Episodit
-
"Jeg hader dig!", "Du er uønsket!", "Du er en skændsel!" Hader, uønsket, skændsel. Ord, der sætter sig som ar på sjælen, især når de kommer fra den, der burde give kærlighed og tryghed – ens egen mor. For Patrick var disse ord en del af hans hverdag. En barndom, fyldt med traumer, der sendte ham ud på en lang og mørk vej gennem bandemiljøer, stoffer og alkohol.
Vi har aftalt at mødes i Ballerup, hvor Patrick tager i mod mig i entreen til et stortslået hvidt hus, hvor de rare smil fjerner enhver nervøsitet. En nervøsitet, som er vokset igennem dagen, fordi jeg ved at vi sammen skal dykke ned i de mørkeste kapitler af hans liv.
Nysgerrigheden bobler i mig, for hvordan rejser man sig, når oddsene har været i mod en gennem det meste af livet? Og hvad skal der til for at vende livet 180 grader, når man er længst nede?
Hør hele episoden d. 20/11. -
I denne episode møder du Kim Andersen, hvis barndom lignede de flestes. Den var tryg, stabil og som de fleste drenge var soldater og røvere en fast del af frikvarteret i Folkeskolen. For Kims familie er Forsvaret ikke fremmed terræn, og ligesom dem trådte han ind i denne verden som værnepligtig. Han elskede fællesskabet og strukturen så meget, at han modsat sin far fortsatte karrieren i Forsvaret efter endt værnepligt. Og det er lige her vi starter Kims historie. En historie der er brygget på sammenhold og viljestyrke, men også en voldsom oplevelse i Kosovo, som i gennem 20 år blev pakket godt og grundt ned i rygsækken med ubearbejdede traumer.
Kims sidste udsendelse er i Kosovo året efter den voldsomme og traumatiske hændelse. Alt i alt er han udsendt til Bosnien og Kosovo ad 2 omgange og tilbringer et par år ud af fire i det krigshærgede og sammenbrudte jugoslaviske land. Selvom Kims nærmeste mærker det mere end ham, så er det en forandret soldat der vender hjem efter de 4 udsendelser. Han fortæller her, hvordan det var at vende permanent hjem til Danmark, men også hvordan han levede med de ubearbejdede traumer og hvorfor der skulle gå mere end 15 år, før han fik den krævede og nødvendige hjælp.
Episoden blev først udgivet i podcasten "Veteranhistorier", som laves i samarbejde med Udsendt af Danmark. -
Puuttuva jakso?
-
Jeg er taget til Køge for at mødes med Jacob Panton. I sin mangeårig karriere i Hæren som Oversergent og kampvognskommandør har han haft fem internationale udstationeringer. I den sidste til Afghanistan blev han voldsomt såret af flere skud og adskillige fragmenter samt granatsplinter da to fjender angreb ham. Han døde på operationsbordet pga. hjertestop og måtte genoplives. Med et var hans liv som soldat slut.
Det er en sindssyg barsk historie, men vejen tilbage til livet er den jeg finder inspirerende. For hvordan accepterede Jacob at det liv og den identitet han har skabt gennem militæret ligger fortiden til?
Men Jacob er også den der kan give os en større forståelse hvad det er veteraner med fysiske handicap og psykiske mén går i gennem. Han mener ikke forholdene altid er optimale og det vil han gerne lave om på, men først tager han helt os tilbage og fortæller hvorfor han i første omgang blev soldat.
Episoden blev først udgivet i podcasten "Veteranhistorier", som laves i samarbejde med Udsendt af Danmark. -
Jeg kan ligeså godt være ærlig herfra start og sige, at Michael du skal møde i denne episode er ekstremt ærlig, uden filter og han pakker ikke noget ind.
Men jeg vil også gerne sige, at han er den mest imødekommende og rareste person, der med største glæde viste sin bil, motorcykel og Star Wars samling frem, da jeg nåede frem til Horsens, hvor han bor i dag.
Og det er vigtigt for mig at sige, for da vi var færdige med at optage episoden, sagde jeg til ham, at der nok er nogle der vil blive provokeret eller føle vrede mod de udtalelser han kommer med - specielt med tanke på den udtalelse med de døde børnesoldater.
Jeg skyder på, at du efter denne episode enten vil sidde med følelsen af at Michael er kynisk og uden medfølelse. Eller også giver du ham ret, og stiller det åbenlyse modspørgsmål: "Hvad er alternativet?"
For i den situation Michael beskriver var det enten ham og hans kammerater eller de børnesoldater der måtte lade livet.
Den grusomme sandhed er desværre, at børn helt ned til fem-års-alderen bliver brugt af Taleban til at lægge bomber ud, mens 13-15-årige drenge sendes i kamp. Det er frygteligt, grusomt og barsk, men det er jo netop også det krig er; frygteligt, grusomt og barskt.
Jeg skal ikke konkludere hvad der er rigtigt og forkert, men os der ikke har været soldater, er nød til at spørge os selv; Har vi ret til at dømme soldaterne på deres handlinger, før vi selv har oplevet krigens brutalitet?
Episoden blev først udgivet i podcasten "Veteranhistorier", som laves i samarbejde med Udsendt af Danmark. -
I denne episode skal du møde Lars Kongsted. Han har brugt 40 år af sit liv i Forsvaret på for at forebygge krig i Europa, og var blandt de første soldater på Cypern, da krigen brød ud på øen - en krig, som skulle vise sig at ha' stor indflydelse på hans liv - både på godt og ondt - og som indtil nu er det største danske bidrag til en FN-mission.
Men på trods af det, er der ikke mange, der kender baggrunden for krigen og den indsats de danske soldater ydede i det konfliktfyldte land.
I denne episode af Veteranhistorier kan du bl.a. høre om den gang Lars satte sit eget liv på spil for at redde fire andre danske soldater.
Men også om en middag sammen med den danske Livgardes Officerkorps på Hotel Hvide Hus og en invitation til Amalienborg. Og om hvad det er, der gør, at der stadig sidder en trang i ham til at rejse afsted igen.
Episoden blev først udgivet i podcasten "Veteranhistorier", som laves i samarbejde med Udsendt af Danmark. -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Vi har siddet ved mikrofonerne i snart 9 timer - kun afbrudt af små pauser 2 ture i Netto, hvor søstrene fik lov at købe smøger, chips og energidrikke på firmaets regning (kasseapperat bipper og bipper)
Jeg må indrømme, at det smerter mig at sidde foran 2 velformulerende og intelligente unge kvinder som fra barnsben er blevet forvildet ud på den skæbnesvangre grusvej mod mørket og misbruget - fremfor den rene sti mod normen, karrieren og kærligheden, som de fleste følger. Og hver eneste gang de har søgt mod stien for at marchere i takt med os andre, er de faret vild i en tæt tåge, som på ubarmhjertig vis har sendt dem tilbage i mørket.
Men måske skal lyspunktet findes i den ufrivillige adskillelse fra livet de kender. Måske ligger håbet og glimter på den anden side af en mulig fængselsdom? Det er i hvertfald der vi er nået til i søstrenes historie. Placeret i hver sin arrest afventer de rettens ord og jeg starter med at spørge Cecilia, hvordan hun havde det med sin midlertidige hverdag bag tremmer.
Kilder: Nordjyske
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Før du inviteres ind til den skelsættende aften som med-flue på væggen, føler jeg, at der er brug for en opsummering. Både Helena og Cecilia har utallige gange forsøgt sig med behandling, men er endt tilbage i mørket, hvor de kom fra ... Også selvom der indimellem har været snærten af lyspunkt. Helena endte på Svenstrupgård og gaden i Århus, mens Cecilia blev smidt ud sit behandlingssted og ventede på sin søster i Aalborg. Her blev det genforenet efter længere tids seperation og i mellemtiden har Cecilia stiftet bekendtskab med Bjørn, som du endelig skal møde i denne episode. Men jeg starter med at spørge Cecilie, hvordan hun mødte ham.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Der har været utallige forsøg, men heller ikke denne gang havde hverken Cecilia eller Helena held med behandlingen. De falder begge i stofferne og ender uden tag over hovedet. Cecilia møder en ny kæreste, som hun egentlig afskyer, hun flytter sammen med i Aalborg, mens Helena ad omveje ender på gaden i Århus, hvor hun møder Thomas.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Går håbet tabt når man ikke længere kan forestille sig et positiv udfald eller en bedre fremtid? Fra Stoicismen vil der lyde et rungende ja, mens andre vil insisterer på at håbet er en uadskillelig del af menneskets eksistens, der ikke kan fjernes. De hævder, at uanset hvad, kan håbet genfødes, som en uudslukkelig flamme, der igen og igen finder næring til at brænde.
Men på dette tidspunkt af søstrenes historie, hænger håbet kun lige fast med det yderste af neglene. Misbruget er eskaleret igen. Arrah er blevet anholdt. Stofferne er ikke længere frit tilgængelige - og efter et fejlslagen behandlingsforsøg mere i det Københavnske vender Helena hjem til Aalborg, hvor hun møder den aldrende Kim, som tilbyder tryghed og husly. For første gang længe oplever Helena næstekærlighed fra andre end Cecilia. Ikke engang den nye kæreste Yassin kan tilbyde samme loyalitet.
Så ja, håbet hænger kun lige fast med det yderste af neglene, men spørgsmålet er, om det fortsat gør det efter den ultimative nedtur, mens hun holder til på Forsorgshjemmet Svenstrupgård.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
**Spol frem til 13:50 for hoppe direkte til Søstrenes historie**
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Helena har undsluppet fangeskabet hos ekskæresten Balle og fandt snærten af håb i behandlingen, som holdte hende clean i månederne efter. Men hvor det er lykkedes hende at undslippe misbruget, er Cecilias eskaleret og det er lige her vi fortsætter historien om De Fortabte Søstre ...
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Misbrug er tabubelagt, og det er derfor svært at vide præcis, hvor mange børn og unge der vokser op i en familie med misbrug. Sundhedsstyrelsen skønner dog, at ca. 122.000 børn vokser op i en familie, hvor en eller flere forældre har et alkoholproblem. Men det tal er sandsynligvis langt højere, idet der er store mørketal forbundet med området, og der heller ikke er medregnet familier, hvor hash, stoffer og receptpligtig medicin misbruges. I gennemsnit sidder også mindst ét barn i hver skoleklasse, som har oplevet vold i familien.
Selvom mange klare sig godt, kan det for andre have store konsekvenser. Det ses eksempelvis, at unge piger dobbelt så ofte har en depression, mens lavt selvværd forekommer 67 procent oftere blandt drenge - sammenlignet med henholdsvis drenge og piger med forældre uden alkoholproblemer.
Forskning viser også, at en tredjedel af børn fra hjem med misbrug selv udvikler et misbrug som voksne. Samme antal udvikler også psykiske lidelser som angst, depression og PTSD.
Helena og Cecilia kan sætte kryds ved vold, seksuelle overgreb og en stærk alkoholisk far, som de blev tvangsfjernet fra i den sidste episode. Og selvom de flyttede til trygge rammer hos deres mor, så kunne hun ikke forhindre at søstrene selv udviklede et misbrug i de sene teenageår.
Og i episoden indleder Cecilia med at fortælle, hvordan hun som teenager udviklede et destruktivt forhold til amfetaminen og senere hen den voldlige ekskæreste Kvist.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Det er i dag, jeg skal mødes med tvillingerne og mens jeg sidder i bilen og nynner med på Dire Straits kan jeg sagtens mærke den her ... Nervøsitet... Fordi jeg er på ingen måde forberedt. Jeg garanterer, at det ikke er noget jeg har valgt, men det skyldes søstrenes turbulente hverdag, hvor det at tage telefonen ikke altid er første prioritet.
Så første gang jeg hørte om de seksuelle overgreb, volden og håndsæben var da mikrofonerne blev tændt. Ærligt, så var jeg rystet i øjeblikket, og nej, jeg ventede bestemt ikke en solstrålehistorie, men det hele blev pludselig meget ... konkret .. Det blev med ét lettere at forstå, hvorfor de første sider i erindringen ikke har givet håbet, for det vi andre kalder et normalt liv, en særlig retfærdig chance.
Vi skal ikke mødes hjemme hos dem. De fortæller at lejligheden er stærkt medtaget efter en .. Ja .. voldelig uoverensstemmelse. I stedet mødes vi hos en bekendt. De er heldigvis ædru og ikke påvirket, så det tegner godt. De fortæller mig, at de ønsker at være anonyme og derfor er Helena og Cecilias ikke deres rigtige navn, meeen indimellem glipper hukommelsen, så du vil komme til at høre et BLIIIIIIIP et par steder i de kommende episoder - simpelthen for at dække for deres rigtige navn.
Sidst vi slap Helena og Cecilia fortalte de om barndommen hos der stærkt alkoholiske far. Og trods den manglende opdragelse (for at sige det mildt), jamen så går der mange år før en tvangsfjernelse kommer på tale.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions. -
Ny episode hver tirsdag og torsdag.
Jeg møder Helena og Cecilia for første gang ved Hullet I Aalborg der er kendt som et "hæng-ud" sted for hjemløse og misbrugere. Helena fikser på stedets eneste og ret så usle offentlige toilet, mens Cecilia er som en skygge, der hviler tungt og skævt på den ensomme bænk. De fortæller mig, at de er blevet løsladt for ganske få måneder siden og befinder på en skillevej, hvor de kan vælge at falde tilbage til mørket eller forme et nyt kapitel i deres liv.
Udfordringen er, at vejen til et bedre liv snørkler sig LANGT mere end den lige vej mod fortiden, der fortæller historier om et utaknemmeligt liv præget af modvind og overlevelse fremfor lykke, tryghed og glæde.
Spørgsmålet, og det jeg forsøger at finde svar på i denne serie er; Er drømmen om en lysere fremtid en illusion eller kan det lade sig gøre at finde håbet hos De Fortabte Søstre?
I søgen på svaret starter vi med at skrue tiden et godt stykke tilbage. Tilbage til barndommens gade, hvor Cecilia og Helena boede hos deres utilregnelige, voldelige og stærkt alkoholiske far.
Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions -
I den sidste dobbeltepisode møder du den smilende Sabha. Lige med Sabha er det svært at vide, hvor man skal starte. Indtil nu har livet været som den største rutsjebane i Tivoli, hvor turen går op og ned.. og op og ned. Sabhas historie starter ved udkanten af Irak, hvor han vokser op i en primitiv FN-flytningelejr med konstant frygt for at den iranske regering vil tage hans far, som var politisk modstander af regimet til fange og udsætte ham for det værste.
Derfra bevæger vi os videre til Sabhas vej til Danmark og ind i den hårde kriminalitet, hvor han solgte og transporterede stoffer rundt mellem hovedstaden og Jylland. En levevej der endte brat og med følelsen af svigt overfor sig selv og sine nærmeste, men som også skulle vise sig at være vendepunktet i hans turbulente liv.
Men på dette tidspunkt lykkelig uvidende om, at han stadig står overfor sit livs måske største nedtur..
Støt Hjerterummet med et valgfrit beløb på MobilePay: 77365 Søg om at blive frivillig hos Hjerterummet lige her. Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions i samarbejde med Green Click, Hjerterummet og Blå Kors.
Derudover er podcasten blevet til virkelighed med støtte fra:
Michael Sørensen
Uffe Koch
Søren Øglend
Daniel Nybroe Andersen
Morten Juhl
HADE Videomakers (video til markedsføring)
Mie Heiberg -
I den sidste dobbeltepisode møder du den smilende Sabha. Lige med Sabha er det svært at vide, hvor man skal starte. Indtil nu har livet været som den største rutsjebane i Tivoli, hvor turen går op og ned.. og op og ned. Sabhas historie starter ved udkanten af Irak, hvor han vokser op i en primitiv FN-flytningelejr med konstant frygt for at den iranske regering vil tage hans far, som var politisk modstander af regimet til fange og udsætte ham for det værste.
Derfra bevæger vi os videre til Sabhas vej til Danmark og ind i den hårde kriminalitet, hvor han solgte og transporterede stoffer rundt mellem hovedstaden og Jylland. En levevej der endte brat og med følelsen af svigt overfor sig selv og sine nærmeste, men som også skulle vise sig at være vendepunktet i hans turbulente liv.
Men på dette tidspunkt lykkelig uvidende om, at han stadig står overfor sit livs måske største nedtur.
Støt Hjerterummet med et valgfrit beløb på MobilePay: 77365 Søg om at blive frivillig hos Hjerterummet lige her. Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions i samarbejde med Green Click, Hjerterummet og Blå Kors.
Derudover er podcasten blevet til virkelighed med støtte fra:
Michael Sørensen
Uffe Koch
Søren Øglend
Daniel Nybroe Andersen
Morten Juhl
HADE Videomakers (video til markedsføring)
Mie Heiberg -
I denne tredje episode møder du Mikkel. En ung sangskriver og rapper på 29 år, som er hyppig gæst i Hjerterummets ungecafé.
I Hjerterummets Ungecafé mødes jævnaldrende flere gange om ugen, som har det tilfælles, at de på en eller anden måde bokser mod det etablerede system, normen og forventninger, som er svære at leve op til. Her bliver der ikke stillet krav - Der bliver i stedet tilbudt vejledning, hygge og en skulder at græde ud ved, når følelser og tårer bryder facaden. Kort sagde er Ungecaféen et frirum fra et voksenliv, som er så satans kompliceret at navigere i.
Mikkel har på overfladen levet en helt almindelig barndom med rent tøj i skabet, aftensmad på bordet og en skolegang som blev passet. Men sandheden var en anden, og som Mikkel selv siger; Jeg havde det hele, men alligevel ingenting.
Han levede sine unge år med en dysfunktionel mor og senere plejefamilie, hvis opdragelse bestod af psykisk terror som splintrede hans eget selvbillede, og den svære barndom blev erstattet af stoffer, kriminalitet og en uretfærdig kamp mod systemet.
Støt Hjerterummet med et valgfrit beløb på MobilePay: 77365 Søg om at blive frivillig hos Hjerterummet lige her. Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions i samarbejde med Green Click, Hjerterummet og Blå Kors.
Derudover er podcasten blevet til virkelighed med støtte fra:
Michael Sørensen
Uffe Koch
Søren Øglend
Daniel Nybroe Andersen
Morten Juhl
HADE Videomakers (video til markedsføring)
Mie Heiberg -
I denne anden episode møder jeg Thomas Frank i hans lejlighed, hvor det føles lidt som at træde ind i fortiden. De brunlakeret og rustikke reoler og spisebordet pryder dagligstuen og det knap så flade fladskærms tv står i hjørnet omringet af store højtalere, som er taget direkte ud af et hjem fra 90'erne.
Men for Thomas Frank har det materialistiske ingen betydning og står det til ham skal møblerne ALDRIG skiftes ud. De minder ham om Stine, som kort kan beskrives som hans eneste ene. Hun er en central del af Thomas' historie, som strækker sig hele vejen fra Herning, Århus til Aalborg, hvor han møder Stine i den periode, hvor han er hjemløs og stærkt alkoholiseret.
En historie som i den grad er brygget på tro, håb og kærlighed, men også hvordan man tackler og håndterer den ultimative sorg, når man må sande, at man har mistet sit livs store kærlighed.
Før Jakobs (podcastens vært) møde med Thomas Frank begik han den fejl at antage han ville mere med sit liv. Du ved. Sige farvel til miljøet og etablere sig. Overbevisningerne dansede i den grad tango med fordommene, for han må bare sande at Thomas er tilfreds med tilværelsen. Han ønsker ikke at leve efter normen og for ham er det kaotiske liv lig med karriereræs, 8-16 jobs og dyre lån, som skal finansiere den lækre bil og det alt for store hus.
Støt Hjerterummet med et valgfrit beløb på MobilePay: 77365. Søg om at blive frivillig hos Hjerterummet lige her. Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions i samarbejde med Green Click, Hjerterummet og Blå Kors.
Derudover er podcasten blevet til virkelighed med støtte fra:
Michael Sørensen
Uffe Koch
Søren Øglend
Daniel Nybroe Andersen
Morten Juhl
HADE Videomakers (video til markedsføring)
Mie Heiberg -
I denne første episode møder du den aldrene Klavs. Han kommer fra et trygt hjem, hvor han så sine forældre kere sig om andre. Det har han helt sikkert været den inspiration, som gjorde at han i en ganske ung alder valgte at blive udsendt med det amerikanske Røde Kors til områder, hvor befolkningen i den grad havde brug for en hjælpende hånd.I 22 år oplevede han de værste uhyrligheder i bl.a. El Salvador, Ghana og Etiopien, hvor borgerkrige, hungersnød og massedrab fik det værste frem i mennesker. Han så bl.a. sin kæreste blive skudt på klods hold, men oplevede også på første række, hvordan uskyldige børn blev voldtaget og dræbt.Det var uhyrligheder som han i den grad betalte prisen for, da han kom hjem og som årene gik trak ham dybere og dybere ned i kulsort hul.
Støt Hjerterummet med et valgfrit beløb på MobilePay: 77365 Søg om at blive frivillig hos Hjerterummet lige her. Podcasten er produceret af Ugli Fruit Productions i samarbejde med Green Click, Hjerterummet og Blå Kors.
Derudover er podcasten blevet til virkelighed med støtte fra:
Michael Sørensen
Uffe Koch
Søren Øglend
Daniel Nybroe Andersen
Morten Juhl
HADE Videomakers (video til markedsføring)
Mie Heiberg -
I den næste og sidste episode af Alles Ret møder du Niels Kudahl som fortæller Hørhuset, hvor der er plads til 60-70 personer, som er udfordret af hjemløshed, oftest grundet misbrug og psykisk sygdom. Du skal også møde Majid som trods et stort misbrug, der stod på i over 30 år, hvor alkoholen var det primære stof, nu kan kalde sig clean. Han fortæller hudløst ærlig om sin tid på gaden og hvordan misbruget var tæt på at sende ham helt udover kanten.
Hvis du som virksomhed eller organisation ser muligheder i et erhvervssamarbejde, eller har lyst til at støtte JunkFood på anden måde, så følg linket her: https://junkfood.dk/bliv-partner/ og læs meget mere. Du kan også støtte via MobilePay og for bare 175 kr. kan du fx sikre et varmt måltid til en af gadens folk hver dag i en uge. Nummeret er 113767. - Näytä enemmän