Episodit
-
Den här veckan pratar vi med Aron Andersson - äventyrare, inspiratör och föreläsare - om hur han har övervunnit rädslor och negativa tankar för att göra det omöjliga möjligt. Aron berättar om resan från cancer till rullstol och vidare till idrotten och äventyr. Hur han trots fysiska begränsningar har bestigit berg och klarat av de mest utmanande äventyr som får en att häpna!
Aron berättar sin historia och delar med sig av flera effektiva verktyg för att vem som helst ska kunna nå sina mål. Vi pratar också om Arons egna hälsosatsning där han med hjälp av funktionsmedicin och precisionshälsa optimerar sina prestationer och säkerställer att hans fysiska hälsa är på topp.
Här kan du läsa mer om Aron: https://aronanderson.se
Du kan också följa Aron på instagram: https://www.instagram.com/aronanderson/
Här är mer information om Funmed där Aron gör sin hälsosatsning : https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har träffat Shelia Arnell - yogi, influencer och författare till boken De inre årstiderna. Att vara dedikerad yogi innebär inte bara att göra sin yogapraktik regelbundet, för många blir det en hel livsstil. Så var det även för Sheila, som inte bara gick upp i ottan för att yoga 6 dagar i veckan, hon anammade även en vegetarisk kosthållning som så många andra yogis. Inget konstigt med det bortsett från att Sheilas mående blev sämre, humöret påverkades, hon fick PMS och hon tappade energi. Det fick henne att känna sig som en “dålig vegetarian” och att hon borde göra något bättre.
När hon gjorde research inför sin bok insåg hon att hon behöver lyssna mer på kroppen, följa sin inre rytm och börja äta kött igen. Sheila berättar hur det var som yogi att “komma ut” som köttätare i en stor dagstidning, om hatet hon fick och om hur hennes hälsa förbättrades markant. Vi pratar om hormonell hälsa och hur man kan stärka sin menscykel. Samt hur hon har tagit sin hälsa till nästa nivå genom funktionsmedicinen.
Här kan du läsa mer om Sheila: https://www.aboutyoga.se
Du kan också följa henne på instagram: https://www.instagram.com/sheilaarnell/
Läs mer om Funmed här: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Puuttuva jakso?
-
Det är dags för en forskningsspaning igen tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen FRISK (fd. Hälsa och Funktionsmedicin) och på läkarklinikerna Funmed.
I det här avsnittet berättar Helen om en spännande studie där man väcker till liv en över tusen år gammal salva som visar sig vara oväntat effektiv!
Källor:
1) Connelly E, Lee C, Furner-Pardoe J, Del Genio CI, Harrison F. A case study of the Ancientbiotics collaboration. Patterns (N Y). 2022 Dec 9;3(12):100632.
2) https://www.nottingham.ac.uk/news/pressreleases/2015/march/ancientbiotics---a-medieval-remedy-for-modern-day-superbugs.aspx
3) Harrison F, Roberts AE, Gabrilska R, Rumbaugh KP, Lee C, Diggle SP. A 1,000-Year-Old Antimicrobial Remedy with Antistaphylococcal Activity. mBio. 2015 Aug 11;6(4):e01129.
4) Dalton T, Dowd SE, Wolcott RD, Sun Y, Watters C, Griswold JA, Rumbaugh KP. An in vivo polymicrobial biofilm wound infection model to study interspecies interactions. PLoS One. 2011;6(11):e27317.
5) Furner-Pardoe J, Anonye BO, Cain R, Moat J, Ortori CA, Lee C, Barrett DA, Corre C, Harrison F. Anti-biofilm efficacy of a medieval treatment for bacterial infection requires the combination of multiple ingredients. Sci Rep. 2020 Jul 28;10(1):12687.
6) Rémy B, Mion S, Plener L, Elias M, Chabrière E, Daudé D. Interference in Bacterial Quorum Sensing: A Biopharmaceutical Perspective. Front Pharmacol. 2018 Mar 7;9:203.
7) Anonye BO, Nweke V, Furner-Pardoe J, Gabrilska R, Rafiq A, Ukachukwu F, Bruce J, Lee C, Unnikrishnan M, Rumbaugh KP, Snyder LAS, Harrison F. The safety profile of Bald's eyesalve for the treatment of bacterial infections. Sci Rep. 2020 Oct 15;10(1):17513.
Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen FRISK. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi med Katarina Woxnerud, leg naprapat med inriktning mot kvinnors hälsa, om hur man kan tänka kring träning och rörelse under förklimakteriet, klimakteriet och menopaus. Katarina har skrivit 20 böcker om träning och hälsa och har gedigen erfarenhet och kunskap om hur kvinnans kropp påverkas under livets olika faser. Hon är även skapare av den populära appen MammaMage.
Vi går igenom de olika faserna som många går igenom från 35 årsåldern och framåt. Vad är det som händer, vilka hormoner handlar det om och hur påverkas olika delar av kroppen. Vi pratar om förändringar som sker och om det bara blir bättre med åren eller är det brant utför..
Såklart pratar vi om träning och vilken typ av träning som är bäst hormonellt, bästa träningen för att bygga muskelmassa och för hälsan. Vi pratar om skador och hur man kan tänka om man har olika typer av smärta. Vi missar inte heller att prata om bäckenbotten och vad som är viktigt att tänka på där, både när det gäller att träna bäckenbotten, men också vikten av att kunna slappna av.
Läs mer om Katarina här https://www.woxnerud.se och här https://helakvinnansklinik.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi med Katarina Woxnerud, leg naprapat med inriktning mot kvinnors hälsa, om hur man kan tänka kring träning och rörelse när man är gravid och efter förlossningen. Katarina har skrivit 20 böcker om träning och hälsa och har gedigen erfarenhet och kunskap om hur kvinnans kropp påverkas av graviditet och förlossning. Hon är även skapare av den populära appen MammaMage.
Katarina tipsar om hur man kan tänka om man är vältränad och tränar regelbundet innan man blir gravid och om man är helt otränad. Varför det är så viktigt med bäckenbottenträning och vilken hjälp som finns att få om man drabbats av förlossningsskador.
Katarina berättar också om sitt bidrag till forskningen som är så viktig för att förstå hur kvinnors kroppar är uppbyggda. Det var först 2019 som man tittade närmare på hur en frisk bäckenbotten och bukvägg faktiskt ser ut…!
Läs mer om Katarina här https://www.woxnerud.se och här https://helakvinnansklinik.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet ska vi grotta ner i kost och mage-tarmhälsa igen. Ett av våra favoritämnen!! Vi har träffat Karolina Barton som är dietist och näringsfysiolog och som precis är klar med sin magisteruppsats på Karolinska Institutet.
Karolina upptäckte kraften i kost och näring när hon efter 20 år av svåra eksem provade karnivor kost och eksemen försvann helt. Karolina är expert inom just karnivor kost och hon förklarar varför man kan läka genom att utesluta alla vegetabiliska livsmedel och endast äta animaliska näringskällor. Mår man verkligen bra av att inte äta några fibrer? Får man inte näringsbrister av att utesluta frukt och grönsaker? Hur är det med tarmfloran?
Vi pratar också om Karolinas magisteruppsats som handlar just om karnivor kost som behandling mot SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Där har Karolina följt upp ett antal patienter med SIBO och hur deras diagnos och mående påverkas av att äta en karnivor kost under en begränsad period.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Idag pratar vi om den data som samlas in på Funmeds kliniker i form av enkäter på 300 frågor, som alla deras patienter svarar på när de börjar sin hälsoresa. Efter 10 månader får de svara på samma frågor igen, då har patienterna fått medicinsk behandling och arbetat med kost och livsstil med sin hälsocoach. All denna data samlas ihop och sammanställs och nu kan man börja se hur effektiv funktionsmedicin faktiskt är. Till exempel kan vi nu börja se vilka symtom som funktionsmedicin har bäst effekt på och hur stor andel som blir av med allvarliga problem på 10 månader. Det här är jättespännande resultat och så hoppfullt för alla som har försökt, men ännu inte blivit hjälpta med sina hälsoproblem.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är så kul att än en gång få besök av Göran Boll - mannen som skapade MediYoga och som tog yogan in i näringslivet och vården på 90-talet. Görans har som livsuppgift att sprida yogan till så många som möjligt då han anser att yoga är århundradets viktigaste kompetens. Han menar att i dagens värld där jorden bokstavligen snurrar allt fortare, är det så viktigt att hitta sitt center och kunna behålla sitt inre lugn. Vi pratar också om den röst som inte alltid hörs så tydligt, men som alltid menar oss väl bara vi lyssnar. Det handlar alltså om vår inre röst och Göran berättar hur man kan göra för att höra den tydligare. Vi pratar såklart även om yoga och hur vetenskapen bevisar gång på gång hur effektivt lite “böj och töj” kan vara för vår hälsa och välbefinnande.
Här är länken till Görans I am online med massor av olika yogapass och Lilla Verktygslådan där du kan yoga helt gratis: https://www.iamyoga.online
Med koden hälsosnack får du 30% på ordinarie månadsavgift, dvs. 99kr per månad (ordinarie pris 149 kr/mån) och tillgång till 600 yogapass.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet träffar vi allmänläkaren Anne Liljedahl för att prata hälsa och kvinnohälsa. Anne är nämligen inte en vanlig läkare utan även utbildad Holistic Reproductive Health Practitioner vid Justisse College International samt bland annat massageterapeut och Reiki Master.
Vi pratar om hur Anne kom att söka efter svar utanför den klassiska medicinen för att kunna förstå hur hälsan hänger ihop med människan. Hur ser Anne på den svenska vårdmodellen som ska ägna sig åt "vårdproduktion" och som ser en sjuk person som defekt än att kroppen är ur balans. Vissa av svaren finns också att finna genom historien och att vi kanske bär med oss trauman från tidigare generationer. Vi pratar om menscykeln, hormonella preventivmedel och hur det kan påverka hälsan.
Vi pratar också om den starka kopplingen vi som människor har till jorden och naturen och den fantastiska påverkan som naturen har på vår hälsa.
Här kan du läsa mer om Anne: https://www.regenerativehealth.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Temat i dagens avsnitt är hur man tar sig vidare från utmattning och utbrändhet. Vi pratar med Anki Wide Karlsson, som är sjuksköterska, hälsocoach och författare till boken Sluta kämpa! Den handlar om Ankis egen resa från utmattning och ohälsa tillbaka till ett liv med meningsfullhet och energi igen. Ankis tillvaro var fylld av måsten och krav, oro, ångest och en ständig rädsla för att det värsta kan hända varje dag. Men när hon blev sjukskriven och bara hade ett mål med dagen - att vila - var det ett för stort kliv att ta.
Anki delar sin berättelse om hur det var att på ytan vara lugn, prata med sina patienter på företagshälsan om återhämtning och stress, men samtidigt bära på ett kaos inombords. Vi får ta del av det hon lärde sig och vad som slutligen fick hennes mentala hälsa att vända. Det är verkligen en gripande och hoppfull historia som lär oss att det inte är människan i sig det är fel på. Med rätt hjälp och verktyg är det möjligt att bli frisk i både kropp och själ.
Här hittar du boken: https://www.bokus.com/bok/9789189723306/sluta-kampa-en-sjavbiografi-om-stress-utmattning-och-vagen-tillbaka-till-meningsfullhet-och-liv/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag pratar vi med Christina Bengtsson, som är fd världsmästare i skytte, en international thought leader och expert inom ämnet fokus. Christina har skrivit boken Konsten att fokusera och hennes TEDx Talk - The art of focus – a crucial ability, har setts 1,6 miljon gånger.
Människans förmåga att kunna fokusera är egentligen ingen ovanlig talang, men i dagens ständiga brus där så mycket pockar på vår uppmärksamhet, är fokus något av en bristvara. Men om vi ska kunna fortsätta utvecklas och nå våra mål, måste vi kunna fokusera och undvika det irrelevanta.
Christina berättar om ögonblicket innan hon blev världsmästare och hur hennes förmåga att fokusera på rätt saker då var avgörande. Liksom förmågan att hålla fokus på längre sikt och hålla i sin träning och arbeta konsekvent mot sitt mål.
Vi pratar också om tid och hur vi med hjälp av fokus faktiskt kan uppleva att vi får mer tid, än om vi hela tiden är upptagna med olika distraktioner. Christina ger oss även konkreta tips på hur vi kan stärka vårt eget fokus, men också hur föräldrar kan stötta sina barn och vara mer närvarande.
Här hittar du Reclaim Focus: www.reclaimfocus.com
Boken: https://www.bokus.com/bok/9789187419904/konsten-att-fokusera-109/
Christinas TEDx-talk: https://www.youtube.com/watch?v=xF80HzqvAoA
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt gästas vi av Ida Carleborn, entreprenör, kreatör och grundare av Daily Garboos. När Ida var 20 år hade hon stora planer för framtiden, men istället kraschade hälsan och Ida fick beskedet att hon hade en autoimmun sjukdom - Hashimotos. Hon ställde sig gång på gång frågan "Varför händer detta mig?”- vilket var drivkraften att ta reda på grundorsaken och försöka läka sin kropp. Ida behövde få många bitar på plats och fann flera viktiga verktyg på vägen, däribland funktionsmedicin, mental träning och andlig utveckling. Idag är Ida frisk och i full färd med att skapa och följa sina drömmar.
Vi pratar om Idas väg mot sjukdom och de avgörande faktorer som låg bakom sjukdomen. Ida berättar om de saker som var avgörande för hennes läkning och framförallt hur hon skiftade sina tankebanor och programmerade om sin “livs-algoritm”.
Det som är så inspirerande med Idas berättelse är att hon inte bara blev frisk från en autoimmun sjukdom, utan att hon dessutom kombinerar en långsiktigt hållbar och hälsosam livsstil med entreprenörskap och kreativt driv och skapande.
https://dailygarboos.com
Med rabattkoden halsosnack20 får du 20% rabatt om du vill testa journaling med The algorithms of life.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här avsnittet är i samarbete med Funmed.
Visst är det så att det faktiskt går att förebygga och undvika många kroniska sjukdomar och åldersrelaterad ohälsa. Även om man har en sjukdom i släkten finns det mycket man kan göra för att minska risken att själv drabbas. Dessvärre läggs det mycket lite pengar i Sverige på just preventiv hälsovård och istället hamnar det på individens ansvar.
Idag pratar vi med Peter Martin om vad man faktiskt kan göra för att öka chansen för att förbli frisk långt upp i livet. Med enkla medel och några viktiga mätparametrar kan man komma väldigt långt. Peter går igenom vad han anser är bra att man håller koll på och tipsar om enkla förebyggande hälsoåtgärder som du kan göra själv.
Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja, som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Om du blev nyfiken på tjänsten Funmed Frisk Kvinna kan du läsa mer här: https://www.funmed.se/vara-medlemskap/frisk
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans gäst är författaren Kajsa Ingemarsson, med bakgrund som komiker, programledare och inte minst har hon också arbetat på Säpos kontraspionage… Nu beskriver sig Kajsa mer som en mystiker som skriver om personlig utveckling och andlighet, och är dessutom aktuell med nya boken 12 nycklar till ett magiskt liv. Vi pratar om drömmar och vårt medvetande, om relationen mellan själen och “min människa”. Kajsa reder också ut det här med egot och varför man inte ska lyssna blint på alla sina tankar. Vi får också höra Kajsas modiga och spännande personliga resa från Säpo, via radio och TV, feelgoodförfattare till att skriva böcker om andlighet och arbeta med drömmar. För oss låter det verkligen som ett magiskt liv!
Här finns mer information om Kajsa och hennes böcker: https://kajsaingemarsson.nu
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är fascinerade av både sömn och drömmar och i det här avsnittet pratar vi med läkaren, forskaren och författaren Pontus Wasling om klardrömmar eller sk. lucid dreaming. Pontus förklarar fenomenet klardrömmar, hur de vanligtvis uppstår och hur han har forskat på det. Det finns verkligen oanade möjligheter när man kan styra sina drömmar, i allt från att träna på sin golfsving till spännande äventyr med kändisar. Pontus berättar om olika exempel på människor som klardrömmer samt ger oss knepen i hur man kan träna upp sig i att klardrömma själv om man vill, även om alla kanske inte lyckas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi med ingenjören och biohackaren Daniel Larsson som är en av grundarna till Biohacking Collective. Sedan biohacking blev ett begrepp för 10 år sedan har fler och fler upptäckt hur man kan öka sin energi och förbättra hälsan med hjälp av olika “hacks”. Allt ifrån ketogen kost och fasta till att optimera sin sömn och mer eller mindre avancerade gadgets. Men även att jobba med sitt mentala välmående och andliga utveckling - spiritualitet.
Vi får veta Daniels bästa hacks som han använder själv till exempel olika typer av ljusterapi, syrgaskammare och ozonterapi. Vi pratar om sömn, hormonell hälsa, fertilitet och hur man kan öka upp testosteronet med träning, tillskott och silverkalsonger.
Vi pratar om kroppsterapi som de-armouring och andra verktyg för att bearbeta trauma och möta sig själv. Hur spännande eller läskigt låter det inte att frivilligt stänga in sig i ett mörkt rum i ett kloster i en vecka?!
Och hur blev färgen som man färgar jeans med ett av de hetaste biohackingtrenderna just nu? Allt detta och mer därtill!
Här hittar du Biohacking Collective: https://biohackingcollective.com
På Instagram hittar du Daniel som @biohackad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi med Jeanette Hedström som var med om en nära döden-upplevelse i samband med en allvarlig bilolycka. Jeanettes berättelse är otroligt stark och gripande, men det som framförallt är så spännande är hur Jeanettes liv efter olyckan påverkades av hennes upplevelse. Vetskapen om att döden mer handlar om att skifta form snarare än att försvinna är en kraftfull insikt. Det blir en ny sanning och ett verktyg som förändrat hennes liv.
Det här är också en berättelse om trauma, smärta och läkning. Det handlar om mod och att våga lita på sin egen sanning. Jeanette berättar hur hon har dragit lärdom av sin läkningsprocess efter olyckan och sin nära döden-upplevelse för att hjälpa andra att läka med sitt verktyg Healing Doll.
Här hittar du mer information om Jeanette:
https://www.sjusjoar.se/
https://healingdoll.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet forskningspanar vi med Hans Zingmark, som är läkare och specialist inom intern- och lungmedicin och är anställd som överläkare på lungkliniken i Halmstad. Nära döden-upplevelser beskrivs som en upplevelse av ett förändrat tillstånd av perception under, eller i samband med livshotande episoder såsom: hjärtstopp, massiva blodförluster, stroke, skallskador, drunkningsolyckor et cetera. Hans berättar om sin egen studie som publicerades i januari 2023 som heter Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological hermeneutical study.
Det här är verkligen spännande forskning som kanske även ifrågasätter mycket av det vi tror vi vet. Samtidigt är det väldigt hoppfullt och inspirerande att få ta del av de berättelser från de människor som har haft en nära döden-upplevelse.
Länk till studien hittar du här:
https://www.pagepressjournals.org/index.php/qrmh/article/view/10241
Mer information om nära döden-upplevelser och Hans arbete hittar du här:
https://merom-ndu.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här är ett avsnitt där vår hälsocoachvän Häla El Sheemy Washbrook intervjuar Dr. Natasha Campbell-McBride. Natasha är läkare, neurolog, neurokirurg, nutritionist och författare. Hon är skaparen av GAPS-dieten dvs Gut & Psychology Syndrome samt Gut & Physiology Syndrome. GAPS är ett kostprotokoll för att läka tarmen och balansera tarmfloran, allt för att skapa en så bra förutsättning som möjligt för människor att läka från grunden från en mängd symtom och diagnoser utifrån synen att “All disease begins in the gut”.
Häla har gått dr Natashas utbildning till Certified GAPS Practitioner så vi tyckte att det passade bra att hon intervjuade Natasha. Den här gången med utgångspunkt i dr Natashas bok “Vegetarianism explained”. Vi berör bland annat drivkrafterna kring vegetarisk och vegansk kost, vilka fördelar och nackdelar på hälsan växtbaserad kost har och varför vissa mår bäst helt utan växter i sin kost.
Den här intervjun är på engelska.
Vi har tidigare intervjuat Natasha Campbell McBride i avsnitt 189.
Vi har också intervjuat Häla i avsnitt 219 och 220 där vi pratar om sömn och kost.
Här hittar du mer information om Natasha och hennes arbete:
http://www.doctor-natasha.com/
https://gapstraining.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi med den regenerativa lantbrukaren Jörgen Andersson som driver Fjällbete i Åredalen. Jörgen föreläser också för både barn och vuxna, och är en av lärarna på kursen Regenerativt lantbruk och holistic management på Bäckedals folkhögskola. Jörgen har erfarenhet både av konventionellt och regenerativt lantbruk, och vi pratar om skillnaderna i vad det innebär som bonde och när det gäller påverkan på miljön. Men det går även djupare än så, det här är ett avsnitt som handlar om livet och döden och framförallt respekten och kärleken till allt levande. Det handlar också om gemenskap och att tillhöra ett sammanhang, om att välja att leva ett liv som främjar allt annat liv omkring oss. Det handlar om att vi människor har en fantastisk möjlighet att inte bara göra så lite skada vi bara kan, utan faktiskt förbättra och öka jordens och naturens förmåga att skapa liv. Vilket betyder att livsmedelsproduktion inte behöver påverka miljö och klimat negativt, utan tvärtom till och med öka den biologiska mångfalden både i och på jorden. Visst låter det hoppfullt?
Här hittar du mer information om Jörgen och de källor han nämner i avsnittet:
https://fjallbete.se
https://backedal.se/kurser/regenerativt-lantbruk-och-holistic-management/
https://www.deathinthegarden.org
https://www.youtube.com/watch?v=-9b6nwJayqY
https://www.facebook.com/groups/1192475864140643
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Näytä enemmän