Episodit
-
I det här avsnittet av IM-podden möter vi David Polfeldt, tidigare VD för Massive Entertainment, pappa och medmänniska. I ett nära och ärligt samtal pratar vi om vikten av att organisera och mobilisera i en värld som ibland tycks ta steg bakåt. Vi berör polarisering, klimatkrisen och hur sociala mediers klickjagande driver oss längre isär. David delar också med sig av sitt behov av nyhetsdetox – att stänga av bruset för att inte tappa kompassen och istället fokusera på det som verkligen betyder något. Det här är ett avsnitt om att vara snäll, mot sig själv och andra, och om att hitta små, men viktiga, vägar framåt i en komplex tid.
-
I detta avsnitt av IM-podden möter vi Rickard Söderberg, en av Sveriges mest älskade tenorer och engagerade röster för medmänsklighet. Vi pratar om hur förändring börjar inom oss själva och hur vi kan möta vår omgivning med vänlighet, lyssnande och öppenhet. Rickard delar sina tankar om att bryta polarisering och skapa en mer kärleksfull värld – både på ett personligt och globalt plan.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
Puuttuva jakso?
-
I detta avsnitt möter vi Magda Gad, prisbelönt krigskorrespondent och Mellanösternanalytiker, som delar med sig av sina erfarenheter från konfliktzoner där hon har sett och dokumenterat krigets påverkan på kvinnor. Samtalet, inspelat på distans då Magda befinner sig i Dubai, är ärligt och stundtals rått. Magda berättar personligt om möten och berättelser från kvinnor som lever i krigssituationer – historier som sällan får utrymme i traditionella medier. Vi diskuterar vikten av att kvinnor får vara delaktiga i fredsprocesser och återuppbyggnad efter konflikter. Detta avsnitt är en del av IM:s julkampanj Kvinnor i Krig, som fokuserar på kvinnor i Gaza och Ukraina. Hjälp oss sprida ordet och stötta kampanjen – för att lyfta kvinnornas röster i krig och skapa en medmänskligare värld. Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I detta avsnitt fokuserar vi på Palestina och Israel genom två olika röster som hjälper oss förstå situationen. IMs Anders Berg samtalar med professor Isabell Schierenbeck vid Göteborgs Universitet, som ger oss en analys av den eskalerande konflikten och de politiska faktorer som spelar in. Därefter möter vi Nidaa Nassar från Baladna, en av IM:s partnerorganisationer i norra Israel. Nidaa delar med sig av sina insikter om hur konflikten påverkar ungdomar och hur de, trots den svåra situationen, arbetar för förändring. Varmt välkomna till ett djuplodande och personligt avsnitt som ger både akademiska och lokala perspektiv på vad som sker just nu.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I detta avsnitt tar Simon och Anders på IM en lite annorlunda väg när de dyker ner i aktuella händelser som formar vår värld just nu. De diskuterar den senaste vicepresidentdebatten i USA och funderar på vad som är speciellt med det politiska samtalet idag. De tar också upp den eskalerande konflikten och våldet i Mellanöstern, funderar på vart det hela är på väg och vad det kan få för konsekvenser för IMs arbete i regionen. Dessutom har Anders tillsammans med många andra representanter från det svenska civilsamhället, varit på möte med statssekreterare Janse och fått höra om svenska regeringens nya strategi för bistånd till civilsamhället och diskuterar hur denna förändring kan påverka organisationer som IM och landskapet för utvecklingsarbete i stort. Häng med oss under en tankeväckande halvtimme där vi kikar in i dessa brännande frågor. Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I detta avsnitt av IM-podden samtalar vi med Märta Stenevi om hennes engagemang för civilsamhället, klimatfrågor och social rättvisa. Vi diskuterar hennes relation till IM, de pågående förändringarna inom svenskt bistånd, och hur krig påverkar både människor och miljö.
Märta reflekterar även över behovet av att ta ett helhetsgrepp i politiken för att adressera både miljö- och sociala utmaningar. Missa inte detta djupgående samtal om framtidens globala utmaningar och möjligheter.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I detta avsnitt dyker vi ner i de ökande naturkatastroferna och extremväderhändelserna som blir alltmer påtagliga världen över. Vår regionchef i Sydasien, Maria Kempe, berättar om den senaste tidens förödande översvämningar och jordskred i Uttarakhand, Indien, och om det akuta arbete som nu pågår för att stödja de drabbade samhällena. Vi pratar om hur klimatförändringarna påverkar vårt arbete och vilka utmaningar vi möter i dessa krisdrabbade områden. Dessutom har vi intervjuat Lubna Hawwa, en expert på hållbarhet, klimatanpassning och katastrofriskhantering. Hon ger oss ett globalt perspektiv på varför extremväderhändelserna ökar, hur de påverkar oss som biståndsorganisation, och vad vi kan göra för att anpassa vårt arbete i en värld där klimatkrisen blir en allt större verklighet. Lyssna och lär mer om de komplexa sambanden mellan klimatförändringar, mänskliga rättigheter och biståndsarbete. Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I detta späckade avsnitt är det fokus på Ukraina. Nästan två och ett halvt år har passerat sedan Rysslands invasion av Ukraina och i detta avsnitt träffar vi IM-kollegan Olga Canaly, en av våra regionala representanter i Östeuropa som reflekterar kring hur det är att arbeta och leva mitt i, och i skuggan av ett krig.
IM-kollegan Erik Törner delar några av sina reflektioner och möten från när han helt nyligen besökte partnerorganisationer i Ukraina.. Hemma i Sverige möter vi ukrainska Olena Rogozina som diskuterar motståndskraft och aktivism i exil - när kriget har blivit det normala.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I veckans avsnitt pratar vi med Ann Jonsson som precis är hemkommen efter att ha tjänstgjort som följeslagare.Följeslagare från hela världen reser till Palestina och Israel för att genom sin skyddande närvaro bidra till att vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Ann delar med sig av sina erfarenheter och insikter om rollen som följeslagare och dess påverkan. Lyssna för att få en närmare titt på deras vardag och arbete i konfliktområden.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I det sista avsnittet från Järvaveckan möter vi den alltid lika inspirerande Sakarya Hirsi, medgrundare till Kollektiv Sorg. En organisation som samlar Järva lokalt och Sverige nationellt i det trauma av väpnat väld som slår emot samhället – med samtal, konst och manifestationer har Kollektiv Sorg blivit den ledande sansade rösten i Sverige om vapenvåld. Vi möter även Samira Oman, Maryam Ghutal och Liam Salmander från Fryshet initativen Vi behövs! Och Tillsammans för Sverige.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
Vi fortsätter sända från Järvaveckan. Denna vecka pratar vi aktivism med Nadim Ghazale och Isabella Ioannidis från Electra pratar om deras arbete mot hedersvåld. Martin Nihlgård från IM viker Guccikepsar och konstaterar att det finns inget Rosévin på Järvaveckan i kontrast till Almedalsveckan, vem är det offentliga samtalet till för?
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
Vi sänder från Järvaveckan och träffar aktivister, organisationer som sprider kunskap och förändring. I detta avsnitt så träffar vi Yusuf Tolosa från Humanium Metal som smälter ner vapen för fred och Yusuf Hussein från Rise & Shoot. Yusuf Husseins Rise & Shoot organisation som låter ungdomar i Järva ta upp kameran som vapen och krossar barriärer i arbetsliv och använder konsten för att stärka det lokala.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I dagens avsnitt pratar vi om trollfabriker som sprider desinformation via anonyma konton på sociala medier. Vi diskuterar hur detta undergräver förtroendet för medier och demokratisk debatt, och påverkar organisationer som IM som arbetar för yttrandefrihet.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
I veckans avsnitt pratar Anders Berg och Simon Marke Gran om uthållighet och mer specifikt hur omvärlden, medier och civilsamhället kan hålla intresset och stödet uppe för Ukraina och Gaza.
Vi dyker även ner i det faktumet att IM som en organisation som arbetar med fattigdomsbekämpning ibland kritiseras för att INTE arbeta med de allra fattigaste människorna eller med de allra fattigaste länderna. HR-strategen Anna Liffner ger oss en inblick i hur det är att arbeta med personalfrågor med kollegor som befinner sig i krig.
Följ oss på sociala medier: @imsweden
-
Vad händer egentligen med svensk biståndspolitik? Anders Berg och Simon Marke Gran diskuterar regeringens senaste drag och dess påverkan på svenska organisationer. Vi utforskar även vad IM kan lära från fotbollskulturen och ultras gällande social mobilisering. Amanda Pietersen reflekterar över aktivismens verkliga innebörd. Välkommen till första avsnittet av IM-podden! Följ oss på sociala medier: @imsweden