Episodit
-
Hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans pleit voor "wijs" investeren in gezondheidszorg. In dit derde gesprek met Lies De Smedt voor Itinera Talks schetst hij de stappen die daarvoor nodig zijn met 2030 als horizon:
• een hechtere integratie tussen de lijnen van zorgverstrekkers,
• gezondere financiële prikkels in de nomenclatuur die die geïntegreerde zorg ondersteunen,
• meer aandacht voor gezondheidsgeletterdheid en gezondheidspromotie om de ongelijkheid in de zorg tegen te gaan
• hoe "health is in all policies" in de Belgische staatsstructuur vorm kan krijgen
• een uitgebouwde digitale governance van het gezondheidsinformatiesysteem
• het goede evenwicht tussen high-tech en high-touch: tussen digitalisering en een persoonlijke zorg,
• een gezondere werkomgeving voor het zorgpersoneel zelf.
Lieven Annemans pleit daarbij ook voor een gezondere manier waarop wij allemaal met digitalisering omgaan, en voor het belang van gemoedsrust voor onze mentale gezondheid.
-
Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen.
Voor we in de volgende aflevering ingaan op zijn tienpuntenplan voor een futureproof gezondheidszorgstelsel, blikt Lieven Annemans in deze episode nog even terug op wat er gewijzigd is sinds zijn boek van tien jaar geleden: De Prijs van uw gezondheid. Is onze gezondheidszorg in gevaar?
Lies Desmedt praat met professor Annemans over de gezondheidskloof in ons land, en hoe de staatsstructuur van België in de weg staat van een gefundeerde aanpak van de sociale determinanten van onze gezondheid.
Lieven Annemans heeft het in deze aflevering van Itinera Talks verder over de verschillende vormen van gezondheidspreventie en -promotie, en waar België goed en minder goed in scoort. Wat kan de federale overheid, de gemeenschappen, de gemeenten en de werkgevers doen om werk te maken van gezondheidspromotie?
Ten slotte zoomt Lieven Annemans in op de zogenoemde job resources van het zorgpersoneel zelf. Kan de digitale transitie het zorginfarct helpen bestrijden?
-
Puuttuva jakso?
-
Christian Leysen neemt afscheid van de politiek met "Burgerdienst in de Wetstraat," een oproep aan iedereen - en ondernemers in het bijzonder - om zich te engageren in de samenleving en in de politiek.
Drie basisprincipes leidden hem daarbij zelf: minder regels maar betere regels, meer gezond verstand in beleidsvoering, en een staat die doet wat hij moet doen en dat goed doet. Wij zijn als individu en samenleving afkerig geworden van risico en rekenen op de staat om op al die vraagstukken een antwoord te bieden. Daardoor geraakt de staat overbelast.
Christian Leysen getuigt over hoe de politiek iedere dag werkt, in het bijzonder over zijn voorzitterschap van de commissie Energie & Klimaat, en zijn pleidooi voor begrotings- en andere discipline – ook in de werking van het parlement en de staatsstructuur zelf.
Over hoe politiek méér moet zijn dan "please, please, please your electorate": een bijdrage tot het beheer van stad en staat."
-
"Ons gezondheidssysteem is chronisch ziek", aldus Lieven Annemans, hoogleraar in de gezondheidseconomie, tegen host Lies De Smedt in Itinera Talks. Als gezondheidseconoom onderzoekt hij hoe de gezondheid te maximaliseren binnen het bestaand budget. "Een vast bedrag per patiënt voor de zorgverlener (episodische betaling) dringt het aantal onnodige onderzoeken terug. Dat vrijgekomen geld kan men investeren in gezondheidspromotie. Deze promotoren weten hoe je mensen met volle goesting tot gezond gedrag kunt bewegen. Elke gemeente zou een gezondheidspromotor moeten hebben."
Een gesprek over hoe we kunnen evolueren van een gezondheidssysteem naar een gezondhoudsysteem.
-
Wat zijn de belangrijke succesfactoren van de klimaat- en energietransitie? Itinera's COO Karel Volckaert sprak met Carl De Maré, directeur van Smart Delta Resources Flanders, hettransnationaal samenwerkingsverband van energie- en grondstofintensieve bedrijven in de Schelde-Deltaregio. Over waarom iedereen de prijs per ton koolstofdioxide moet kennen, en waarom onze regio uitmuntend geplaatst is om van de transitie een opportuniteit te maken.
-
Quel est l’impact d’une action collective ? Permet-elle d’améliorer réellement la vie des personnes ? Si oui, en quoi ? Sinon, pourquoi ?
Ces questions se posent aux pouvoirs publics comme aux associations. Les réponses sont souvent difficiles, car elles nécessitent de mesurer ce qui peut être impalpable, impliquent prudence et nuance.
Les Petits Riens sont une des asbl pionnières en matière de réflexion et d’analyse de l’impact social. Une collaboration avec l’UCLouvain, ainsi qu'une dynamique interne participative, ont permis de mettre en place des outils adaptés et de faireévoluer l’action.
Emmanuel Bawin, Directeur Général, présente leur démarche et répond à nos questions.
-
Karel Volckaert spreekt met CEO Ignaas Devish over de gewijzigde plaats van emoties in de samenleving. 'Een kleine filosofie van grote emoties' is de eerste van een reeks essays over liefde en emoties, uitgegeven bij Pelckmans.
"In 40 jaar tijd is de overgang gekomen van zwijgplicht, waarbij je sociaal afgestraft werd als je over emoties sprak of ze toonde in het openbaar, naar een spreekcultuur. Er wordt over emoties gesproken op school en in interviews. Dat is een positieve evolutie als moeten we oppassen dat we niet evolueren naar een dwangcultuur waarbij je sociaal afgestraft wordt als je niet wil spreken over emoties. Die neiging bestaat al. Geen zin hebben in sociale participatie op sociale media wordt algauw gezien als 'niet mee zijn met zijn tijd'.
We leven in een tijdperk van autonomie, ik doe wat ik wil, vrije keuze maar er zijn nog nooit zoveel coaches geweest die ons zeggen hoe we moeten leven, onze kinderen moeten opvoeden, hoe we in relaties moeten staan… Die paradox is interessant en we moeten ons ervan bewust zijn zodat we niet tegen een muur lopen. De statistieken over mentale problemen zijn schrikbarend hoog en blijven stijgen. Die gewrongenheid van vroeger is dus niet weg en dat was nu net de verwachting van mei 68 toen die generatie ijverde voor vrijheid en dat iedereen zichzelf moest kunnen zijn. Dat blijkt nu veel moeilijker te zijn dan verwacht."
-
The Future is the AND. We moeten niet decarboniseren maar defossiliseren. En we moeten die alien die koolstof voor velen is, wat liever beginnen zien. Met de Conference of the Parties in Dubai in volle gang, sprak Karel Volckaert voor Itinera met Jan Mertens, wetenschappelijk directeur van de Engie groep en professor duurzame energie aan de Universiteit Gent, over de vier paden naar een duurzame toekomst.
-
Karel Volckaert sprak voor Itinera met Willy Verstraete, wereldvermaard microbioloog met een bijzondere expertise in microbiële ecologie, én voorzitter van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.
Itinera vroeg hem naar zijn kijk op fundamenteel en toegepast onderzoek in ons land en in Europa. De discussies die we voerden met tientallen experten enervaringsdeskundigen in innovatie tijdens Itinera's Brain Trust sessies - waarover later nog veel meer - wezen immers op een aantal zorgwekkende pijnpunten. Die weeffouten dreigen het potentieel en de goede werking van het innovatielandschap te ondermijnen. Deze podcast gaat alvast dieper in op mogelijke belangenconflicten bij de evaluatie van onderzoek en ontwikkeling, of de afweging tussen privaat en sociaal rendement voor kennisinstellingen en ondernemingen.
Professor Verstraete schuift ook het idee van "testbedden" naar voor als een pragmatische manier om met alle belanghebbenden - ondernemers, overheden, onderzoekers en de burgersamenleving- de impasses te doorbreken waar bijvoorbeeld PFAS of stikstof onze samenleving en omgeving onder druk zetten.
-
Nora Belhadi is a passionate Political Scientist and Co-Founder of WiseBudget. Nora's mission is to make financial coaching accessible to everyone while helping people manage their money wisely and breaking down the barriers of shame often associated with financial management.
Not only is Nora a Co-Founder of WiseBudget, but she also brings her expertise as a Project Manager in marketing and communications, driven by her deep-rooted passions for diversity, social equality, intersectional feminism, and youth empowerment. With over 9 years ofexperience in NGO-industry, research and civic and social organizations, Nora's wealth of knowledge truly shines through her work.
-
"België heeft het grote voordeel dat de gezondheidszorg niet gecommercialiseerd is. Belgen zijn redelijk eclectisch in denken, iedere wetenschapper heeft er zijn eigen ding ontwikkeld. Nederland is jaloers op dat soort improvisatiecultuur. De Nederlanders willen niet de chaos maar wel de creativiteit van de Belgen om daaraan te ontsnappen." Dat zegt psychiater en hoogleraar Damiaan Denys over de geestelijke gezondheidszorg in Nederland tegen gastheer Ignaas Devisch. In deze Itinera Talks praten ze onder andere over de titel van Damiaan's boek 'Het tekort van het teveel' en de betekenis van 'conceptual competence' in de maatschappij.
-
Psychiater, filosoof en hoogleraar aan UvA, Damiaan Denys, was op 30 mei te gast bij Itinera. Hij stelde er zijn boek ‘Het tekort van het teveel’ voor. In deze podcast vraagt Johan Albrecht hem onder andere waarom het zo moeilijk is om een oplossing te bieden voor de mentale problemen waar zoveel mensen in de Westerse samenleving mee kampen. “Een deel van het probleem is het verlangen naar een makkelijke oplossing en een deel van de oplossing is het opschorten van dat verlangen.”
-
Yassmine Alji est la fondatrice d'AIYANA, une entreprise spécialisée dans le domaine de la santé holistique. Avec près de 8 ans d'expérience en tant que coach personnel, elle est passionnée par le bien-être physique et mental. Ayant vécu un burnout en tant qu'analyste financière, elle a réalisé l'importance d'un mode de vie sain. Aujourd'hui, en tant que "Holistic trainer", Yassmine accompagne ses clients dans leur développement mental et physique. Son objectif est de sensibiliser à l'importance de la santé globale et de démontrer le potentiel que nous avons pour nous épanouir. Yassmine aspire à faire de la santé une priorité dans notre société. Elle s'engage chaque jour à avoir un impact et à créer le changement à son échelle.
-
Plus de 2 millions de Belges sont en situation de risque de pauvreté ou d’exclusion. Ce risque est plus élevé chez nous que dans bon nombre de pays voisins. Joël Van Cauter (fellow Itinera) en débat sur la Rtbf avec la ministre de la lutte contre la pauvreté, Karine Lalieux. Pourquoi sommes-nous dans cette situation, et comment améliorer notre politique ? Évaluer l’impact de l’action, l’ajuster et conclure des alliances sont des pistes... Écoutez ici le débat
-
In this episode, we have the privilege of hosting Hadiel Holail Mohamed, a passionate advocate for societal impact and sustainability. Join us as Hadiel sheds light on the world of philanthropy and the biases that exist within it.
Hadiel shares her experiences and insights into the philanthropic landscape, highlighting how biases can influence funding decisions. She discusses the importance of recognizing and addressing these biases to create a more equitable and inclusive environment, and that convincing is sometimes not enough.
Through thought-provoking discussions, we explore the challenges faced by underrepresented individuals and marginalized communities in accessing philanthropic support. Hadiel emphasizes the need to invest in diverse voices and perspectives, challenging the notion that people tend to support those who resemble themselves.
Join us for an eye-opening conversation as Hadiel Holail Mohamed offers valuable perspectives on biases in philanthropy and the call for a more inclusive approach to drive meaningful societal impact.
-
A travers cette émission, nous allons mettre en avant les histoires inspirantes de fondateurs et fondatrices qui ont surmonté des obstacles pour créer des entreprises prospères. Rising Voices cherche à offrir une plateforme aux entrepreneurs sous-représentés pour partager leurs histoires et leurs expériences, offrir des conseils, et inspirer d'autres minorités à poursuivre leurs rêves dans l’entrepreneuriat.
Dr. Audrey-Flore Ngomsik est Docteur en chimie physique et analytique, PDG et co-fondatrice de Trianon Scientific Communication, elle est experte en Responsabilité Sociale des entreprises, en développement durable et est présidente du Brussels Binder, une ONG bruxelloise, qui milite pour augmenter la diversité dans les débats publiques.
-
Karel Volckaert ontvangt in deze Itinera Invites Jos de Blok van Buurtzorg (het Nederlandse Wit-Gele Kruis) die het Nederlandse zorglandschap heeft hertekend. We vragen hem wat de hefbomen zijn en aan welke knoppen we moeten draaien om bepaalde zaken in beweging te krijgen.Jos de Blok heeft het systeem van de thuiszorg grondig door elkaar geschud in Nederland. "Ik heb geprobeerd om de autonomie uit de jaren 80 en 90 terug te brengen in de wijken, zelf zorgteams te organiseren in de buurten die ze kennen en kijken wat nodig is om de bewoners zo goed mogelijk te helpen. Hoe kunnen we de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de mensen zo hoog mogelijk maken? Hoe kunnen we dat zo eenvoudig mogelijk organiseren zonder managementstructuur?"Velen uit het zorgsysteem stonden sceptisch tegenover het ‘oude’ idee. Toch in Buurtzorg exponentieel gegroeid. “15 jaar geleden heb ik een analyse gemaakt van het bestaande systeem voor de komende 20 jaar en ik kwam uit op drie grote problemen: de motivatie bij de mensen die in de zorg werken. Hoe zorg je ervoor dat zij die beschikbaar zijn het werk graag blijven doen? Tweede is: hoe geef je de mensen die zorg nodig hebben niet meer dan wat nodig is. Wij doen veel overbodige dingen en maken ze daardoor afhankelijk van het systeem. Het derde is de kostenontwikkeling. Ook de kosten in de zorg mogen niet hoger zijn dan nodig.”
-
Itinera launches a new podcast serie 'Rising Voices'. Coming soon...
-
Er zitten terugverdieneffecten in het plan van minister Vincent Van Peteghem, zegt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot tegen gastheer Simon Ghiotto in een nieuwe episode van Itinera Talks. Deze terugverdieneffecten zijn niet altijd ‘gebakken lucht’ zoals sceptici vaak opmerken. “In het verleden werd er te genereus gerekend op de terugverdieneffecten om bepaalde hervormingen te kunnen doorvoeren. Nu, bij een belastinghervorming die niet draait om een bepaalde groep te viseren maar om het algemeen belang te dienen is het essentieel dat er terugverdieneffecten zijn.”
-
Psychologie als autonome wetenschap bestaat nog niet (echt) in de zin van een wetenschap met een eigen, een geëigend object, een psychologisch object, het object 'psyche' dat kan geconceptualiseerd worden in het eigen veld. Het zou bij wijze van illustratie interessant zijn om de vraag 'wat is voor u psychologie' aan verschillende mensen te stellen.
- Näytä enemmän