Episodit
-
I en tid där de flesta jämnåriga pluggar eller jobbar möter vi Vilma Larsson som lever som hemmaflickvän. Men vad innebär det egentligen? I samtalet med Anders berättar hon om ett livsval som anses kontroversiellt av många, och ifall hennes livsstil kan jämföras vid 50-talets hemmafruar.Programledare: Anders LundinGäst: Vilma Larsson @viilmalarsson---Bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket och följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Det är tidigt 1950-tal och den unga Maria drömmer om framtiden. Hon har egentligen ingenting att klaga på, hon har sin goda vän Stina, ett hyfsat jobb på ett bokbinderi och en pojkvän som hon är förälskad i. Men hon har en hemlighet, hon vill bli barnmorska, och för att kunna bli det planerar hon att gå en sjuksköterskeutbildning. Så friar pojkvännen Rune, och plötsligt förväntas Maria ge upp alla planer för sitt framtida yrkesliv. Hon ska bli hemmafru.---Gäst: Lena Marander EklundProgramledare: Anders LundinManus: Martin JonolsProducent: Caroline SteinholtzSkådespelare: Sara In de Betou, Max Ulveson, Ivan Mathias Petersson, Linda Källgren, Hanna ElfforsStudio: HajpDet här är en produktion av Hildurs.--Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, som den här veckan handlar om rollen som hemmafru idag. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Puuttuva jakso?
-
Vi dyker efter fler skatter som vilar nere i mörkret i svenska vatten. Det är som inte bara historikerna och marinarkeologerna som trånar efter dessa- vrakplundrare har också letat sig ner och lagt beslag på föremål som nu kan vara borta för alltid. Vi går också igenom hur Gustav Vasa byggde upp den svenska flottan, för att konkurrera med den den tyska Hansan.Snackare 1: Jim Hansson, historikerSnackare 2: Anders Lundin, programledareBli prenumerant för att få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket och följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Vi är i mitten av 1500-talet på järntorget i Stockholm. Torget är en handelsplats och den viktigaste varan är Osmundjärn, det äldsta och mest hantverksmässiga sättet att tillverka smidbart järn. Det förhandlas, slåss och tjuvas, allt för att få tillgång till en klump med järn.----Gäst: Jim Hansson, marinarkeolog VRAKProgramledare: Anders LundinManus: Marie HerdensjöSkådespelare: Vilgot Paulsen, Ia Langhammer, Sara In de Betou, Max UlvesonLjuddesign: Lars in de BetouProducent: Linnea WanneforsStudio: HajpDet här är en produktion av Hildurs i samarbete med VRAK - Museum of Wrecks--Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, som den här veckan handlar om vrakplundringen i den svenska skärgården. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Vilken musik ska vi skämmas för att lyssna på idag? Har musiken blivit mer jämlik och jämställd än på 40-talet när avsnittet utspelade sig?Snackare 1: Mattias Lundberg, musikprofessor, Uppsala UniversitetSnackare 2: Rickard Olsson, programledare
-
Har du en hemlig spellista som du inte ens visar för din partner? För visst kan det vara pinsamt att berätta vad man gillar för låtar. Det säger kanske något om vilka vi är? Det här avsnittet handlar om en kille som inte vågar berätta att han gillar en tjej som gillar dragspel. Och att även han själv börjat gilla tonerna av klaveret.Vi pratar om överklassens förakt för dragspelsmusik, om smakpoliser och nedlåtande musikbesserwissrar.----Gäst: Mattias Lundberg, musikprofessor Uppsala universitetProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Max Ulveson, Sara In de Betou, Ivan Mathias Petersson, dragspelaren Åsa RydmanDramaredigering: Lars in de BetouProducent: Erika Böös, Marcel PachecoStudio: HajpDet här avsnittet är en produktion av Hildurs.---Bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar mer om musik och smak och dess betydelse idag.Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss.
-
Vi pratar med Maxida Märak om närheten till jojken, gruvan och hiphopen idag.
-
Nasafjäll- gruvan med silver som skulle rädda Sveriges ekonomiska kris på bekostnad av samers och soldaters liv. Vi följer den samiska fraktaren Sjuls liv, hans flyktförsök från Nasafjäll och tvångskristnande i kyrkan i Arjeplog.--Gäster: Malin Brännström och Jonas Monié NordinSkådespelare: Michael Grahn, Lennart Jähkel, Ohnyute Charles, Malin Vispe, Vilgot Paulsen, Petra Ekblom, Dramaredigering: Anders OlsénProducent: Milla Eronen och Rasmus LewenhauptAvsnittet är producerat av Hildurs i samarbete med Silvermuseet och Sparbanken Nord.--Bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar med Maxida Märak om jojken, gruvbolagen och hiphopen.
-
Fanns det fega vikingar? Kunde en viking banga på att åka på plundringståg? Och hur var den mentala hälsan i tider där döden lurade bakom varje hörn? Hur har bilden av vikingen påverkat vår mansbild idag? Programledaren Rickard Olsson, skådespelaren Vilgot Paulsen, arkeologen Johan Runer och producenten Rasmus Lewenhaupt snackar manlighet och normer på vikingatiden och nu. --Bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Vikingen Torbjörn drar upp båten vid stranden i Uppsala. De överlevande möts av förakt för att de inte lyckats lägga under sig det nya skattlandet i Estland. Torbjörn gifter sig med sin trälinna och hoppas slippa gå ut i krig igen, men som ägare till en av de största gårdarna finns inget val. Johan Runér och Håkan Altrock talar om vikingarnas seder och bruk. ----Programledare: Anders LundinGäster: Johan Runer, Intendent på Statens maritima och transporthistoriska museer och Håkan Altrock, marinarkeolog och yrkesdykareManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Vilhelm Blomgren, Sara In de Betou, Bengt Braskered, Vilgot Paulsen, Pia Halvorsen, Ivan Mathias PeterssonDramaredigering: Anders OlsenProducent: Rasmus LewenhauptStudio: HajpDet här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med VRAK - Museum of Wrecks--Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, som den här veckan handlar om männen och fegheten genom tiderna. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Fanns vikingar redan innan vikingatiden och när började den egentligen? Hur lång tid tar det att segla till Kaspiska havet och hade vikingarna draghjälp, eller trollade de sina båtar över torra land?---Programledare: Anders LundinGäster: Håkan Altrock, intendent VRAK och Johan Runér, Dr i arkeologiBli prenumerant för att få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket och följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
42 svenska vikingar begravs i två skepp i den estniska byn, Salme. Vi följer Torbjörn, en som överlevde och tog sig hem. Johan Runér, Håkan Altrock och Anders Lundin pratar övervåld, lag och ordning och kärlek på 700-talet.----Gäster: Johan Runér, intendent SMTM och Håkan Altrock, intendent VRAKProgramledare: Anders LundinSkådespelare: Vilhelm Blomgren, Sara In de Betou, Bengt Braskered, Vilgot Paulsen, Pia Halvorsen, Ivan Mathias PeterssonDramaredigering: Anders OlsenProducent: Rasmus LewenhauptStudio: HajpDet här är en produktion av Hildurs i samarbete med VRAK - Museum of Wrecks--Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, som den här veckan handlar om vikingarnas existens redan före vikingatiden och hur de tog sig fram. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Över 2000 judar, de flesta från tsar-Ryssland kommer till Sverige i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Vilka var de och hur upplevde de Sverige?---Programledare: Rickard OlssonGäst: Carl Henrik Carlsson, filosofie doktor i historia på Hugo Valentin-centrum vid Uppsala Universitet
-
I slutet av 1800-talet bor det mest svenskar i Sverige. Men en dag kommer pälshandlaren Ebrahim Umarkajeff som ska sälja ekorrpäls på den stora Konst- och industriutställningen på Djurgården år 1897. Han blir kvar, gifter sig svenskt och blir en framgångsrik pälshandlare på Östermalm.Med honom fick vi både pälsfodrade långrockar och den första muslimska föreningen.I det här avsnittet möter vi Ebrahim, hans son Hussein och deras övriga familj med vänner.----Gäst: Simon SorgenfreiProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Fikret Çesmeli, Ivan Mathias Petersson, Vilgot paulsen, Sara In de Betou, Max UlvesonProducent: Caroline SteinholtzStudio: HajpDet här är en produktion av Hildurs.
-
Världen och därmed hotbilden mot Sverige har förändrats. Hur har vår relation gentemot Ryssland förändrats under dessa 200 år? Vi får höra om klassisk rysk krigföring och om hur hotbilden mot Sverige ser ut idag.Programledare: Anders LundinGäst: Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan och specialiserad på rysk krigsföring. Bli prenumerant för att få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket.
-
8000 ryssar marscherar över isen rakt in i Umeå. Staden som är drabbad av missväxt och hungersnöd kan inte stå emot. Landshövding Stromberg har varken soldater eller vapen, han bjuder istället Kapten Kamenskij på renstek och sprit för att förhindra ryssarna från att bränna ned staden. En kort fred följer innan Sveriges sista slag står.---Historiker: Mattias JohansonProgramledare: Anders LundinSkådespelare: Lennart Jähkel, Malin Vispe, Vilgot Paulsen, Petra Ekblom, Ivan Mathias Petersson, Sara In de BetouAvsnittet är producerat av Hildurs i samarbete med Västerbottens museum och Sparbanken Nord.—Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, som den här veckan handlar om Sveriges och Rysslands relation idag. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
När Vasa förliste överlevde märkligt nog väldigt många i besättningen. Var det många som kunde simma på 1600-talet? Vi snackar om simkunnighet i historien med Erik Hansson, kulturgeograf vid Uppsala Universitet.---Bli prenumerant för att få tillgång till Eftersnacket.
-
Det brukar bara vara kungar som lämnar spår efter sig. I det här avsnittet möter vi däremot en helt vanlig båtsman på 1600-talet vars kvarlevor dramatiskt hittas på Vasaskeppet. Nu får vi ta del av hans historia.---Programledare: Anders LundinManus: Marie HerdensjöSkådespelare: Ivan Mathias Petersson, Max Ulveson, Pia Halvorsen, Ohnyute CharlesProducent: Marie Herdensjö / Marcel PachecoAvsnittet är gjort i samarbete med Vasamuseet.
-
Många har hört talas om den mytomspunna dansaren Carina Ari. Och många vet vem den ryska prima ballerinan Anna Pavlova var. Men men var Greta Lundberg?Erik Mattsson är intendent på Dansmuseet och har ägnat 20 år åt att ta reda på vilka balettflickorna i Svenska Baletten var, hur de tänkte och drömde.Snackare 1: Anders LundinSnackare 2: Erik Mattsson, biträdande museichef och intendent på Dansmuseet
-
Nu börjar livet! Greta 16 år och Margareta 22 år har aldrig varit utanför hemstaden och nu är de på väg till Paris. De har fått anställning hos Rolf de Maré och Jean Börlin på den Svenska baletten i Paris. Nu ska de nå konstnärliga höjder men framförallt uppleva de galna åren i Paris, gå på jazzklubbar med nya vänner, åka underjordiskt tåg och kanske träffa Hemingway? ----Gäst: Mats HayenProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Sara In de Betou, Olivia Brooke Essen, Ivan Mathias Petersson, Max Ulveson och Pia HalvorsenDramaredigering: Anders OlsénProducent: Marcel PachecoI eftersnacket får vi höra mer om balettflickorna med hjälp av Erik Mattson, biträdande museichef och intendent på Dansmuseet. Bli prenumerant för att få höra Eftersnacket.
- Näytä enemmän