Episodit
-
I denne episode taler vi med fysioterapeut Michael Hastrup-Leth fra FysioDanmark, der med over 25 års erfaring guider os gennem emnet discusprolaps. Michael forklarer, hvad en prolaps er, beskriver forskellige typer og symptomer, og hvilke patienter der kan have gavn af operation versus fysioterapi.
Han dykker også ned i de mentale udfordringer ved en prolaps – særligt frygten for at bevæge sig og angsten for, hvad en prolaps betyder for kroppen. Michael deler sine råd om, hvordan man bedst håndterer sine symptomer, opbygger kontrol og gradvist finder det rigtige aktivitetsniveau. Han understreger, at med korrekt belastning og tålmodighed kommer langt de fleste sig godt efter en prolaps. En inspirerende samtale om vejen til bedring og styrken i at finde den rette balance.
-
I denne spisode vil fysioterapeut Karin Hyldgaard og Gynobs. fysioterapeut Anne-Sophie Müller tage en snak om bækkenbundens sundhed i forbindelse med sport og fysisk aktivitet. De to fysioterapeuter vil snakke om de udfordringer der kan opstå og hvordan det kan påvirke ens evne til at være fysisk aktiv eller dyrke sport. Undervejs vil de komme ind på hvorfor problemerne opstår og hvad man kan gøre uden skulle opgive en aktivitet.
-
Puuttuva jakso?
-
I denne episode vil fysioterapeut Karin Hyldgaard og Gynobs. fysioterapeut Anne-Sophie Müller tage en snak om hvad bækkenbunden er, hvilke bækkenbundsproblematikker der er og hvem det rammer. De vil også komme ind på hvad der kan gøres for at afhjælpe disse problematikker, hvordan kan man træne bækkenbunden osv.
-
Fysioterapeut og foredragsholder Niels Honore, vil sammen med vært Mads Hyldgaard guide dig gennem TASKE-princippet og dets betydning for fastholdelse af fysisk aktivitet. Niels har selv fundet på princippet og det er en sjov måde at huske sig selv på hvad der er vigtigt for ham, når han er fysisk aktiv. Det hele er inspireret fra hans far og den måde han får lavet motion. Mads og Niels vil dele personlige råd og erfaringer ved at brug af TASKE-princippet.
T: Tiden er vigtig. Lær hvordan du skaber sunde vaner ved at træne på faste tidspunkter.
A: Anerkend vigtigheden af træning og erkend dine dårlige vaner.
S: Gør træningen social og sjov for bedre vedligeholdelse af vaner.
K: Kontrollér dine mål og delmål for en struktureret træningsindsats.
E: Nyd en velfortjent øl efter træning. -
Mads og Niels fortæller om deres erfaringer med faste og med at tænke over at spise mindre. De prøver begge to at få det til at passe ind i deres hverdag uden at det bliver fanatisk. Niels fortæller også om et internt pointsystem, som han bruger til at styre fasten og spise mindre.
-
Mads går i dybden med, hvordan du kan justere din træningsintensitet for at opnå moderat intensitet og overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
💓 Puls og Pulsmåling: Hør om den ideelle puls, hvis du bruger en pulsmåler, og få praktiske tips til at maksimere dit udbytte.
🌡️ Specielle Situationer: Mads deler indsigt i, hvad du kan gøre, hvis du ikke har en pulsmåler eller har specifikke helbredsmæssige udfordringer. Dette inkluderer situationer som blodtryksmedicin, hjertesygdomme eller medicin, der påvirker pulsen. Her kommer vi en på Borgs skala som redskab til at finde den rigtige intensitet.
Link til pulsberegner: https://www.motionsplan.dk/pulstraening-pulszoner-fra-maxpuls-og-pulsreserve/#gsc.tab=0
Link til borgsskala: https://hjerteforeningen.dk/2018/02/intensitet-borgskala-og-puls/ -
Mads snakker om vigtigheden af træning, og om de udfordringer, der kan opstå, når skavanker eller manglende motivation står i vejen for en aktiv livsstil. Episoden kommer også ind på, hvordan regelmæssig træning ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velvære. Mads vil dykke ned i redskaber, der kan hjælpe dig med at overkomme eventuelle hindringer og genfinde motivationen til at tage ansvar for din sundhed. Han udforske også de nyeste retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen vedrørende fysisk aktivitet for voksne og ældre. Dette vil give dig et informeret fundament med baggrund i forskningen for at vurdere hvor meget du skal lave i løbet af en uge.
-
I denne episode fremlægger Mads og Niels de vigtigste elementer, som du skal tænke over, hvis du gerne vil holde dig motiveret og kunne fastholde fysisk aktivitet. Episoden tager udgangspunkt i forskningsenheden "PROGREZ", der forsker i fysisk aktivitet og rehabilitering hos danskerne.
AutonomiKompetencerSamhørighed
I episoden kommer vi ind på: -
I denne episode fortæller Mads og Niels om deres erfaringer med at holde sig motiveret og forsøge at fastholde fysisk aktivitet.
-
I denne episode fortæller Mads om et fantastisk redskab til gåturen. Hvordan kan du finde gode gåturer i dit nærmiljø. Hvordan kan du få bakketræning ind i dine gåturer og hvordan passer det med sundhedsstyrelsen anbefalinger? Det får du inspiration til i denne episode, hvor vi snakke om appen "All Trails, som er gratis.
-
Fysioterapeut og kongnitiv terapeut Ann Louise Mygind udfolde sin viden omkring mental trivsel. I denne podcast får i indsagt i kogntive metoder til at takle stress, smerter og ensomhed. Podcasten giver tips og tricks til selv at kunne komme ud hamsterhjulet eller livets venteposition. Du kan læse mere om Ann Louise her: https://trivselsvaerkstedet.dk/
-
I dette afsnit snakker Mads med forsker Lars Tang om hjerte/kar sygdomme. Lars er tilknyttet Syddansk Universitet og er ansat ved forskningsenheden PROgrez ved NSR Sygehus.
I episoden kommer vi ind på:
- Symptomer hos kvinder og mænd.
- Forebyggelse og behandling.
- Hvilken type træning, intensitet, hvor meget og hvor ofte.
- Der bliver også lavet lidt sjov med, at kvinder skal huske at passe lige så meget på sig selv som på deres mænd.
Vil du læse mere om Lars og hans teams forskning, så kan du følge nedenstående link:
https://www.linkedin.com/in/lhtang85/
https://www.progrez.org/
-
I denne episode snakke vi med bækkenbundsfysioterapeut Rikke Derby Stistrup.
Vi kommer til at vende følgende:
- HVOR STORT ER PROBLEMET
- INKONTINENS / UFRIVILLIG VANDLASNING - TABU
- KAN DER GØRES NOGET VED PROBLEMET?
- DINE 3 BEDSTE TIP TIL AT KOMME IGANG
- EFFEKT OG MOTOVATION -
I denne epsiode kommer vi ind på:
Forskellige måder at træne kredsløbstræningHvad du gør hvis du har skavanker og gerne vil have pulsen opHvor hårdt det skal føles før træningen er effektivtHvordan du træner dit hjerteHvordan du træner kredsløbet i ben og overkrop -
Niels vil tage os med ind i mandens forunderlige og foruroligende hjerne. Fakta er nemlig at hver 4 mand i Danmark dør alt, alt for tidligt og mange af os lever de sidste år med sygdomme og skavanker vi ikke burde!
”Hans stil er noget anderledes og en smule provokerende, man kan vel nærmest kalde det sundhedsstandup. Han kommer langt omkring i hverdagens mange sundhedsudfordringer og der bliver ikke lagt fingre imellem, når han fortæller om alt lige fra besøg på tankstationen, sociale medier til alkohol og sex. Han introducerer mange sjove nye redskaber til at ændre en smule på livsstilen, og det er rart og sjovt uden den klassiske pegefinger, som sundhedsretorikken ofte har” -
Podcasten fremlægger anbefalingerne for fysisk aktivitet. Anbefalingerne er i overensstemmelse med internationale anbefalinger for fysisk aktivitet. De angivne mængder er baseret på et kvalificeret skøn ud fra evidens på området. Der ligger pædagogiske overvejelser og ønsket om at fastholde motivationen i forhold til fysisk aktivitet hos målgrupperne bag anbefalingen. Hensigten er at aktivere de mindst fysisk aktive.