Episodit
-
I december hyllas Strages idol Lana Del Rey med konserten "Dark paradise" i Berwaldhallen i Stockholm. De svenska artisterna Moto Boy och Jennie Abrahamson tolkar hennes låtar i samarbete med Radiokören, ledd av dirigenten Hans Ek. Eftersom Strage lyssnat massor på både Moto Boy och Jennie Abrahamsson bjuder han förstås hem dem till sig för ett samtal om Lana Del Rey. Och för första gången spelas bara en artist i ett helt "Hemma hos Strage"-avsnitt. Moto Boy och Jennie Abrahamsson hinner också berätta om sina vikariat i The Cardigans respektive Shout Out Louds, om det går att dricka alkohol i samband med konserter och om varför man som Lana Del Rey-fan ibland, när folk inte förstår hennes storhet, känner sig som om man förklarar Schopenhauers filosofi för chimpanser.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gitarristen Serra Petale kommer från Australien, basisten Josefine Jonsson växte upp utanför Norrköping, keyboardisten Augustina Ruiz föddes i Uruguay och trummisen Nic Crawshaw är britt. Tillsammans kallar de sig Los Bitchos! De blev kompisar i London 2017 genom sitt intresse för peruansk cumbiamusik och instrumental surfrock från sextiotalet. Alex Kapranos från Franz Ferdinand producerade deras första låtar och den streamade spelning som de genomförde under pandemin blev viral. När debutalbumet "Let the festivities begin!" släpptes 2022 hyllade kritiker Los Bitchos instrumentala cocktailgrooves. Hemma hos Strage pratar Serra Petale och Josefin Jonsson bland annat om kärleken till tequila, Abba och Tarantino, om hyllningslåten som de skrev till Lindsay Lohan, om det är en slump att de lånade ett typsnitt från omslaget till skräcksoundtracket "Vampyros lesbos", om hur Josefin lärde sig rida stående på två hästar samtidigt, om nya albumet "Talkie talkie" och om varför de gjorde en cover av den svenska julvisan "Tomtarnas julafton" (även känd "Midnatt råder").
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Puuttuva jakso?
-
Första "Hemma hos Strage"-avsnittet med en dansk artist gästas av Jesper Binzer, sångare och gitarrist i D-A-D! Han har ett råd till alla som likt Strage tycker att det är svårt att förstå danska: "Ha inte ångest! Lyssna med hjärtat!" D-A-D bildades som Disneyland After Dark 1982 men räknar sitt födelseår som 1984 eftersom det var då Jespers lillebror Jacob Binzer blev gitarrist. Hans gudabenådade solo i hitsingeln "Sleeping my day away" är ett av skälen till att Strage tycker att det är den bästa skandinaviska rocklåten någonsin. I podden pratar Jesper Binzer bland annat om om när han var liten och ville bli skomakare, om att se Johnny Ramone på Burger King i Köpenhamn, om att träffa Ringo Starr och flippa ut totalt, om D-A-D:s 13:e album "Speed of darkness" och om när de gjorde en hemlig spelning i Göteborg och det kom två personer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sedan 1979 gör Matt Johnson musik under namnet The The. Under 2000-talet har han mest skrivit filmsoundtracks men nyligen kom "Ensoulment", det första riktiga studioalbumet många år. Hemma hos Strage pratar Matt Johnson bland annat om puben som hans föräldrar drev i östra London (de ökända tvillingarna Kray hängde där), om när han fick en back öl för att åka på turné med Cabaret Voltaire, om samlingsskivan "Some bizarre" som inkluderade en av The Thes tidiga låtar (och den allra första låt som Depeche Mode spelade in), om samarbetena med Johnny Marr (som spelade längre i The The än i The Smiths), om varför Tony Blair var Margaret Thatchers sanna arvtagare, om att försöka sig på "method songwriting" (med katastrofala resultat), om The The-skivan som Bowie älskade, om psykedeliska droger, om zenmeditation och om åren han bodde i Göteborg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter storstrejken 1909 tvingades fackföreningsledaren Alrik Andersson i landsflykt. Han reste från Horndal i Dalarna till Chicago där han dog 90 år gammal 1970. Samma år föddes Henrik Levahn som växte upp i Horndal och fyra decennier senare, med sin lillebror Pontus, startade ett metalband döpt efter hemorten. Deras nya album "Head hammer man" (och boken med samma titel som Henrik Levahn skrivit) skildrar Alrik Anderssons öde. Nu har bröderna Levahn varit hemma hos Strage för att prata om järnbruk och heavy metal. De hinner även diskutera Janne "Loffe" Carlssons monumentala trumspel, Scott Walkers kompakta mörker, röster från andra sidan, en tolvårig Henriks möte med Saxon på en båt, hur de lyckades skrämma slag på Google och hur de fick den legendariske ljudteknikern Steve Albini att spela in deras första EP.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Martin Elisson växte upp i Örgryte och gjorde Nirvana-covers med sina kompisar. I ettan på gymnasiet bildade de Bad Cash Quartet som hyllades av pressen (i alla fall av tidningen Pop där Strage jobbade) och fick turnera som förband till sina hjältar Broder Daniel. 2004 splittrades Bad Cash Quartet och tre år senare startade Martin Elisson och basisten Adam Bolméus det nya bandet Hästpojken tillsammans med Broder Daniel-trummisen Pop-Lars. Deras första singlar "Shane McGowan" och "Caligula", hyllningar till destruktiva livsnjutare, spelades på alla indieklubbar och Hästpojken blev så småningom en synonym för hårt leverne (i alla fall i Strages stockholmska mediekretsar). I våras kom bandets femte album "River av ett liv", som med en speltid på 22 minuter kanske snarare bör kallas EP, och nu hälsar de på hemma hos Strage. Martin Elisson och Adam Bolméus pratar bland annat om att spela en marginaliserad genre, om att både skriva Örgryte IS inmarschlåt och ett bidrag till Melodifestivalen, om parallellerna mellan Broder Daniel och Iron Maiden och om om att göra sluddrandet till en konstform samtidigt som man jobbar som logoped. Dessutom spelar de upp en italiensk Morricone-schlager som är det mäktigaste Strage hört på flera år.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tom S Englund är sångare och gitarrist i death metal-bandet Evergrey. Han växte upp i Göteborgs nordöstra förorter och lyssnade mest på Modern Talking och Alphaville innan Europe fick honom att bli hårdrockare. I början av nittiotalet hängde han på klubben Valvet, tillsammans med många av stans blivande death metal-stjärnor, innan han bildade det mörkt melodiska Evergrey 1993. Hemma hos Strage pratar Tom bland annat om att extrajobba som scentekniker åt Pink Floyd, om Depeche Mode-låten som nästan fick honom att köra av vägen, om att studera till socionom (efter att ha drabbats av panikångest och funderat på att lägga ner bandet), om att i en musikvideo bränna fyrverkerier till ett värde av 750 000 kronor, om världens bästa gitarrsolo (Europes "More than meets the eye"), om att få dödshot av black metal-fans som tyckte att han spelade "life metal" och om det nya albumet "Theories of emptiness".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nisse Hellberg bildade Wilmer X, som till en början hette Wilmer Pitt, hösten 1977 i Malmö – några månader efter att de sett Sex Pistols göra kaos med Helsingborg. 1980 gav de ut sin första singel, "Sov min älskling", på skivbolaget Larm som startats av den legendariske musikjournalisten Lennart Persson. Eftersom både Nisse och Strage kände Lennart, som dog 2009, blir det en hel del diskussioner om honom i podden. Nisse pratar också om hur Kraftwerk inspirerade åttiotalshitten "Teknikens under", om hur jobbigt han tycker det är att göra vanliga saker som att fika och promenera (vilket inspirerade den nya låten "Alla andra kan ta det"), om Olle Ljungström-duetten "Jag är bara lycklig när jag dricker", om monsterskräck, om afro-kreolsk zydeco-musik och om skivsamlande ("att köpa en skiva om dagen är inte så mycket, det blir bara 365 om året").
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sylvia Vrethammar har varit en av Europas främsta schlagersångerskor sedan slutet av sextiotalet. Hennes "Eviva España" låg på Englandslistan i 28 veckor och gjorde så att hon fick uppträda två gånger i "Top of the pops" (bland annat i samma program som Queen). Hemma hos Strage pratar Drottning Sylvia, som hon brukar kallas, också om sin farfars fars faster Kristina Nilsson (den berömda operasångerskan), om att vara värdinna i tv-programmet "Hylands hörna", om att turnera i Sovjetunionen, om vikten av att artikulera, om att tjänstgöra som fältartist för FN:s fredsbevarande styrkor, om idolen Caterina Valente och om kärleken till samba och champagne.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lias Saoudi växte upp på Nordirland med brittisk mor och algerisk far. Han är sångare i Fat White Family som sedan starten 2011 blivit kända för sin anarkistiska dekadens och sitt bångstyriga sound. Kritiker har skrivit att de inte är ett rockband med drogproblem utan ett drogband med rockproblem. I våras kom gruppens fjärde album "Forgiveness is yours" vars inspelning Lias Saoudi beskriver som "a fucking marathon of weirdness, dysfunction and interpersonal mess". Hemma hos Strage bjuder han på häpnadsväckande anekdoter om när han trippade på ketamin och träffade Yoko Ono, om när Fat White Family spelade i Paris samma kväll som terrorister attackerade Le Bataclan, om sin tid som pizzabagare (då han uppfann Middle Class Guilt Calzone med kronärtskocka och chèvre) och om när hans bror plus mor hamnade i ett blött backstagebråk med idolen Mark E Smith från The Fall. Dessutom diskuterar Strage och Saoudi manlig omskärelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Jag har sjungit på estrader mycket sämre än den här. Jag har sjungit om Gud Fader och om heta begär." Det 175:e "Hemma hos Strage"-avsnittet gästas av Owe Thörnqvist som nyligen fyllde 95. Han pratar bland annat om sin senaste singel "Killing knee blues", som han skrev om mordet på George Floyd, om att läsa filosofi för Ingemar Hedenius i Uppsala, om att få stryk eftersom det var klassförräderi att börja realskolan ("då tog pappa med mig till boxningslokalen, jag fick sedermera ett flytande fotarbete, en bra vänster och en ganska ärtig höger"), om att jobba som uppassare på en Amerikabåt, om gamla flammor som inspirerat låtar, om varmkorv, om psalmer och om när han träffade sitt livs kärlek, Berit Gullberg, i tv-programmet "Gomorron Sverige" för 40 år sedan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genom att mixa indierock, jazz, blues och ren misär har Franska Trion blivit en av landets mest säregna grupper. De har spelat förband till Håkan Hellström, medverkat i "På spåret" och gav i våras ut sitt 14:e album "Nya kulor". Samtidigt publicerades sångaren Matti Ollikainens andra roman "Silverkulor i svart natt" där han granskar minnesfragment och inser att det vardagligt grå alltid berört honom mer än det spektakulära. Många av Ollikainens bästa låtar utspelar sig en deppig tisdagsförmiddag i mars. Hemma hos Strage pratar han också om att växa upp i byn Ullatti i Tornedalen, om mamman som fick huvudvärk av citypulsen i Gällivare, om kärleken till Chet Baker, om kaos, om sprit, om att nästan dö av covid och om att förälska sig i Majornas Lana Del Rey.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Peter Jöback var liten hette hans bästa kompisar Judy Garland, Cyd Charisse, Gene Kelly och Fred Astaire. Hans mamma lät honom titta på musikaler när det var stökigt hemma. Några år senare blev han själv musikalartist och i mitten av nittiotalet sjöng han "Guldet blev till sand", en av de mest älskade svenska låtarna någonsin, i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus "Kristina från Duvemåla". Parallellt med sitt arbete på scen har han haft en popkarriär och i våras kom albumet "Atlas" där han samarbetar med de brittiska artisterna Ed Harcourt, Kathryn Williams och Sophie Ellis-Bextor. Nu hälsar han på hemma hos mig för att prata om sina idoler George Michael och Elton John, om när han nästan fick gå på audition för en Woody Allen-film, om när RFSL outade honom på affischer över hela stan, om att vara mer indie än folk tror, om att sjunga duett med Kate Pierson från The B52's och Sia, om att komma näst sist i Melodifestivalen (men tröstas av Loa Falkman) och om hur allt sög 2002 ("Jag var olyckligt kär, skivan gick åt helvete och det var året då jag plattångade mitt hår").
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med sin sextiotalsfärgade soulpop blev Jackie Mere en av de mest hyllade debutanterna 2023. Hon nominerades i kategorin "årets nykomling" på Grammisgalan och "framtidens artist" på P3 Guld. Jackie föddes i Stockholm men flyttade med sin mor till Biskopsgården i Göteborg där hon vantrivdes. Redan som elvaåring började hon sjunga och spela gitarr på gatan för att få fickpengar. Musik i allmänhet – och idolerna Amy Winehouse och Prince i synnerhet – hjälpte henne genom en stökig tonårsperiod. Hemma hos Strage pratar Jackie Mere om sina tidigare liv, om att befinna sig i ett "fuck shit up mode", om att ångra alla sina tatueringar, om att komma ut som lesbisk, om kärleken till kebab och om när hon struntade i att begå självmord eftersom hon var tvungen att se Katy Perry live.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som gitarrhjälte i Guns N' Roses blev Slash en av världens största rockikoner. Nu är han aktuell med "Orgy of the damned", ett album med bluescovers och hemma hos Strage spelar han upp några av originallåtarna av artister som Howlin Wolf, Lightning Hopkins och Robert Johnson. Han pratar också om att som sexåring flytta från brittiska Stoke-on-Trent till Laurel Canyon, sjuttiotalets rockmecka i Los Angeles, om hur hans mor efter skilsmässan blev ihop med David Bowie (och sydde kostymerna till hans Thin White Duke-period), om att få ett gitarrsolo stoppat av Michael Jacksons säkerhetsvakter, om att medverka på Bob Dylans sämsta låt och om varför han inte längre har 100 ormar hemma.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hösten 1978 bytte den unga synthduon VCL XI (som döpt sig efter ett diagram på baksidan av Kraftwerks album "Radio-activity") namn till Orchestral Manouvres in the Dark och gjorde sin första spelning på Eric's Club i Liverpool. Andy McCluskey och Paul Humphreys kom från arbetarhem. De hade inte råd med keyboards så Paul byggde egna elektroniska instrument genom att plocka ut kretskorten ur sina mostrars radioapparater. Till slut köpte de en Korg-500 på avbetalning och skickade en demo med låten "Electricity" till Tony Wilson på skivbolaget Factory i Manchester. Han hatade den, minns Andy och Paul när de hälsar på hemma hos Strage.
"One week Tony Wilson was saying to his wife: 'Oh, they played the club. They were shit. I hate them. They're two hairy blokes from Liverpool playing electric nonsense.' And his wife says: 'No, this is a hit.' And the next week we met Tony and he said: 'You are the future of pop music!' He totally changed his mind. And we said: "We're not fucking pop. We're experimental.'"
I nya "Hemma hos Strage" pratar OMD om sitt 14:e album "Bauhaus staircase", om hur regissören John Hughes fick dem att skriva "If you leave" eftersom han ändrat slutet på sin nya film "Pretty in pink", om Kraftwerks spelning på Liverpool Empire 1975 (dit Paul inte fick gå för sin mamma), om kärleken till Oskar Schlemmer och abstrakt 1900-talskonst, om skivbolaget som sa att de var tvungna att välja om de ville vara Karlheinz Stockhausen eller Abba (varpå de svarade "Why can't we be both?") och om att spela förband till Depeche Mode på den legendariska Rose Bowl-konserten i Pasadena 1988.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
1976, när Brian Tatler var 16, bildade han heavy metal-bandet Diamond Head hemma i Stourbridge. De förutspåddes en lika ljus framtid som de andra grupperna i The New Wave of British Heavy Metal. Diamond Head tryckte upp sitt debutalbum själva och sålde det via en annons i musiktidningen Sounds. När de lyckades sälja ett ex till någon i Los Angeles blev de överlyckliga. "We thought: WE'VE GOT A FAN IN AMERICA! But we didn't think that he had a very American sounding name: Lars Ulrich."
Den unge Lars Ulrich blev så förtjust i Diamond Head att han reste till England för att se dem live. Brian Tatler lät honom bo på en madrass i sitt pojkrum. Sedan åkte Lars hem till Kalifornien och bildade Metallica. För Diamond Head gick det inte lika bra. Sångaren Sean Harris krävde att hans mamma och hennes pojkvän skulle vara bandets managers, trots att de inte visste mycket om musikbranschen. De missade många chanser på grund av det men de första två albumen "Lightning to the nations" och "Borrowed time" anses vara klassiker – och den monumentala "Am I evil" kom på 26:e plats när Rolling Stone listade de 100 bästa heavy metal-låtarna någonsin. Diamond Head splittrades 1985 och har sedan dess återförenats flera gånger av Brian Tatler som är den ende originalmedlemmen. Hemma hos mig pratar han om sin långa och mödosamma karriär, om hur mycket hjälp han fått av Metallica som tolkat inte mindre än fyra Diamond Head-låtar och om sitt nuvarande jobb som gitarrist i Saxon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hon var den enda syntharen i den norska småstaden Mysen. Hon skulle bli fotbollsproffs men flyttade till Stockholm där hon inledde en karriär som skådespelare för att sedan sadla om och bli musiker. Hon har gjort fyra soloalbum som spänner mellan dramatisk gothrock och drömsk electronica. Numera är Katharina Nuttall mest känd som filmkompositör. I fjol förtjusades många av hennes soundtrack till dokumentären "Kungen" om Carl XVI Gustaf. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om 1800-talspoesi, om antika synthar, om sin monumentala cover av Depeche Modes "Stripped", om att sampla sitt kylskåp och om att stå stadigt som träden genom alla årstider. Katharina Nuttall spelar också upp favoritlåtar av artister som Wendy Carlos, Laurie Anderson, Hildur Guðnadóttir och Radiohead.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Biff Byford hoppade av skolan som 15-åring. Han tänkte bli snickare eller gruvarbetare som sin far. I stället blev han sångare i det brittiska heavy metal-bandet Saxon som hade enorma framgångar på åttiotalet och fortfarande håller fanan högt. I januari släpptes deras 24:e album "Hell, fire and damnation" och nu hälsar Biff Byford på hemma hos Strage för att prata om sin tid som antikhandlare, om att bli kallad "tea drinker" av Lemmy som tyckte att han krökade för lite, om flygdramat som inspirerade hitten "747 (Strangers in the night)", om att jamma med The Clash och om texterna på senaste skivan som avhandlar allt från slaget vid Hastings och häxprocesserna i Salem till franska revolutionen, UFO:n och Kublai Khan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sedan han slog igenom med sitt band The Commotions i mittten av åttiotalet har Lloyd Cole varit en idol för alla som älskar melankolisk och litterär gitarrpop. Hemma hos Strage pratar han om nya albumet "On pain", om sitt flörtande med elektronisk musik, om varför han avskyr Stone Roses, om hur kokainskildringen "My bag" inspirerades av Jay McInerneys bok "Bright lights big city", om när han tvingades lämna sin stora lägenhet i New York (Jodie Foster flyttade in i stället), om sitt möte med David Bowie, om låten "I tried to rock" (där han sjöng om hur svårt det var att rocka) och om när han spelade bongotrummor med Bob Hund på Kalas-turnén 1998.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Näytä enemmän