Episodit
-
Bart Geeraedts ging in gesprek Jan-Hendrik Bakker. Bakker schreef 'De kracht van gras' over de Amerikaanse dichter Walt Whitman. Gras is taai en veerkrachtig, het sterft en komt steeds weer terug. Whitman gebruikte dit beeld in zijn visioen van de toekomstige democratische samenleving. Bijna twee eeuwen later is Whitmans spirituele kijk op natuur en samenleving nog steeds actueel.
'De kracht van gras' verscheen bij ISVW Uitgevers.
-
Bart Geeraedts spreekt met ISVW-docent Jan Flameling over Martha Nussbaum, een van de meest gelezen denkers van onze tijd. Zij heeft de afgelopen jaren regelmatig op de ISVW voordrachten gehouden. Het werk van Martha Nussbaum kan worden omschreven als een opvoeding tot (mede)menselijkheid met aandacht voor de rol van emoties en de narratieve verbeelding bij morele oordeelsvorming en als een oproep om met z’n allen te zorgen voor een rechtvaardige en menswaardige samenleving waarin een ieder de kans krijgt zijn vermogens (‘capabilities’) volledig te ontwikkelen.
Jan Flameling geeft de masterclass Martha Nussbaum, bestaande uit vijf weekenden die ook los te volgen zijn. De masterclass start op 9 november 2024.
-
Puuttuva jakso?
-
Bart Geeraedts heeft met Marli Huijer en Christien Brinkgreve een gesprek over het moederschap. Steeds meer, met name hoog opgeleide vrouwen aarzelen of zij nog wel kinderen willen, het is nog steeds moeilijk om als moeder een gelijkwaardige positie te behouden in persoonlijke relaties, binnen werk, in de maatschappij en in het publieke leven. Maar een moeder die gemengde gevoelens heeft over het moederschap past niet in het maatschappelijke ideaal van perfect moederschap en roept daarom angst op bij radicaal rechtse partijen en orthodox gelovige groeperingen. Met hun familiepolitiek en anti-abortusstandpunten hopen zij de verworven reproductieve vrijheden van vrouwen terug te draaien, en daarmee de vrijheid om zelf over hun leven te beschikken.
Marli Huijer en Christien Brinkgreve geven van 28 oktober t/m 1 november de cursusweek Moederschap revisited
-
Deze podcast is gewijd aan het denken van de Duitse filosoof Martin Heidegger. Te gast is Heideggerkenner en ISVW-docent Dirk de Schutter.
Van 6 t/m 10 januari geeft Dirk de Schutter een cursusweek over Martin Heidegger aan de ISVW.
-
Moeten we meer of juist minder gaan werken? Moeten we vasthouden aan het ideaal van werk als bron van zingeving, of moeten we werk juist minder belangrijk maken? Waarom werken we eigenlijk? Peter Huijzer praat met Bart Geeraedts over het waarom van werk.
Van 28 oktober t/m 1 november geeft Peter Huijzer de filosofieweek Het waarom van werk.
-
Bart Geeraedts loopt samen met filosoof Sanne Rombouts langs het vernieuwde filosofenpad. Er zijn een aantal niet-westerse filosofen en vrouwelijke filosofen toegevoegd. Rombouts schreef de teksten die je kunt beluisteren tijdens de wandeling via QR-codes op de borden langs de route. Geeraedts sprak deze teksten in. Rombouts en Geeraedts praten aan de hand van de filosofen over het thema natuur, en de wolf komt ook nog voorbij.
-
‘Voor mij zijn menselijke betrekkingen veel belangrijker dan publieke stellingnames. Weet dat een mens meer waard is dan zijn opinies. Eenvoudigweg omdat mensen de facto veel meer zijn dan wat ze denken of doen.’ – Hannah Arendt
Bart geeraedts gaat in deze podcast in gesprek met Lieve Goorden. Ze schreef het boek Het geluk van nabijheid over de waarde die Hannah Arendt hechtte aan haar vriendschappen. Praten met vrienden maakte haar gelukkig. Ze koesterde haar vele vrienden middels brieven en frequente bezoeken.
Volgens Arendt zorgt vriendschap voor een open en vertrouwde sfeer en voor spontane gesprekken zonder hiërarchie. Wat vrienden gemeen hebben, is de wereld tussen hen in. Die wereld doet er voor hen toe. Dat noemt Arendt amor mundi, de liefde voor de wereld.
-
Michiel Leezenberg vertelt over Nāgārjuna, de meester van de leegte. ‘De Tweede Boeddha’, zo wordt de mysterieuze Indiase wijsgeer Nāgārjuna (omstreeks de tweede eeuw n.Chr.) respectvol genoemd. In zijn even ongrijpbare als radicale werk laat hij niets heel van de menselijke neiging om de werkelijkheid als een verzameling vastomlijnde objecten te fixeren. In plaats daarvan kunnen we beter onder ogen zien dat alles ‘leeg’ is van een eigen wezen. Volgens deze verlichte visie staat niets op zichzelf maar zijn alle dingen met elkaar verbonden.
Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2024 organiseert de ISVW een symposium rondom Nāgārjuna. Michel Dijkstra modereert de weeek, met bijdragen van dr. Bruno Nagel, Michiel Leezenberg en Paul van der Velde.
-
Bart Geeraedts sprak met Hans Dooremalen over wetenschapsfilosofie. Kun je wetenschap en pseusdowetenschap van elkaar onderscheiden? Dooremalen geeft samen met Herman de Regt de summerschool Wetenschapsfilosofie van 19 augustus t/m 23 augustus 2024.
-
De honderdste aflevering van de ISVW filosofiepodcast werd live opgenomen in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Een bijzonder prettig gesprek met Socratesbekerwinnaar Martha Claeys, Denker des Vaderlands Marjan Slob, en programmamanager bij de ISVW Marthe Kerkwijk. Ze bogen zich samen met Bart Geeraedts over de vraag: ‘Wat zou filosofie voor onze samenleving kunnen betekenen?'
-
Bart Geeraedts reisde af naar Twello voor een mooi gesprek met docenten Annette Nobuntu Mul, Jan Terlouw en Babah Tarawally over de online opleiding Ubuntu MOOC. Deze opleiding ontstond uit een behoefte om ook online het Ubuntu gedachtegoed te kunnen verspreiden. Een gesprek over hoe we alleen met elkaar vanuit wezenlijke onderlinge verbondenheid de wereldwijde problemen waar we voor staan kunnen oplossen.
-
Bart Geeraedts in gesprek met Marthe Kerkwijk en Peter Huijzer over de Summerschool Kritische theorie. Hoe kan de filosofie bijdragen aan een rechtvaardige maatschappij? Een gesprek over de geschiedenis van de kritische theorie, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse en Chantal Mouffe komen onder andere aan bod.
De Summerschool Kritische theorie is van 14 tm 18 augustus
-
Bart Geeraadts heeft een prettig gesprek met Pauline Slot en Thomas Heij. Zij vertaalden Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap van Virginia Woolf. Hierin reflecteert Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? Kun je schrijven leren? Hoe verhoudt schrijven zich tot leven?
-
Programmamanager bij de ISVW Marthe Kerkwijk vertelt in deze podcast aan Bart Geeraedts over onze nieuwe beroepsopleiding Macht en moed die in september van start gaat bij de ISVW. Hoe kun je binnen het ambtenarenapparaat een cultuur mogelijk maken waarin er ruimte is voor tegenspraak? Aan de hand van Jurgen Habermas en Chantal Mouffe legt Kerkwijk uit dat het goed is als ambtenaren meer van hun eigen leefwereld binnen laten in het bureaucratisch systeem van de overheid. Door filosofische gesprekstechnieken zoals het moreel beraad of het socratisch gesprek leren ze als vrije individuen van gedachten te wisselen. Dat maakt dat ze eerder verantwoordelijkheid voor hun handelen en zich minder snel verschuilen achter regeltjes.
-
Bart Geeraedts praat in deze podcast met Lisa Herzog over haar boek De toekomst van werk. Volgens Herzog is ons werk veel te belangrijk is om het door grote techbedrijven te laten dicteren. In plaats daarvan is het hoog tijd dat we de toekomst van werk zelf vorm gaan geven. Want juist in het digitale tijdperk is het mogelijk ons werk rechtvaardiger en democratischer in te richten dan ooit tevoren. De toekomst van werk is uit het Duits vertaald door Peter Huijzer en uitgegeven bij ISVW Uitgevers.
-
Hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen Katrien Schaubroeck vertelt in deze aflevering over haar liefde voor film. Want is niet juist het witte doek een geschikt medium om filosofische bespiegelingen tot leven te wekken? Ze vertelt over de boekenserie Denken in het donker, die ze mederedigeerde en waarin diverse auteurs een filosofische blik op het oeuvre van een regisseur geven. Er verschenen al boeken over Richard Linklater, Andrej Tarkovski, de Coen brothers en Sofia Coppola. Het nieuwste boek in de serie gaat over Chantal Akerman (1950-2015), de Belgische regisseur die bekendstaat om haar minimalistische stijl en confronterende realisme. Foto @Sarah van Looy
-
Glenn Albrecht was on tour in Nederland om zijn boek Aarde Emoties te promoten. Hij deed ook de ISVW aan om daar de ISVW de Frederik van Eedenlezing te verzorgen. Voorafgaand aan de lezing interviewde Bart Geeraedts hem. Het gesprek ging over nieuwe emoties die ontstaan, omdat de aarde zo snel verandert dat woorden tekort schieten. Albrecht geeft namen aan deze emoties, zoals bijvoorbeeld de emotie solastalgia, dat is het verdriet dat je voelt als het land waar je woonde onherstelbaar verwoest is. Ook bedacht Albrecht de term Symbioceen, dit is een nieuw tijdperk waarin de mens zich symbiotisch verbindt met de rest van al het leven.
-
De middag voordat Martha Claeys de Socratesbeker won voor haar boek Trots Interviewde Bart Geeraedts haar. En nee, dat gesprek ging niet over haar boek (nou, bijna niet: er is een kort telefoongesprek ingevoegd met de kersverse winnaar) maar het interview ging vooral over de Summerschool Morele emoties die Martha Claeys deze zomer zal geven aan de ISVW. Luister naar een fijn gesprek waarin Claeys helder uitlegt waarom het belangrijk is dat we onze emoties kritisch onder de loep nemen. Waar traditioneel emoties worden gezien als irrationeel en ondoordacht, als ‘stupide schuivingen in buik en boezem’(Lucretius), weten we sinds Martha Nussbaum dat er in elke emotie een waarde-oordeel zit, dat maakt ze per definitie moreel. En het probleem is nu juist dat vooral immorele machthebbers emoties inzetten om mensen te overtuigen. Hoe kun je daar een antwoord opgeven?
-
Op het terras van de ISVW praat Bart Geeraedts met filosofen Lisa Doeland en Wouter Kusters over de klimaatcatastrofe waar we ons op dit moment in bevinden. Beiden filosofen schreven er een boek over en beiden geven een gastcollege tijdens de cursusweek Klimaatfilosofie op de ISVW. Doeland meent dat wij mensen Pac-Mannen zijn geworden die met onverzadigbare honger de wereld oppeuzelen. We leven volgens haar in het afvaloceen, een tijdperk waarin de planeet inclusief onze lichamen veranderend zijn in opslagplaatsen van afval. We moeten dan ook volgens haar onze eigen uitsterfelijkheid onder ogen zien. Wouter Kusters is wat minder apocalyptisch en gelooft dat we in de huidige situatie drie opties hebben, vechten, vluchten of freezen. Als je voor de laatste optie kiest dan maak je een pas op de plaats en kijk je wat de verschillende interpretaties van het probleem zijn. Daarbij kan de filosofie helpen. We kunnen in vrijheid met elkaar in dialoog gaan.
De cursus Klimaatfilosofie is van 6 tot en met 10 mei.
-
Bart Geeraedts gaat in gesprek met intercultureel filosoof Renate Schepen en kunstenaar Seandy Achthoven. Eind april geven zij op de ISVW de filosofieweek Kunst, lichaam, context. Hierin zullen onder andere Latijns-Amerikaanse denkers als Sor Juana Inés de la Cruz en María Zambrano aan bod komen. Aan de hand van deze filosofen ervaar je tijdens de cursus je eigen gesitueerdheid in het westerse denken. Door filosofische teksten, maar ook door beeldende kunst, dichtkunst, of lichamelijke oefeningen leer je je sensibiliseren voor nieuwe ideeën. In dat kader brengt Geeraedts een bezoek aan het atelier van Achthoven waar ze uitlegt hoe kunst het voelend denken kan activeren.
De filosofieweek Kunst, lichaam, context is van 29 april t/m 3 mei.
- Näytä enemmän