Episodit
-
I dagens samtal medverkar Peter Moilanen chef för Narkotikapolitiskt center. Vi delar ett intresse nämligen kunskap om cannabis och att förmedla kunskap, forskning och omvärldsbevakning.
Dagen för vårt möte släpptes en rapport av NPC om legaliseringen av cannabis i Kanada. Där håller vi en del av samtalet, jag har ju haft förmånen att samverka med sjuksköterskor i Kanada utifrån deras sätt att möta och förebygga psykisk ohälsa, använda svensk forskning och berätta om risker med cannabis framförallt kopplat till psykos.
Vikten av att kunna hålla samtal om cannabis utifrån omvärldsbevakning, ungas behov att få samtala med fakta som grund och också ta skyddet för tonårshjärnan på allvar. Samtidigt som vi möter varje människa med respekt och vågar se konsekvenser.
NPC ett nätverk, tankesmedja som genom analys, debatt och folkbildning ska bidra till en human, restriktiv narkotikapolitik.
Länkar till de rapporter/ studier vi pratar om:
https://www.kcl.ac.uk/news/cannabis-not-made-safer-by-increasing-its-cbd-content https://narkotikapolitisktcenter.se/rapportslapp-cannabis-ur-ett-barnperspektiv/ https://narkotikapolitisktcenter.se/rapportslapp-fran-loften-till-verklighet/https://www.cna-aiic.ca/en/policy-advocacy/advocacy-priorities/cannabis
-
Ett samtal utifrån etisk kompass med två människor som i profession och livet står för så mycket av det som avgör livskvalitén för den som behöver stöd.
Att få samtala om det viktiga med kompassen riktad mot empati, etik och välbefinnande är så viktigt. Annica och Linda har skrivit en bok tillsammans som går utmärkt att hålla i handen och navigera utifrån.
Tacksam att få ta del av deras tankar och få dela dem med er.
Annica Kosner är leg psykolog och specialist i neuropsykologi, samt studerat etik vid Linköpings universitet. Har över 30 års erfarenhet av arbete med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar, i olika yrkesroller. Idag arbetar hon främst med utredningar, handledning och föreläsningar.
Linda Grann arbetar som utbildningschef på ett assistansbolag samt som utbildare, föreläsare och handledare inom LSS och skola. Tidigare arbetade hon länge som grundskollärare.
-
Puuttuva jakso?
-
Martina Nelson psykolog, verksamhetschef SMART Psykiatri och författare har precis gett ut boken- Vem hjälper den som hjälper.
En bok med kunskap, förklaringsmodeller och konkreta verktyg för anhöriga att kunna återhämta och ta hand om sig själva.
Det finns också kapitel om det svåra, att inte räcka till, skuld , skam och konsekvenser för livskvalitén.
Vi samtalar om vikten att både belysa anhörigas situation och att i profession efterfråga hur anhöriga har det i sin vardag. Idéer hur boken kan användas i olika sammanhang bubblar vårt samtal av.Värmen hos Martina följer med i läsningen av boken.
Läs mera om Martina och beställ boken här: https://www.martinanelson.se
-
Den trygga viktiga ingången till stöd och hjälp hur kan den praktiskt fungera?
Jag samtalar med Sofia Calén och Martin Novak som arbetar i det permanenta uppdraget som uppsökare i Huddinge kommun.
Det inkommer en oro för en vuxen person över 18 till socialtjänsten. Då rycker Sofia och Martin ut med ett erbjudande att ses. De presenterar sig i ett brev med foto så när de ringer på är ansiktet bekant.
Stödet är både praktiskt och vägar till mera stöd i inom socialtjänst, psykiatri, LSS utifrån personens behov.
De står också kvar till ny kontakt skapas eller så har de redan gett personen färdigheter att hantera det som var anledningen till oron.Ett samtal med värme, empati och brobyggande i fokus.
https://www.huddinge.se/stod-och-omsorg/socialpsykiatri/uppsokande-verksamhet/
-
De senaste 10 åren har Åsa Forssell arbetat med kroppsbaserade metoder för att skapa balans och mental hållbarhet med personal som i sitt yrke möter våld och trauma. Hon utgår från traumaanpassad yoga och andra kroppsbaserade metoder som är ett komplement och stöd till handledning eller annan kognitiv behandling. Hon har både föreläsningar, arbetar med arbetsgrupper och har yogakurser online. Hon bidrar med enkla konkreta tekniker att använda under arbetsdagen för att lugna och balansera nervsystemet, allt för att skapa en hållbart arbetsliv så du orkar och vill stanna kvar i ditt yrke.
www.orkavilja.se
Instagram: @orkavilja.se
-
Polyvagalteorin beskriver hur människors sociala samspel och respons på stress styrs av det autonoma nervsystemet och visar på sambandet mellan kroppsliga reaktioner, tankar och känslor. Den amerikanska forskaren och psykologen Stephen Porges som utvecklat teorin beskriver den som en manual för mänskligheten. Psykoterapeut Lina Skantze har skrivit Polyvagalteori i psykoterapi, den första svenska boken som beskriver modellen.
Lina Skantze är leg. psykoterapeut med grundutbildning i KBT, bas i anknytningsteori och vidareutbildning inom schematerapi, behandling av komplext trauma, klinisk hypnos och EMDR. Hon är verksam vid sin mottagning i Stockholm.
-
Åsa Konradsson-Geuken docent i klinisk farmakologi, ordförande i Schizofreniförbundet och syster till Mats som drabbades av schizofreni när Åsa var 14 år.
I det här samtalet fördjupar vi om schizofreni, omvärldsbevakning och sambandet mellan schizofreni och cannabis. Vikten av jämlik vård oavsett utlösande faktor till psykosen.
Minskade av stigma och ökad kunskap är vår gemensamma ambition.
-
I dagens samtal möter jag Fredrik Eliasson som arbetar på Statens institionsstyrelse SIS med att utbilda och handleda personal i motiverade samtal. Han är också ytterst delaktig i att hitta vägar att anställa personal med både samarbetsförmåga och empati för att möta barn, unga och vuxna som placeras på SIS.
Fredrik utstrålar det han utbildar om empati och en nyfikenhet på att ständigt utvecklas.
Han föreläser inte bara i Sverige utan också internationellt. I sitt arbete är han också en viktig del i att få forskning nära personer som möter huvudpersonerna på SIS.
Missa inte att höra hur han startade en instution på nolltid med frivillighet, tillit och empati i fokus.
Fredrik Eliasson är socionom med över 20 års erfarenhet som chef, verksamhetsutvecklare och handledare. Han arbetar på HR vid Statens Institutionsstyrelse och som konsult i egen regi specialiserad på ledarskaps, och organisationsutveckling, MI i olika tillämpningar och implementering. Fredrik är en internationellt erkänd expert på Motiverande Samtal (MI) och medlem i MINT (Motivation Interviewing Network of Trainers) och arbetar med att utveckla MI för ledare. Fredriks hemsida, klicka här.
-
I dagens avsnitt samtalar jag med Katrin Petersson förbundsordförande i SANE . Förbundet arbetar för forskning, kunskapsspridning och stöd till familjer som drabbats av autoimmuna hjärninflammationer som ger psykiatriska symtom.
Första gången jag hörde talas om PANS var när Susanne Beijeroth tillsammans med Gunilla Gerland började sprida kunskap i Sverige. Jag har också vänner och personer jag mött som drabbats i sin familj. Katrin är en kunskapsspridare med varm empati och så värdefull att få samtala med.
Läs mera på förbundets hemsida www.sane.nu och var med och sprid kunskap du också. Boktips: Liv demonen och änglarna.
-
I avsnittet möter jag Linda Hedin för ett varmt samtal om bemötande och kunskap. Vi pratar framförallt om äldre som levt ett liv med psykisk ohälsa, beroendesjukdom och svåra livsomständigheter.
Linda arbetar som stödpedagog på Kallebäck i Göteborg. Kallebäck är ett stödboende i kommunal regi för äldre i aktiv beroendesjukdom. Där möter Linda behov som funnits kanske hela personens liv med empati och kunskap. Att våga se bakom beteende och möta behov.
-
Ett avsnitt i Hisspodden tillägnat min ena dotter Felicia som lyssnar mycket på Krimpoddar och idag 13 juni fyller hon år.
Vad kan vara bättre än att få höra ett samtal med narkotikapolis Lennart Karlsson som har lång gedigen erfarenhet av att spana och möta människor som många gånger lever utan trygghet och skydd. Att få samtala om svåra ämnen men med respekt för varje människa är så viktigt.
Jag har haft förmånen att samarbeta med Lennart Karlsson den ene av författarna till den otroligt spännande romanen Det som inte syns. Vi har mötts i Lennarts roll som ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen SNPF då jag medverkat i deras utbildningsdagar. Lennart är polis med en varm omtanke om människor och såklart sin yrkesrolls ansvar att lösa och förhindra brott. Jag vill gärna lysa på boken ur flera perspektiv då den handlar om människor inom och utom lagens ramar. Många öden i boken som rör de som lever utan skyddsnät men boken berör också korruption, makt och viktiga etiska dilemannan samtidigt som den är mer spännande än jag ibland klarar av. Bokens andre författare är Benny Haag skådespelare, föreläsare och författare.
-
Fanny är projektledare på Attention i Ung dialog där syftet är att öka kunskap kring NPF hos de som möter placerade barn och unga . Projektet ger ett mycket tydligt sätt barn och ungas egna röster plats om hur de vill ha det och bli bemötta.
Vad kan då vara bättre än att skriva en bok om SIP samordnad individuell plan som ju syftar till att den som är huvudperson ska få sin röst hörd och äga mötets frågor.
Boken om SIP pratar vi om i podden utifrån Fannys yrkeserfarenhet både som socionom i praktiken med SIP som verktyg men också som SIP samordnare med särskilt ansvar att utveckla SIP som verktyg.
Att använda SIP tidigt och flexibelt på huvudpersonens villkor får ni höras oss prata kring.
Missa verkligen inte att ha en praktisk bok i handen vid nästa SIP möte, ha den som underlag för att samverka utifrån samma bild och öka er kunskap!
Bokens andra författare är Sanna Halfdan och här kan du läsa mer om henne och boken också såklart.
https://www.gothiakompetens.se/bocker-socialt-arbete/sip-samordnad-individuell-plan-p77412755
-
Jag mötte Kim i en gemensam tråd gällande debattartikel kring våld mot unga flickor på SiS. Jag förstod att Kim skulle ge ut en bok till hösten Sörjbara liv. En bok om vänner som dött, en död vi ofta inte pratar om, en död kopplad till psykisk ohälsa och droger. Vi behöver på det vänskapsinriktade och respektfulla sätt Kim beskriver sina vänner och låter dem få göra avtryck. Kim låter också vänner som finns kvar och sina döda vänners mammor få komma till tals o dialoger som berör och ger ett djup och ljus över de sörjbara vännernas liv. Inga svar men en riktning som är tydlig, vi måste våga se och agera. För mig var boken och samtalet med Kim efterlängtat. Jag har i mitt yrkesliv mött så många sörjbara fina människor som gjort djupa avtryck och som är värda att vi pratar om dem och lär oss något av krokiga svåra stigar och minns dem med värme.
-
Att få samtala med en jurist utifrån mänskliga, lagliga och etiska rättigheter i psykiatri var en förmån. Jag hittade Julia på hennes instagramkonto @psykratt där hon ger oss lagar, konventioner och rättigheter lätt och tydligt förklarat.
En engagerad kunnig jurist som drivs av att göra skillnad med lagen i ryggen.
Utmana och utforska hur psykiatri blir på användarens villkor och med säkerhet i fokus.
Vi jämförde Spansk och svensk tvångsvård och Julia beskrev hur utsatthet kan förebyggas. Vi är rörande eniga om att det behöver finnas patientombud i psykiatrin på ett närvarande sätt.
Vikten av kunskap och praktisk användning av lagar och mänskliga rättigheter behöver fortsätta att lysas på och jag rekommenderar verkligen att följa Julia och ta del av hennes kunskap.
Så tacksam för fint samtal som berikade mig.
-
Att få samtala utifrån hur vi vill vara, få uttrycka och visa vad som är viktigt för oss i livet pratar vi om. Huvudingridiensen är ACT acceptance commitment therapy, tredje vågens KBT.
Enklare uttryck ett sätt att inte springa från eller mota bort obehag, tankar, känslor utan hitta sätta att hantera och inte låta dem överta hela livsvyn.
Rikke är psykolog och arbetar med att inspirera, utbilda, ha patienter i terapi.
Hon släppte i år en underbar bok om ACT som är teoretisk och väldigt praktisk i ett. Att ta steg och inte vänta är något hon själv är bevis på.
Vi möts efter att jag haft förmånen att få vara hos Rikke på fördjupningskurs i ACT. Mycket skratt och allvar med fokus på livet vi väljer att leva.
Livsriktningar, medkänsla och mycket glädje i vårt samtal låter jag er ta med er ut i sommaren.
Du kan läsa mera om Rikke här
https://www.humanact.se/om-rikke-kjelgaard/
-
Lisa arbetar som sömnkonsult med stadig förankring i forskning om sömn och hjärnan. I detta avsnitt samtalar vi om så mycket viktig kunskap som Lisa generöst delar med sig av.
Att få prata om det för kropp och hjärna så viktiga behovet av kunskap om sömn utifrån varje person var så härligt.
Vikten att förstå sömnens funktioner och vad som är viktigt att börja med och hur.
Konsekvenser av sömnbrist och svårigheter med sömn pratar vi också om såklart. Ett samtal som berikade mig och gav många nya insikter.
Läs mera om Lisa här https://lisacarpevi.se/
-
Att våga närma sig etiken, grunderna i filosofi och mötas i vårt varför dyker jag och Terese in i tillsammans.
Hissen åker både upp och ner då rannsakan, självreflektion är delar av vårt samtal. Vikten av att ställa besvärliga viktiga frågor till oss själva. Kunna se på de vi är satta att ge stöd ur ett persoektiv där vi önskar förstå och att tänka att hen gör sitt bästa.
Tacksamhet och tydliga viktiga avgöranden för att skapa förståelse tar vi med på färden.
Terese har egen firma men jobbar också som skolpsykolog. Hon har skrivit flera böcker där hantverket för förklaringar och teori bakom.
Du hittar hennes klokskap på https://osterholmpsykologkonsult.se/
-
Att under en pandemi inte kunna komma till sitt arbete och skriva böcker och teaterpjäser är en av nackdelarna att vara beroende av hur andra ser på ens behov.
Anna PG är ordkonstnär med tre böcker i ryggen och har verkligen en förmåga att sätta ord på tankar så att de blir begripliga och går rakt in.
Vi pratar också om det vi båda saknar att få föreläsa för publik live. Jag hade förmånen att få lyssna på Anna när hon föreläste för 700 personer på AutismFörbundets rikskonferens 2019 det var tårar och skratt och sådan känsla att det fortfarande känns när jag skriver detta.
Lyssna på Anna och ta hennes ord med dig, de är värdefulla och en stor del av min kompassriktning för mitt arbete.
Följ gärna Anna på facebook för att läsa hennes dikter https://www.facebook.com/annasdiktprenumeration
Här är mitt blogginlägg om Annas viktiga bok Vardagstöd 2 https://www.agnetabjorck.se/bloggpost/2020/3/21/vardagsstd-inifrn-drren-med-anna-pg
-
Samtal om att krossa myter om självmord och våga fråga , lyssna och agera. Marie berättar om sitt engagemang och lyfter bokens titel Hellre arg än död att vi som står bredvid faktiskt hellre frågar och räddar liv än är rädda för att mötas av ilska eller störa.
Psykologiska olycksfall kan förebyggas med mod, kunskap och att våga agera.
Till stöd finns Maries bok Hellre arg än död, till tröst finns boken När mammor dör som Marie medverkar i.
I maj släpptes appen Lumeno som är stöd, kunskap och en vän att bära med sig när det är svårt. Livskämpar AB har utvecklat appen och bakom den står Marie Niljung, Susanne Tell och Filippa Gangnèr Jenneteg.
https://www.niljung.se/
https://lumeno.se/
Kunskap och mod. Våga fråga, våga lyssna och våga agera.
-
Snart startar Anhörighjälpen för dig som har någon med np-diagnos eller psykiatrisk diagnos hos någon familjemedlem i din familj. Många av oss som har närstående med en svår tillvaro ger inte oss själva den omtanke och vänlighet som vi ger våra kära familjemedlemmar. Det vill AnnKatrin och jag ändra på!
Vi vill att du som är anhörig i en svår situation ska värdera dig själv högre än vad du gör idag. Att ge självmedkänsla till sig själv är bra egenkärlek och gör att vi kan hålla längre.
Välkommen in att lyssna vad vi har i görningen!
- Näytä enemmän