Episodit
-
Som barn ville James Andersson bli ninja när han blev stor. Istället förde hans ständiga jakt på kickar med sig en karriär som missbrukare och kriminell- ofta överlappande. Alla hade gett upp på honom när en fortfarande okänd välgörare skickade Stora Boken till honom i fängelset. James började läsa, och det blev början på ett helt nytt liv.
-
Jesse var 16 år och djup i Blackeberg när han började dricka, och han älskade verkligen ruset. Tillvaron mellan fyllorna kändes snart poänglös. Men under årens lopp upptäckte han både vad han egentligen sökte, och vad som fick honom att må bra på riktigt. Vi pratar om puttrande vinhinkar i källarförrådet, andlig utveckling genom att dammsuga hos farmor och om att vilja vara i verkligheten.
-
Puuttuva jakso?
-
Gott nytt år! Frågelåda! Det ligger kokainsmulor på golvet och han är klart påtänd, men blånekar. Hur kan flickvännen nå fram till honom? En bekymrad moster ser sin åtta-åriga systerson knarka dataspel och socker, vad kan hon göra? The Houses Robert Bohman svarar. Vi talar även om simning, att nå sin absoluta botten och korkade nyårslöften.
-
Det viktigaste i livet- våra relationer- tror vi av någon anledning ska fungera av sig själva. Det är sällan så enkelt. Inför sin relationskurs på The House berättar Alicia Ahlström och Anna Setréus om att knarka drama, bygga tillit, hur en SUND relation kan se ut och om att i vredesmod rymma hemifrån fast man är vuxen. (Och nästan genast ringa från Odenplan och fråga varför killen inte hört av sig.)
-
”Bara en mellanöl” skriven av Anais Gonzales Cruz och Robert Bohman. Dagen till ära sänder vi en repris av den uppskattade julspecialen där vi besöker Robert Bohmans julhistoria.
Vi på The House tänder även ett ljus för alla som sitter ensamma eller där julen inte är fylld av värme och gemenskap. Vi önskar alla våra lyssnare en god jul!
-
Liksom 80 miljoner andra människor i världen, var Adam fast i speldjävulens grepp. Smusslande, lögner och ständig ångest till trots, fortsatte han gambla "nykter" tills han spelat bort 6.4 miljoner ur sitt och sina vänners företag. Efter fängelsestraff och ett rejält omtag i 12-stegsprogrammet är han idag fri från både substanser och spelberoende, och arbetar med att hjälpa andra ur spelmissbruket.
-
Hon var så trött på pundarlivet att hon tackade polisen som grep henne. Där och då började vägen mot tillfrisknande. Isabella Broman berättar om att gola ner sig själv, om en familj som aldrig gav upp hoppet om henne- och om det lilla äckliga monstret som bor i hennes hjärna, äter ostbågar, slickar sina smutsiga fingrar och väser: "Snart har vi henne igen."
-
Frågelåda! Hur motiverar man sig till att hålla fast vid nykterheten i början? En ungdomstränare kan inte sluta kröka, men måste få ordning på det innan han får sparken. Och: hur kan arbetsgivare hjälpa sina medarbetare med beroendeproblem? (Det är inte bara en skyldighet, utan en win-win för alla!) The Houses experter Anna Setréus och Markus Enochson svarar.
-
Till Ersta Vändpunkten kommer anhöriga till beroendesjuka för att få hjälp, och för att få förstå att de inte är ensamma. Soma Catomeris är psykoterapeut och socionom. Han berättar om barn som blir rädda när någon tuggar tuggummi, om att bita sig i tungan för att inte ge "goda råd" och om hur self care ibland är att undersöka vilken sorts chips man gillar.
-
När skådespelaren Eli Frankel just skulle ha sin 40-årskris, kom livet störtande från alla håll samtidigt och han bröt ihop. Sedan bröt han ihop lite till när läkaren visade katastrofala provsvar som tvingade Eli att göra slut med alkoholen. Snart har han varit nykter i sex år. Det har varit piss men också helt okej och ibland riktigt bra. Han berättar om att räkna andras glas, identifikationen i 12-stegsrummen, att rejva nykter och om hur man spelar full.
-
Sveriges kanske mest tongivande musikjournalist Andres Lokko litade på en kompis som sa: "We're not alcoholics, we're problem drinkers!" Men efter att ha blivit dumpad två veckor efter sitt eget bröllop, övergick oproblematiskt rolighetsdrickande i problematisk självmedicinering. Andres berättar om interventionen som förde honom till ett nikotinkloster, om den nyktra alkoholist-hatten, och om att återuppfinna sin humor när man blivit en person som är nöjd med att sitta på en stol och tänka: "Här sitter jag på en stol."
-
Mary Lee Copeland växte upp i en fattig familj i Virginia under de rasistiska Jim Crowe-lagarna, en barndom präglad av övergrepp, missbruk och våld. Hennes första drog, förutom whisky vid sex månaders ålder, var att berätta historier. Det var en överlevnadsstrategi- och vilket liv det blev. Mary Lee berättar om att ha "sitt eget lilla program", om alkoholism som en progressiv sjukdom, och om att använda sina värsta upplevelser till att hjälpa andra. (Observera att det här avsnittet är på engelska, och delvis engelska på boråsiska.)
-
Legalize it? På senare år har flera länder legaliserat eller dekriminaliserat cannabis. Attityden till gräs på hemmaplan har förändrats enormt på kort tid. Tillsammans med Markus Enochson, verksamhetschef på The House och musikproducent, går vi igenom myterna, sanningarna och forskningsrapporterna. Vi talar även om nyktert skapande, 420-kultur och när Keith Richards fick en kokosnöt i huvudet. (Länkar till kalla fakta finns i En Berondepodds Insta-bio.)
-
Som 16-årig baskettjej flyttade Kristina Kumlin till Paris. "Du måste gå ner i vikt", sa modellagenturen, och hon ersatte tröstätar-kakorna med kokain. Det funkade. Men efter åratal av modellande, jet set life och ganska pissigt mående, ringde hon hem och sa: "Jag har gått på kokain i sex år. Mamma, hjälp mig." Kristina talar om gurus, att gå upp i saker, att börja äta kött igen och kvantfysik. Hon är även vår enda gäst hittills som hjälpt Ivanka Trump med franskaläxan.
-
Frågelåda! Ska jag köpa ut alkohol till min tonåring, eller riskera att han får i sig fulsprit som han köpt av någon främmande skummis? Om man alltid vill ha mer efter 2,5 glas vin- är det då vinets fel? Och hur hjälper man sin bästa vän ur ett djupt medberoende med värdelös dude? The Houses experter Robert Bohman och Felix Granander svarar. (Bonus: Kan 8 års nykterhet leda till ökad tolerans för... hackspettar?)
-
Johan Croneman är omtyckt krönikör, fruktad kritiker och någorlunda nykter alkoholist. Han kan vara hyfsat glad på morgonen, och närmast suicidal två timmar senare. Förr hette medicinen vodka. Hur gör han nu? Han berättar om att shotta surt rödvin medan man väntar på indisk take away, om skam, ensamhet och om att vilja paja allt när det är för trevligt. Dessutom tjatar Rebecka tills Johan, ateist sedan 50 år, eventuellt går med på att testa 12-stegsmöten igen.
-
Det tog lång tid för Bebban Stenborg att utveckla alkoholism, trots rockstjärneliv och bag-in-boxar som ingen såg. Skräcken hon drabbades av som nybliven mamma blev övermäktig. Den lättade bara med hjälp av spritflaskan hon höll gömd i ett skåp. För två år sedan blev hon påkommen, konfronterad och... nykter. Men varför, hur, och för vem? Bebban har just insett att det är dags att börja om. Vi talar även om wine moms, Antabus och att vara en alkis-pick me.
-
Jonas Frank självmedicinerade panikångest och kass självkänsla med alkohol i många år. Efter en sommar med vin varje dag förlorade han kontrollen. Vad härligt med iskall rosé på balkongen en vanlig vardag! Mindre härligt att sedan hämta på förskolan och bli genomskådad av sin femåriga dotter. Jonas talar om att kapitulera på sitt livs andra 12-stegsmöte, om att vilja ha mer av nykterheten och om att, till slut, tycka att man själv är bra.
-
Frågelåda! Kan en nykter alkoholist prova magic mushrooms för en andlig upplevelse, eller är det smart att låta bli? Hur kan en före detta pundare hantera smärtlindrande medicin efter en operation för att minska risken att trilla dit igen? Och så undrar en mamma till en nyss utflugen son, vars lägenhet ser ut som en kvart, om hon ska säga något- och i så fall vad? The Houses Robert Bohman och Felix Granander svarar.
-
I genomsnitt en gång per dag konstaterar vi att vi är beroende av våra smartphones. Sedan fortsätter vi scrolla. Sven Rollenhagen är socionom och arbetar med digitala missbruk och hemmasittare. Han berättar om World of Warcraft-återfall, hur svårt det kan vara att hålla sig till "lagom", sociala medier som trigger för beroendesjukdomen och ungar som inte varit i skolan eller träffat en kompis på två år- eftersom internet helt enkelt är roligare.
- Näytä enemmän