Episodit
-
Skolslöjden är het! Ska den finnas på schemat eller inte? Vilken funktion har den? Har kritikerna missförstått allting? Det är frågor som dyker upp titt som tätt och i detta avsnitt av Handgjort tar vi ett helhetsgrepp om skolslöjden. Gäster är designern Bea Szenfeld och Maria Lantz, rektor på Konstfack som bland annat utbildar slöjdlärare. Programledare och producent: Peter Gropman, Iris media.
-
Michaela Ivarsdotter brinner för kopparslageriet. Hon är en av få som behärskar kopparslageri i Sverige och hon ser till att historierna och kunskapen lever vidare på nätet. Handgjort besöker henne i hennes verkstad i Karlskrona. Förutom att vara fjärde generationens kopparslagmästare har Michaela ett museum och har sktivit böcker om sitt yrke och nu finns även informationen på nätet. Hon fick bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor för att gå en kurs i att skapa en Wikipedia-sida. Reporter Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Puuttuva jakso?
-
Skogstemat fortsätter i Handgjort – den här gången sätter vi fokus på korgtillverkarna som är beroende av materialet i skogen. Under senare tid har korgtillverkarna blivit färre och det är svårt att få tag på människor som kan lära ut den ädla konsten att tillverka en korg. Vi pratar med personerna bakom projektet ”Korgen lyfter”, de vill göra korgtillverkningen het igen. Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Skogen är het! Men skogsbolag och slöjdare har olika syn på hur vi ska utnyttja skogen. Hemsslöjdkonsulenten Joakim Lilja kände att man inte tog vara på skogens resurser ur ett slöjdperspektiv, därför skapade han projektet ”Skogsklok”. Handgjort är i Skövdeskogen där Joakim berättar om projektet och olika trädsorter och vad materialet kan användas till. Dessutom hör vi om Skogsskyrelsens projekt "Ett mer variationsrikt skogsbruk". Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Hur mår du när du slöjdar? De flesta svarar nog ja på den frågan. Men finns det vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer? Ola Ling i Umeå ordnar slöjdkurser med deltagare inom autismspektrat, där översätter man utmaningar i slöjden till utmaningar i livet, som i sin tur skapar välmående. Niclas Flink har tillsammans med Lunds universitet dragit igång en vetenskaplig studie för att söka svaret på om det finns en koppling mellan att slöjda och må bra. Programledare Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Handgjort besöker Svenshögens stationshus som fått liv nytt tack vare föreningen Stationen. Här ryms konst, performance och slöjd under samma tak. Stationen vill genom sina slöjdjuntor erbjuda en plats och ett sammanhang där slöjden får växa. Svenshögen håller sina kurser inomhus eller i stationsparken där tågen passerar mellan Göteborg och Uddevalla. Vi gör även ett nedslag i Malmö där Staden Malmös hemslöjdsförening har en mer ambulerande tillvaro och kan dyka upp lite här och var. Vad har platsen för betydelse när man arrangerar slöjd och hur når man ut? Har den traditionella anslagstavlan spelat ut sin roll? Vi tar även ett snack med Helene Wallin, handläggare på Nämnden för hemslöjdsfrågor. Reporter och programledare: Peter Gropman. Producerat av Iris media på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar.
I detta avsnitt samtalar programledare Peter Gropman med flera slöjdaktörer i landet som ger sin bild av läget i krisen spår.
Sara Degerfält är hemslöjdskonsulent i Västra götalandsregionen och har startat det kollektiva broderiprojektet "Djur och odjur", som på kort tid har lockat över 300 deltagare. Mer om projektet här.
Slöjdaren Nisse Stormlod sänder live på Instagram hemma från sitt kök i Bräkne Hoby. På filmerna visar han sina följare hur han täljer skedar, som följarna även kan köpa. Kolla in Nisses Instagram här.
Medverkar i avsnittet gör även Friedrike Roedenbeck, kanslichef vid Nämnden för hemslöjdsfrågor. Hon berättar om den undersökning som nämnden har gjort för att ta reda på hur coronakrisen påverkar slöjdare och konsulenter.
Länk till Verksamt.se - information till företagare under coronakrisen.
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Mitt under en livskris hittade Per Norén slöjden, eller var det slöjden som hittade till honom? På Instagram gör han succé under namnet Spångossen där han visar upp välutsmyckade krympburkar, som också är ett förhållningssätt till hans liv. I säsongsavslutningen av Handgjort berättar Spångossen sin historia.
I detta avsnitt svarar Per Norén på kritiken som konstkritikern Dennis Dahlqvist framförde i avsnitt 8.
Detta är säsongsavslutningen för Handgjort, vilken säsong vi har haft! Tack för att du har lyssnat och tack alla som har medverkat. Maila redaktionen på [email protected]
Följ oss på Instagram.
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Vad händer när man bjuder in publiken att uppleva slöjdprocessen? Slöjdaren Niklas Karlsson har provat, i projektet frordvuxet slöjdgalleri. Han kom fram till att slöjden behöver fler exponeringsytor för att kunna säljas. I detta avsnitt förklarar han hur.
Mer om Niklas via hans hemsida.
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Maila redaktionen på [email protected]
Följ oss på Instagram.
-
Efter att den romska silversmeden Rosa Taikon dog uppstod ett tomrum. Nu vill Erland Kaldaras, nationell utvecklare för romskt hantverk, återuppliva det romska hantverket.
I avsnitt 10 av Handgjort förklarar han hur hantverket och historien hänger ihop.
Läs mer om projektet romskt hantverk här.
Och läs mer om Rosa Taikon här.
Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Maila redaktionen på [email protected]
Följ oss på Instagram!
-
Hon har en kärlek till orden och duodjin, den samiska slöjden. Hon är alltid på jakt efter att lära sig nya tekniker i ett ständigt kreativt flöde. Möt sameslöjdaren Solveig Labba i det nionde avsnittet av podden Handgjort.
Programledaren Peter Gropman befinner sig den hör gången i Övre Soppero, i Solveig Labbas ateljé. Avsnittet handlar om kärleken till den samiska slöjden, ordens betydelse och kreativitet.
Mer om Solveig Labba och Gunvor Guttorms ordbok här.
Och här kan du titta på Kärlek på samernas på SVT play.
Följ Handgjort på Instagram, sök på podden_handgjort
Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
-
Dennis Dahlqvist är konstkritikern på SVT som har fått syn på slöjden, men han tycker den måste bli mer konceptuell, i detta avsnitt förklarar han hur.
Dennis pratar även om modernismens inverkan på slöjdrörelsen, och även om hans Skånegård där han utvecklade en relation till allmogekulturen, via några löss.
I detta avsnitt nämner vi profilen Spångossen, hans instagramkonto hittar du här.
Och Anders Lagombra Jakobsens instagramkonto hittar du här
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media. Inspelningstekniker var Ola Håkansson
Följ podden Handgjort på Instagram, sök på: podden_handgjort
Maila redaktionen på [email protected]
-
Podden Handgjort är tillbaka med en helt ny säsong! I det första avsnittet möter vi mångsysslaren Aia Jüdes, vi känner igen henne från projekt som Näver say näver och Next level craft där hon har lät vogue-dansare möta traditionella slöjdare på Skansen.
Att jobba tvärdisciplinärt och med kontraster är viktigt för Aia. Hon flätar ihop slöjden med mer moderna influenser från musik, dans, street art mm för att hitta nya spännande uttryck.
Här kan du tittat på videon vi pratar om i avsnittet.
Och här kan du se klippet med Aia och Hasse Aro, från TV4:s Nyhetsmorgon.
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Du når redaktionen på [email protected]
Följ oss på Instagram - sök på podden_handgjort -
Den 14:e januari är det dags för Handgjort säsong två - den här gången ligger fokus på fem fördjupande samtal med profiler som har koppling till slöjden. Följ oss gärna på Instagram, sök på: podden_handgjort
Handgjort produceras av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Vad får man göra med den svenska folkdräkten? I säsongsavslutningen av Handgjort tar vi ut svängarna rejält och försöker kombinera folkdräkten med ett par foppatofflor!
Avsnittet tar avstamp i Mora i Dalarna under pågående Vasaloppsvecka, här träffar vi två riktiga folkdräktsproffs och Handgjorts reporter får sina fördomar på skam...
Att folkdräkten väcker känslor har modedesignern Elin Ivre fått erfara. För några år sedan skapade hon en folkdräkt i svart, med Vingåkersdräkten som förlaga. Meningen var att hon först skulle utgå från en en dräkt från Dalarna, men efter lite diskussionen med sina kurskamrater på Sätergläntan ändrade hon sig.
I studion pratar vi med Ola Depui, som tillsammans med sin man driver en köp- och säljsida för folkdräkter, under arbetet har de flera gånger stött på de så kallade dräktpoliserna, dräpo.
Avsnittet baseras på föreläsningsprojektet ”Folkdräkt – vems identitet?” som är en del av projektet Hemslöjd Humaniora, som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till. Här kan du se föreläsningarna.
Sidan som Ola Depui driver hittar du här.
Reportagepodden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Detta är säsongsavslutningen av Handgjort, men vi kommer tillbaka! Tack för att du har lyssnat.
-
Hur gör man det handgjorda skapandet relevant idag?
Silas Engström är smed i Uppland och funderar mycket på hur hans kunnande och tjänster passar in i slit- och slängsamhället. Handgjort har hälsat på i Silas verkstad i uppländska Skoby. Här tillverkar han grindar, räcken, staket och en kökskniv ibland. Förr i tiden var smeden central i byn men idag behövs man egentligen inte, menar Silas.
I Gävle träffar Handgjort byggnadsantikvarien Erika Åberg, känd från tv-programmet ”Det sitter i väggarna”. I byggnadsvården behöver man verkligen smedens kompetens menar Erika och hon tycker nyttan med det handgjorda smidet är hållbarhet.
Silas Engström ingick i projektet "7 kilo järn" från Upplandsmuseet som har fått bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Läs mer om projektet här.
Silas Engströms hemsida hittar du här.
Och mer info om Erika Åberg finner du via den här länken.
Reportagepodden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt publiceras måndag den 6 maj kl 09:00.
-
I skapandets värld hänger handen och huvudet ihop. Men på vilket sätt? I detta avsnitt Handgjort vänder och vrider vi på begreppen och blir lite filosofiska.
I Alvesta har Ulf Jansson sin verkstad, i den blandar han svarvning, design, filosofi och även lite dans.
I studion möter vi Niclas Flink, skapare till projektet Hemslöjd Humaniora, som fått bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektet vill lyfta det handgjorda skapandet i olika sammanhang, man vill öka förståelsen för rollen det handgjorda skapandet kan ha och hur det kan påverka individ och samhälle.
Podden som Niclas tipsar om, Naturen på riktigt, kan du lyssna på här.
Läs mer om Hemslöjd humaniora här.
...och mer om Ulf Jansson här.
Mer om Nämnden för hemslöjdsfrågor olika projekt här.
Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt av Handgjort publiceras måndag 22 april kl 09:00
-
Det vi skapar med våra händer har ofta en lång koppling tillbaka i historien, vissa kallar det kulturarv. Konstnären Shabnam Faraee blandar uråldrig tryckteknik från Iran med typiskt svenska symboler, i ett nytt slags kulturarv, vi besöker henne i ateljén i Stockholm. Filmen vi använder i reportaget är filmad av Håkan Julander.
Institutet för språk- och folkminnen är en myndighet som bland annat jobbar med det immateriella kulturarvet, den typen av kulturarv som man inte kan ta på.
Martin Sundin är generaldirektör på myndigheten och i podden berättar han om myndighetens definition och arbete med det immateriella kulturarvet.
Läs mer om Shabnam Faraee på hennes hemsida
Läs mer om Institutet för språk- och folkminnen
Shabnam Faraees projekt "Blocktryck idag" är ett av de projekt som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till. Läs mer här
Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av myndigheten Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt av Handgjort publiceras måndag 8 april kl 09:00
-
Om du vill nå ut med ditt hantverk, med din slöjd, måste du vara en entreprenör. Men hur gör man? Vävgruppen Studio Supersju jobbar tillsammans och testar nya former för att nå ut med sina verk, bland annat genom pop up-butiker. Gruppen består av Miriam Parkman, Josefin Gäfvert, Mirjam Hemström, Ia Centerhall, Arianna Funk, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg.
I avsnittet träffar vi även Instagramprofilen Maja Karlsson. Hon designar stickmönster och ger ut böcker. Hon ger oss tre tips för att nå ut i den digitala världen.
Studio Supersjus pop up-butik är en av de projekt som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till. Läs mer här.
Läs mer om Studio Supersju på deras hemsida.
Besök Maja Karlssons Instagram här.Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av myndigheten Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt av Handgjort publiceras måndag 25 mars kl 09:00
-
Bostadsområdet Ålidhem i Umeå är inbäddat i snö när Handgjorts reporter Peter Gropman besöker området. Intill stela bostadshus tornar gymmet upp sig. Inget konstigt med ett utegym, men det är slöjdat och handgjort. Och dessutom byggt och utvecklat med boende i området.
I avsnittet hör vi projektledare Felix Wink berätta om den tvärkulturella tanken bakom projektet, slöjdkonstnären Jögge Sundqvist om byggprocessen och Jenny Forslund från projektet Ålidhem äger.
I studion följer vi upp reportaget från Umeå med att prata med slöjdjournalisten Frida Arnqvist Engström. Hon har skrivit boken Gerillaslöjd och samtalet kommer in på slöjd i det offentliga rummet, vad gör det med oss människor?
Det slöjdade utegymmet är ett av dem projekt som Nämnden för hemslöjdsfrågor gett bidrag till. Läs mer här.
Läs mer om byggprocessen på Jögge Sundqvist blogg
Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt av Handgjort kommer måndag 11 mars kl 09:00
- Näytä enemmän