Episodit

  • Klasserumskultur

    I denne episode taler vi om en helt specifik udfordring, som Esma Birdi møder jævnligt, nemlig den situation, hvor lærere og undervisere ikke får den fornødne ro til at undervise.

    Problemet, der naturligvis ikke kun er kulturelt betinget, opstår når en gruppe elever manifesterer sig uheldigt.

    I denne episode ser vi isoleret på situationen, når den involverer unge af anden etnisk herkomst end dansk og vi ser helt specifikt på to udfordringer.

    Den ene er støj og manglende opmærksomhed fra elevens side. Den anden er den situation hvor en gruppe unge taler indbyrdes på deres hjemlands modersmål og dermed ekskluderer andre.

    Konklusionen på emnet er, at der er ting der skal løses på både elevens og skolens side - men også at det ofte er skolen der indirekte medvirker til problemets fortsættelse.

    Det er sådan, at mange undervisere, lærere og skoleledere er bange for at tage fat ved problemet. De kan være uerfarne med situationen eller ligefrem berøringsangste.

    Som det vil fremgå af podcasten, er løsningen netop at tage fat om problemet - gerne før det opstår - og absolut ikke ved at lade stå til, selv om det kan synes nemmere...

    Tak fordi du lytter med :-)

  • Selvintegration

    Ordet findes vist ikke - men meningen forstår du sikkert. Den gode integration er ikke kun samfundets ansvar. Det er i meget høj grad også den enkelte borger af anden etnisk herkomst.

    Derfor tager vi i denne episode fat på de ting som du selv kan gøre, hvis du er i målgruppen. Uanset om du er flygtning, indvandrer, efterkommer af indvandrere eller opholder dig i landet på en fire års kontrakt, så er der mange ting du kan gøre.

    I denne episode giver Esma Birdi dig råd og tips til hvad du kan gøre - og hvad du skal være særligt opmærksom på.

    Du kan bla. høre om:

    Hvorfor sproget er fundamentet for god integration

    Hvordan du kan lære dansk - udover at tage et kursus

    Hvorfor det er en god ide at se dansk tv og ikke kun hjemlandets

    Hvorfor sport er en god integrationsmetode

    Hvad din egen holdning og tolkning betyder for den gode integration

    Vi taler en del om tilgangen eller tolkningen af signalerne fra hverdagen, fordi vi oplever at man som ikke-etnisk dansk skal passe på med at tolke negativt. Det kan fx ske når en anden spørger "hvor er du fra?" eller vil vide mere om din kultur og religion.

    Langt de fleste danskere er venligt stemt overfor mennesker med en anden baggrund - og det ligger i vor natur at være nysgerrige - og meget direkte. Derfor er det vigtigt, at du ikke tolker interesse som racisme - men at du med åben pande går ind i snakken. Det - og meget andet kan du få inspiration til i denne episode.

    Tak fordi du lytter med :-)

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Hvem bestemmer hvad?

    I denne episode kan du høre mere om forskellen på mænds og kvinders roller hos etniske minoriteter. Du får bla. baggrundsviden om hvorfor manden er familiens overhoved - og om årsagen til at det er kvinderne der styrer hjemmet.

    Vi taler naturligvis også om de mange grunde der er til, at mennesker der kommer hertil fra kollektivistiske samfund, har en anden måde at fordele magten mellem kønnene på.

    I vor snak om kønsroller taler vi både om piger og drenge - men især om hvordan kønsrollerne har medindflydelse på at drengebørn i nogle indvandrermiljøer ikke opholder sig lige så meget i hjemmet, som deres jævnaldrende etnisk danske kammerater.

    Du får indblik i hvordan beskyttelsen af pigerne har indflydelse på drengenes plads i hjemmet - og du får svar på, hvorfor faderen ikke er helt velkommen i sit eget hjem efter morgenmaden...

    Hør også om:

    Hvorfor manden er statsminister og kvinden socialminister

    Årsagen til at drengebørn ikke er ligeså meget hjemme som pigerne

    Hvorfor kønsrollerne ikke nødvendigvis matcher de danske - også hos anden og trejde generation

    Tak fordi du lytter med.

  • Negativ Social Kontrol

    I denne episode taler vi om hvad social kontrol er - og hvad det kan medføre af udfordringer for den det går ud over - og for dig der står midt i det, som skolelærer, pædagog eller socialrådgiver.

    Du kan bla. høre om hvorfor social kontrol opstår og om hvad forskellen på negativ social kontrol og positiv social kontrol er.

    I vor snak får du belyst emnet fra flere vinkler - og du kan høre om hvordan den negative sociale kontrol i visse tilfælde kan opstå allerede i børnehaven.

    Hør bla. om:

    Social kontrol i skolen

    Storfamiliens påvirkning af barnet

    Hvorfor social kontrol er logisk for dem der udøver det

    Hvad konsekvensen er, af negativ social kontrol

    Hvorfor pigerne er mere udsat for den sociale kontrol end drengene er

    Få også Esmas bud på hvordan du kan afkode om du er vidne til social kontrol - og hvordan du kan forebygge og afbøde.

    Video om social kontrol i Børnehaven

    Tak fordi du lytter med

  • Hvornår begynder den gode integration?

    Optimalt begynder den, når barnet fødes. Men virkeligheden er ikke altid optimal. I denne episode kan du høre om, hvorfor en tidlig indsats er vigtig - og om hvad du som pædagog, lærer eller socialrådgiver kan gøre for at hjælpe etniske minoritetsforældre til at opdrage deres børn bedst muligt.

    Alle forældre vil deres børn det bedste. Det kan være svært at afkode hvilken opdragelsesmetode der er bedst for det enkelte barn her i Danmark. Det kan være svært, fordi mange familier kommer hertil fra helt forskellige samfund - hvor der jo gælder andre normer og værdier. Det er din opgave at hjælpe dem - og det får du et par bud på her.

    De bedste hjælp er ofte at interessere sig - at blande sig - og udøve den gode autoritet som du har, på den bedste måde.

    Dette kan du bla. høre om i denne episode.

    Du kan også høre om:

    Forskellige opdragelsesmetoder

    Sådan hjælpe du bedst muligt

    Hvorfor du ikke taler ned til nogen, når du vil hjælpe

    Læs "Integration af børn i alderen 0-16 år" af Esma Birdi

    Du finder e-bogen her

    Tak fordi du lytter med.

  • Demokrati er ikke en selvfølge...

    ...hvis man fx kommer fra et land der har en anden styreform en Danmark. Demokrati er heller ikke det samme i to lande der begge kalder sig for demokratiske. Derfor er demokratibegrebet væsentligt i arbejdet med den gode integration.

    I denne episode taler vi om demokratiopfattelse og om hvordan vi som danske myndigheder og fagpersoner kan hjælpe vore nye medborgere til at forstå det danske demokrati bedst muligt.

    Du kan bla. høre om:

    Demokratiets betydning for integrationen

    Hvorfor demokrati og børneopdragelse hører sammen

    Magtdistance

    Hvorfor demokrati?

    Demokrati er vel årsagen til at mange kommer hertil, siger mange. Det er korrekt - men mange indvandrere og flygtninge er ikke vant til den slags demokrati vi har i Danmark. Derfor er det ikke nødvendigvis vort demokrati - og dets detaljer - som gør at mange vælger Danmark. Det er snarere de positive konsekvenser af demokratiet, fx ytringsfrihed, tryghed, lav kriminalitet og det faktum, at der er arbejde at få, som man bemærker ude i verden.

    Derfor er det ikke sikkert at demokratiet i sig selv er nemt at afkode - og slet ikke at tilpasse sig. Derfor handler denne episode om hvordan vi kan hjælpe de nye medborgere til at agere i demokratiet.

    I denne artikel fra Kristeligt Dagblad kan du læse et interview med Esma Birdi om emnet

    Læs mere - og få inspiration på inin.dk

  • Integration eller assimilation?

    Med min nye podcast om god integration er mit mål at hjælpe dig der er lærer, socialrådgiver, pædagog, politiassistent og alle andre med faglig kontakt til etniske minoriteter.

    Jeg har arbejdet professionelt med integrationsfremmende rådgivning i tre årtier og vil her dele ud af mine erfaringer. Både til dig der er fagprofessionel og til dig, der er indvandrer eller efterkommer og som har behov for værktøjer.

    Hvem er denne podcast til?

    Først og fremmest er den til dig der arbejder med borgere. Du kan være skolelærer, underviser, socialrådgiver, sundhedsplejerske, politibetjent, buschauffør, bibliotekar etc. Hovedsagen er, at vi her i podcasten behandler alle de emner der kan give udfordringer, når du og en borger af anden etnisk oprindelse skal kommunikere.

    Det er jo ikke kun sproget der kan give udfordringer. Det kan de forskellige kulturer, traditioner og livssyn også. Kulturmødet er ofte spændende og vækker nysgerrighed - men i en travl verden, hvor vi skal sagsbehandle, rådgive eller støtte, kan kulturmødet være en forhindring.

    Min påstand - som jo er bygget på mere end 30 års erfaringe - er at der ofte blot skal værktøjer til. Dem får du her og mange af værktøjerne er enkle. De bygger nemlig på tre elementer:

    I. Viden om den anden part - fx kulturforståelse

    II. Metode - fx at vælge den bedste kommunikationsform

    III. Opfølgning - fx at sikre gensidig forståelse

    Sagt på en anden måde: Du får en lang række podcastepisoder der klæder dig bedre på til kulturmødet. Dels får du baggrundsviden - dels værktøjer.

    Hvilke temaer taler vi om?

    I de enkelte episoder kommer du bla. til at høre om:

    Kulturforskelle

    Social Kontrol

    Knæk de kulturelle koder

    At være en autoritet

    Sygdomsopfattele

    Aftalekultur

    Skole-hjem samarbejde

    Alkohol og madvaner

    Religion

    Opdragelse

    Magtdistance

    Landsby vs. storby

    Hvilke værktøjer findes der?

    Integrationsarbejdet og eller mødet med mennesker fra andre kulturer kan virke komplekst og svært at navigere i. Det behøver dog ikke være sådan, for ligesom alt andet, kræver det viden, træning og rammer. Det får du også her i podcasten, når jeg deler mine erfaringer fra fra mit arbejde.

    Jeg giver dig konkrete tips og værktøjer som er baseret på viden - og du vil opleve, at mange ting bliver lidt nemmere i hverdagen.

    Denne, første episode

    I denne første episode taler vi bla. om:

    Hvad er integration?

    Hvad er assimilation?

    Er man integreret når man fx går med tørklæde eller spiser flæskesteg?

    Med i studiet har jeg min mand, Leon Birdi som stiller de gode spørgsmål og sørger for at vi får det hele med.

    Lyt med og få inspiration og konkrete tips til den gode integration.

    Læs mere - og download inspirationskataloger på inin.dk