Episodit
-
Satirist Jacob Weyerman was een man van vele gezichten. Schilder, dichter, wandelende middelvinger. Decennialang bestookte hij 18de eeuwse literaire kringen met zijn gepeperde meningen over zo'n beetje alles. Dat kan Goeie Ouwe waarderen.
-
Als je een Ikea-pakket in elkaar zet, blijft er altijd wel een stuk of twee over die nergens bij lijken te passen. Europa blijkt een soortgelijk probleem te hebben gehad. Vandaag bekijken we twee zulke restjes.
-
Puuttuva jakso?
-
In 1932 verklaart Australië de oorlog. Niet aan de Duitsers - daarvoor is het nog te vroeg (dan wel te laat) - maar aan de emoe. Zwaar bewapende soldaten versus een ondermaats soort struisvogel. Dat moet een makkie worden...
-
In koloniaal India werden dorpen soms geteisterd door mensen-eters: katachtigen die de op mensenbloed zinden. Maar Engelsman Jim Corbett maakt een naam voor zichzelf als tijger-terminator.
-
In het zoveelste deel van Remy's cyclus 'Dieren Op Plaatsen Waar Je Ze Niet Zou Verwachten' bespreken we de Poolse oorlogsheld Wojtek.
-
De Nederlandse scholier gaat over de jaren heen gebukt onder steeds diverser onderwijs. Vamdaag een blik op de toenemende terreur van de schooltas.
-
In deze eerste post-Sjors aflevering gaat het over slavenschip de Meermin, dat voor de VOC dienst deed rond Kaap de Goede Hoop. Tot een incident op een dag in 1766...
-
101B - Strafkolonie by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
101A - Proefkolonie by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
100D - Johannes Van Den Bosch by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
100C - Johannes Van Den Bosch by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
100B - Johannes van den Bosch by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
De oom van Johannes van den Bosch werkte jarenlang voor de VOC. Johannes groeit dus op met allemaal spannende verhalen over "ons Indië". Dat lijkt hem ook wel wat. Maar tegen de tijd dat hij 18 is, en naar de Oost vertrekt, is de VOC failliet. Het koloniale bestuur moet op de schop. En Johannes heeft daar de nodige ideeën bij...
-
Als Nederlands Indië in 1942 in handen van de Japanners valt, krijgen de overgebleven marineschepen aldaar het bevel uit te wijken naar Australië. Maar hoe kom je ongeschonden door ruim 2000 kilometer vijandig gebied? Daarvoor had de Crijnssen wel een heel unieke oplossing...
-
Bijna honderd jaar geleden werd het landgoed Duinrell voor het eerst opengesteld voor publiek. Met zo'n lange geschiedenis heb je als pretpark onvermijdelijk een paar incidenten met gewonde bezoekers. Bij Duinrell zijn veel daarvan alleen wel erg recent...
-
Bonus - Gert De Graaf by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij
-
Denk je aan Pablo Escobar dan denk je waarschijnlijk niet zo snel aan een 1500kg wegende Afrikaanse moordmachine. Toch had Escobar deze dieren als afscheidscadeautje voor de inwoners van Colombia. Vandaag hoor je over de bizarre erfenis die ze niet lieten zien in Narcos.
-
Fierljeppen is een echte Friese traditie! Althans, zo is het ons altijd verteld. Maar wie heeft de naam 'Fierljeppen' eigenlijk bedacht? En waar sprongen ze voor het eerst met een stok over sloten heen? In deze aflevering neemt Remy ons aan de hand door de geschiedenis van deze merkwaardige sport.
-
In februari van 1076 krijgt Godfried met de Bult zeer onverwacht bezoek op het toilet. Wat daar is gebeurd en hoe het zo heeft gekomen hoor je in deze aflevering.
-
De Engelse Mary Toft wist in 1726 een korte tijd de medische wereld te verbazen door wel heel bijzondere kinderen te baren. Of was hier toch iets anders aan de hand?
- Näytä enemmän