Episodit
-
Jellyfish has been causing fish farmers both in Norway and abroad an increasing number of troubles in recent years.
But what exactly are they, and how are they causing damage to the fish? Last, but not least, what can we do to protect the fish and minimize the harm?
To teach us about this we have been fortunate to get a visit from an aquaculture legend all the way from Ireland (but he`s actually Scottish). It`s the one and only Hamish Rodger!With more than 30 years’ experience as an aquatic animal veterinarian we are certain he has a thing or two to teach us about these creatures. -
Vi fortsetter kunnskapsreisen vår innen temaet sår, og nå har vi (og fisken), kommet til sjøen.Fra den sårbare første tiden helt til fisken forhåpentligvis havner på en tallerken, er det mange utfordringer, og sår er en av de største. I studio har vi fortsatt Karl Fredrik Ottem og Marit Holmvaag Mehus fra Cermaq Norge som deler både kunnskap og praktisk erfaring med oss.
-
Puuttuva jakso?
-
Sårutfordringer på fisk i oppdrettsnæringen er så viktig at det nesten ikke kan snakkes nok om tema. Det er mange ubesvarte spørsmål og løse ender, men også mye (!) kunnskap der ute. Denne kunnskapen må deles og brukes. Etter å ha snakket med en forsker om tema i tidligere episode, er vi i de neste to episodene så heldige å få med oss kunnskap og erfaring fra to svært kompetente personer i Cermaq Norge om sårutfordring i både settefisk- og matfiskfasen.
Få med deg første del om settefiskfasen, og det viktige arbeidet som gjøres her for å håndtere sårutfordringer i oppdrett. -
Vi har fått Hulda Bysheim og Alexander Figenschou fra veterinærforeningen på besøk for å snakke om fiskevelferd. Helse, velferd og dødelighet har med rette fått mye fokus i mediebildet i det siste. Akvaveterinærenes forening ønsker vekst gjennom velferd, og mener tydelige insentiver og virkemidler for å premiere fiskehelse- og velferd er veien å gå. Men hva er egentlig god velferd, og hvordan kan det måles?
-
Hvert år bruker havbruksnæringen store summer på forskning. Dokumentasjon av effekt av ulike tiltak, teknologier og løsninger er avgjørende for å løse utfordringene næringen står overfor. Begrepene forskning og utvikling rommer ufattelig mye. Vi har fått besøk av Henriette Hansen, Direktør for FoU i LetSea, for å gi oss et lite innblikk i deres arbeid med anvendt små- og storskala forskningsprosjekter, og den store jobben som ligger bak det å dokumentere effekt. Vi får høre om hva som er viktig for gjennomføring av forskningsprosjekter, hvordan bredden i ulike prosjekter har utviklet seg, og ikke minst hvordan konkrete prosjekter kan og vil bidra til å bedre fiskens helse og velferd i produksjon.
-
Sårproblematikk forårsaker ikke bare store tap, men mest av alt mye lidelse hos fisken i produksjon. Frustrasjonen er stor, og problemet er sammensatt. Det er behov for å se på utfordringer med sår fra flere perspektiver, derfor har vi bestemt oss for å lage en serie på temaet. I denne første episoden starter vi med forskerperspektivet. Vi er så heldige å ha med oss Christian Karlsen fra Nofima for å fortelle litt om det grunnlegende rundt hudens anatomi, fiskens barrierer, de viktigste sårbakteriene og forhold som påvirker sårutvikling.
-
PO 3 og 4 har fått rødt i trafikklyset. Både lusetall og dødelighet ligger høyt i disse regionene, og det er en krevende region å produsere i. Men det er mulig! Vi skal snakke med en oppdretter som på tross av vanskelige forhold har både kontroll på lusa, lav dødelighet, og generelt gode produksjonsresultater. Vi skal få høre mer om hvordan de lykkes, og ikke minst hvordan det fokuseres på dyrevelferd gjennom alle ledd i produksjonen!
-
I Fisketimens første episode skal vi bli bedre kjent med sponsoren vår – NCE Aquaculture, representert ved daglig leder Malin Johansen og styreleder (og COO i Nordlaks) Tor Anders Elvegård. I tillegg til å høre om hvordan NCE arbeider for bærekraftig innovasjon i havbruksnæringen, skal vi snakke om den norske lakseoppdrettens spede begynnelse og reisen dit vi er i dag.En reise som ikke har vært uten utfordringer, og som fortsatt preger ulike deler av produksjonen i ulik grad. Derfor skal vi også snakke litt om Fiskehelserapporten, og spesielt de høye dødelighetstallene som er rapportert de siste årene. Hva kan være de bakenforliggende årsakene, og ikke minst, hva kan vi gjøre for å bli bedre?