Episodit


  • Am povestit cu Cătălin Dobre – CEE Creative Director și Chief Creative Officer la McCann – despre cum creativitatea nu mai este un moft în industria de marketing și advertising, ci un factor diferențiator esențial, mai ales în contextul unei piețe foarte competitive.









    Cătălin pare că reușește foarte ușor să găsească o perspectivă pozitivă chiar și în lucrurile mai puțin pozitive, ceea ce, cred eu, denotă o gândire super flexibilă și creativă. În acest episod vei afla noi perspective despre cele mai importante calități ale unui creativ, te vom pune pe gânduri și te vom invita la introspecție, mai ales dacă ești în punctul în care vrei să faci o schimbare, te vom reasigura că este perfect în regulă (și chiar recomandat) să fii praf la anumite lucruri și, desigur, vei afla care e treaba cu creative excellence-ul ăsta de care vorbește toată lumea.



    Întrebări din episod



    02:40 – Cine ești, ce faci și care e misiunea ta?



    08:27 – De unde ai firea aceasta pozitivă?



    11:33 – Cum reușești să faci față momentelor de nesiguranță și cum îți recapeți încrederea în sine?



    13:37 – La ce ești bun și la ce ești junior acum?



    17:58 – Ce ți-ar plăcea să înveți acum?



    25:50 – Ce ai recomanda unui creativ?



    32:25 – Cum reușești să îți menții creative excelence-ul într-un domeniu atât de competitiv?



    37:24 – Din punctul tău de vedere, ce contează mai mult: cât de creativă este o idee sau cât de distribuită este aceasta?



    41:00 – În publicitate ai întâlnit fenomenul acesta prin care brandurile își creează mai întâi o audiență, iar apoi își promovează produsul?



    46:57 – În calitate de publicitar, de ce nu folosești creația de content pentru a leverage business pentru business-ul vostru?



    52:47 – Care a fost cea mai mare greșeală din cariera ta?



    54:21 – Care este cea mai mare provocare pe care industria de publicitate o are acum?







    Idei principale



    1. Creative excellence nu e ceea ce era acum mulți ani. În prezent creativitatea este un factor esențial pentru a te diferenția de competitorii tăi, indiferent că ești creator de conținut, lucrezi în sectorul financiar, medical, you name it.



    2. Dacă ești un creativ la început de drum, super puterile tale care te vor ajuta pe mai departe sunt curiozitatea și răbdarea. Răbdarea să înveți skill-uri noi, răbdarea să lucrezi cu oamenii.



    3. Întotdeauna când începi ceva nou, ești începător la acel ceva. Ceea ce este un lucru minunat, pentru că de fiecare dată când ești începător la ceva, îți întânzi antenele în mai multe arii și te dezvolți mai mult. De exemplu, Cătălin și-a propus la un moment dat să lucreze într-un domeniu cu totul diferit de ceea ce a făcut până acum, for the sake of growth.



    4. Este necesar ca industria publicității să știe să comunice ce e cu adevărat, pentru a putea atrage mai mulți oameni talentați și creativi, care să o dezvolte.



    5. AI nu o să îți ia jobul în viitor, dar este necesar să știi cum să îl integrezi și să te folosești de el.



    Așa cum spune și Cătălin, mediocritatea este sentința la moarte a oricărei idei. Sper că acest episod a fost insightful pentru tine și că te va motiva să îți dai frâu liber creativității, indiferent de domeniul în care lucrezi!


  • În acest episod vei putea asculta a doua sesiune de Q&A împreună cu speakerii care au vorbit în al doilea panel de la GrowthCon.



    Sergiu Iacob care este marketing manager la PublishDrive are o experienta de peste 15 ani in online advertising si a administrat bugete de publicitate de peste 1,000,000$









    Iris Grossman care este head of growth la Goldie unde a reusit impreuna cu colega ei pe marketing sa creasca aplicatia cu un sistem organic si promitator de SEO.



    Gabriel Dombri este CEO Tapttitude care este o agentie de product prin care serveste clienti la nivel global si regional.



    A fost un panel cu mai mult focus pe zona de SEO, paid și growth ca și agenție sau antreprenoriat.







    Dacă vrei să fii la zi cu ce întâmplă în spatele cortinei de la GrowthCon, fă bine și abonează-te la newsletterul nostru random pe care-l vom trimite ori de câte ori vom avea ceva de zis. https://growthcon.ro/



    Sau urmărește-ne peLinkedin → https://www.linkedin.com/company/growthcon-roYoutube → https://www.youtube.com/@growthconcluj

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.


  • În 26 mai am organizat prima ediție al conferinței GrowthCon în Cluj-Napoca.



    A fost un eveniment de succes, la care au participat peste 250 de profesioniști din industria marketingului și a afacerilor.







    Conferința a fost axată pe strategii și tactici de creștere a brandurilor, oferind participanților oportunitatea de a învăța de la specialiști experimentați. Au fost susținute prezentări și workshop-uri interactive, care au stârnit interesul și entuziasmul participanților.



    Feedback-ul primit a fost extrem de pozitiv, iar mulți au cerut ca evenimentul să devină un eveniment la care să participe anual.



    Așa că în acest episod de podcast poți să asculți înregistrarea de la prima sesiune de Q&A unde alături de Bogdan Cârlescu, Oana Mădălina Vasiu și Adelina Noge răspundem la întrebările oamenilor din sală.



    A fost o discuție interactivă, cu multe insight-uri și lecții practice pentru orice profesionist de marketing sau antreprenor.



    Dacă vrei să fii la zi cu ce întâmplă în spatele cortinei de la GrowthCon, fă bine și abonează-te la newsletterul nostru random pe care-l vom trimite ori de câte ori vom avea ceva de zis. https://growthcon.ro/



    Sau urmărește-ne pe



    Linkedin → https://www.linkedin.com/company/growthcon-ro



    Youtube → https://www.youtube.com/@growthconcluj







  • Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă viața de antreprenor în zona culturală și creativă? Dar ce înseamnă să pornești proiecte care chiar își lasă amprenta în societate?



    Am stat de vorbă cu Andrei Borțun, CEO The Institute, organizator Romanian Design Week și unul dintre oamenii din spatele proiectelor ASAP România, Internetics, Combinat și multe altele, despre ce l-a motivat să se aventureze în această direcție și despre toate provocările și momentele de satisfacție pe care le-a întâmpinat pe parcursul drumului său. Vei afla care sunt punctele cheie și momentele de cotitură din cariera sa, încă de pe vremea când activa din biroul din garaj și până în prezent, când are în spate o echipă de oameni talentați, cu ajutorul cărora creează proiecte care modelează societatea înspre mai bine.



    Întrebări episod:




    * 02:10 – Ce anume te-a influențat cel mai mult, pe termen lung, în copilăria ta și are acum efecte în viața ta?



    * 07:05 – Cum vezi evoluția ta din copilărie și până acum?



    * 13:05 – Cine a fost primul tău client și cum ai ajuns să colaborezi cu acesta?



    * 16:22 – Ce te-a motivat să investeși în industria aceasta?



    * 24:08 – Cât de greu ți-a fost să faci un proiect în care să conectezi alte proiecte cu potențiali clienți?



    * 32:09 – Care au fost câteva provocări care ți-au rămas încă în minte și care sunt o lecție chiar și în ziua de azi?



    * 34:48 – Care este abilitatea care te diferențiază de alți profesioniști și care te-a ajutat să ajungi acolo unde ești acum?



    * 37:20 – Cum reușești să păstrezi o echipă longevivă și loială?



    * 41:19 – Care ar fi un lucru pe care nu l-ai împărtășit cu nimeni?



    * 44:37 – Cum ai reușit să creezi atâtea comunități în industria creativă?



    * 50:43 – Cum ai ajuns să fii implicat în organizarea Romanian Design?



    * 56:18 – La care proiect ai renunța cel mai greu?



    * 01:00:32 – Dacă ai întâlni versiunea ta mai tânără, crezi că ar fi mândră de ceea ce ai realizat?










    Idei principale




    * Dacă vrei să crești o afacere sustenabilă și să nu rămâi blocat pe loc, este important să ai un obiectiv financiar clar. În calitate de antreprenor, trebuie să știi exact unde îți dorești să ajungi și să îți îndrepți toate eforturile în această direcție.



    * Stâlpul de bază al unei afaceri sunt oamenii. And that is a fact. Mulți antreprenori întâmpină dificultăți în a găsi oameni buni în echipele lor. Modul în care reușești să găsești și să păstrezi lângă tine oameni talentați sunt două aspecte esențiale care te vor ajuta să crești, atât ca business, cât și ca om.



    * Un factor care te poate ajuta să te diferențiezi în industria ta este atenția la nevoile celor din jurul tău. Indiferent că e vorba despre colegi, parteneri, clienți sau comunități, trebuie să înțelegi ce îi motivează și care sunt lucrurile de care au nevoie. Abordarea aceasta te va ajuta să te apropii de oameni și să aduci acel ”human touch” de care are nevoie orice brand, să creezi relații solide și să ai un impact pozitiv în comunitatea în care activezi.



    * Prin organizarea de evenimente,


  • Auzim atât de des cuvântul ”strategie” în viața de om de marketing, încât unii dintre noi poate nici nu mai știu ce înseamnă de fapt.



    Planificarea strategică are 5 pași în aparență simpli:




    * Determină unde te afli.



    * Identifică obiectivele tale.



    * Dezvoltă-ți un plan.



    * Execută planul.



    * Analizează și redresează acolo unde este nevoie.




    Spun că acești pași sunt în aparență simpli, deoarece realitatea din teren vine cu diverse nuanțe care deseori ne dovedesc contrariul.



    În acest episod stau de vorbă cu Răzvan Mătășel, strateg în comunicare și profesor universitar cu 25 de ani de experiență în spate, despre ce înseamnă această meserie și care sunt calitățile unui strateg cu adevărat bun.









    Povestim pe-ndelete despre relația brand-produs, despre cât de important este să știi cum să te diferențiezi, mai ales în contextul actual, în care din ce în ce mai multe branduri își construiesc comunicarea cu ajutorul AI-ului, analizăm exemple fericite și mai puțin fericite de campanii de marketing și cam tot ce ține de ”the good, the bad and the ugly” din industria actuală a marketingului.



    Întrebări episod:




    * 13:05 – Ce te-a făcut să lucrezi în strategie?



    * 17:03 – Ce înseamnă strategia în comunicare?



    * 22:05 – Crezi că un brand puternic trebuie să fie un brand care își asumă principiile și valorile într-un mod public, practic și cât mai pragmatic?



    * 31:45 – Cât de greu este să faci o schimbare în modul în care te poziționezi ca brand?



    * 42:53 – Care este evoluția industriei de marketing și cum a influențat tehnologia evoluția aceasta?



    * 48:38 – Cum îți dai seama când comunitatea ta se plictisește de poziționarea ta?



    * 51:50 – Ai văzut vreun business care a ajuns de succes fără marketing?



    * 01:04:21 – Ce te poate face un strateg bun?




    Idei principale




    * Strategul trebuie să fie reprezentantul consumatorului, să își pună întrebări precum: ”Este relevant pentru consumator?”, ”Îi facem viața consumatorului mai ușoară?”, ”Ce feedback are consumatorul despre ceea ce facem?”.



    * Există oameni care nu își asumă nimic în viață, care vor să îi mulțumească pe toți și oameni care au un set de valori și principii clare, non-negociabile. În cazul brandurilor este o situație asemănătoare, iar un brand puternic ar trebui să fie unul care își asumă o poziție, un teritoriu.



    * În 2023 poți să ai cel mai șmecher produs de pe Pământ, dar dacă nu pleci la drum cu brandingul încă din punctul în care pleci la drum cu produsul, s-ar putea ca la un moment dat să pari mincinos față de consumator.



    * Un branding tare cu un produs decent bate un produs foarte bun cu un branding slab.



    * Dacă ești genul de om care tinde să îi judece pe cei din jur pentru că nu gândesc ca și tine, nu poți să fii un strateg bun. Datoria ta în calitate de strateg este să faci tot posibilul să înțelegi orice tipologie de om.




    Sper că această oră și un pic de insighturi continue să te ajute să abordezi o gândire strategică în tot ce faci și sper că și tu ai avut parte de la fel de multe revelații, așa cum am avut și eu, povestind cu Răzvan.



    Resurse



    Cărți:




  • Una dintre super puterile pe care le are Social Media este faptul că îți oferă feedback instantaneu din partea audienței tale. Acest lucru este mai important decât crezi, deoarece te ajută să înțelegi nevoile și preferințele publicului țintă, iar ascultarea publicului este esențială pentru a crea campanii eficiente și pentru a maximiza succesul acestora. Dacă pornești o campanie fără să îți asculți publicul, există șanse mari ca aceasta să nu performeze bine.









    Am stat de vorbă cu Laura Savu, Head of Social Media la festivalurile Untold, Neversea și Massif și fost Global Community Manager la TikTok, despre ce înseamnă de fapt să creezi o campanie de social media care aduce rezultate și care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a maximiza succesul unei astfel de campanii.







    Am discutat despre cât de important este să îți adaptezi campaniile în funcție de target și să creezi conținut specific pentru fiecare platformă de social media, despre importanța networkingului și crearea de conexiuni cu influenceri și specialiști din domeniu, despre marketing digital vs. offline marketing și despre multe alte insighturi acționabile din ”munca de teren” și experiența Laurei.



    Întrebări episod:




    * 02:10 – Care este cea mai mare frământare a ta când vine vorba de Social Media?



    * 04:27 – Ce i-ai spune unui om care nu știe ce este social media, astfel încât să înțeleagă ce este social media?



    * 05:23 – Cine crezi că face cel mai bun Social Media Marketing azi?



    * 08:58 – Care este campania ta preferată de Social Media?



    * 11:15 – Ai avut campanii de real time marketing?



    * 13:47 – Ce ai învățat din campaniile care nu au performat bine?



    * 19:26 – Cum reușești să îți organizezi munca pentru un brand uriaș precum Untold?



    * :24:30 – Cum a fost trecerea de la Global Community Manager la Tik Tok la Head of Social Media la Untold?



    * 32:40 – Cum ai face o campanie de Social Media pentru un brand local, fără bani de paid media, fără relații cu influencerii?



    * 37:33 – Cum reușești să te conectezi cu influenceri?



    * 42:45 – Cât timp petreci pe Social Media?




    Idei principale




    * Înainte să faci o campanie de social media, este important întotdeauna să te întrebi care este obiectivul tău și ce vrei să obții prin campania respectivă. Chestia asta te va aduce de fiecare dată cu picioarele pe pământ.



    * Videoul este noua tastatură. Orice brand care explorează și înțelege partea de video marketing, are șansa să se diferențieze pe piață.



    * Există multe moduri prin care o campanie de Social Media poate să meargă prost. Un lucru important este să îți asculți audiența, să îi înțelegi nevoile și obiceiurile de consum și să îți adaptezi strategia în funcție de acestea.



    * O campanie cu impact va combina atât partea digitală, cât și experiența in real life, autentică și memorabilă, oferită consumatorilor. Ultimii ani ne-au arătat că oamenilor le este dor să se conecteze și live, nu doar online.



    * În calitate de content creator, este important să îți alegi o platformă de social media prioritară, iar pe restul să le folosești drept suport, care să îți trimită trafic spre canalul principal.




    Sper că acest episod te-a ajutat să ai o viziune mai amplă și mai clară despre ce înseamnă să creezi o campanie de Social Media eficientă și că ți-a ofe...


  • Dacă te-ai întrebat vreodată care este cheia succesului în marketing și dacă există strategii care aduc rezultate garantate, ești în locul potrivit.



    Spoiler alert: La baza oricărei strategii de marketing stă un mindset de trial & error, pentru a afla care sunt direcțiile care aduc rezultate. Oricât de experimentat ai fi în acest domeniu, nu ai de unde să știi ce va funcționa și ce nu.









    În acest episod povestesc cu Irina Scarlat, persoana care a crescut giganți precum Revolut, Uber România și nu numai, despre ce înseamnă de fapt să scalezi astfel de business-uri într-un mod eficient.







    Discutăm despre procesul prin care alegi strategia de marketing potrivită, despre cazurile în care trebuie să o regândești, despre gestionarea situațiilor de criză, despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat lucrând în mod direct cu fondatorul Revolut, despre cum te poate schimba locul de muncă și multe alte insight-uri care te vor ajuta să devii un marketer mai bun.



    Conectează-te cu Irina:




    * LinkedIn



    * Website




    Întrebări episod:




    * 01:42 – Care este cheia succesului în marketing?



    * 06:13 – Care au fost campaniile de succes la care ai contribuit?



    * 10:19 – Ai simțit vreodată nevoia de validare din partea altor oameni de marketing?



    * 18:40 – Este reală ideea de ”bottom of the funnel is the new top of the funnel”?



    * 30:17 – Poți să îmi dai un exemplu de situație în care ai fost nevoită să schimbi strategia de marketing?



    * 36:55 – Cum reușești să treci peste dificultăți pentru a-ți atinge obiectivele?



    * 43:30 – Ce lecții ai învățat lucrând în mod direct cu fondatorul Revolut?



    * 49:28 – Care este echilibrul dintre creșterea pe termen scurt vs. creșterea pe termen lung?



    * 52:38 – Care este următorul tău pas în carieră?



    * 57:38 – Ce sfat acționabil i-ai da unei persoane care vrea să apuce drumul marketingului?




    Idei principale




    * Mentalitatea de tipul ”trebuie să cheltuiesc tot bugetul de marketing, pentru că la anul se va tăia din buget” este foarte toxică. Gândește-te cum poți să îți cheltui cât mai eficient bugetul, astfel încât să livrezi rezultate.



    * În marketing vorbim doar de 20% campanii ”sexy”, de pus în portofoliu, iar celelalte 80% sunt ”the dirty ground work”, sau campaniile care aduc rezultate.



    * Nu există rețete de succes în marketing. Există în schimb multă muncă la mijloc, completată cu un mindset de trial & error, pentru a defini direcțiile care aduc rezultate.



    * If your product is sh*t, indiferent de cât de bună este campania ta de marketing, nu o să reușești să ai rezultatele pe care ți le dorești.



    * Oamenii ar trebui răsplătiți în funcție de rezultatele pe care le aduc, nu de efortul pe care îl depun.




    După cum vezi, marketingul este un domeniu în care oamenii care aduc rezultate sunt cei cărora nu le este frică să experimenteze, care au o gândire flexibilă și care învață încontinuu, pentru a deveni mai buni pe zi ce trece.



    Resurse




    * Crossing the Chasm – Geoffrey Moore




  • Am stat de vorbă cu nimeni altul decât Victor Kapra, jurnalist care și-a început cariera în presă imediat după Revoluție și care a ales calea freelancingului în anul 2008.



    Autor al newsletterului Civilization, Victor împărtășește în acest episod insighturi despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a crește un newsletter monetizabil: începând de la cunoașterea audienței tale și a tipului de conținut pe care îl preferă, până la mindsetul și abordarea necesară pentru a crește un astfel de proiect. În plus, povestim despre ce înseamnă să fii un jurnalist freelancer și despre modul în care funcționează actualmente jurnalismul din România.









    Dacă ți-a trecut prin cap să pornești un newsletter, dar nu ai avut curajul încă, îți sugerez să dai Play și să asculți acest episod. 👇



    Întrebări episod:




    * 01:38 – Ți-a părut rău că ai devenit freelancer?



    * 02:49 – Ce regreți din vechea școală de jurnalism de pe vremuri?



    * 06:02 – Crezi că mai există o șansă pentru presa românească să fie salvată?



    * 11:46 – Care este profilul omului care citește un newsletterul tău?



    * 14:33 – Cum ți-a venit ideea de a crea newsletterul?



    * 18:49 – Crezi că newsletterul poate să fie snackable content?



    * 30:20 – Cum crești un newsletter în România?



    * 34:10 – Cât de greu este să găsești un concept bun de newsletter?



    * 36:50 – Care ar trebui să fie un obiectiv setat de către cineva care vrea să creeze un newsletter?



    * 39:50 – Crezi că în România ar fi loc pentru consultanți care să te ajute să crești un newsletter?



    * 40:20 – Crezi că organizațiile ar trebui să aibă newsletter?



    * 45:30 – Ce le-ai transmite celor care vor să creeze un newsletter?








    Idei principale




    * Odată ce acumulezi experiență și îți formezi un background într-o companie, dacă stilul tău de viață îți permite, mergi pe calea antreprenoriatului / freelancingului.



    * O mare parte dintre oamenii care citesc newslettere vor poveste, storytelling, snackable content, prospețime, abordări noi și nu își doresc conținut complicat.



    * Pentru a crește un newsletter în România, ai nevoie de: un concept bun, niște obiective prestabilite, să scrii bine și să alegi platforma potrivită.



    * Dacă vrei să câștigi din newslettere, să ai notorietate și să trăiești din asta, fă-l în engleză, pentru că astfel ai șanse să te adresezi unei audiențe mai largi.



    * Pentru a găsi un concept bun pentru un newsletter, trebuie să ai grijă să fie folositor pentru audiența ta, să fie viu, să ai competențe în nișa pe care o alegi și să îl promovezi.




    După cum vezi, pentru a crește un newsletter monetizabil, este important să te apuci de el cu un mindset de antreprenor. Sper că acest episod ți-a adus claritate și informații utile pentru a da startul unui nou proiect sau pentru a-ți crește newsletterul existent.


  • Am povestit cu Raluca Radu, fondator MTH, co-organizator GPeC, Country Manager Answear România și trainer în Digital Marketing despre ce înseamnă growth hacking-ul de fapt și cum poți să creezi pe baza lui strategii de marketing prin care construiești business-uri sustenabile.









    Am discutat despre greșelile pe care le fac business-urile la început de drum, despre soluțiile alternative la care pot să apeleze, despre mindsetul de care ai nevoie pentru a crește o afacere, despre ingredientele secrete pentru o campanie de succes și multe alte insight-uri despre marketing și viață.



    Idei pe care le-am discutat




    * 19:20 – Growth hakingul este mindsetul de ”nu am un buget, dar hai să văd totuși cum ajung la clienții mei”



    * 29:15 – Pentru a stabili succesul unei campanii de marketing, este important să ai în calcul modul în care măsori lucrurile. Vrei ROI acum sau gândești lucrurile pe termen lung?



    * 36:50 – Secretul pentru o campanie de succes este să înveți să te uiți la date și să ”trăiești” povestea sau produsul pe care îl promovezi.



    * 49:40 – Dacă ești foarte directiv cu oamenii, riști să pierzi exact pasiunea și viziunea lor.



    * 01:01:45 – Un business de servicii este un business de echipă.








    Întrebări episod:




    * 03:33 – De ce zici că există o frică de expansiune internațională în piața românească de e-commerce?



    * 06:37 – Care sunt primii pași pentru a te extinde internațional?



    * 18:50 – Ce înseamnă pentru tine growth hacking?



    * 39:50 – Cât timp vă ia să aflați insight-urile consumatorilor pentru o campanie?



    * 47:30 – Care este procesul tău creativ pentru videourile de pe canalul Digital Brunch?



    * 57:55 – Poți să îmi dai un exemplu de brand pe care l-ai crescut împreună cu echipa ta?



    * 59:12 – Care este următorul tău mare proiect?



    * 01:01:30 – Ce trebuie să știe cineva care vrea să își deschidă o agenție de marketing?




    După cum vezi, marketingul este un stil de viață. 😌 Sper că acest episod ți-a adus noi perspective în ceea ce privește modalitățile prin care poți să promovezi un business și că te va motiva să faci și acțiunile acelea mici de marketing, care necesită efort și disciplină!





  • Am stat de vorbă cu Ruxandra Mercea, CEO Transylvania College, fondator Spark Hybrid High School și Școala Încrederii, despre viață și despre provocările pe care le întâmpini în calitate de lider.









    În acest episod povestim cu Ruxandra despre cum ne formează copilăria și relația cu părinții noștri, despre cum percepem fericirea și succesul, dar și despre ce înseamnă să fii liderul unei echipe care și-a propus să schimbe viitorul copiilor noștri prin a îmbunătăți calitatea sistemului educațional din România.







    Întrebări episod:




    * 04:35 – Cum crezi că te-a modelat pe tine copilăria ta?



    * 19:30 – Cât de greu a fost să preiei o poziție de leadership în contextul în care există un generation gap între angajați?



    * 24:45 – Cât de greu ți-a fost să mergi pe urmele deja bătătorite?



    * 38:42 – Cum arată succesul pentru tine în viitor?



    * 46:52 – Tu cât de fericită ești acum?



    * 49:50 – Cum ai reușit să treci de la task oriented la relationship oriented și care sunt pașii pe care i-ai făcut?



    * 55:15 – De ce crezi că te apreciază colegii tăi?



    * 57:55 – Cum definești performanța de acum în comparație cu ce era performanța acum 10 ani pentru tine?




    Idei principale




    * Părinții au o putere incredibilă de a influența viitorul copiilor lor prin relația pe care o au cu aceștia.



    * Nu îi face celuilalt ceva ce nu ți-ar plăcea să îți facă ție.



    * Școlile și grădinițele de stat au potențialul de a deveni niște spații primitoare, în care să creștem copii buni și încrezători.



    * Bucuria vine atunci când îți dai voie să procesezi momentele grele.



    * Întotdeauna vor exista oameni care nu sunt de acord cu deciziile tale, iar asta este ok.




    Nu știu cum ești tu, dar pentru mine acest episod a fost unul plin de insight-uri, atât pe plan personal, cât și profesional. Sper că și pentru tine! Don’t forget, sharing is caring!



    Conectează-te cu Roxana




    * Website





    * Linkedin





    * Transylvania College





    * Școala Încrederii


  • Mădălina Vasiu este consultant de marketing și persoana din spatele Thinking Made Visible, podcastul care face viziblă gândirea invitaților săi.



    Cunoscută și drept ”tipa cu avatarul de client”, Mădălina a creat un e-book foarte bine gândit, care ajută pe oricine să construiască un profil al clientului ideal într-un mod detaliat.









    În episodul acesta povestim despre cum ajută avatarul afacerile să se conecteze cu audiența lor, care a fost procesul de gândire din spatele e-book-ului creat de Mădălina, care sunt cele mai importante întrebări de marketing pe care trebuie să le adreseze un antreprenor, hint-uri despre cum să te folosești într-un mod isteț de informațiile despre clientul ideal pentru a te conecta cu acesta și multe alte insight-uri despre podcasting și marketing.







    Idei principale




    * Maturizarea este momentul în care înveți să îți vezi limitele și înveți cum să te folosești de ele.



    * Banii sunt o consecință, nu un obiectiv.



    * Cea mai importantă întrebare de marketing care să facă legătura dintre viziunea antrepenorului și audiență este: Ce problemă rezolv eu ca antreprenor cu afacerea mea?



    * Din perspectiva de reason why, adică de ce cumpără un client un produs, întotdeauna este important să vorbești despre caracteristici și problema pe care o rezolvă produsul tău.



    * Dacă te apuci să faci un lucru, fă-l bine, la cel mai înalt la care poți tu astăzi, în acest moment.




    Întrebări episod:




    * 05:19 – Cât de greu ți-a fost să pui pe pauză anumite proiecte?



    * 09:39: Cât de obosită ar trebui să devii, ca să îți dai seama la ce trebuie să renunți pentru a avea un echilibru?



    * 14:10 – Tu ai pe cineva care te ia la rost?



    * 21:40 – Cât loc îți lași plictiselii?



    * 25:40 – Cum arată un avatar de client?



    * 28:45 – Cum ai ajuns să îți poziționezi acest framework de avatar?



    * 53:32 – Podcastul tău face parte din proiectul avatarului de client?



    * 01:02:00 – Ce ai schimba în Katai Podcast?



    * 01:09:15 – Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit în munca ta?



    * 01:16:34 – Cum ai termina acest episod?




    Conectează-te cu:




    * Facebook



    * Instagram



    * Website



    * Podcastul Thinking Made Visible




    Acest episod a fost unul plin de insight-uri din viața de om de marketing și sper că informațiile pe care le-ai aflat să te ajute să îți îmbunătățești munca.


  • Când vine vorba de content creation, poate fi o adevărată provocare să îți găsești stilul tău propriu.









    Am povestit cu Dodo Mesaros, tipul acela mișto care face filmulețe gătind în natură, despre procesul său de a-și găsi un stil unic și diferențiator într-o nișă în care mai sunt mulți alți jucători, despre provocările pe care le-a întâmpinat și mindsetul pe care l-a abordat pentru a-și crește proiectul.






    @dodomesaros Ciorba de revenire e medicament.. e sfanta.. e fix ce trebuie, atunci cand trebuie, stii tu 😁 Varianta asta cu varza murata, perisoare, moare si hrean o stiu de la Mircea Groza, desi am mai divagat putin, dar mie asa-mi place, sa nu avem nu stiu ce reguli stricte in bucatarie, fiecare sa se bucure si sa faca fix cum ii place, dupa gust si fel 💫 Deseori prefer sa folosesc untura de mangalita de la @Mangalitza Food Art in loc de ulei. De ce? Pentru ca, dupa parerea mea, ii da un “touch” aparte, iti recomand sa incerci si tu. Daca vrei, nimic nu-i musai 😉 Asadar: varza murata, ceapa, untura de mangalitza, ardei de care ai, telina, pastarnac, patrunjel radacina (il bagi bucati mari ca-i destul de atos), morcovi, carne tocata, sare si piper, boia, ou, frunze de patrunjel si o piscatura de iuteala in compozitie, daca preferi picant, o legatura de cimbru. Apa si moare. Grija la sare, vezi si tu cat de sarata de moarea. Hrean proaspat razuit daca ai, daca nu din borcan. Frunze de patrunjel sau leustean la final. Hai, sa ne fie cu pofta si tihna, ori reveneala buna daca e cazul 😁 La multi ani 2023 🥂 #primadatapupic #mangalitzafoodart #wildcooking #openfirecooking ♬ original sound – dodomesaros







    @dodomesaros Ma scuzati, imi era super pofta de o ciorba de fasole cu ciolan, servita in pita 🤷‍♂️ Clar cu ceapa rosie si o tuica pentru bunul mers al lucrurilor 😁 A fost putin mai complicat cu marimea ciolanului, dar m-am descurcat cumva. Niciodata ciolanul nu-i prea mult 😂 Asadar: ciolan afumat de casa, fasole pestrita sau de care ai. Ceapa, morcov, pastarnac, telina, ardei capia. Ulei, ceapa si faina pentru rantas, stingi cu bulion. Sare si boabe de piper. Un ardei copt la jar pentru un touch sensibil. Tarhon murat si daca vrei putin mai acru, mai pui niste otet din acelasi borcan. Paine cu cartofi, din aia batuta de casa💫 #primadatapupic #wildcooking #ciorbadefasole #fasolecuciolan #openfirecooking #romaniantiktok


  • Am văzut zilele trecute un meme funny despre relația dintre echipele de vânzări vs executive despre dep de marketing 😂



    Marketing_Humor



    În episodul acesta am povestit cu Mihai Guran, omul care a crescut o echipă de peste 150 de oameni de vânzări în cadrul Bitdefender (pe lângă multele realizări pe care le-a avut în cei peste 20 de ani de experiență), și am concluzionat că un om de vânzări cu adevărat bun este unul care apreciază marketingul.









    Conform spuselor lui Mihai, să fii un om de vânzări cu adevărat bun este o artă și nu oricine se pricepe la asta: pe lângă cunoștințele de sales, este necesar să știi să asculți, să fii empatic și să fii un bun observator. Trebuie să știi cum să îi citești pe oameni, cum să identifici nevoile lor și să știi când să îți asculți instinctul.















    Întrebări episod:




    * 02:49 – Cât de ”imposibilă” a fost misiunea de a crește o echipă atât de mare în Bitdefender?



    * 08:10 – Cât de greu ți-a fost să recrutezi oamenii potriviți?



    * 15:50 – Cum reușești să îi ajuți pe clienții tăi să traverseze barierele de comunicare și diferențele culturale în vânzările internaționale?



    * 18:47 – Care este o lecție pe care ai învățat-o despre multiculturalism?



    * 22:35 – Cât de greu este să setezi diferența dintre a vinde un beneficiu sau o caracteristică a unui produs atunci când pui pe masă vânzarea?



    * 26:45 – Tu cum îți dai seama de ce au nevoie oamenii?



    * 33:29 – Care sunt principalele red flaguri pe care clienții le văd la oamenii de vânzări care nu sunt onești?



    * 38:30 – În calitate de vânzător, cum îți dai seama dacă există red flags într-un client?



    * 57:35 – Tu ai un mentor?



    * 01:00:15 – Cum reușești să rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în industria ta?








    Idei principale




    * Vânzătorii buni sunt cei care apreciază marketingul.



    * În business, curajul este ceva asumat, deoarece nu poți să prevezi totul de la început.



    * Atunci când ai o echipă, pentru a-ți da seama că membrii tăi performează sau nu, trebuie să te asiguri că aceștia se află în contextul potrivit.



    * Înainte de o vânzare, trebuie să fii pregătit, să îți faci un research, să empatizezi cu clientul și, din întrebări, să îți faci o idee în ce stadiu al vânzării se află.



    * Ca om de vânzări, trebuie să pui multă etică în munca ta și să înveți cum să te conectezi cu potențialul tău client.








    Resurse




    * cartea Psihologia poporului român – Daniel David



    * cartea Vânzări 2.0 – Adrian M. Cioroianu



    * Harvard business review




    Conectează-te cu:




    * Linke...


  • Dacă vrei să pornești o afacere, dar nu ai încă ideea potrivită de business pe care să o materializezi, o alternativă este să apelezi la a deschide o afacere în sistem de franciză.



    Ce înseamnă asta? Ei bine, poți să apelezi la branduri care vor să se extindă regional, național sau internațional și să investești în a extinde business-ul respectiv. Practic, vei deschide o ”copie” a brandului și vei opera în funcție de strategia deja stabilită de brandul respectiv, în schimbul unei taxe și a unei cote lunare din vânzările pe care le ai.









    Am discutat cu Ruben Filimon, consultant în domeniul francizelor, despre ce înseamnă să îți deschizi o afacere în sistem de franciză.



    Ascultă episodul și află insight-uri din culise și din munca în teren în acest domeniu.







    Conectează-te cu Ruben:



    Linkedin



    Facebook



    Întrebări episod:




    * 02:10 – Ce te-a determinat să devii consultant în francize?



    * 04:15 – Care a fosgt elementul care te-a împins să continui în domeniul acesta?



    * 06:55 – Cât poate câștiga un consultant în francize?



    * 08:10 – Cum ai ajuns la primul tău client?



    * 15:05 – Cum a arătat mesajul pe care l-ai trimis către potențialii finanțatori?



    * 17:40 – Care sunt cei mai importanți factori pe care trebuie să îi aibă în vedere un antreprenor atunci când vrea să pornească o franciză?



    * 29:55 – Când crezi că este momentul pentru un brand să înceapă să se digitalizeze?



    * 35:35 – Cum îți dai seama ce tip de franciză se potrivește cel mai bine pentru o persoană?



    * 45:44 – Care este cel mai bun mod de a găsi un consultant?



    * 47:15 – Ce sfaturi i-ai da unei persoane care vrea să cumpere o franciză?




    Idei principale




    * În zona de consultanță poți să câștigi de la 1000 de euro până la câteva mii de euro. Depinde și de tine cât de mult muncești și de calificările și skill-urile pe care le poți aduce la masă.



    * Dacă vrei să mergi rapid, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună.



    * Ce e gratis nu este apreciat sau văzut ca fiind valoros, de cele mai multe ori.



    * Locația aleasă pentru business-ul tău va influența în mare parte succesul acestuia.



    * Înainte să cumperi o franciză, este esențial să știi în ce te bagi.




    După cum vezi, pentru a-ți deschide o franciză este esențial să ai o viziune pe termen mediu și lung și să faci un research solid, ca să știi exact în ce te bagi.



    Sper că acest episod a fost util pentru tine și că te va ajuta să iei cele mai bune decizii dacă te tentează să cumperi o franciză.


  • În industria de content creation, dacă vrei să fii cu adevărat profesionist, este important să fii consecvent și să faci totul cu intenția de a-ți servi audiența.



    Aceasta este părerea lui Cristi Ilisuan, cealaltă jumătate din spatele proiectului Mircea Bravo și invitatul meu din acest episod.



    Cristi, împreună cu echipa sa, sunt un adevărat exemplu al consecvenței, lucru ușor de observat și în munca lor: de la filmat farse cu camera ascunsă în urmă cu 8 ani, aceștia creează acum sketch-uri cu milioane de vizualizări și au produs chiar și un film lansat în cinematografe anul acesta.







    Conectează-te cu Cristi pe: 




    * Facebook



    * Facebook Mircea Bravo



    * Youtube Mircea Bravo: 




    Întrebări episod:




    * 02:20 – Mai demult, în cadrul proiectului Mircea Bravo, spuneați că vreți să construiți un hub de talente dedicat companiilor și nu numai. Ați reușit să faceți acest lucru, sau ați schimbat traiectoria?



    * 03:38 – Ce v-a făcut să vă dați seama că nu puteți să îi impresariați pe toți creatorii cu care ați colaborat?



    * 06:05 – Cât de ușor ți-a fost să accepți rolul de a fi omul din spatele imaginii lui Mircea Bravo?



    * 08:08 – Cum a fost să vă dați seama că urmează să vă transformați hobby-ul în business?



    * 10:15 – Ce v-a determinat să faceți și sketch-uri?



    * 13:35 – Care este lucrul tău preferat în a fi persoana din spatele Bravo Production?



    * 14:33 – Când îți dai seama că o idee este bună?



    * 15:50 – Ce crezi că vă diferențiază pe voi de restul creatorilor de conținut?



    * 19:15 – Cât de greu îți este ție să fii disciplinat?



    * 21:32 – Aveți pe cineva care se ocupă de managementul echipei?



    * 23:04 – Ce înseamnă Bravo Films?



    * 24:33 – Cât de greu este să faci un film care este în Top Box Office din România?



    * 32:33 – Cât de greu a fost să vă promovați produsul, având în vedere că audiența voastră era obișnuită cu altfel de conținut?



    * 33:57 – Care canal v-a adus cea mai mare rată de conversie în promovarea filmului Mirciulică?



    * 36:10 – Cum reușești să îți împarți viața personală cu cea profesională?



    * 37:25 – Cum stai cu time-managementul?



    * 38:14 – Care este cel mai provocator lucru ca să lucrezi cu influencerii?



    * 43:22 – Cât de important este să ai și un mindset de business atunci când lucrezi în creația de conținut?



    * 46:40 – Cum crezi că se va schimba industria în care sunteți în următorii 5-10 ani?



    * 49:05 – Ce sfat i-ai da unei persoane care vrea să înceapă să creeze conținut?














    Idei principale




    * Atunci când ai limite, îți maximizezi libertatea.



    * Dacă vrei să ieși în evidență ca și creator de conținut, ai nevoie de disciplină, să ai apetit pentru creație și să faci tot ce faci cu gândul la omul din audiența ta.



  • Ce are în comun o viață personală care te împlinește și un business care se dezvoltă cu succes? Bingo! Claritate.



    În acest episod povestesc cu Ruben Marian despre cât de important este să ai claritate în tot ceea ce faci și cum poate aceasta să te ajute să treci peste eșecuri.



    Totodată, povestim despre cum te influențează la nivel personal responsabilitatea de antreprenor, despre cât de important este să ai în jurul tău oameni care te susțin și despre nevoia esențială de a te cunoaște pe tine însuți pentru a putea să conduci o companie.







    Conectează-te cu Ruben:



    * LinkedIn* Facebook



    Utilben



    * Website



    Întrebări episod:



    * 02:45 – Care a fost momentul în care ai descoperit că industria de utilaje agricole este nedezvoltată și ai considerat că este o oportunitate de dezvoltare?* 05:44 – Ce te-a împins să te prezinți la TV în fața a 4 investitori și să prezinți ideea ta de business?* 07:30 – Te-ai simțit copleșit de responsabilitatea ta față de tatăl tău când vine vorba de repornirea business-ului?* 09:43 – Care a fost reacția tatălui tău atunci când ai hotărât să mergeți la TV să vă prezentați ideea?* 12:09 – Câte business-uri ai?* 12:57 – Cum reușești să te împarți între atâtea business-uri?* 14:07 – Cum ați reușit să găsiți un echilibru între relația profesională și cea de soț și soție cu Oana?* 16:29 – Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești bottleneck pentru compania ta?* 19:22 – Care sunt responsabilitățile tale în cadrul companiei acum că ai renunțat la funcția de CEO?* 22:10 – Cum poți să treci peste eșec și să îți revii?* 31:40 – Tu mai ai pe cineva care să te țină accountable?* 35:17 – De ce crezi că oamenilor le este greu să își găsească prieteni care să îi țină accountable?* 37:03 – Cum pot oamenii să ajungă să aibă un grup de accountability?* 39:38 – Ce ai face diferit în parcursul tău de antreprenor?* 58:27 – Cât de greu a fost să îți pui limite ca să știi cu cine poți să te deschizi ca partener de business?* 1:00:16 – Ai un work-life balance?* 1:04:06 – Care este cel mai mare vis al tău, de ce și ce ar putea oamenii să învețe din acest vis?









    Idei principale



    * Este important să conștientizezi că atunci când ești refuzat, nu tu ca persoană ești refuzată, ci ideea ta.* Pentru a trece mai ușor peste eșec este important să îți reamintești cine ești și de ce faci ceea ce faci.* Claritatea te va ajuta să îți definești mult mai ușor limitele.* Relațiile autentice necesită timp, vulnerabilitate și autenticitate.* Este important să știi cum percepi valoarea ta proprie și de unde îți iei sentimentul că ești valoros.



    Chiar și atunci când eșuezi, claritatea te va ajuta să treci peste mult mai ușor. Este important să îți reamintești de fiecare dată de ce faci ceea ce faci, cine ești tu ca persoană și ce vrei să lași în urma ta prin acțiunile tale.



    Atunci când ai claritate, te detașezi de eșec și nu îl mai iei atât de personal. 



    În fond, și eșecul este parte din proces, iar dacă ești deschis, te poate învăța unele dintre cele mai valoroase lecții.


  • De câte ori ți s-a întâmplat să-ți faci un scenariu înaintea unei discuții importante cu șeful, colegul sau prietenul tău? „Dacă îl întreb X, el, probabil, îmi va răspunde Y”. Dacă nu se adeverește filmul creat de tine, ce faci? 



    Cum îndrepți discuția în direcția pe care tu o vrei? Cum îl lași pe celălalt să dezvolte un subiect, dar fără să se abată prea mult? 



    Dar, mai ales, cum reușești să îl faci pe omul din fața ta să se simtă bine în conversația cu tine?









    Andreea Roșca este jurnalist cu experiență extraordinară, nu doar în ale scrisului, ci în special, în construirea relațiilor cu oamenii. De peste 20 de ani, tot ceea ce face este pentru ea o amprentă a reputației. Secretul în păstrarea legăturii cu oamenii este, pe lângă timp, să te ții mereu de promisiuni. Să lași un loc de „bună ziua”, cu oricine discuți.



    Tot ceea ce facem, ceea ce fac eu, cel puțin, ține de încredere și reputație.Andreea Roșca







    Conectează-te cu Andreea: 



    * Website* LinkedIn* Facebook* Twitter



    Proiectul The Vast and the Curious



    * Spotify* Instagram* Podtail* TikTok



    Întrebări din episod:



    * Cât de perfecționistă se consideră Andreea? – 03:41* Ce e mai important pentru Andreea: să înceapă sau să termine? – 07:58 * Cum se pregătește Andreea pentru interviuri? – 15:22* Cum urmărește firul narativ al discuției? – 18:47* Cum abordează Andreea oamenii ca să accepte invitațiile la podcast – 41:26



    Idei care mi-au rămas:



    * Într-o discuție sau într-un interviu – combină răspunsurile pe care le primești cu ceea ce te interesează. – 36:41* Înainte de a ajunge la rezultat, nu uita să te bucuri de proces. – 8:57 * Când discuți cu cineva, ieși din mintea ta și fii atent la răspunsurile celuilalt. – 34:41* Ca să fii atent și la interlocutor, și la planul tău de discuție, notează-ți pe o foaie ideile-cheie. – 39:41* Top 3 lecții de intervievare: curiozitate, respect și prețuirea celuilalt om, învățare din greșeli – 59:37



    Iată cât de mult te poate ajuta să înveți despre tehnicile intervievării dacă lucrezi cu oamenii. Om de marketing, avocat, doctor, profesor sau orice altă meserie – ai nevoie să ajungi la un echilibru între ascultarea celuilalt și respectarea planului tău de discuție.



    Resurse:



    * Gabor Maté * Dragoș Petrescu*


  • Care este secretul unui copywriter care, nu doar că atrage atenția audienței, dar o și menține? Exercițiul. Scrisul zilnic. Expunere în online. Explorarea acelor subiecte care să stârnească ceva în ceilalți – poate fi curiozitate, poate fi și râs. 



    Tibi Codorean este omul din spatele glumelor lui Bob Rădulescu și Mircea Bravo. De fapt, când te uiți la videourile lor, râzi la replicile scrise de Tibi. Cum a ajuns el până aici? Traseul e mai sus:exercițiu, scris zilnic, expunere și explorarea subiectelor de interes.Cu alte cuvinte, Tibi a început să scrie singur pe pagina lui de Facebook și așa a fost remarcat. 



    De aici și sfatul lui pentru oricine este la început în crearea de content: Începe să scrii. Cum? Așa cum îți place ție. Nu trebuie să vrei să iasă perfect. Oricum, peste 5 ani, orice text al tău o să arate mai bine. Important e să pornești de undeva. Doar publică. Postează. Dă-ți ideile mai departe. 







    Oamenilor le place să audă ceea ce știu deja. Asta ajută cel mai mult în crearea de conținut: să le dai ce le place. Dacă știi ce vor oamenii, ce fac oamenii, le vorbești pe limba și pe înțelesul lor, o să le placă. Tibi Codorean



    Conectează-te cu Tibi Codorean:



    * Site oficial* Instagram* Facebook* Twitter* Substack* Patreon* E-Mail



    Idei care mi-au rămas: 



    * Exercițiul este cea mai bună și necesară rutină în crearea conținutului. Cum faci ceva timp pauză, cum îți ieși din mână. – 33:20* Când creezi conținut cu umor, evită să: incluzi prea multe glume (se pierde ideea), te grăbești și să abordezi superficial subiectul. – 41:08* Ia-ți idei de conținut din orice – filme, seriale, conversații, plimbări pe stradă. Orice poate fi transformat într-un material bun de postat.  – 28:50* Pornește de la conținutul altor creatori și schimbă-l așa cum simți. Chiar dacă la început o să semene destul de mult, în timp îți vei crea propria amprentă pe content. – 50:16* Cel mai bun mod de a învăța copywriting este să te apuci acum de scris. – 58:55









    Întrebări din episod:



    * Cum a ajuns Tibi de la vândut carduri în Timișoara la colaborarea cu Bob Rădulescu? – 10:13* De ce a avut încredere Tibi în propunerea de colaborare a lui Bob? – 12:42* Care este diferența dintre copywritingul din emisiune și cel din online? – 19:32* Folosește Tibi o anumită tehică atunci când creează conținut? – 20:34* Care-i procesul de creație a lui Tibi?- 23:53 Dar procesul său de editare? – 29:43* Cât de greu este să scrii umor? – 31:41* Care este rutina pe care o urmărește când scrie umor? – 33:14* Cât lucrează Tibi? –35:00* Care sunt cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când scriu umor? 38:00* Ce face Tibi ca să ajungă la idei relevante? – 42:47 * Copywritingul se învață sau te naști cu el? – 44:52* S-a lovit vreodată Tibi de blocajul creativ? – 53:04



    Când nu are inspirație? Continuă să scrie. De unde își ia inspirația? De peste tot. De oriunde prinde. Dacă merge pe stradă și îi vine o idee, o notează și o dezvoltă într-un newsletter mai târziu. Dacă vede un film Disney, poate face un sketch mai târziu cu supereroi a căror kriptonită este că-i trage curentu’. 




  • De la începutul erei de digital marketing, unde suntem pioneer, facem un salt până în prezent, unde ne aflăm în plină sălbăticie. Cum e senzația? 



    De la strategii de poziționare în mintea consumatorului la tactici de poziționare perfectă pentru fotografiile din natură. Pe scurt, vorbim despre marketing de natură. 



    Doru Panaitescu nu doar că are peste 20 de ani de experiență în marketing, dar este și unul dintre părinții digital marketingului în România. Doru este și, probabil, primul invitat care aduce povești dintr-o sferă cu totul diferită față de tot ceea ce am discutat până acum la Katai Podcast. 







    „Ok, Roby, dar cum mă ajută poveștile lui despre reptile să-mi cresc businessul sau să mă dezvolt în carieră?” Tot ceea ce a învățat singur și de la cei din jurul său se aplică perfect în marketing. 



    Dacă tu scoți în față persoana ta, de fapt, povestea acelei fotografii nu e despre ursul ăla sau despre vipera aia. E despre tine.Doru Panaitescu



    Conectează-te cu Doru: 



    * Doru Panaitescu* Doru Panaitescu – Home | Facebook* Doru Panaitescu – Outdoor Trainer – Wild Escapes SRL | LinkedIn* Doru Panaitescu (@dorupanaitescu) / Twitter



    Unul dintre vechile proiecte lui Doru care merită revăzut:



    * „Redescoperă România”



    Idei care mi-au rămas: 



    * Înainte de a te specializa într-un domeniu, gândește-te la ceea ce-ți aduce cea mai mare satisfacție. Pentru Doru este adrenalina de a se apropia de reptile. – 20:21* Nu lua decizii rapide asupra problemelor despre care nu cunoști suficient. Fă un pas înapoi, analizează și cere o opinie avizată – 40:05* Riscurile au existat dintotdeauna. Dacă avem tendința să credem că astăzi ne confruntăm cu mai multe, este din cauza că acum sunt mai frecvent mediatizate. – 46:07* Dacă îți place foarte mult conținutul unui creator, încearcă să-i calci pe urme, nu doar să-l urmărești. – 58:46* Oricât te-ai dedica unui domeniu, mereu va mai fi ceva de aflat. Oamenii care susțin că „le-au văzut pe toate” într-o industrie tratează superficial lucrurile. – 1:02:03* Scoate în față munca ta și mai puțin persoana ta. – 1:05:28* Pasiunea, documentarea și comunitatea te vor ajuta să ai un impact și să poți lăsa un legacy în urma ta care, la un moment dat, poate să schimbe lucrurile din jurul tău.- 1:14:01



    Întrebări din episod: 



    * Când a fost momentul ăla de trigger în care ți-a dat seama, „băi, vreau să mă duc pe fotografiere de animale sălbatice.”? – 15:25* Cum te poți educa din surse avizate despre animalele sălbatice din podgorii? – 44:25* Cât timp petrece Doru pe partea de documentare? – 52:50* Povestea faină cu care Doru a rămas în urma fotografierii animalelor sălbatice – 1:08:35



    Și pentru că Doru se consideră gurmand, n-avem cum să nu vorbim despre „rețeta” lui simplă: peste pasiune, se adaugă o cantitate uriașă de documentare asupra domeniului, după care presari adrenalină și grijă la fakenews. Se răstoarnă compoziția într-un bol pe care scrie „creează conținut”. Când îi împarți audienței în farfurii, ai grijă să pui mereu un adaos de compasiune pentru ceea ce faci,


  • Întreabă 100 de specialiști în marketing cum își îndeplinesc obiectivele și vei primi 100 de răspunsuri diferite.



    Întreabă 100 de experți în Social Media cum transformă o audiență într-o comunitate și, cel mai probabil, vei primi aceeași soluție: Ascultă-i pe oameni. Creează conținut pentru ei, nu pentru tine. 



    Despre același lucru am discutat cu Corina Scheianu în episodul de azi. În timp ce toți ceilalți încearcă să afle care e cea mai folosită platformă a momentului și cea mai bună oră de postat, noi ți-am pregătit o altă direcție:



    Cred că este relevant conținutul care adresează și rezolvă o problemă. Că poți rezolva problema aia, fie printr-o poză, fie printr-un video, fie printr-o postare doar  cu text. Și o să-ți dau un exemplu: avem în portofoliu branduri pentru care facem conținut doar pe baza întrebărilor venite de la useri.Corina Scheianu



    Conectează-te cu Corina: 



    * LinkedIn* Instagram* Facebook



    Digital Star (unde Corina este Chief Digital Officer)



    * Webpage* Instagram * Facebook* LinkedIn* Youtube



    Idei care mi-au rămas: 



    * Dacă te simți obosit după o zi full de Social Media Marketing, deconectează-te. Citește, ascultă sau urmărește un conținut complet diferit de aria ta. – 46:38* Creează-ți liste cu task-uri prioritare ca să rămâi mereu organizat și să nu scapi nimic din vedere. – 39:06* Cel mai relevant conținut este cel care oferă direct soluția unei probleme a comunității tale. Fie că e imagine, Reel sau text, axează-te pe scop!  – 49:35* Greșeala din Social Media a multor oameni de marketing: se mută rapid pe noi platforme pentru că sunt populare. Înainte de pasul acesta, întreabă-te „Mă ajută REAL să mă aflu acolo? Targetul meu este acolo?”* Prioritatea #1 a creatorilor de conținut devine ascultarea audienței. De aici și succesul campaniilor de marketing: îți cunoști audiența, știi pe ce platformă și cum să o targetezi.  – 30:40* O audiență câștigată pe termen lung devine o comunitate care te va susține oricând, cu atât mai mult în momente de criză. – 1:05:47







    Întrebări din episod: 



    * Cum s-au schimbat platformele Social Media în ultimii 5 ani, pe ce pun accent platformele și cine este relevant astăzi pe Social Media?  – 05:43* Care crede Corina că este cea mai populară platformă de Social Media astăzi și de ce? – 15:43* Cum îți dai seama ce platforme folosesc oamenii din audiența ta? –  29:58* Cum să faci față unei perioade de criză în Social Media?  – 40:51* Ce nu înțeleg oamenii de marketing despre Social Media?  – 24:40



    Pentru ca mesajul tău să ajungă la publicul țintă, nu trebuie neapărat să fii prezent pe toate platformele cunoscute ale momentului. Mult mai important este să te gândești care se potrivește cu obiectivele tale de marketing. Care este targetul tău? Ce consumă cel mai des audiența ta: Video, imagine sau text? Cu atât mai mult, care sunt problemele ei la care tu poți veni cu soluții?



    Dacă TikTok este azi pe val, peste câteva luni îl poate întrece altă platformă.