Episodit
-
Het is Super Sunday in Europa dit weekend: er zijn verkiezingen in Roemenië, Polen en Portugal. Waarom houden we dit best in de gaten? In Brussel is er vandaag de allereerste Dyke March, een protestmars van mensen die onder andere lesbisch, bi- of transvrouw zijn. Waarom is dat nodig? In de VS heeft een baby een op maat gemaakte genbehandeling gekregen. Is dat de toekomst van de geneeskunde?
-
Alle ogen zijn vandaag op Turkije gericht. Het is gastland voor zowel diplomatieke gesprekken tussen Rusland en Oekraïne als voor een NAVO-overleg. Is Turkije dan zo'n grote wereldspeler? In Mexico wordt de moord op een jonge influencer onderzocht als femicide. Waarom is dat geweld tegen vrouwen specifiek in Mexico zo groot? En in Leuven vindt de Beiaardcantus plaats: past die studentikoze traditie nog wel in 2025?
-
Puuttuva jakso?
-
De meerderheidspartijen in het federaal parlement hebben een akkoord bereikt over een Gaza-resolutie. Wat staat daarin? En kan dat écht iets veranderen? Vlaanderen wil meer inzetten op jeugdopvang in gezinshuizen: is dat een structurele oplossing of niet? En een rondzwervende pauw veroorzaakt overlast in Ranst. Wie moet die dan komen vangen?
-
Donald Trump reist naar de Golfstaten. Is hij vooral op zoek naar lucratieve deals of gaat het ook over politiek? 25 jaar geleden ontplofte een vuurwerkfabriek in een woonwijk in Enschede. Heeft de ramp Nederland veranderd? En zou zoiets nog mogelijk zijn vandaag? In Bazel gaat het Eurovisiesongfestival van start. Wat moet je weten, naar wie is het uitkijken, en wat mogen we verwachten van Red Sebastian?
-
"Ik wacht donderdag op Poetin in Turkije", zegt de Oekraïense president Zelensky. Maar hoe zit het nu? Gaan de twee aartsvijanden elkaar echt persoonlijk ontmoeten? Landbouwers klagen al weken over de droogte, een groot verschil met vorig voorjaar toen veel akkers er kletsnat en modderig bij lagen. Is onze landbouw opgewassen tegen die weerextremen? En in Dinant hangt al 5 dagen een hongerstaker aan een rots. Hoe gaat een onderhandelaar het gesprek aan met zo'n actievoerder?
-
Het is de eerste werkdag van paus Leo XIV. Wie is de nieuwe paus en wat mogen we verwachten? Rusland viert op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Welke wereldleiders willen zij aan zij staan met president Poetin? En China deelt potjes maanstof met collega-wetenschappers uit verschillende landen. Hoe waardevol is dat cadeau?
-
Een 11-jarig meisje dat niet terechtkon in het jeugdzorgnetwerk en daarom geplaatst werd in een ziekenhuis, is het slachtoffer geworden van een verkrachting. Hoe problematisch is het dat een ziekenhuis als noodopvang moet dienen? 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het relevanter dan ooit om die te herdenken. En kan de Koningin Elisabethwedstrijd ook jongeren overtuigen van de schoonheid van klassieke muziek?
-
India heeft luchtaanvallen uitgevoerd op buurland Pakistan. Hoe bang zijn de burgers? Na de kritiek over de stilte van N-VA over Palestina schaart de partij zich achter het plan om de staat te erkennen. Is dat een bocht of niet? En 133 kardinalen sluiten zich op in de Sixtijnse Kapel om een opvolger te kiezen voor paus Franciscus. Maar hoe kunnen zij een goed geïnformeerde keuze maken?
-
Voor het eerst in de geschiedenis is een beoogde kanselier niet meteen verkozen geraakt in Duitsland. Hoe kon dit Friedrich Merz overkomen? Psychiaters en neurologen vragen aan de Vlaamse regering om sociale media te verbieden onder 16 jaar. Wat is hun redenering? En morgen zonderen 133 kardinalen zich af in de Sixtijnse Kapel in Rome om een nieuwe paus te kiezen. Welke geschiedenis is daar al geschreven?
-
Israël is van plan om de hele Gazastrook in te nemen. Wat is dan nog de toekomst voor de Palestijnen? De eerste ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen is ook bij de tweede poging gewonnen door een radicaal-rechtse kandidaat. Welke kant gaat Roemenië op? En de gestolen olympische medailles van ex-judoka Gella Vandecaveye zijn opgedoken op 2dehands.be. Hoe spoor je daar gestolen goederen op?
-
Freddy Horion heeft euthanasie aangevraagd. De zesvoudige moordenaar zit een levenslange celstraf uit. Is de uitzichtloze situatie in een gevangenis genoeg om euthanasie te krijgen? Na lange onderhandelingen hebben de VS en Oekraïne een grondstoffendeal ondertekend. Maar wat betekent dit voor de kansen op vrede in Oekraïne? Met honderdduizenden trokken we naar de Kust gisteren. In Oostende werden de toegangswegen zelfs even afgesloten. Hoe vermijden we een verkeersinfarct aan de kust?
-
Bart De Pauw kreeg een staande ovatie bij de première van zijn theatershow, zijn eerste nieuwe project sinds zijn veroordeling wegens stalking. Is zijn comeback daarmee een feit? Het federale migratiecentrum Myria zegt dat de nieuwe maatregelen rond gezinshereniging in strijd zijn met de mensenrechten. Wat kunnen de gevolgen zijn van die nieuwe regels? En hoe zindert de Vietnamoorlog 50 jaar na datum nog na?
-
Donald Trump is 100 dagen ver in zijn tweede ambtstermijn als president van de VS. Het waren 100 dagen vol besluiten die stof deden opwaaien. Wat doet dat met de populariteit van Trump? We zijn dit jaar al aan de 23ste spoorstaking. Maar haalt al dat staken iets uit? En frietmusea, biermusea, chocolademusea: ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat is de rol en de waarde van die commerciële musea?
-
Valerie Van Peel is de nieuwe voorzitter van N-VA na 20 jaar Bart De Wever. Welke koers wil ze varen met de partij? Al 84 procent van de koraalriffen wereldwijd is aangetast door verbleking: wat is de impact op de aarde? En de Belgische vrouwen winnen het WK cheerleaden: is die sport dan zo groot in België?
-
Rusland zegt dat het klaar is om een akkoord te sluiten over Oekraïne, maar blijft intussen bombarderen. Wat wil het nu echt? Deze week is het conflict over Kasjmir weer opgelaaid tussen India en Pakistan. Hoever gaan ze? En in het Sportpaleis komt een gehypete artiest langs: de Amerikaanse rapper Tyler, The Creator. Waarom spreekt hij aan?
-
De Iraans-Zweedse VUB-professor Ahmadreza Djalali laat opnieuw van zich horen in een geluidsfragment. Hij zit al 9 jaar vast in een gevangenis in Iran. Kan hij nog vrijkomen? Volgens een professor aan de KU Leuven zijn veel mensen bang om aan universiteiten hun mening te geven als die niet past in een bepaald kader. Zijn onze universiteiten te woke? In een natuurgebied in Meerhout is een vrouw ernstig gewond geraakt bij een aanval door een everzwijn. Hoe gevaarlijk zijn everzwijnen echt?
-
Het lichaam van paus Franciscus ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Waarom schuiven mensen uren aan om hem te groeten? Een T-shirt met de tekst 'Protect the dolls' gaat viraal, een slogan om trans vrouwen te steunen. Is protestmode helemaal in? En online kun je de doodsoorzaak opzoeken van bijna een half miljoen mensen die tussen 1820 en 1946 overleden zijn in Antwerpen. Wat kan die info ons vandaag nog leren?
-
Het overlijden van de paus is wereldnieuws, maar welke invloed had Franciscus op het wereldtoneel? De voorbije dagen werd nog maar eens duidelijk dat de golf van geweld in Brussel voorlopig niet onder controle raakt. Hoe komt dat? En Belgische onderzoekers ontdekten een verband tussen bemesting en hooikoorts.
-
Socialemediabedrijf Meta gaat AI-modellen trainen met je berichten en foto’s: wat is het daarmee van plan? Hoe zijn de president van El Salvador en Donald Trump beste maatjes geworden? En vlak voor het paasweekend vragen we ons af: waarom kies je vandaag voor het geloof? We spreken met iemand die zich dit weekend laat dopen.
-
Op een planeet 124 lichtjaren hier vandaan ontdekten wetenschappers sporen van moleculen die op aarde enkel door levende organismen geproduceerd worden. Hebben we nu buitenaards leven ontdekt? Vanaf vandaag mag je plug&play zonnepanelen gebruiken. Maar is het de moeite om die stekkerpanelen in huis te halen? Precies 50 jaar geleden namen de maoïstische rebellen van de Rode Khmer de macht over in Cambodja, het begin van een massamoord. Welke gevolgen heeft dat tot op vandaag?
- Näytä enemmän