODE #36 BONUS, hvor Anne Weber Carlsen guider en 10 minutters øvelse, "Menneskelige lag".

    Øvelsen giver en sanselig, emotional fornemmelse af den helhed, som vi alle er en del af samt en oplevelse af, hvordan vi, i dyb tid, er forbundet med generationerne tilbage til tidernes begyndelse og hvordan vi vil leve videre og vil fortsætte i de generationer, som kommer efter os.

  • Velkommen til en 10 minutters øvelse til ENDELIG Mandags lyttere fra Anne Weber Carlsen.

    Øvelsen giver en sanselig, emotional fornemmelse af den helhed, som vi alle er en del af samt en oplevelse af, hvordan vi, i dyb tid, er forbundet med generationerne tilbage til tidernes begyndelse og vil leve videre i de generationer, som kommer efter os.

    Selve øvelsen tager cirka 10 minutter.

    Du laver øvelsen stående. Du skal have en lille smule plads omkring dig, så du kan gå et par skridt frem og et par skridt tilbage.

    Du kan også lave øvelsen sammen med andre. Så skal i stå, så I alle har lidt plads til at gå frem og tilbage på hver især.

    Øvelsen, "Human Layers", stammer fra podcasten "The Long Time Academy" (https://www.thelongtimeacademy.com/about )og er inspireret af Joanna Macy, som er kvinden bag "The Work that Reconnects" (https://www.joannamacy.net/). Anne har oversat øvelsen.

    Om Anne Weber Carlsen:
    Anne Weber Carlsen arbejder med regenerativ ledelse og med at forbinde mennesker med den natur, som vi er en del af. Anne er gæst i episode #36 og dette er en BONUS, hvor Anne guider os i en 10 minutters øvelse: "Menneskelige lag". Anne er co-founder af Human by Nature og stifter af Facilitator.

    Du kan også møde Anne i episode #36 af Endelig mandag.

  • I den her episode går vi på opdagelse i "fremtidens organisation". Jeg har nemlig opdaget, at der på DTU, min egen arbejdsplads, findes en afdeling, hvor man har skiftet de traditionelle hierarkier og KPI'er ud med selvorganisering, selvledelse og et nyt ledelsesparadigme.

    Er det vejen til Endelig Mandag?

    Det udforsker jeg i samtale med Egon Loke, leder af IT Service på DTU. Egons officielle titel er Kontorchef, man selv kalder han sig 'Purpose Guardian', altså formålsvogter, for afdelingen og de 135 medarbejdere.

    Hvordan kan det være? Og hvordan kan det lade sig gøre at drive en effektiv organisation med selvorganisering? Bliver det ikke kaos? Hvad sker der med opgaver, som ingen gider at lave? Hvad siger resten af organisationen til eksperimentet? Og hvordan håndterer man en fyringsrunde, når chefen ikke bestemmer?

    "Måden, vi styrer vores organisationer på, er brudt sammen", skrev den belgiske ledelsestænker Frederic Laloux i 2015 i ny-klassikeren "Fremtidens organisation" om de traditionelle organiseringsformer, som ikke har ændret sig stort siden industrialiseringen. Han peger samtidig på, hvordan der er behov for en ny organisatorisk model, et nyt ledelsesparadigme, som nu er ved at bryde frem:

    "Selvledende organisationer har fundet nøglen til at operere effektivt, selv i stor skala, med et system der er baseret på ligeværdige forhold, uden behov for hverken hierarki eller konsensus."

    Laloux har sammen med elementer fra "Agile" (agil projektledelse) været en af de store inspirationskilder for Egon Loke i hans forsøg på at sætte medarbejdere, organisation og ledelse fri.

    LÆS MERE
    Frederic Laloux: "Fremtidens organisation". Direction Books, 2017.
    Maria Friis Larsen og Lise Lotte Wolff: "Leder, superhelt eller menneske. Selvledelse viser vejen". Frydenlund, 2023.
    Cal Newport: "Arbejd dybt. Sådan fastholder du fokus i en flyvsk verden". Dafolo.

    MERE LALOUX
    Den her artikel fra lederweb giver en introduktion til Frederic Lalouxs tanker: https://www.lederweb.dk/artikler/kan-ledere-undvaeres/

  • Skal en karriere altid gå ligeud, opad og frem mod flere stjerner på skuldrene eller kan det også være en rejse eller en krusedulle?

    Rie Thomsen er Danmarks første professor i karrierevejledning. Og hun vil gerne gøre op med vores traditionelle, lineære måder at tænke karriere på. For den er ikke sand.

    Jeg opdagede først Rie Thomsen arbejde og forskning via en video fra hendes tiltrædelsesforelæsning, som ligger på Aarhus Universitets hjemmeside. Her stiller hun tilhørene i den smukke festsal et spørgsmål og beder alle, som kan svare ja til følgende, om at række hånden op:

    “Jeg arbejder i dag med noget andet end det, som den første uddannelse jeg startede på, handlede om”.

    På optagelsen fra dagen, kan man se resultatet: Hænder, hænder, hænder.

    Og også Rie Thomsen selv er oprindeligt uddannet i noget helt andet end det, som hun arbejder med i dag.

    Dermed er hun helt typisk. For vores arbejdsliv former sig ofte meget anderledes end den lige linje, som vi ellers kan komme til at tro er normen.

    Velkommen til en samtale om, hvad forskning i karrierevejledning kan lære os om "karriere", ansvar og om det gode liv. Vi taler om overgange i arbejdslivet, som ofte er usynlige for systemet. Og så taler vi om den første undersøgelse herhjemme af "fastbrændthed". Det er en situation og en følelse, som opstår når man er færdig med noget i arbejdslivet, men ikke formår at flytte sig.

    Vi kan alle tage aktiv stilling til vores levevej og med fordel opfatte den som en rejse gennem livet, mener Rie Thomsen. Vi skal styre retningen mest muligt selv, men det er vigtigt at både vi og "systemet" omkring os også har øje for, at tilfældigheder, lykketræf og uheld kan påvirke løbebanen.

    LÆS MERE:
    Rie Thomsen: Karriere. Tænkepause udgivet på Aarhus Universitetsforlag, 2022.
    Human by Nature: 101 arbejdslivsbreakups. https://humanbynature.dk/101-arbejdslivs-breakups/
    Toril Carlsson: Äntligen Mandag. https://www.antligenmandag.se/forfattare/

  • Nogle gange ender den vej, som man troede man skulle følge i arbejdslivet, blindt. Enten fordi man selv får lyst til at skifte bane - eller fordi omstændighederne tvinger een til det.

    For Lotte Pia Stenfors var det kronisk sygdom med voldsomme smerter og et utal af operationer, som ledte til en fyreseddel fra prestigejobbet som laboratorieleder og første amanuensis (lektor) på dyrlægeuddannelsen i Norge.

    Og hvad gør man så?

    Når man skal slippe en identitet, et job, man har været passioneret omkring, uden at ny identitet at træde ind i. Uden et nyt visitkort at skrive sit navn på.

    Hvad er vejen - og til hvad? Hvordan kan det nye bygge oven på det gamle på overraskende måder? Og hvad skaber egentlig værdi i verden?

    Tak for en vild, modig og personlig udforskning, Lotte. Du er en vigtig kraft i verden med dit mod til at gå foran i at sige højt og stå ved det, som er.

    OM LOTTE PIA STENFORS
    Lotte Pia Stenfors er bosat i Norge og er somatisk terapeut og specialiseret i tilknytning og Cand.med.vet., phD. I sit nuværende virke er hun både underviser, har klienter, er skrivefacilitator i Klub Bare Skriv og meget andet.

    Lotte Pia Stenfors driver desuden podcasten “Lyden af nærhed”, som handler om neurobiologien bag vores relationer.

    Du kan finde Lotte på Facebook: Mer liv i livet https://www.facebook.com/livoglyst og på instagram som mer_liv_i_livet eller lydenafnaerhed.

    Lotte er også min "skrivemakker". Vi mødes jævnligt over zoom og skriver "sammen hver for sig" på hvert vores projekt. Det holder os til ilden og giver én af dele drager og glæder med undervejs.

    KILDER

    Undervejs i episoden nævner jeg Hermina Ibarras bog “Working Identity”. Ibarra skriver om, hvordan store skift i arbejdslivet også er et skift i identitet. Og at de tager meget længere tid end vi forestiller os, blandt andet på grund af hele identitetsdelen.

    George Orwells kapitel “Why are beggars despised” er fra kapitel 31 i Orwells første bog, Down and Out in Paris and London” (1933). Jeg kender til den fra idéhistoriker Mikkel Thorups spændende essay “Arbejdets evangelium”, som du kan finde i Magasinet Atlas lige her: https://atlasmag.dk/samfund/arbejdets-evangelie

    Jeg nævner i min udgangsrefleksion også helt ny forskning af Line Hjorth-Moritzsen, Ph.d.-stipendiat ved Rigsarkivet og Københavns Universitet, som undersøger kvinders usynlige arbejde i 1800-tallets arbejde.

    I sin undersøgelse har Line taget afsæt i landbrugbefolkningen i 1840, og har flyttet alle individuelle registreringer om de gifte kvinder med jord fra folketællingen over til statistikkens kategori bestående af individer med arbejde. Det drejer sig om 68.174 kvinder. Resultatet bliver, at kategorien bestående af arbejdende personer stiger fra at udgøre 16.7% til 27.9% af landbrugbefolkningen.

    Som Line forklarer i det LinkedIn-opslag, som jeg nævner undervejs:

    “Gifte kvinder i landbruget er et glimrende eksempel på en gruppe, som er usynlige i 1800-tallets statistik, og hvis arbejde var lige så omfangsrigt og betydningsfuldt som mandens. Eftersom landbruget desuden udgjorde omkring 60% af befolkningen i første halvdel af 1800-tallet betyder fraværet af disse kvinder en stor del for vores viden om datidens beskæftigelse.”

    https://www.linkedin.com/posts/line-hjorth-moritzsen-b89650266_st%C3%B8rstedelen-af-danske-kvinders-arbejde-i-activity-7035995357528363008-LDUI?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

    MERE LOTTE

    Dette er min anden samtale med Lotte Pia Stenfors til Endelig mandag. I den første, Episode 32, taler vi om nervesystemet og tilknytningsmønstre på arbejdet.

    Den samtale finder du her:

    ”Hvis din arbejdsplads var en petriskål, hvordan ville miljøet i den være?" - om tilknytning, nervesystemet og relationer på arbejde (#32)
    https://podcasts.apple.com/dk/podcast/lotte-pia-stenfors-hvis-din-arbejdsplads-var-en-petrisk%C3%A5l/id1533402962?i=1000599701850

    Lotte Pia Stenfors har også lavet en øvelse til dit nervesystem, som du kan finde lige her (Bonus til episode 32):

    Øvelse: 10 mins nærværspause til dit nervesystem (#32 BONUS)

    https://podcasts.apple.com/dk/podcast/lotte-pia-stenfors-%C3%B8velse-10-mins-n%C3%A6rv%C3%A6rspause-til/id1533402962?i=1000599691709

    Om "ENDELIG MANDAG - podcasten med stof til eftertanke og bevidste arbejdsliv":

    Podcasten er til dig, hvis du også kender den lille stemme inden i, som hvisker længselsfuldt efter noget mere og andet i (arbejds)livet. En anden balance, en anden meningsfuldhed, uden helt at kunne sætte fingeren på, hvor skoen trykker. Og den er til vores chefer og organisationer, som selv står rådvilde og formet af samme rammer, som os selv.

    Endelig Mandag er også på LInkedIn:
    https://www.linkedin.com/company/endelig-mandag/

    Vi høres ved.

    Kh Line

  • "Må jeg spørge til dit nervesystem?" Det her en samtale, som kan mærkes! I denne episode tager jeg med somatisk terapeut Lotte Pia Stenfors på udforskning i nervesystemets forskellige tilstande. Vi taler om det, som kan hive os væk fra nærvær, om tilknytningsmønstre, og om, hvad det betyder for vores relationer og kreativitet, når vi er på arbejde.

    Hvis din arbejdsplads var en petriskål, hvordan ville miljøet i den så se ud?

    I min outro til episoden her nævner jeg en TED Talk med Robert Waldingers, psykiater og leder af Harvards Study of Adult Development: What Makes a Good Life? Lessons on the Longest Study on Hapiness." Den finder du her: https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI

    Vil du høre mere om kroppen som øre i arbejdslivet, så hop også over til Episode #20, hvor jeg taler med Sofie Kempf- om "krop" som basis for gode relationer, klarhed, mod og bevidste arbejdsliv + "Ja, sådan er det"-sukket og andre hacks"
    https://podcasts.apple.com/se/podcast/20-sofie-kempf-om-krop-som-basis-for-relationer-klarhed/id1533402962?i=1000541052645

    OM LOTTE PIA STENFORS:
    Lotte er oprindeligt uddannet dyrlæge og ph.d. i veterinærmedicin og har arbejdet 18 år i forskningsverdenen.

    I dag har hun skiftet virke og har som somatisk terapeut særligt fokus på tilknytning hos voksne, nervesystemet og traumer.

    Lotte har podcasten Lyden af nærhed https://lydenafnaerhed.libsyn.com og er skrivefacilitator i Klub Bare Skriv, som er et skrivefællesskab stiftet af Charlotte Heje Haase.

    Lotte har blandt andet uddannet sig som somatisk sexolog, har studeret klinisk polyvagalteori ved Deb Dana, tilknytning hos voksne hos Diane Poole Heller og relationel neurobiologi hos Bonnie Badenoch.

    Du kan finde lotte på Facebook: Mer liv i livet https://www.facebook.com/livoglyst og på instagram som mer_liv_i_livet eller lydenafnaerhed.

    Lotte, som bor i Norge, er også min "skrivemakker". Vi mødes jævnligt over zoom og skriver "sammen hver for sig" på hvert vores projekt. Det holder os til ilden og giver en af dele drager og glæder med undervejs.

    Om "ENDELIG MANDAG - podcasten med stof til eftertanke og bevidste arbejdsliv":
    Podcasten er til dig, hvis du også kender den lille stemme inden i, som hvisker længselsfuldt efter noget mere og andet i (arbejds)livet. En anden balance, en anden meningsfuldhed, uden helt at kunne sætte fingeren på, hvor skoen trykker. Og den er til vores chefer og organisationer, som selv står rådvilde og formet af samme rammer, som os selv.

    Kh

    Line

  • Somatisk terapeut Lotte Pia Stenfors guider en pause af nærvær til dig, mig og vores nervesystemer.

    Lotte er gæst i episode 32, hvor vi taler om nervesystemet, tilknytningsmønstre og relationer på arbejde og om Lottes eget store skift i arbejdslivet.

    Tag 10 minutter til dig selv og skab forbindelse til din krop med Lottes rolige guidning.

    Rigtig god fornøjelse.

    OM LOTTE PIA STENFORS:

    Lotte er oprindeligt uddannet dyrlæge og ph.d. i veterinærmedicin og har arbejdet 18 år i forskningsverdenen.

    I dag har hun skiftet virke og arbejder som somatisk terapeut med særlig fokus på tilknytning hos voksne, nervesystemet og traumer.

    Lotte har desuden podcasten Lyden af nærhed:

    https://lydenafnaerhed.libsyn.com og er skrivefacilitator i Klub Bare Skriv, som er et skrivefællesskab stiftet af Charlotte Heje Haase.

    Lotte har blandt andet uddannet sig som somatisk sexolog, har studeret klinisk polyvagalteori ved Deb Dana, tilknytning hos voksne hos Diane Poole Heller og relationel neurobiologi hos Bonnie Badenoch.

    Du kan finde lotte på Facebook: Mer liv i livet https://www.facebook.com/livoglyst og på instagram som mer_liv_i_livet eller lydenafnaerhed.

    Om "ENDELIG MANDAG - podcasten med stof til eftertanke og bevidste arbejdsliv":
    Podcasten er til dig, hvis du også kender den lille stemme inden i, som hvisker længselsfuldt efter noget mere og andet i (arbejds)livet. En anden balance, en anden meningsfuldhed, uden helt at kunne sætte fingeren på, hvor skoen trykker. Og den er til vores chefer og organisationer, som selv står rådvilde og formet af samme rammer, som os selv.

    Kh

    Line

  • Episoden her har jeg optaget mens jeg, Line, sidder i spænding og næsten holder vejret. For inden psykolog Elisabeth Christensen og jeg mødtes, har jeg taget en online indikations-test for at få et praj om, hvorvidt det giver mening at gå videre med at undersøge, om jeg er på autismespektret.

    Jeg har overvejelsen, dels fordi jeg har en datter, som har en asperterdiagnose. Og også, fordi jeg oplever, at arbejdslivet, som det udspiller sig for mange af os, er skruet sammen på en måde, som ikke altid passer så godt til mig: Med masser af afbrydelser og hurtige skift, manglede plads til fordybelse, møder som perler på en snor og et krav om, at man skal møde ind fysisk på en arbejdsplads hver dag.

    Flere og flere får diagnoser lige nu. Kendisser står frem og fortæller, at de som voksne er blevet diagnosticeret med ADHD eller autisme. Og også omkring mig, i min vennekreds, er folk begyndt at spørge sig selv: Er det i virkeligheden mig, den er "gal" med? Siden jeg føler mig mere og mere lysfølsom og overvældet, fx. Er jeg mon autist?

    Det udforsker jeg, med udgangspunkt i mig selv, i denne episode, for åben mikrofon, med psykolog Elisabeth Christensen, som gennem mange år har arbejdet med kvinder med autisme og aspergers.

    Vi taler også om forskellen på at være introvert og på at være autist. Og på, hvad det så vil sige at være "særligt sensitiv".

    I sin praksis møder Elisabeth mange voksne mennesker med autisme, og vi taler om, hvad der skal til, hvis man vil indrette arbejdsliv, som også giver plads og rum til at vi som samfund kan inddrage og få glæde af den kæmpe talentmasse, de ideer og de bidrag, som kolleger med en neurodivers tilgang kan bidrage med.

    Og jeg kan godt røbe, at skal det lykkes, så skal der ofte noget andet til end storrumskontorer og 37 timers arbejdsuger.

    Som den engelske bestseller forfatter Katherine May, som selv er på autismespektret, skriver i “The Electricity of Every Living Thing: A Woman's Walk in the Wild to Find Her Way Back Home" (2017):

    “Difficult, complicated people can achieve great things if they're allowed to create their own conditions and if they're allowed their time alone by the sea".

    (I bogen fortæller May historien om det år, hvor hun som 40-årig fik en Aspergerdiagnose og brugte en 630 mil lang gåtur langs Englands sydkyst til at overveje og fordøje, hvad det betød. Hun var i gang med et ph.d.-studie, havde mand og barn og levede et succesfuldt liv efter mange målestokke. Bortset lige fra den evige følelse af overvældelse inden i. Og en historik med "breakdowns".)

    Jeg elsker Mays citat, fordi det peger på, at det ikke behøver at være menneskene, som den er gal med, hvis de ikke trives i de rammer, som de er underlagt...

    Som jeg ser det, så er det et tema, som er vigtigt og vil vække genklang også hos mange, som ser sig som "neurotypiske".

    Den podcast, "Er jeg autist?", som vi nævner i samtalen, den finder du her:

    https://podcasts.apple.com/dk/podcast/er-jeg-autist/id1522652690

    De bøger, som vi nævner, det er de her:

    Elisabeth Christensen og Camilla Rau Petersen:
    "Kvinder og piger med asperger - 11 fortællinger om livet med en aspergerprofil", Forlaget Pressto, 2018.

    Katherine Mays betseller "Wintering", som netop udkommet på dansk med titlen "Overvintring", Svane & Bilgrav, 2022

    Katherine May: "The Electricity of Every Living Thing: One Woman's Walk with Asperger's", 2017.

    Katherine May har en hjemmeside, hvor man også kan læse mere om hendes podcast og bøger:
    https://katherine-may.co.uk

  • Tænk på dit arbejdsliv som en mikserpult med tre spor: "Money", "Impact" og "Expression". De tre spor er de tre måder, som dit arbejde kan skabe værdi på. For dig selv (og for andre). Er dit personlige mix rigtigt, så vil sød musik opstå. Dit arbejdsliv vil swinge. Det mener Bill Burnett og Dave Evans, grundlæggerne af Standford Life Design Lab, som har skabt modellen, som du kan høre om i den her korte refleksionsepisode . For hvordan skal dit mix se ud?

    Du kan læse om The Maker Mix i Bill Burnett og Dave Evans bog "Designing Your Work Life: How to Thrive and Change and Find Happiness at Work" (Knopf 2020). Der findes også et gratis online worksheet med flere øvelser fra her: https://designingyour.life/wp-content/uploads/2020/04/DYWL-Workbook.pdf

    I episoden taler jeg også om en bog om borgerløn. Det er den hollandske historiker Rutger Bregman, som har skrevet bogen "Utopia for realister", som er udgivet på dansk på People's Press. Rutger Bregman fortæller i bogen om forsøg med borgerløn gennem de sidste 100 år – blandt andet i den canadiske by Dauphin, hvor 1.000 canadiske familier i 1973 fik, hvad der i dag svarer til 120.000 danske kroner om året over en fire år lang periode. Selv i USA blev der i 1960’erne gennemført fem større forsøg med borgerløn. Fællesnævneren for alle forsøgene har været, at de har nedbragt fattigdommen markant og forbedret de involveredes levestandarder, også efter at forsøgene sluttede. Resultaterne var faktisk så gode i USA, at den republikanske præsident Richard Nixon var et mulehår fra at gennemføre universal borgerløn i USA i 1971.

  • I en lille solo-episode, optaget i tusmørket på engen, reflekterer jeg, Line, over alt det, som jeg har lært af samtalerne i ENDELIG Mandag gennem de to første år. Og gør status over mit eget arbejdsliv... Mens lasagnen brænder på i ovnen oppe i huset!

    Lad os skabe håb igen ♥️