Episodit
-
Dödsskjutningarna har äntligen börjat minska – men varför var de så höga i från första början? Förutom tillgången till vapen och droger har kriminologen Sven Granath två förklaringar: hur invandringen har sett ut, och den digitala revolutionen. I smartphonesamhället har kriminella fått hittills oanade möjligheter. Är det verkligen en så bra idé att ligga i den tekniska framkanten?
Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon
-
Millennials och generation Z slår bottenrekord i barnafödande. Enligt fembarnsmamman Anna Nachman gör barnlöshet oss till ansvarsskygga förvuxna tonåringar – och att det skulle kosta miljoner att skaffa barn är överdrivet. Men om det inte är en fråga om pengar, vad är då orsaken till att vi skaffar allt färre barn?
Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon
-
Puuttuva jakso?
-
Islamister har fällt den syriska regimen, Sverige har gått med i Nato, Trump har vunnit valet i USA och dödsskjutningarna fortsätter. Fokuspodden utvärderar året som gått tillsammans med Axess chefredaktör Nina Solomin. Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon.
-
Elever som inte kan räkna. Universitetsstudenter som inte kan läsa. Vad är det egentligen för fel på skolan? Förortsrektorn Linnea Lindquist gästar Fokuspodden för att reda ut var felet egentligen ligger: vinsterna, flummet, invandringen, glädjebetygen eller något helt annat. Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon
-
I Fokuspodden blir det kulturpanel med Torbjörn Elensky och Claes Wahlin. Vi diskuterar Belcanto-traditionen, om handlingens roll i opera och om operan som ett allkonstverk. Programledare: Mikael Timm.
-
Tristram Shandy av Laurence Sterne är en av upplysningstidens stora verk. Hur välplanerad kan romanen tänkas vara? Och så talas det om pikareskromanen som genre.
Gäster: Klara Klingspor, frilansskribent och redaktör och Stephen Farran-Lee, förläggare och kulturjournalist. Programledare: Mikael Timm. -
Är kultursidorna lika identitetsbärande i dag eller liknar de alltmer varandra? Och varför har debattmaterialet blivit viktigare på kultursidorna? Det diskuterar en kulturpanel bestående av Mattias Berg, kulturjournalist och tidigare kulturchef på Sveriges Radio, Kristina Riegert, professor i journalistik vid Södertörns Högskola. Programledare: Mikael Timm.
-
Fokuspodden är tillbaka med en kulturpanel bestående av Jan Stolpe, litteraturkritiker och översättare, Martin Jonols, författare, dramatiker och skådespelare samt Anneli Dufva, dramaturg och kulturjournalist. Panelen kommenterar Nobelpriset i litteratur som i år gick till den sydkoreanska författaren Han Kang.
Nästa ämne för panelen att avhandla är nytolkningar av klassiker. Varför måste man alltid göra något nytt av en klassiker på teatern? Räcker det inte med att bara spela den precis så som den är skriven? Om mode i regi, metateater och hur vi moderniserar kulturarv.
Programledare: Mikael Timm
-
Hur mycket tid är det rimligt för en kulturproducent att ragga bidrag? Kulturminister Parisa Liljestrand vill ha mer kultur för pengarna. Ändå har kulturbudgetens andel av regeringens totala budget sänks till 0,65 procent – den lägsta siffran på över 20 år. Hur stor andel av statens budget bör egentligen gå till kultur? En kulturpanel samlas i Fokuspoddens studio för att diskutera kultur, bildning och budget.
Programledare: Mikael Timm, manusförfattare och kulturredaktör på Fokus. Gäster: Madeleine Grive, kulturproducent och chefredaktör på tidsskriften 20TAL, Claes Wahlin, litteraturvetare och mångårig teater- och litteraturkritiker.
-
Befinner sig svensk spelfilm i en kris? Har strömningstjänster och hyrköp urholkat kvalitetskonceptet? Och har dokumentärfilmen gjort större framsteg än spelfilmen? Fokuspodden är tillbaka med en ny programledare: Mikael Timm, manusförfattare och kulturredaktör på Fokus.
Gäster: Jan Göransson från Filminstitutet och Hynek Pallas, filmkritiker och krönikör på Göteborgsposten.
-
Är det gångbart att med politiska medel tvinga medborgarna att blanda sig - och minskar eller ökar detta motsättningen mellan olika grupper i samhället? Hur kommer det sig att Socialdemokraterna nu lägger en rad förslag som de tidigare förkastat, när det kommit från borgerligt håll? Vilket ansvar har individen som kommer ny till ett land? * Dokumentären på SVT om det 70-åriga paret som har fått småbarn genom en surrogatmamma har väckt debatt. Är surrogatverksamhet en välsignelse – eller förkastlig exploatering? * Fångutväxlingen mellan Sverige och Iran, var den lyckad eller olycklig? * Vad beror de nationalistiska högervindarna i EU-valet på? Gäster: Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT, Thomas Gür, skribent och företagare, Maria Hind Alias, föreläsare och skribent. Programledare: Nina Solomin. //Rättelse: Lawen Redars grupp hade när avsnittet spelades in i juni 2024 inte lagt fram något förslag om att lägga ner illa fungerande skolor och sprida ut eleverna i andra områden. //
-
Veckan före EU-valet har partierna tagit ut svängarna och en del drastiska utspel har gjorts. Vi diskuterar Ebba Buschs uttalande att islam måste anpassas till Europa och att de som inte vill det bör återvandra, varför använder Jimme Åkesson begreppet "folkutbytet"? Dessutom: ska transkvinnor som genomgått manlig pubertet kunna tävla mot kvinnor i simtävlingar? Och vilken dag är Sveriges riktiga nationaldag? Gäster: Sofia Nerbrand, politisk redaktör Kristianstadsbladet, Omar Makram, poddare och föreläsare, Lina Stenberg, socialdemokratisk ledarskribent. Programledare: Nina Solomin, Fokus.
-
Det nya begreppet våldtäkt - domare kallar samtyckeslagen för rättosäker. Går den för långt? Universitetskanslerämbetet (UKÄ) har utrett den akademiska friheten – hur ska man tolka rapportens slutsatser? Är den nya Public service-utredningen ett hot mot demokratin och hur vänstervridna är PS-bolagen? Var det rätt av Norge att erkänna Palestina eller är det ett sätt att belöna Hamas för den blodiga massakern? Och till sist: sommarens shortsdebatt - finns den? Och hur ska vi egentligen vara klädda på kontoret i sommarvärmen? Bör män raka sina ben när de har Pradashorts? Gäster: Anna-Karin Wyndhamn, skribent och dr i pedagogik, Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen och Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet. Programledare: Nina Solomin.
-
Kulturpanel diskuterar vår tids radikala ideologier. Hur började unga studenter att betrakta terrorgrupper som hjältar och frihetskämpar, vilka likheter finns mellan sjuttiotalets radikala vänstervåg och dagens palestinaprotester på universitetscampus i USA och Europa. Kommer samma rörelse att sprida sig till Sverige? Är det alarmism att varna för upplopp i Malmö under Eurovision? Har Jerry Seinfeld rätt i att komedin är död och att det är wokes fel? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap, Tobias Persson, komiker, Bengt G Nilsson, författare och skribent. Programledare: Nina Solomin.
-
Är störningar av politiska möten och spektakulär civil olydnad det nya chica? Vad menade Chang Frick med sin instruktionsvideo om hur man skjuter gangstrar? Vilka effekter från mordet på Mikael i Skärholmen och misshandeln i Hässelby villastad på människors civilkurage och lust att ingripa? Går vi mot en framtid där medborgargarden är det nya normala? Varför är N-ordet så känsligt och gjorde Kulturhuset rätt som bad om ursäkt till Barakat Ghebrehawariat som stormade ut från ett panelsamtal där N-ordet nämnts? Gäster: Chang Frick, provokatör, Hanif Bali, moderat och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet. Programledare: Nina Solomin.
-
Vilka chanser har nya partiet Folklistan som frontas av Jan Emanuel och Sara Skyttedal i valet till EU-parlamentet i juni? Vad är deras styrka och kan de leda till att Ebba Busch får avgå? Anna Kinberg Batra har på sin nya tjänst som landshövding i Stockholm anställt sina vänner till höga löner. Kommer hon att kunna sitta kvar? Energimyndigheten sparkade aktivistisk tjänsteman efter Fokus granskning – rätt eller fel? Nationalekonomen som måste mörka en del av sin forskning. Har dricks på krogen blivit obligatorisk och har vi har reglerat bort glädjen i det här landet? Gäster: Daniel Suhonen, tankesmedjan Katalys, Henrik Jönsson, medieentreprenör och debattör, Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT. Programledare: Nina Solomin
-
Gäster: Johan Hilton, författare och kulturchef Göteborgsposten, Torbjörn Elensky, författare och skribent i Fokus, Mikael Timm, författare och skribent i Fokus. Programledare: Nina Solomin. Hur gick det till när en medierna slängde sedvanliga publicistiska principer över bord och hängav sig åt metoo-jakten? Benny Fredriksson var vd för Kulturhuset Stadsteatern. Under den ödesdigra hösten 2017 lyckades personer han kommit på kant med koppla hans ledarskap till vågen av anklagelser om sexuella trakasserier i teatervärlden. Detta trots att Fredriksson inte gjort sig skyldig till något sådant. Aftonbladet publicerade anonyma andrahandsuppgifter, flera av dem falska. Det fick Fredriksson att lämna VD-posten. Ingen trädde ut till hans försvar. Inte lång tid senare tog han livet av sig. Är majoriteten av oss flockmänniskor som inte vågar säga ifrån under ett drev? Och vad fick medelålders kulturkvinnor att älska raseriet och vädra blod under metoo? Dessutom diskuterar kulturpanelen klimataktivism som drabbar klassisk konst, kultursidornas förfall och medelklassens köksrenoveringar.
-
Politisk panel med Paulina Neuding, SvD, Widar Andersson, Folkbladet och Dick Erixon, Riks. Senaste tidens politiska händelser och snackisar analyseras och diskuteras med tre ledarskribenter. Nato - en glad nyhet eller ej? Varför ville inte Magdalena Andersson släppa taget om statsminister Kristersson? Den nya könsbyteslagen ger 16-åringar rätt att byta kön utan någon diagnos. Alla Tidöpartierna är för fri hyressättning i nybyggen – utom SD. Ett antal nya myndigheter har upptäckts vid en inventering. Statliga bidrag har gått till islamism – är det självklart att civilsamhället ska finansieras med bidrag? Israel- Hamas: hur har medierna hanterat kriget hittills? Programledare: Nina Solomin
-
Mer än hälften av svenskarna självcensurerar sig. Det är främst män som röstar på SD som känner att de inte kan säga vad de vill i fikarummet, medan miljöpartister och vänsterpartister känner sig betydligt friare att uttrycka sina åsikter. Vad beror det på? Professorn i statskunskap Sten Widmalm berättar om en ny rapport i ämnet han tagit fram med två kolleger. Fler ämnen som dissekeras av gästerna: Inslaget i SVT:s Agenda där högerlutande män utmålades som ett problem, könssegregerade badtider som ska införas i Järva, Magdalena Anderssons serie av politiska misstag - vad händer inom S? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap, Karin Olsson, stf chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen, Katarina Barrling, docent i statskunskap och författare.Programedlare: Nina Solomin, kulturchef på Fokus.
-
Tre gäster som älskar språk får lägga ut texten om sina favoritämnen. Är det en politisk markör att lägga sig till med ortensvenska fast man egentligen inte pratar det – eller är det ett tecken på att man är ett språkligt geni? Bör ortensvenskan slipas bort i den svenska skolan eller vore det ett rasistiskt övergrepp att tvinga på barn standardsvenska? Har ungdomar börjat språkslarva mer än tidigare generationer och vad innebär det i så fall för svenska språket att de inte vet hur man pratar eller skriver korrekt. Många universitetskurser lagt bort svenskan till förmån för engelskan, vad får det för konsekvenser för Sverige? Ett avsnitt med mycket kärlek, bråk och språk. Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Anna-Karin Wyndhamn, dr i pedagogik och Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms unversitet. Programledare: Nina Solomin
- Näytä enemmän