Episodit
-
I vardagslivet är det lätt att fastna i mönster som skapar missförstånd och onödiga konflikter. Psykoterapeut Kalle Norwald och psykolog Stina Hindström pratar med par som vill utforska nya sätt att kommunicera med varandra på.
-
Hur kan man som förälder hjälpa ett barn som känner sig utanför och inte får vara med? Finns det risk att vi föräldrar försöker "fixa" situationen genom att ingripa för mycket? Psykoterapeut Kalle Norwald och psykolog Stina Hindström delar med sig av sina bästa tips kring hur vi som vuxna kan stötta barn som ofta hamnar lite vid sidan om.
-
Puuttuva jakso?
-
Hur kan man som förälder hjälpa barn som inte riktigt får det att svänga i kontakten med kompisarna? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar kring barns sociala samspel.
-
Leken är en viktig del av våra barns liv, men också en plats där det kan uppstå olika former av utmaningar och problem. I det här avsnittet pratar psykolog Bo Hejlskov och psykoterapeut Malin Lindholm med föräldrar som har olika frågor och funderingar kring deras barns lek.
-
Hur öppna ska vi vara mot barnen när det kommer till sånt som oroar oss. Ska vi låtsas som om ingenting eller vara ärliga? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur man kan prata med barn om det som känns skrämmande och om hur vi kan hitta ett lugn trots att framtiden känns oviss. Programledare: Patti Hansén.
-
Psykoterapeut Kalle Norwald och psykolog Stina Hindström pratar med par som vill förbättra sin relation och lära sig hantera konflikter på ett mer konstruktivt sätt. Programledare: Patti Hansén.
-
Tvillingföräldrar kan ställas inför särskilda utmaningar. Är det bra att separera barnen tidigt? Hur ska jag lyckas bekräfta båda som individer och hur gör jag när tvillingarna slåss om min uppmärksamhet? Forskaren och barnpsykologen Malin Bergström svarar.
-
Hur kan man tänka och agera när ens tonåring ofta blir arg och sluter sig? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Kalle Norwald ger råd till bekymrade föräldrar som kämpar med kontakten med sina tonåringar.
-
Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring vuxna som nyligen har fått en NPF-diagnos eller går i tankarna på att göra en utredning. Vad innebär det att få en diagnos sent i livet och vilket stöd finns att få?
-
I sexårsåldern ökar kraven på våra barn som förväntas att klara fler saker själva och börja skolan. För vissa barn kan kraven kännas mer övermäktiga än för andra. Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som undrar hur de kan möta sina barn i situationer där barnen känner press och stress.
-
Att få uppmärksamhet och bekräftelse är ett grundläggande mänskligt behov. Men hur vet man som förälder om man ger sitt barn för mycket eller för lite uppmärksamhet? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar som grubblar över deras barns stora behov av att bli sedda och hörda.
-
Leker barn mindre idag än vad man gjorde förr? Tycker grannarna att dottern stör när hon vill leka? Och måste alla alltid vara med? Våra experter pratar med föräldrar som på olika sätt oroar sig kring deras barns lekande. Samtalen är repriser från tidigare säsonger.
-
Hur mycket ska man hjälpa ett barn som är myndig? Och vem är man som förälder när barnen vuxit upp? Våra experter pratar med oroliga föräldrar till tonåringar om frågor kring gränssättningar och självständighet. Samtalen är repriser från tidigare säsonger.
-
Hur mycket kontakt ska man ha med sina barnbarn? Och hur konfronterar man en svärförälder som vill lägga sig i hur man uppfostrar sina barn? Vi har samlat några samtal från tidigare säsonger om hur man kan hantera slitningar med släkten.
-
Hur kan man hjälpa ett barn som ibland har svårt att hitta orden? Och hur mycket kan barn säga med icke-verbal kommunikation? Vi har samlat samtal från tidigare säsonger om barn som ibland har svårt att uttrycka sig i ord.
-
Vad gör man när barnen slåss i baksätet på bilsemestern? Och varför bråkar syskonen bara hos mamma men inte hos pappa? Vi har samlat tips från tidigare säsonger om hur man kan hantera konflikter med barn. Vad beror bråken på och kan man stoppa dem?
-
Hur mycket tid bör ett barn egentligen spendera framför skärmen? Det beror på, menar experterna i denna sommarspecial om skärmtid. I avsnittet hör vi samtal om hur man som förälder kan hantera konflikterna som uppstår kring skärmen. Är verkligen all skärmtid lika dålig? Samtalen är repriser från tidigare säsonger.
-
Hur vet man när det är dags att skilja sig? Ska man hålla ihop eller flytta isär för barnens skull? Och hur får man varannan vecka-livet att fungera? I detta specialavsnitt har vi samlat några frågor från tidigare säsonger om olika stadier i skilsmässan.
-
Hur kan man hantera sitt barns kroppsfixering – och hur ska man som förälder veta när det har gått över styr och det är dags att söka hjälp? I detta specialavsnitt har vi samlat olika samtal från tidigare säsonger om ätstörningar. Dessutom berättar en mamma och dotter hur de tog sig igenom dotterns ätstörning.
-
Ibland behöver vi föräldrar kliva in och hjälpa våra barn att bryta med något som blivit en kär vana. Men när barnet blir ledset och stretar emot är det lättare sagt än gjort. I det här avsnittet pratar psykolog Stina Hindström med föräldrar som funderar på hur de hjälper sitt barn att bryta vanor på ett tryggt sätt.
- Näytä enemmän