Episodit
-
I skrÄninghagen setter store mengder lÞv sitt preg pÄ tilvÊrelsen, og vi feller en unison dom over lÞvblÄseren. Helene har kommet i skade for Ä inkludere litt lilla i utepynten allerede, mens Sofie rÞper en spennende nyhet! Og trist, men sant: Dette blir den siste episoden av Hagesnakkis. Vi hagesnakkes! <3
-
Vi besÞker Alonsohuset i Sandefjord, en sprudlende inspirasjonshage med sitteplasser i fleng, overraskelser, flere drivhus, hyggebutikk og bugnende frodighet. Hvordan balanserer de et privatliv med det Ä invitere omverdenen inn pÄ tunet? Og hvordan fÄr de alle ideene sine? Vi har tatt en vaskeekte sÞster-prat med sÞstrene Christine og Hilde Dahl pÄ Alonso!
-
Puuttuva jakso?
-
- I hagen kan du bare være, sier hagedesigner Ingunn Anvik. Ingunn står bak flere hagebøker og besøkshagen "Ingunns hage" utenfor Stavern. Vi snakker om gleden over å skape, og Ingunn gir konkrete tips til hvordan hun bruker høyder, passasjer og andre strukturerende elementer til å bygge opp rommene i hagen sin.
-
Det er september, og sommeren kan oppsummeres i ett ord: Tørt! Helenes plen har hatt besøk av ubudne gjester i nattens mulm og mørke, mens Sofies pergolaområde vokser til. Ukens plante er oktoberbergknapp, og vi tar en runde med Dahlia-appreciation og blottstiller vårt manglende blomstervokabular nok en gang. Elefantsnabelblomst, anyone?
-
Det er lett å føle seg liten og maktesløs i møte med klimaendringene. Hva kan vi hageeiere gjøre? WWF har satt fokus på nettopp dette gjennom sin kampanje ‘gjør Norge villere’ (?) Ved å la gresset gro kan du faktisk gjøre noe ved å gjøre ingenting! Vi tar en prat med WWFs generalsekretær Karoline Andaur om hvorfor dette er så viktig. Hvem trenger vel strigla plen i sommerferien uansett? Da er vi jo på ferie! sommerklem fra oss!
-
Har du ogsÄ lagt merke til at Nyt Norge-merket har dukket opp pÄ blomster og planter? Hvorfor bÞr vi velge norske planter og blomster, egentlig? Bli med oss til det pelargoniafylte kontoret til Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter og finn ut hvorfor det er sÄ viktig Ä vÊre bevisst forbruker - ogsÄ nÄr det gjelder innkjÞp til krukker og bed!
-
Ukens episode er dedikert til pergolaen! Stor eller liten, festet til husveggen eller frittstÄende, stram eller romantisk? Pergolaer kommer i utallige former - og denne ukens episode tar for seg bÄde tekniske og mindre tekniske tips og triks for deg som tenker pÄ Ä sette opp en i din egen hage. God lytting!
-
Vi har mĂžtt sankeentusiast og arkitekt Arild Eriksen, som gir oss en mangfoldig innfĂžring i alt fra sanking til gammelost. Vi fĂ„r innblikk i hva @sankenorge er, hva man kan sanke, og hvordan man kan bruke det man sanker. RussekĂ„lcurry, anyone? Arild forteller ogsĂ„ om âDet spiselige nabolagetâ, en bok han skriver sammen med Helene Gallis. PĂ„ veien sveiper vi innom et mylder av temaer - fra lokal matproduksjon og matkultur til velsmakende urban honning og konseptene byĂžkologi og Ăžkogrender. Denne episoden er sĂ„ proppfull av inspirasjon at her mĂ„ det lyttes i mange runder!
-
Vi feirer episode 60 med hele 60 minutter ufiltrert Hagesnakking! Bli med bak Hagesnakkis-fasaden mens vi vikler oss inn i vÄre 10 favoritt-klatreplanter. Sofie lanserer teorien om at dersom en plante kan klare seg i Sinsenkrysset, kan den klare seg hvor som helst. Helene er som mange klatreplanter: litt skranten i bÄnn. Er rÞdkattebusk egentlig en klatreplante, og hva er venstre og hÞyre for en plante? Med bloopers, tilfeller av dobbeltinformasjon og underveis-research: her er tidenes lengste episode!
-
Å fotografere betyr å tegne med lys - men hvordan gjør man nå egentlig det? I ukens episode møter Helene fotograf Kristine Hellemo Larsen, som virkelig kan det med å fange en atmosfære i bildene. Eksplisitt blom-porr er vel og bra, men hvordan får man frem den magiske stemningen? Kristine gir gode tips til hvordan du kan jobbe med lys, komposisjon, forgrunn og innramming for at hagen din skal komme best mulig frem på bilder. Når på dagen er det best å fotografere? Og hvordan kan man velge vinkler som gjør bildene mer spennende? Lytt og få tips til hvordan du blir en bedre hagefotograf!
-
Nå bikker våren snart over i sommer, og vi gjør opp status på maihagene. Hvilke planter er i sving nå? Hvordan har det gått med løkblomstene i møte med rådyr, regn, tørke og kokende vann? Vi er innom anlegging av nye bed, valg av stauder, valg av hekk, og mye mer i denne skravlefesten av en episode! Ukens plante er kjøkkenhagens høyeste (med mindre du har mais, kanskje!) og vi serverer en fin huskeregel på hvorfor du ikke må spise alt for mye av den. Vi hagesnakkes!
-
Ingen hage uten jord! Men hva er nÄ denne sagnomsuste, brune massen? Er ikke jord bare jord? I denne sponsede episoden forteller vÄr gartner-ekspert Veronika Steinsholt hos Nelson garden om hva jord er, og hvorfor det finnes ulike typer jord. Vi gir tips til deg som vil lage din egen jord, og deg som vil ha frodige krukker pÄ flekken.
-
PĂ„ 100m2 fĂ„r man ikke plass til sĂ„ myeâŠeller?? Maria Syre MjĂžlhus aka @Hagepuls hadde en visjon da hun begynte Ă„ bygge opp den lille rekkehushagen sin: det skal fĂžles som en jungel! Og gradvis, godt hjulpet av store busker og smale hekker, har hun oppnĂ„dd nettopp det - en oase av ulike hagerom og spennende passasjer. Vi har gledet oss masse til Ă„ ha Maria som gjest i Hagesnakkis - og vi hĂ„per dere koser dere med denne live-episoden fra vĂ„r boklanseringsfest!
-
Hagesnakkis live fra Hagemessen 2022! Vi skravler fra scenen og lÞfter store og smÄ problemstillinger for den som er fersk (eller erfaren) hageeier. For hva slags gadgets trenger man egentlig Ä begynne med? Er for eksempel knebeskyttere heit eller teit? Helene mener man bÞr unngÄ Ä sentrifugere hagen sin, Sofie foreslÄr Ä starte med Ä plante et tre, og ukens plante er Hosta 'Sugar daddy'. Med oss har vi gartner Glenn Morten Martiniussen fra Nelson Garden, som blant annet lÊrer oss hva en barrotsplante er og hva vi skal gjÞre med sÄnne.
-
Klyp oss i armen! Hageguru Claus Dalby har besøkt Helene i drivhuset, og det ble en inspirerende prat om farger på blomster og blader. Sin egen hage har Claus delt inn i rom med ulike fargetemaer. Hvordan jobber han med å sette sammen vakre fargekombinasjoner, og kan vi vanlige dødelige plukke opp noen triks? Still ørene inn på dansk frekvens og møt en stor inspirator!
-
En ny hagesesong er i full gang, og hagen disker opp med de lekreste nederlandske delikatesser - til rÄdyrenes store glede. VÄrens sysler i Oslo og TÞnsberg diskuteres, som for eksempel veggdrivhus og trampoline-underlag. Og ikke minst en annen spiselig vekst som ogsÄ dukker opp nÄ, nemlig vÄrkÄlen. Er den venn eller fiende? Og hva har den med en amerikansk president Ä gjÞre!? Vi tar debatten!
-
Har du vÊrt i Bergen sentrum og vandret rundt i smau og idylliske gater, kan det hende du har stoppet opp og kikket inn til hageentusiast Christopher Collyers bergenske paradis. Helene lot seg sjarmere av den harmoniske krukkesamlingen til @engelskhage, selv om de fÞrste spirene sÄvidt titter opp. Hvordan er det Ä ha en hage som er en turistattraksjon? Og hvordan fÄr han en krukkehage som er sÄ frodig at selve krukkene blir usynlige? Bli med til en engelskmann i Bergen!
-
Q&A, og en dose vÄrkrukker! I ukens episode svarer vi pÄ lytterspÞrsmÄl om boken vÄr, «Min hage», og du fÄr vite mer om hvordan den kan brukes. Sofie har gÄtt for helt nye innslag av vÄrblomster i Ärets krukker, for selv om det er koselig med pÄskegult, sÄ er vi litt ferdige med kyllingviben nÄr vi legger pÄsken bak oss.
-
Kan en pergola bli for smal? Trenger man egentlig skygge i kjĂžkkenhagen? Kan stolbein pĂ„ feil sted Ăždelegge feng shuiâen, og hvordan uttales egentlig feng shui? Vi dykker ned i Ă„rets prosjekter i en skikkelig skravlings â for NĂ , NĂ er hagesesongen skikkelig i sving! Med ukens plante sender vi en tanke til de som ikke har det sĂ„ godt som oss for tiden â og minner om at vi alle mĂ„ ta godt vare pĂ„ hverandre nĂ„r ting er vanskelig.
-
(Sponset episode): I ukens prat besĂžker vi Veronika Steinsholt hos Nelson Garden for Ă„ lĂŠre om hydroponisk dyrking! Visste du at du ikke trenger jord for Ă„ dyrke dine egne planter og grĂžnnsaker? Med bare vann og nĂŠring kommer du langt â men hva kan du dyrke pĂ„ denne mĂ„ten, og hvordan kommer du i gang? Vi har testet Harvy, enkel hydroponisk dyrking for vinduskarmen, og du fĂ„r ogsĂ„ noen DIY-tips.
- Näytä enemmän