Episodit
-
La oss i dag lytte til pave Benedikt når han skriver om Jesu tredje fristelse på et høyt fjell. Den som lytter til programmets slutt, vil få svar på et påtrengende spørsmål som pave Benedikt stiller i en verden av i dag med så mye lidelse:
«Hva har Jesus egentlig bidratt med? Ikke kom han med fred til verden, ikke sørget han for nok mat til alle, og verden er fortsatt ikke blitt et bedre sted. Hva har han gitt oss?» (Jesus fra Nasaret Del 1 s. 41.)
-
Karmels hage | Fjell i Bibelen - GT og Bergprekenen
For en som har vokst opp i Norge er kontakt med fjell uunngåelig. Slik er det også for den som har lest sin Bibel. Sentrale hendelser for det jødiske folk og selvforståelse finner sted på fjell. Dem kan man lese om i Det gamle testamentet. Når det gjelder Det nye testamentet, er det særlig Matteusevangeliet som har fokus på fjell. Her struktureres hele boken etter fjellet som motiv, som teologisk symbol.
I dag vil vi høre om noen fjell i det Gamle Testamentet basert på en oversiktsartikkel over Donaldsons bok Jesus on the mountain, før vi lytter til hva Pave Benedikt XI skriver om fjellets betydning i Matteus beskrivelse av Jesu saligprisninger.
LITTERATUR:
Benedikt XVI, pave: Jesus fra Nasaret – Fra dåpen i Jordan til forklarelsen på berget (Avenir forlag 2007)
Oversiktsartikkel basert på: T. L. Donaldson Jesus on the mountain: A study in Matthean theology: JSOT press 1985. https://hts.org.za/index.php/hts/article/view/326/1155
-
Puuttuva jakso?
-
I dag skal vi lytte litt til Wilfrid McGreals innledningskapitte til Boken Ved Elias Kilde, Den karmelittiske tradisjonen. Her er fjell – og ødemarkmotivet sentralt når Karmels tidlige historie skal beskrives, den som tok til ved Elias kilde på Karmelberget i Det hellige land.
McGreal, Wilfrid O.Carm: Ved Elijas kilde – den karmelittiske tradisjon (St. Olav forlag 2000)
-
Karmels hage | Skapelse og Inkarnasjon
En episode om Guds kjærlighet og hvordan den kan tas imot. – Johannes av korsets ord i diktet Romances og Br Wilfrid Stinissens betraktninger over Bebudelsen.Faderen:
«Å min Sønn, jeg ønsker å gi deg
en brud som skal elske deg.
På grunn av deg vil hun fortjene å
være i ditt selskap,
spise ved ditt bord
det samme brød som Jeg spiser,
så hun skal kjenne de goder
Jeg har i slik en Sønn;
og fryde seg med meg
i din nåde og fylde.»Jesus:
«Jeg vil gå og lete etter min brud
og ta på meg
hennes slit og arbeid
som hun lider slik under;
og for at hun skal ha liv,
vil Jeg dø for henne
og løfte henne ut av dette dypet.
Jeg vil gjenopprette henne for
deg.»(The Collected Works of St John of the Cross. s. 62 og 66.)
Litteratur
Stinissen, Wilfrid O.C.D: Maria i Bibelen og i ditt liv (St. Olav forlag 2017)
Johannes av Korset: Collected Works of St John of the Cross, overs. Kieran Kavanaugh O.C.D & Otilio Rodriguez O.C.D (ICS Publications 1991) -
Karmels hage | Maria sr. Siluans og Mathias Ledum
"Hvis vi forener vår lidelse med Hans lidelse på korset, får vi også del i Hans frelsesverk for Kirkens skyld. Alle våre lidelser, alle våre kors, enten de er små eller store, kan, hvis vi tar imot dem i tillit og bærer dem med kjærlighet, være til nytte for andre mennesker. Smerten vil fortsatt gjøre like vondt - men når du vet at du lider for en annens omvendelse, for noen med en smertefull sykdom, for en stakkars sjel i skjærsilden eller hva det måtte være, blir den mye lettere å bære. Enhver smerte som forenes med Kristi lidelser vil aldri være meningsløs, men kan snarere være en gave som du gir til Kristi legeme, som er Kirken."
Dette skriver seminarist Mathias Bruno Ledum i en preken om Marias smerter som dere kan høre i denne episoden sammen med utdrag om Jomfru Maria fra Sr Siluana Tengbergs bok Jesu mor Maria: från begynnelsen till nutida uppenbarelser Artos & Norma Bokförlag 2019.
-
Karmels hage | Den hellige katarina og Kristi Himmelfart
I dag får vi i dagens episode høre to prekener av P Joël Regnard OCSO, Munkeby Mariakloster. Det er en preken om den Hellige Katarina fra 2023 og en om Kristi Himmelfart samme år. Dem kan dere også finne på følgende blogg: https://munkebymariaklosterno.wordpress.com/
-
Karmels hage | Herlighetens femte mysterium | Marias kroning i himmelen
Vi er nå kommet frem til det siste mysteriet i Rosenkransen, Herlighetens femte mysterium: Marias kroning i himmelen. I forrige episode leste vi fra Åpenbaringsbokenskapittel 12.1:
«Et stort tegn viste seg på himmelen: en kvinne som var kledd i solen, med månen under sine føtter og med en krans av tolv stjerner på hodet.»
I dag utvider vi med Åpenbaringsboken 2.10b:
«Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets seierskrans.»
Litteratur
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Bibel 2011, Bibelselskapet
Sr. Siluana Tengberg: Jesu Mor Maria - Från Begynnelsen Till Nutida Uppenbarelser. Artos förlag, 2019
https://ondemand.ewtn.com/free/Home/Series/ondemand/video/en/stones-and-pearls-the-rosary-in-the-holy-land
https://www.katolsk.no/biografier/historisk/aug22
-
Vi er nå kommet til det fjerde av Herlighetens mysterium, Marias opptagelse i himmelen, der vi mediterer over Kirkens tro på at Maria ble tatt opp i himmelen med legeme og sjel.
«Og se, fra nå av skal alle slekter prise meg salig, for store ting har han gjort mot meg,» (luk (Lk 1:48-49).
KKK 974: «Den allerhelligste Jomfru Maria, da hun hadde fullført sitt livsløp, ble med legeme og sjel tatt opp i himmelen. Der har hun allerede del i sin Sønns oppstandelsesherlighet, - en foregripelse av oppstandelsen til alle Hans legemes lemmer.»
Litteratur:
Wilfrid Stinissen: Maria i Bibelen og i ditt liv, St. Olav forlag 2017.
https://ondemand.ewtn.com/free/Home/Series/ondemand/video/en/stones-and-pearls-the-rosary-in-the-holy-land
https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_the_Virgin_Mary
https://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Jerusalem
https://www.vatican.va/special/rosary/documents/popup/popup04_glo_en.html#top -
Karmels hage | Herlighetens tredje mysterium | Den Hellige Ånds komme
«I sentrum av denne framskridende rekkefølge av Sønnens og Morens herlighet setter rosenkransen fram for oss det tredje herlighetsfulle mysterium, Pinsen. Den åpenbarer Kirkens ansikt som en familie som er samlet med Maria, levendegjort av Åndens mektige utstråling og klar for evangeliseringsoppdraget. Kontemplasjonen over denne scenen, som de andre herlighetsfulle mysterier, bør lede de troende til en stadig dypere forståelse av sitt nye liv i Kristus.» (Pave Johannes Paul II, Rosarium, 23.)
Litteratur:
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Bibel 2011, Bibelselskapet
Wilfrid Stinissen: Maria i Bibelen og i ditt liv, St. Olav forlag 2017.
Bibel 2011, Bibelselskapet
https://www.katolsk.no/biografier/historisk/pinse
https://www.katolsk.no/nyheter/2021/05/pinsen-2013-den-vanskelige-hoytiden -
Karmels hage | Herlighetens andre mysterium | Jesu himmelfart
Med rosenkransens andre herlighetens mysterium, Jesu himmelfart, er vi kommet til det siste kapittel i Pave Benedikts bok: Jesus fra Nasaret – Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen.
«Fordi Jesus er hos Faderen, er han ikke borte, men i vår nærhet. Nå er han ikke bare ett sted i verden som før «himmelfarten», nå er han nærværende og tilgjengelig for alle – gjennom hele historien – alle steder ved den makt som overskrider tiden og rommets grenser.» (s.169)
Litteratur:Bibel 2011, Bibelselskapet
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011, nå Lunde forlag)
Thérèse av Lisieux: En sjels historie, St. Olav forlag 2014.
Thérèse av Lisieux: Letters of St Thérèse of Lisieux, Vol I. Institute of Carmelite Studies. -
I denne episoden mediterer vi over Herlighetens første mysterium, Jesus står opp fra de døde. Pave Benedikt bemerker at ved «Ved å se på Den korsfestede og Oppstandne Kristus knytter vi oss til hans seier.» Det er alltid bønnen og nærheten til Jesus Kristus som holder oss forankret til denne seieren som tilhører den egentlige virkeligheten, der våre liv er podet på vintreet, Jesus -Oppstanden!
" 'Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom. Da står vi som falske vitner om Gud. For da har vi vitnet imot Gud når vi sier at han har oppreist Kristus' (1 Kor 15,14f) Med disse ordene gjør Paul det drastisk tydelig hvilken betydning troen på Jesu Kristis oppstandelse har for det kristne budskapet som helhet: Den er dets grunnlag. "Kristentroen står og faller med sannheten i vitnesbyrdet om at Kristus er stått opp fra de døde." (Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, II s 145.)
Bibel 2011, Bibelselskapet
Edith Stein Korsvitenskap. Vidarforlaget, 2007.
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011)
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Teresa av Avila: Den indre borgen, Efrem forlag, 2018
-
Karmels Hage: Pave Benedikt om Jesu død på Korset
Velkommen til Karmels hage. I forrige episode mediterte vi over Rosenkransens femte mysterium, Jesu korsfestelse og død. Vi skal fortsette med dette tema i en episode til. I dag ved å lese sammenhengende hva pave Benedikt XVI skriver mot slutten av sitt åttende kapittel i boken Jesus fra Nasaret. Jeg begynner lesningen på side 135 under overskriften: Jesus dør på korset.
Litteratur:
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011)
-
Karmels hage | Femte Smertens mysterium | Jesus korsfestes og dør
I det femte smertens mysterium, er vi nå kommet frem til det som skal fullbyrde Kristi frelsesverk her på jorden. Jesus korsfestelse og død. Selv ikke daglige meditasjoner i et helt menneskeliv kan ta til seg alle de aspekter som Bibelen gir oss å meditere over. Vi beveger oss nå mot korsmystikken. Om du ønsker å en introduksjon til den, så ligger det noen tidligere programmer om dette på spilleren til Karmels hage, og kapitlene 5 og 6 i boken Karmels hage som kommer på St Olav forlag, forhåpentligvis om ikke så alt for lenge, er også en slik innføring.
Å meditere over Kristi korsfestelse må ikke sees på kun som en from rosenkransens andaktsøvelse. Denne meditasjonen, vil også gjøre noe med oss. Pave Benedikt antyder hva i encyclikaen: Spe salvi punkt 39.
Sr. Siluana Tengberg: Jesu Mor Maria - Från Begynnelsen Till Nutida Uppenbarelser. Artos forlag 2019
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret: Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen. Avenir Forlag 2011
Benedikt XVI: Frelst i håpet, Encyklikaen «Spe salvi». St Olav forlag 2008
Wilfrid Stinissen: Maria i Bibelen og i ditt liv, St. Olav forlag 2017
-
Fjerde smertens mysterium: Å meditere over Jesus som bærer sitt kors mot Golgata kan gi oss mot og inspirasjon til å bære vårt eget kors. Maria viser oss vei. Ikke minst, for dem som lengter etter et kontemplativt bønneliv i Karmels ånd, kan vi ikke la denne delen av vår tro ligge i mørke.
For lidelsen kan være en bønn – den «store foreningen med Kristus som bærer sitt kors mot korsfestelsen. Da kan vi gjøre som Teresa av Avila ber oss om: «Fest blikket på den korsfestede, og alt vil synes dere lett!»[1]
Litteratur:
Bibel 2011, Bibelselskapet
Teresa av Avila: Boken om mitt liv, Aschehoug 2003.
St Lous Marie de Montfort: The secret of the Rosary. Azilot books, 2014
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
https://www.katolsk.no/dokumenter/dokumenter-fra-vatikanet/jp2/rvm
https://en.wikipedia.org/wiki/Stations_of_the_Cross
https://www.catholicnewsagency.com/news/15343/stations-of-the-cross-date-back-to-the-fourth-century
https://www.vatican.va/news_services/liturgy/documents/ns_lit_doc_via-crucis_en.html
https://catholicstraightanswers.com/what-are-the-origins-of-the-stations-of-the-cross/
-
I denne episoden av Karmels hage mediterer vi over Det tredje smertens mysterium: Jesus tornekrones.
«Min kongsmakt er ikke av denne verden. Var min kongsmakt av denne verden, hadde mine menn kjempet for at jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men min kongsmakt er ikke herfra.» (Joh. 18,36)
Vi kan la Therese av Lisieux lede oss når vi lider, slik hun gjør det i et brev til sin søster Celine: (brev nr. 87, 1889)
«Jesu tanker er ikke våre tanker og hans veier er ikke våre veier. Han gir oss en kalk så bitter som vår svake natur kan tåle! La oss ikke ta vekk leppene fra denne kalken som Jesus har gjort i stand for oss med sine egne hender. La oss se på livet som det virkelig er. Et øyeblikk mellom to evigheter. La oss lide i fred. Jeg innrømmer at dette ordet fred virket litt for sterkt for meg, men her forleden, når jeg reflekterte over det, fant jeg hemmeligheten til å lide i fred. Den som sier fred sier ikke glede, i det minste ikke følt glede. For å lide i fred er det nok å ville alt det Jesus vil. For å være Jesu ektefelle må vi ligne Jesus, og Jesus er bare blod. Han er kronet med Torner!"
Litteratur
Thérèse av Lisieux Letters of St Thérèse of Lisieux, Vol I. Institute of Carmelite Studies. 1972
Gino Moretto: The Shroud, A guide. St Pauls 1998
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011)
Bibelsitater om Guds rike, fra Wikipedia:
Matteus 13:24-49), Markus 4:26-29, Markus 9:47, Matteus 18:23-34 Matteus 20:1-16. -
I denne episoden av Karmels hage skal vi meditere over det andre smertens mysterium, Jesus blir pisket. Om å dele Jesu lidelse skriver Den katolske kirkes katekisme følgende:
KKK 428. Den som er kalt til å "undervise i Kristus", må altså først søke "den overveldende vinning det er å kjenne Kristus Jesus"; han eller hun må finne seg i "å tape alt (...) for å kunne vinne Kristus og bli å finne i ham", og å "kjenne ham, erfare kraften i hans oppstandelse, dele hans lidelser og likedannes med ham i hans død, i det håp at jeg også skal nå frem til oppstandelsen fra de døde" (Fil 3, 8-11).
Gino Moretto: The Shroud, A guide. St Pauls 1998
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011)
Teresa av Avila: Boken om mitt liv, Aschehoug 2003.
St Lous Marie de Montfort: The secret of the Rosary. Azilot books, 2014 -
Vi fortsetter i Karmels hage med meditasjoner over Rosenkransens mysterier. I dag begynner vi med Smertens mysterier som består av følgende meditasjoner : 1) Jesu dødsangst i Getsemane, som er tema for dagens episode, samt 2) Jesus blir pisket, 3) Jesus blir tornekornet, 4) Jesus bærer sitt kors til Golgata og 5) Jesus blir korsfestet og dør.
Sr Lucia: Når lidelse og kvaler tynger oss ned, trenger vi bare å huske på Jesus Kristus i Hagen og som ham, si til Gud: Far, om du vil, så ta dette begeret fra meg! Men la ikke min vilje skje, men din!» Selv om vår fortvilelse er stor, la oss tenke på at hans kvaler var større fordi hans ansikt var dekket av bloddråper som falt ned på jorden.
St Lous Marie de Montfort: The secret og the Rosary. Azilot books, 2014
Sr Lucia: The Rosary with sister Lucia, Edicoes Carmelo, 2010
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (Avenir forlag, 2011) -
Vi fortsetter med å snakke om Rosenkransen, hvordan og hvorfor vi ber den og om de forskjellige mysterier vi mediterer over når vi ber. I dag er vi nå kommet til Femte Lysets mysterium: Jesus innstifter eukaristien (nattverden) (Joh 13,1).
Litteratur:
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Thomas à Kempis: Kristi etterfølgelse, St. Olav forlag 2010.
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, tre bøker utgitt på Avenir Forlag.
Barndomshistoriene (2013) er å forstå som en prolog til de to foregående bøkene Jesus fra Nasaret: Fra dåpen i Jordan til forklarelsen på berget (2007) og Jesus fra Nasaret: Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (2011)
Per Bjørn Halvorsen: Jesu Nattverd, St. Olav forlag St. Olav forlag, 2011
Scott Hahn: Lammets nattverd. Messen som himmelen på jorden. St Olav forlag, 2007
Brant Pietre Dette er mitt Legeme, Eukaristiens jødiske røtter. St Olav forlag, 2016 -
Vi fortsetter med å snakke om Rosenkransen, hvordan og hvorfor vi ber den og om de forskjellige mysterier vi mediterer over når vi ber. I dag er vi nå kommet til Fjerde Lysets mysterium: Jesu forklarelse på Tabor (Luk 9,35). Vi lar pave Benedikt og Thomas à Kempis gi oss noen tanker vi kan meditere over.
Litteratur:
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
Thomas à Kempis: Kristi etterfølgelse, St. Olav forlag 2010.
Pave Benedikt: Jesus fra Nasaret, tre bøker utgitt på Avenir Forlag.Barndomshistoriene (2013) er å forstå som en prolog til de to foregående bøkene Jesus fra Nasaret: Fra dåpen i Jordan til forklarelsen på berget (2007) og Jesus fra Nasaret: Fra inntoget i Jerusalem til oppstandelsen (2011)
-
Tredje Lysets mysterium: Jesus proklamerer Guds rike og kaller til omvendelse (Mk 1,15; 2:3-13; Luk 7:47- 48)
Vi fortsetter med å snakke om Rosenkransen, hvordan og hvorfor vi ber den og om de forskjellige mysterier vi mediterer over når vi ber. I dag er vi nå kommet til Tredje Lysets mysterium: Jesus proklamerer Guds rike og kaller til omvendelse (Mk 1,15; 2:3-13; Luk 7:47- 48)
Litteratur:
Pave Johannes Paul II: Rosarium Virginis Mariae, Vatikanet, 16.10, 2001
Katolske Kirkes Katekisme. St Olav forlag 1992
Bibel 2011, Bibelselskapet
The Rosary with sister Lucia, Edicoes Carmelo, 2010
- Näytä enemmän