Episodit
-
”Du är vad du prioriterar” är Linda Waxins devis. Linda är entreprenör och företagsledare, men också tänkare och poet. Med hjälp av perioder får hon ihop sina båda sidor. ”Jag är ute i verkligheten och krigar och sen är konsten min tröst” säger hon. Hon tänkte som en VD innan hon fick befattningen formellt och hamnade emellanåt i frysboxen, därför är hon idag noga med att tacka sina troublemakers. Att gå i egen terapi ser hon som en lyx och som den absolut viktigaste ledarskapsutbildningen, det borde vara ett krav för att få vara chef!
-
Idag släpps min bok ”Konstnär eller pajas? - en bok om ledarskap” och i det här avsnittet pratar Jonas Dunér med mig om boken. Jonas är socialarbetare och terapeut och han lurar ut mig på djupa vatten och avslöjar att jag inte bara är lismande utan dessutom en gammal patriark. Häng med oss in i studion!
-
Puuttuva jakso?
-
Har du också haft tur i livet och vill göra en payback?
Bengt Westerberg var partiledare för dåvarande Folkpartiet, idag Liberalerna, 1983-1995. Han var också socialminister 91-94. Vi pratar om hur viktigt det är att försvara demokratin och att vi riskerar att ta den för given. Opposition och den fria debatten måste finnas men hatet på sociala medier är något annat. Ledare som är rädda för kritik tenderar att tysta den viktiga oppositionen. Makt behöver fördelas så att ledarskapet inte blir totalitärt.
-
Att bara söka till Robinson 2021 räckte egentligen som utmaning för Annica Lundgren Frisk, att sen komma så långt som till finalveckan gjorde att upplevelsen är det modigaste hon någonsin gjort. Annica arbetar som utbildningskoordinator och ledningsstöd på Tullverket där hon har arbetat i 35 år. När hon ser kvinnor som passerat femtio resignera och sluta utvecklas vill hon vara en motvikt men också ge unga kvinnor framtidstro. Vi pratar om nyfikenhet som drivkraft i ledarskapet men framför allt om mod som genererar glädje och oväntade upplevelser.
-
Hur ska man som chef hantera media?
Staffan Dopping tog en paus från journalistiken i tretton år men återkom 2018 till nättidskriften Kvartal. Att minska skräcken för journalister ser han som ett demokratiuppdrag. Han uppmuntrar chefer att värdesätta kontakten med media genom att ta tillvara kanalen för att nå ut med sitt budskap. Staffan återkommer i det här samtalet till vikten av att det vi säger är sant. Tomma ord är inte hans melodi! Lyssna på ett samtal om ordets makt och betydelse. -
Att leda bakifrån med godhet, det är Jonatan Söderströms devis. Han är restaurangchef på MAX/Lidingö och har gjort tidigare erfarenheter av surpuppor till en ”negativ förebild”. Jonatan betonar vikten av att hålla humöret uppe på personalen när det är ett pressat läge och han tar till extraordinära knep! Han gillar att laga trasiga grejer, hitta lösningar och förbättra rutiner.
-
Längtar du efter en möjlighet att stanna upp och iaktta innan du fattar beslut?
Lasse Lychnell är doktor i företagsekonomi, och lärare och forskare vid Handelshögskolan. Han börjar det här avsnittet med en kort meditation. Mindfulness kopplat till ledarskap är efterlängtat i en värld med snabbt tempo. Vi pratar om att lärandet ofta finns i just den där pausen. Lasse utvecklar också begreppet reflektion och resonerar kring hårda och mjuka värden. -
Vill du ha verktyg till ditt ledarskap? Då ska du lyssna på Lina Sandborgh, körpedagog på Adolf Fredriks musikklasser. Efter 24 år i yrket är hon konkret i sin beskrivning av hur hon går tillväga för att få 150 barn och ungdomar att repetera och genomföra en konsert. Hör Lina utveckla hur hon kombinerar krav och tydlighet med massor av lust och värme, ett ledarskap som går att applicera på alla branscher.
-
Tror du att historien sitter i väggarna? Eller är kulturen på arbetsplatsen ett resultat av våra attityder och handlingar? Sofi Jonasson är verksamhetschef på Friskis o Svettis i Simrishamn och arbetar också som biträdande rektor. Hon har tidigare haft uppdraget som barnombudsman. Vi pratar om värdet av ett tryggt och kärleksfullt privatliv och hur det påverkar ledarskapet. ”Om jag faller så landar jag mjukt” säger Sofi.
-
Vad innebär det att vara hoppbärare? Louise Linder är präst, psykoterapeut, sexolog och grundare av företaget ”Prästbyrån”. I det här samtalet pratar vi om ordens betydelse och om chefers uppgift att hantera den psykosociala arbetsmiljön, inte minst nu under pandemin då många lider av ofrivillig ensamhet och isolering. Louises övertygelse att livet alltid återvänder bär henne i yrket och i det egna livet.
-
Vad händer när en VD får diagnosen utmattning och depression? Hur kommer det sig att vi ofta spjärnar emot den information som kroppen ger oss? Märta Lindqvist berättar öppet om sårbarhet i detta avsnitt, om sina tankar kring två år som sjukskriven och vägen tillbaka. Nu startar hon upp sitt nya företag shimTALKS - Talks for Insights.
-
Camila Buzaglo är kommunikationsdirektör på PEAB. Tidigare var hon pressekreterare åt Mona Sahlin och Göran Persson. Jämställdhet är en av hennes hjärtefrågor. I det här avsnittet berättar hon om hur hon agerade livvakt åt Mona Sahlin, hur hon alltid har litat på sin intuition och hur viktig hennes mammas tro på henne har varit. Hon går igång på att nå ut, och på ”The Spark”.
-
Arga människor är ofta rädda människor. Samtidigt behöver vi ibland uttrycka vår vrede för att vara i harmoni med oss själva och vår omvärld. Lasse Övling - radiopsykolog, gestaltterapeut och organisationspsykolog - berättar om hur han som liten pojke anpassade sig och undvek konfrontation för att senare i livet hitta till den goda vreden. Integrerad vrede är inte högljudd och skrämmande utan en kraft som skyddar och ger oss naturlig auktoritet.
-
Sluter vi cirkeln genom att återvända dit vi en gång började? Mats Pettersson är HR-direktör på SJ och ingår i koncernledningen, han började sin karriär i resebranschen. Att anställda vill göra sitt allra bästa är hans övertygelse, när det ändå blir fel beror det ofta på att de har osynliggjorts. Ett gott ledarskap inkluderar alla och skapar begriplighet.
-
Varifrån fick Steve Sjöquist modet att gå ut offentligt med sin HIV-status redan på 80-talet? I rollen som sjukhusdiakon på S:t Görans sjukhus möter han ofta människor i djup kris. Hans roll är att finnas intill en människa och slå följe en bit på vägen. Många gånger måste han hantera sin egen maktlöshet inför situationen.
Aktivisten Steve Sjöquist syns och hörs i samhällsdebatten och han har knäckt koden; - det är inte VAD man säger utan HUR, som avgör om man blir lyssnad på och därmed kan skapa förändring.
-
Jeanette Ovesson är kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn. Vad innebär det att leva och verka på en liten ort där alla känner alla? Hon har upptäckt att alla frågor förr eller senare blir intressanta när man fördjupar sig i dem och att en bra ledaregenskap är att behålla lugnet när det stormar.
-
Sarah Demitz-Helin är VD på Ljung & Sjöberg som hjälper arbetsgivare att rädda människoliv. De identifierar den dolda beroendeproblematiken och hjälper sen till att rehabilitera. Ambitionen är att gripa in i ett tidigt skede eftersom sjukdomen alltför ofta har en dödlig utgång, om den inte behandlas. Rädslan för att kränka kan hindra chefer att agera och leder ofta till felaktig och utdragen rehabilitering. Att ge chefen verktyg och skapa tydliga strukturer underlättar betydligt i det svåra samtalet. Mod är att vara rädd men göra det ändå. Julens budskap är att ljuset segrar över mörkret, och det är en absolut sanning för Sarah.
-
Elcim Yilmaz driver företaget Superturken som hjälper företag och profiler att stärka sitt varumärke och nå ut med sitt budskap. Hon tar medvetet rollen som den som skapar dålig stämning, genom att peka på brister i mångfald och jämställdhet. Alternativet att sluta kämpa finns inte men hon blir trött av det cirkulära och oviljan att ta till sig kunskap. Entreprenörskap är utvägen för många som inte är inkluderade i samhället. ”Hashtagg ledarskap” tycker hon är fördummande och respektlöst mot en disciplin som förtjänar ett djup.
-
Välkomna till ett samtal om rekrytering! Nils Hallén är ansvarig för kursen personalförsörjning och kompetensutveckling på Södertörns högskola och rådgivare till HR och chefer. Han vill se en maktförskjutning i rekryteringen med större ömsesidighet mellan kandidat o arbetsgivare, och han understryker nödvändigheten av struktur i processen. Magkänsla och personligt brev kan vi skrota! Att ställa frågor om fritidsintressen likaså. Social kompetens behövs inte i alla yrken, men när det krävs behöver man tydligt definiera vad man menar.
-
Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo akademi.
Möt honom i ett samtal om tvivel, makt och mammon. Vad resulterar Donald Trumps oförmåga att ta ett steg utanför sig själv till? Att delegera innebär att fördela makt. Gör som Aristoteles och lev det blomstrande livet!
- Näytä enemmän