Episodit

  • “Klimaatorganisaties en NGO’s die elke stap die je neemt kritisch volgen helpt, maar werkt ook tegen”, zegt Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM. “Iedereen heeft zijn rol te spelen in dit ecosysteem om te verduurzamen. Activisten en NGO’s houden ons echt scherp maar we zijn wel heel erg tegenover elkaar komen te staan.

    “Ik merk dat dat voor best veel mensen soms ook demotiverend kan zijn omdat het soms voelt of je helemaal niks goed kan doen”, vervolgt Schellekens. “Ik merk twee dingen, enerzijds is er echt sprake van polarisatie. Er ontstaan twee kampen, activisten en mensen die aan de andere kant komen te staan en daar ook in verharden, dus klimaat sceptisch worden.

    “Negentig procent van de mensen op deze wereld heeft nog nooit gevlogen en wil dat wel gaan doen”

    Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM

    Ook onder collega’s merkt ze de impact. “Het gebeurt best vaak dat we nieuwtjes naar buiten brengen over dingen waar mensen echt hard aan hebben gewerkt en heel trots op zijn. Daar krijgen ze dan hele kritische reacties op en dat werkt demotiverend.” Schellekens geeft aan dat dat voelt ‘alsof je toch niets goed kan doen’.

    De mogelijkheid om te stoppen met vliegen omdat dat klimaat technisch gezien het best zou zijn, verwijst Schellekens naar het rijk der fabelen. “Dat kan niet, en dat klinkt misschien veel te simpel, maar negentig procent van de mensen op deze wereld heeft nog nooit gevlogen en wil dat wel gaan doen”, licht ze haar mening toe.

    “Ik ben heel erg voor grote ambitieuze doelstellingen, maar ze moeten wel realistisch zijn”

    Zita Schellekens

    “Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, maar we weten wel dat deze sector echt gaat groeien omdat steeds meer mensen tot de middenklasse gaat horen en ook gebruik willen maken van de mogelijkheden die vliegen biedt. “

    “We kunnen het niet willen, maar ik denk dat stoppen niet realistisch is”, vervolgt Schellekens haar visie. “Ik denk niet dat er een wereldwijde behoefte of wens is om het vliegen te stoppen. Ik ben heel erg voor grote ambitieuze doelstellingen, maar ze moeten wel realistisch zijn en deze is het niet.”

    Praatje van Plugge

    Deze aflevering weer het tweewekelijkse ‘Praatje van Plugge’, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerde term bespreekt. Ditmaal bespreekt hij in anderhalve minuut 'langetermijnwaardecreatie'.

    Binnen anderhalf uur in New York, met alle klimaatgevolgen van dien

    Met KLM in de studio blijven we ook met de actualiteit in de lucht. Als het aan China ligt vliegen we straks van Amsterdam naar New York in anderhalf uur tijd en dat allemaal door een nieuw Chinees supertoestel. Fabrikant Space Transportation belooft een topsnelheid van 5000 kilometer per uur, vijf tot zesmaal zo snel als de huidige vliegtuigen.

    Het supervliegtuig komt wel met een tweeledig prijskaartje. Een voor de bankrekening en dan dat andere prijskaartje: het kerosineverbruik van supersonische vliegtuigen is driemaal zo hoog als een normaal toestel. Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft legt uit wat de impact is van dit soort superjets op het klimaat.

    De strijd aan met vernietiging overtollige cosmeticaproducten

    Veel cosmetica die niet wordt verkocht, wordt vernietigd. Het gaat jaarlijks om grote hoeveelheden make-up. Sinem Tuncer is het brein achter het bedrijf Arkive dat cosmeticamerken helpt overtollige voorraden alsnog te verkopen en zo verspilling tegen te gaan. Zij legt uit op welke manier Arkive te werk gaat en aan wie ze de overtollige voorraden poedertjes, mascara, lippenstift en oogschaduw verkopen.

    Niet alleen in de cosmeticabranche worden overtollige voorraden heel gemakkelijk vernietigd. De modewereld ligt al jaren onder vuur vanwege het vernietigen van nieuwe of geretourneerde kleding. Tuncer hoopt dat dit tij van verspillen en vernietigen ooit keert, maar het is volgens haar een enorme uitdaging.

    Volgende week is Anne Hettinga, ceo bij vervoersmaatschappij Arriva te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het unieke aan onze positie is dat we opslaan zonder dat we eigenaar zijn van het product”, trapt Walter Moone, president bij tankopslagbedrijf Vopak Nederland af. “De tanks zijn wel van ons, net als alle infrastructuur, steigers en de pijpleidingen op de terminals. Maar het product dat we behandelen is niet van ons.”

    Qua brandstoffen gaat het volgens Moone nog steeds veel om olieproducten, zoals diesel, benzine, vliegtuigbrandstof maar ook gas en LNG. “We slaan ook plantaardige vetten en oliën op die in de voedingsmiddelenindustrie terecht komen of in de biobrandstoffen”, licht hij toe. “Zeer divers dus.”

    “Scope 3 is voor ons ingewikkeld, omdat we de producten van onze klanten opslaan”

    Walter Moone, president Vopak Nederland

    Voor 2030 heeft Vopak de ambitie om dertig procent van hun CO2-emissies te reduceren. “Daar hoort overigens bij dat er ruimte ook is voor groei, dus als er nieuwe bedrijven bij komen moeten we ook op die dertig procent uitkomen”, stelt de topman van Vopak. “Per saldo betekent dat voor de bestaande bedrijven dat we zestig procent co2 moeten reduceren in 2030.” Het antwoord op de vraag wat hun doel is voor 2050 is het antwoord kort en krachtig. “Netto nul”, zegt Moone overtuigd.

    Wat betreft de verschillende scopes ligt bij Vopak de grootste uitdaging bij de laatste scope. “Scope 3 is voor ons ingewikkeld, omdat we de producten van onze klanten opslaan. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de scope reducties van onze klanten”, zegt Moone. “Wat we wel doen is onze eigen reductie realiseren door te investeren in e-boilers of warmtewisselaars te gebruiken in plaats van heaters die op propaan werken.”

    Onderzoek naar echte prijs kopje koffie

    D66 Amsterdam wil een onderzoek laten uitvoeren naar de koffie die alle ambtenaren in Amsterdam drinken. Fractievoorzitter Rob Hofland wil de verborgen kosten van de ingekochte koffie die ze allemaal drinken blootleggen. Kosten zoals milieuschade en co2-uitstoot wordt nu namelijk niet meegerekend in de prijs, en dat moet volgens Hofland anders.

    Het onderzoek sluit aan bij 'de nieuwe manier werken' van de gemeente Amsterdam, waarbij de echte prijs van producten wordt betaald. De leverancier moet ook de hele productieketen in kaart brengen. Dit moet ervoor zorgen dat verantwoorde producenten aanbestedingen eerder winnen dan de goedkoopste.

    De verantwoordelijk wethouder van Amsterdam Hester van Buren [PvdA, bedrijfsvoering] is enthousiast en wil 40.000 euro vrijmaken voor het onderzoek. Sterker nog, de wethouder staat ervoor open om bij een specifieke aanbesteding, waarvan het product nog niet bekend is, geld vrij te maken om ook daadwerkelijk de verborgen kosten te kunnen betalen. Dat mag maximaal 20 procent zijn van de aanbestedingsprijs.

    In deze uitzending licht Rob Hofland het belang van het onderzoek toe, en wat hij hoopt te bereiken.

    Orla McDonald, journalist klimaatbeleid bij het FD juicht het plan van het betalen van 'de echte prijs' toe maar heeft wel een paar kanttekeningen, onder ander over het prijskaartje van het onderzoek.

    De zestig seconden van Sophie

    In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan advocaat Sophie Kuijpers met 'de zestig seconden van Sophie'.

    Meer inzicht in wat je verbruikt

    Het concept blokverwarming dat inhoudt dat meerdere woningen zijn aangesloten op een collectieve warmte installatie. Wat we ons misschien niet beseffen is dat in Europa meer dan 20 miljoen woningen aangesloten zijn op blokverwarming, ook in Nederland gaat het om hele grote aantallen. Deze huishoudens moeten ruim een jaar wachten tot ze een factuur ontvangen voor de warmte die ze dat jaar hebben gebruikt. Je betaalt maandelijks een voorschot en bij de jaarlijkse eindafrekening zie je het exacte totaalbedrag en hoeveel je moet bijbetalen. Oftewel, je hebt tussentijds eigenlijk geen enkel inzicht in je verbruik.

    Precies dat is wat de drie mannen achter homii met hun bedrijf doen. Arnon Kadouch is een van de oprichters en hij legt uit hoe het in zijn werk gaat en hoe belangrijk samenwerking is om zoveel mogelijk impact te kunnen maken.

    Volgende week is Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • “Wij financieren nog veel fossiele energie, dat klopt. Maar tachtig procent van onze maatschappij in Nederland is nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen. Van kolen, van olie, van gas: om ons huis te verwarmen, de auto te rijden, de fabrieken te laten draaien, om te koken. En dat moet anders, absoluut”, zegt Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING.

    “We moeten steeds meer hernieuwbare energie gaan produceren. Maar omdat de mix in de maatschappij zo is, zie je dat ook terug in ons boek. ING financiert nog steeds meer fossiel dan hernieuwbaar, dat is waar.” Het gaat volgens Cohen Stuart om één procent van al hun zakelijke leningen, dat in de olie- en gaswinning zit. Dat staat gelijk aan 2,5 miljard euro, zo licht hij toe.

    “Het is heel belangrijk dat we de klimaatdoelen gaan halen en je mag bedrijven daarop aanspreken, ook ING”

    Arnaud Cohen Stuart, head of Business Ethics bij ING

    Afgelopen week werd bekend dat Nederland mogelijkerwijs de klimaatdoelen van 2030 niet gaat halen. We vroegen Cohen Stuart naar zijn reactie op dit nieuws. “De recente bekendmaking hangt natuurlijk heel nauw samen met politiek beleid en daar heb ik op zich geen reactie op, dat is aan de politiek”, trapt hij af. “Maar, het is wel heel belangrijk dat we die klimaatdoelen gaan halen en je mag bedrijven daar best wel op aanspreken, ook ING.”

    Natuurlijk kwamen ook de acties van de verschillende klimaatorganisaties ter sprake. Op de vraag of Cohen Stuart zichzelf kan voorstellen als activist, is het antwoord ‘ja’. “Ik kan me mezelf zeker voorstellen als iemand die een vraag stelt, maar ik volg niet alle methoden van de activisten”, zegt hij.

    “Als ik kijk naar de acties van Milieudefensie dan begrijp ik eigenlijk wel waar ze vandaan komen”

    Arnaud Cohen Stuart

    ING ligt regelmatig onder vuur bij verschillende klimaatorganisaties, waarbij er volgens Cohen Stuart wel een groot verschil zit tussen Milieudefensie, die overweegt een rechtszaak tegen de bank aan te spannen, en Extinction Rebellion, dat meerdere malen hun hoofdkantoor binnendringen en zich vastketenen of recentelijk de ingang van het Rijksmuseum blokkeerden omdat ING een van de hoofdsponsors is.

    Onrealistisch

    “Als ik kijk naar de acties van Milieudefensie dan begrijp ik eigenlijk wel waar ze vandaan komen. We verschillen van mening over hoe je de doelen kan bereiken maar daar kunnen we het prima over hebben”, zegt Cohen Stuart. “Als we kijken naar Extinction Rebellion, dan is het goed om twee dingen te beseffen. Allereerst, wat vragen ze eigenlijk? Ze vragen of we vandaag stoppen met alle fossiel, olie en gas, maar dat is nogal onrealistisch als je weet dat tachtig procent van onze economie draait op olie en gas.”

    “We hóeven niet vandaag te stoppen met olie en gas om de klimaatdoelen te halen”

    Arnaud Cohen Stuart

    “Ze vragen het niet van jou, niet van de luisteraar, ook niet van onze bedrijven of van de Nederlandse Staat”, vervolgt hij. “Ze vragen het alleen van ING, en dat is toch best wel een aparte vraag, want wij financieren de economie. Dus als je die vraag niet legt bij de hele economie, maar wel bij de bank, dan gaat er iets scheef.”

    “Bovendien, die vraag hóeft niet. We hóeven niet vandaag te stoppen met olie en gas om de klimaatdoelen te halen”, zegt Cohen Stuart. “We moeten heel snel afbouwen, maar niet vandaag. Zeker alsnog tachtig procent van je economie daarvan afhankelijk is.

    ‘Hard en onacceptabel’

    “Daarnaast vind ik hun acties veel te hard en onacceptabel, want het is intimiderend voor onze medewerkers en ook nog eens over een vraag die onrealistisch is”, stelt hij. “Dat maakt dat ik over Extinction Rebellion heel anders denk dan over Milieudefensie.”

    Egypte stelt klimaatdoelstellingen bij: ‘Meer landen zullen volgen’

    In deze aflevering gaan we dieper in op het besluit van Egypte om hun doelstellingen voor het aandeel aan duurzame energie in de totale energieproductie voor 2040 naar beneden bij te stellen. Streefde Egypte eerst nog naar een duurzaam aandeel van 58 procent, nu mikken ze op een percentage van 40 procent.

    Jan Rotmans, hoogleraar en wetenschapper op het gebied van klimaatverandering, duurzaamheid en transities legt uit dat Egypte lang niet het enige land is en dat veel landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Afrika zullen volgen. Dat dit impact zal hebben op het klimaat is volgens Rotmans evident.

    Praatje van Plugge

    Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt.

    De weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

    Ditmaal in het laaste deel van de aflevering focus op de ‘S’ in het ESG: Nederlands bedrijf Social Capital focust zich volledig op het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. Want de realiteit laat zien dat in Nederland nog steeds een grote groep mensen met een arbeidsbeperking op zoek is naar een betaalde baan. Het gaat om mensen met een fysieke of mentale beperking, maar het kunnen ook mensen zijn die coaching en begeleiding nodig hebben bij het vinden van een baan.

    Social Capital helpt hierbij en heeft sinds hun oprichting in 2019 ruim 300 mensen aan en baan geholpen. Jasper Kool is een van de oprichters, hij legt uit op welke manier ze dat doen.

    Volgende week is Walter Moone, president bij Vopak Nederland te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Presteren onder druk, iedereen die een mening heeft en zoveel verschillende eisenlijstjes: heeft dat impact op de uitdaging om te verduurzamen en het behalen van de klimaatdoelstellingen? “Ja beslist”, zegt Marinus Tabak, country chair bij energiebedrijf RWE Nederland. “Het maakt de klus absoluut pittiger.”

    “Zoveel mensen, zoveel meningen en wensen. Heel vaak stroken die meningen en wensen niet met elkaar”, vervolgt Tabak. “Daar moeten wij een weg doorbanen en uiteindelijk leveren wat goed is voor de wereld. Dat is niet makkelijk, nee.”

    “De beste sector om co2 vrij te maken is de elektriciteitssector”

    Marinus Tabak, country chair bij energiebedrijf RWE

    In 2040 wil RWE CO2-neutraal zijn op scope 1,2 en 3.”Alle producten die we inkopen moeten CO2-neutraal zijn, alles wat we produceren moet CO2-neutraal zijn en de producten die we leveren moeten ook geen CO2 meer veroorzaken bij de eindgebruiker”, licht Tabak toe.

    Tot nu toe gaat het volgens Tabak ‘eigenlijk heel goed’. “Iedereen stelt ook wel vast dat de beste sector om CO2vrij te maken de elektriciteitssector is. Dat doen we met grote sprongen in onder andere offshore wind en zonnepanelen”, aldus de topman bij RWE. “Dan blijft er nog dertig, veertig procent van de puzzel over, want de zon is er niet altijd en het waait ook niet altijd. Dus moet je ook andere middelen gebruiken.

    Een van die middelen zijn gascentrales maar die stoten CO2 uit, dus die zal je moeten afvangen zodat het niet in de atmosfeer komt, zo concludeert Tabak. “Want dat is het grote probleem”, zegt hij. “CO2 is an sich een mooie stof, planten leven en groeien daarvan. Maar het zit op een verkeerde plek, namelijk in de atmosfeer.”

    Magazijnen textielinzamelaars overvol

    Het recyclen van kleding is belangrijk, maar er is een aardige kink in de kabel: Grote Nederlandse textielinzamelaars zoals Boer Group en Reshare kunnen alle ingezamelde tweedehands kleding niet meer kwijt, simpelweg omdat er geen afzetmarkt meer is. Er worden meer kledingstukken dan ooit opgehaald, maar de tweedehands kledingmarkt is zo goed als ingestort.

    Mariska Boer, mede-eigenaar van Boer Group legt uit wat de oorzaak is, maar ook waarom de markt voor het machinaal recyclen van kleding tot grondstof het zwaar heeft.

    Wat kan de retailer hier zelf aan die toenemende kledingberg doen? Erica Roolvink, directeur inkoop en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Zeeman legt uit op welke manier zij hun steentje bijdragen.

    De zestig seconden van Sophie

    Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse column van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie', waarin ze speciaal voor ons een duurzaam begrip volledig uitpluist.

    De meest duurzame ‘boodschap’

    In Koplopers in ESG volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Ook op het toilet, toch een locatie waar men veel tijd doorbrengt. Deze week aandacht voor prijswinnend wc-papier.

    Het duurzame wc-papierbedrijf The Good Roll is door EY uitgeroepen tot Emerging Entrepreneur van 2024. Nou is duurzaam wc-papier niet nieuw, Sander de Klerk, medeoprichter van The Good Roll - en degene die de jury overtuigde- legt uit wat er zo speciaal is aan hun wc-papier.

    Het winnen van een prestigieuze prijs is altijd leuk, maar helemaal als je bedrijf nog niet zo lang geleden op omvallen stond. Ook daarover is Sander openhartig.

    Volgende week is Arnaud Cohen Stewart, Head of Business Ethics bij ING te gast bij ons in de studio. Hoe gaan ze om met de kritiek van klimaatorganisaties en is daar een duurzame les uit te leren?

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “We zijn een deel van een samenleving, dus daar heb je ook een verantwoordelijkheid te dragen wat betreft verduurzaming”, trapt Marc van den Tweel, algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF af. “Er zit ook een soort intrinsieke motivatie in, we proberen echt om betekenis daaraan te geven. Dat komt voor een belangrijk deel ook voort uit bewustzijn wat heel veel jonge atleten hebben. Die zeggen ‘kom op, we moeten ermee aan de slag’.”

    Het is dus niet alleen wat leeft bij de top van NOC*NSF en Van den Tweel, maar ook bij een grote groep atleten. Van den Tweel is wel realistisch dat niet iedereen het belang van verduurzaming binnen de sportbranche ziet. “Natuurlijk voelt niet iedereen die noodzaak, zoals dat met alles in het leven gaat. We zijn wat dat betreft wel een dwarsdoorsnede van de samenleving.” Van den Tweel ziet het dan ook als een missie dat de sportbranche in de komende jaren ‘echt moet verduurzamen’.

    “Topsport is internationale business, competities zijn wereldwijd.Hhier zit ook wel een zekere verlegenheid in, dat dat niet allemaal lukt”

    Marc van den Tweel, algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF

    De grote slagen wat betreft de verduurzaming van de sportbranche zitten volgens Van den Tweel in een aantal dingen. “Het verduurzamen van sportaccommodaties in Nederland is een belangrijk aandachtspunt. Maar ook wat betreft het vervoer van de fans naar sportieve bijeenkomsten valt nog veel winst te behalen”, zegt hij. “We hebben het natuurlijk over miljoenen mensen die zich vervoeren.”

    ‘Een grote paradox’

    Ook binnen de sportbranche en bij hun eigen atleten zelf kijkt NOC*NSF wat ze kunnen doen als het aankomt op verduurzaming. Zo proberen ze atleten binnen 700 kilometen van een WK, EK, Olympische of Paralympische Spelen niet meer te laten vliegen of zetten ze waterstof- of elektrische bussen in. Tegelijkertijd zit daar volgens Van der Tweel ‘een grote paradox’ in. “Topsport is internationale business, competities zijn wereldwijd, trainingskampen zijn wereldwijd. Dus hier zit ook wel een zekere verlegenheid in, dat dat niet allemaal lukt.”

    “De beste manier om een duurzaam sportevenement te organiseren is om hem niet te organiseren”

    Marc van den Tweel

    Natuurlijk komen ook de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Parijs uitgebreid ter sprake. Want Volgens van den Tweel zijn dit ‘de meeste duurzame Spelen tot nu toe’. Over de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028 is hij positief gestemd wat betreft de duurzame lijn. “LA wordt de overtreffende trap, daar is de afspraak dat er geen baksteen meer op de ander komt. Parijs was tot nu toe de duurzaamste spelen, maar nu gaan we doorpakken.”

    ‘Voorwaarts, geen stilstand’

    Toch blijft de discussie over de toekomst van de Spelen bestaan, maar ook of grootschalige sportevenementen in deze vorm nog houdbaar zijn. “De beste manier om een duurzaam sportevenement te organiseren is om hem niet te organiseren”, zegt Van der Tweel met een figuurlijke knipoog. Op de vraag of we inderdaad met de Olympische Spelen moeten stoppen, is hij vrij stellig: “Dat lijkt me niet. De manier om voorwaarts te gaan is om te zorgen dat het verbetert, niet om tot stilstand te komen.”

    ‘Verhoging vliegbelasting niet voldoende’

    In deze aflevering gaan we dieper in op een opiniestuk in het FD waarin een aantal economen hun visie geeft op de aangekondigde hogere vliegbelasting voor verre vluchten. Volgens hen is deze verhoging niet genoeg en moet het verder omhoog en breder worden getrokken. Want, zo stellen zij, nu worden de kosten van de luchtvaart afgeschoven op de samenleving en ga je daarmee voorbij aan het doel.

    Een van de auteurs van het opiniestuk is Barbara Baarsma, hoogleraar economie en hoofdeconoom bij PWC. Zij licht hun visie toe en benadrukt dat er onder de Nederlander zeer zeker draagvlak is voor het verhogen van de vliegbelasting. Maar hoeveel hoger moet de vliegbelasting volgens Baarsma?

    Praatje van Plugge

    Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt. Deze week bespreekt hij de term ‘paradigm shift’.

    De nieuwe generatie pannen: Duurzaam koken

    De pan. Koekenpan, braadpan, steelpan: waar je in kookt kan bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid gas, zo blijkt. Ik werd getipt over Effium, een technologiebedrijf dat druk bezig is met de ontwikkeling van een hele nieuwe generatie pannen. De nieuwigheid zit 'm in het feit dat deze pannen 50 procent minder gas gebruiken maar wel dezelfde warmte leveren als een normale pan. Wytze de Vries en Surya Prakash zijn de mannen achter deze startup, Wytze legt in deze aflevering uit hoe het idee is ontstaan en hoe de duurzame pan precies werkt.

    Volgende week is Marinus Tabak, Country Chair bij energiebedrijf RWE Nederland te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als het aankomt op verduurzaming en de energietransitie is Eneco volgens Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur bij de energieleverancier ‘eigenlijk heel goed op weg, maar hebben ze nog een lange weg te gaan’. Het verduurzamen van elektriciteit in Nederland gaat volgens Rameau ‘heel goed’. “De helft is inmiddels al duurzaam opgewekt”, zo stelt hij tijdens Koplopers in ESG.

    De lange weg die nog voor hen ligt, zit volgens Rameau in het feit dat elektriciteit maar 20 procent is van hun totale energieverbruik. “De uitdaging zit in die andere 80 procent, die moeten we nog grotendeels verduurzamen. Dan hebben we het over olie, gas en kolen.”

    “Ik hoef niet bij mijn commissaris aan te komen dat een project met vier jaar wordt vertraagd”

    Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur bij Eneco

    “Die 80 procent móeten we verduurzamen”, licht Rameau toe. “Dat zal voor 60 procent ook naar elektriciteit gaan, die resterende 20 procent zal naar duurzame moleculen gaan. Daar gaat groene waterstof een rol spelen.”

    Een flinke uitdaging, helemaal omdat Eneco zichzelf als doel heeft gesteld om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Een belangrijk en essentieel onderdeel daarvan is het uitfaseren van aardgas. De grootste uitdaging daarbij zit volgens Rameau in scope 3. “Daar zit bijna 90 procent van onze uitstoot. Dat is wat onze klanten uitstoten als ze ons gas verbranden.”

    ‘Vervelend’

    Een van de belangrijke, groene vervangers voor Eneco wordt, zoals eerder gezegd, waterstof. Het recente nieuws dat de Delta Rhine Corridor met vier jaar is vertraagd, vindt Rameau ‘vervelend’.

    De Delta Rhine Corridor (DRC) is een grootschalig infrastructuurproject dat de haven van Rotterdam via industriegebied Chemelot in Zuid-Limburg met industrieën diep in Duitsland moet verbinden. Deze ondergrondse corridor is bedoeld om industriële stoffen via buizen en kabels te transporteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om waterstof, CO2 en stroom.

    “Ik vind het ook vervelend dat het meteen met vier jaar tegelijk gaat”, voegt Rameau toe. “Als wij zelf als Eneco grote projecten doen kan daar ook wel eens iets van vertraging bij komen. Maar ik hoef niet bij mijn commissaris aan te komen dat het met vier jaar wordt vertraagd.”

    Tata Steel investeert in steenkool, tot grote ergernis van strafrechtadvocaat

    Tata Steel investeert €2,9 miljard in een fabriek in India. Saillant detail, zonder enige overheidssteun, terwijl Tata Steel Nederland voor de verduurzaming van de productie die hen miljarden zal kosten, aangeklopt bij de Nederlandse overheid voor een flinke financiële bijdrage. Alle nullen even achterwege gelaten, ook op het gebied van verduurzaming loopt er in dit geval iets scheef.

    “Als je het mondiaal bekijkt is het een groot drama en bizar”

    Bénédicte Ficq, strafrechtadvocaat

    Terwijl Tata Steel Nederland in Den Haag onderhandelt over miljarden aan overheidssteun voor groene investeringen in de staalfabriek in IJmuiden, heeft het moederbedrijf in India miljarden gestoken in de grootste hoogoven van India, die nog altijd op steenkool draait.

    Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq klaagde in 2021 namens duizenden omwonenden Tata Steel aan voor het schaden van de gezondheid. In deze aflevering geeft zij haar mening op de miljardeninjectie in een op steenkolen draaiende fabriek. “Als je het mondiaal bekijkt is het een groot drama en bizar”, aldus Ficq.

    De zestig seconden van Sophie

    Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse column van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie'. Ditmaal geeft ze antwoord op de twee vragen die mede-columnist en hoogleraar ESG Albert Plugge vorige week aan haar voorlegde.

    Eerste energiehub in Utrecht

    In Utrecht is de allereerste energiehub gelanceerd. Deze is tot stand gekomen doordat verschillende bedrijven samenwerkten, waaronder Stedin, Groendus, Stiho, Platra en Picnic.

    “We wilden beter begrijpen hoe we de energie beter konden verdelen”

    Michiel Muller, medeoprichter Picnic

    Deze energie-hub moet de oplossing bieden voor het steeds groter wordende probleem van netcongestie, dat in de Provincie Utrecht op veel plaatsen bedrijven belemmert in hun energievoorziening.

    Michiel Muller, medeoprichter van Picnic legt uit hoe zo'n samenwerking tot stand komt en wat een energiehub inhoudt. “We zijn met verschillende partijen bij elkaar gaan zitten omdat we allemaal problemen hadden met tekort aan energie”, zegt Muller. “We wilden beter begrijpen hoe we de energie beter konden verdelen.”

    Volgende week is Marc van den Tweel, algemeen directeur bij NOC*NSF te gast in de studio, waarbij we dieper ingaan op de duurzame uitdagingen in de sportbranche.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “We staan al heel lang in de publieke belangstelling. Alles wat we doen ligt onder een vergrootglas, dat zijn we ook wel gewend”, zegt Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland. “We zijn een bedrijf dat veel emoties oproept, ook omdat het gaat over een onderwerp dat veel emoties oproept.”

    Een van hun belangrijkste wereldwijde doelstellingen is het halveren van de eigen uitstoot, Everts geeft aan dat ze daarvan inmiddels zestig procent hebben bereikt. Hiervoor nemen ze de uitstoot van eind 2016 als uitgangspunt, licht Everts toe. “Dat was toen zo’n 80 miljoen ton, we willen naar 40 miljoen ton.”

    “Het zal niet makkelijk zijn. Maar netto nul, dat is het doel”

    Frans Everts, president-directeur Shell Nederland

    Het is nog maar zes jaar tot 2030, toch is Everts overtuigd dat ze deze doelstelling gaan halen. “Dit gaan we echt doen. Dit is een hele belangrijke voor ons”, zegt hij stellig. “Niet makkelijk, heel erg ingewikkeld zelfs. Maar daar is heel veel focus op en concrete plannen om dat te doen.”

    Op de vraag hoe hij kijkt naar de klimaatdoelstellingen voor 2050 is Everts iets minder stellig. “We zullen een heel nieuw energiesysteem met elkaar moeten bouwen, eigenlijk bijna een soort nieuwe economie wereldwijd. Daar heb je heel veel partijen voor nodig, ook overheidsbeleid. Het kan volgens ons wel, maar dat zal niet makkelijk zijn. Maar, netto nul, dat is het doel.”

    Kop koffie met de minister

    De rol van de overheid is volgens Everts essentieel. “Ik kan dat niet genoeg benadrukken. De overheid definieert toch het speelveld, kan helpen bij infrastructuur. Ze kan en moet heel goed opletten hoe we dat doen op een manier dat we een gelijk speelveld behouden in Europa en de rest van de wereld. Dus de rol van de overheid is cruciaal.”

    Volgens Everts ‘kan dat echt nog wel beter’. Op de vraag of hij al een kop koffie heeft gedronken met de nieuwe klimaat minister Sophie Hermans (VVD) is het antwoord negatief. “Maar die komt er wel”, aldus de topman van Shell.

    Havenbedrijf Rotterdam blij met overeenkomst Tennet en Shell

    We blijven deze aflevering nog even bij Shell, want Tennet en de olie- en energiegigant hebben een aansluit- en transportovereenkomst getekend voor aansluiting van De Holland Hydrogen 1, de eerste grootschalige waterstoffabriek van Shell op het hoogspanningsnet.

    Het is een tijdelijke aansluiting, ter overbrugging naar een definitieve aansluiting op het nieuw hoogspanningsstation in de Amaliahaven in Rotterdam. Shell is natuurlijk heel blij met dit nieuws, netbeheerder Tennet spreekt van een 'slimme en onorthodoxe oplossing'. Die laatste is druk met de bouw van een nieuw transformatorstation in de Rotterdamse haven, waar de waterstoffabriek van Shell eind 2026 definitief op wordt aangesloten.

    Randolf Weterings, programma manager Nieuwe Energiesystemen bij Port of Rotterdam was nauw betrokken bij de ondertekening en is heel blij met de tijdelijke overeenkomst, zo vertelt hij tijdens deze aflevering. Maar dat dit niet volgens de gebruikelijke weg is gegaan, dat is volgens hem een voldongen feit.

    Praatje van Plugge

    Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt. Deze week een unicum, de hoogleraar sluit af met een vraag voor mede-columnist Sophie Kuijpers!

    De bijkomende risico’s van verduurzaming

    Deze week duiken we in de verzekeringsbranche, maar zoals het Koplopers in ESG betaamt, met een duurzame insteek. Waar we bij verduurzaming niet direct bij stilstaan, zijn de risico’s dat het proces met zich mee kan brengen. Daniel de Swaan, CEO bij verzekeringsmakelaar Meijers Assurantiën legt uit aan welk soort risico’s we moeten denken en wat deze kunnen veroorzaken.

    “Denk bijvoorbeeld aan een ondernemer met een hele grote fabriekshal die besluit om zonnepanelen op zijn dak te leggen. Daar zit een fors gewicht aan, dus dan heb je te maken met instortingsgevaar”, zegt De Swaan. Ook elektrische opladers voor auto’s in een parkeergarage brengen extra risico met zich mee. “Het is heel belangrijk om daar in een vroeg stadium over na te denken.”

    Volgende week is Kees-Jan Rameau, lid raad van bestuur bij Eneco te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is volgens Philips van belang om als grote multinational vooraan te lopen als het aankomt op de klimaatdoelstellingen. Ze zien zichzelf als koploper, zo vertelt Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur en chief ESG & Legal Officer bij Philips tijdens Koplopers in ESG. “Dit doen wij door concrete doelstellingen af te geven en die te integreren in onze strategie, bedrijfsvoering en innovatie. Er is in toenemende mate transparantie, en dat is denk ik goed.”

    De hele verduurzaming is natuurlijk wel complex, erkent Van Ginneken. Philips heeft duidelijke doelstellingen, ‘verduurzaming zit in ons DNA’, maar het is niet eenvoudig - ook niet voor Philips, zo blijkt. “Het klinkt makkelijk maar dat is het niet”, zegt Van Ginneken. “Het is vrij ingewikkeld, daarom besteden we er ook zoveel tijd en aandacht aan.”

    Doordat Philips wereldwijd opereert zijn er extra uitdagingen. Er zijn qua mogelijkheden op het gebied van ESG volgens Van Ginneken grote verschillen tussen bijvoorbeeld Afrika en Europa. “Het is op zichzelf al een uitdaging om het in zo’n groot bedrijf allemaal te implementeren en dan heb je ook nog heel veel regionale verschillen. Daar moet je ook rekening mee houden, want in de verschillende regio’s zijn andere snelheden en belangen”, aldus Van Ginneken.

    'De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet'

    Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur Philips

    Op de vraag wat het grootste zorgenkindje is voor Philips, komt hij uit bij de emissiereductie. “Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Niet dat het me zorgen baart, maar het is hard werken. Wij zijn klimaatneutraal in onze eigen operaties: scope een en twee. Maar scope drie, de indirecte emissies in je hele waardeketen, dat is iets wat vrij ingewikkeld is.”

    Regelgeving noodzakelijk

    Volgens Van Ginneken speelt de overheid als het aankomt op verduurzaming ‘absoluut een rol’. “Ik denk dat regelgeving noodzakelijk is, het kan ook een steun in de rug zijn en voorwaarden scheppen. De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet. Je moet samenwerken.”

    “Die regelgeving is goed, ik denk ook dat bepaalde initiatieven daar vandaan moeten komen”, vervolgt Van Ginneken. “We moeten wel zorgen dat het proportioneel is. Hoe complexer we het maken, des te meer werk je risicomijdend gedrag in de hand. Dat mensen bang zijn om hun nek uit te steken, omdat het zo ingewikkeld is en ze erop kunnen worden afgerekend. Terwijl ik juist denk dat we op dit gebied ambitieuze doelstellingen moeten hebben. We moeten onze nek uitsteken.”

    Verkoop duurzame producten gestegen

    In deze uitzending bespreken we de uitkomst van een onderzoek gedaan door de Wageningen University and Research naar de verkoop van duurzame producten. Wat blijkt, in 2023 gaven we 14 procent meer uit aan voedsel met een duurzaamheidskeurmerk dan het jaar ervoor. Best opvallend, wetende dat de prijzen van voedingsmiddelen flink zijn gestegen en duurzame producten zijn sowieso al duurder dan 'gewone' producten. De verkoop van duurzame producten steeg het hardst in, misschien ook niet geheel onverwacht, de supermarkt.

    Ook Tim Hehenkamp, commercieel directeur bij supermarktketen Jumbo zag een toename in de verkoop van duurzame producten. Vooral duurzame kip, maar ook andere vleesproducten en duurzame groenten. Volgens hem komt dit ook omdat ze voor sommige producten alleen nog maar een duurzame variant aanbieden, gehakt bijvoorbeeld.

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse minuut van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie' waarin ze een duurzaam begrip met ons bespreekt. Ditmaal het concept ‘winst, maar dan in een duurzaam jasje gestoken’.

    ESG binnen de juridische sector

    In deze aflevering praten we over de rol die de juridische wereld kan spelen in het behalen van de ESG-doelstellingen. Recentelijk vond de uitreiking van de gouden zandlopers 2024 plaats waarbij in zeven categorieën een award wordt uitgereikt aan hoofdrolspelers die een belangrijke bijdrage leveren aan de juridische dienstverlening op het gebied van innovatie.

    Juristen zetten zich steeds breder in: voor het milieu, transparant bestuur, sociale problematiek en dus werd dit jaar ook een prijs uitgedeeld voor de beste initiatieven op het gebied van ESG.

    De winnaar in die categorie werd CircuLaw, een kennis platform dat de transitie naar een circulaire economie bevordert. Op welke manier ze dat doen en hoe belangrijk het is dat juristen zich meer gaan verdiepen in ESG, vertelt Romy Snijders, mede-initiatiefnemer van CircuLaw tijdens Koplopers in ESG.

    Volgende week is Frans Everts, president-directeur bij Shell in de studio om de uitdagingen in de olie- en gassector te bespreken.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er moet bijgebouwd worden, zoveel is zeker, stelt Heleen Herbert, cco bij bouwbedrijf Heijmans tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG. “Er moeten huizen vervangen worden, er moeten huizen bij. Laten we kijken hoe we dat op een zo’n goed mogelijke manier kunnen doen.” Daarbij doelt Herbert op duurzaam bouwen, want ook Heijmans wil vooruit en duurzaam werken.

    De prioriteit is wat Herbert betreft hoe de samenleving uiteindelijk goed vooruit kan. “Dat klinkt simpel”, voegt Herbert toe. “Maar ik maak ‘m juist groot omdat ik bang ben voor de versnippering van allerlei opgaves.” Om hun duurzaamheidsdoelstellingen van 2050 te halen kijken Herbert ook naar henzelf.

    “Het beeld van de bouw is dat het niet snel innoveert”

    Heleen Herbert, cco Heijmans

    “We gaan ervoor zorgen dat we zelf niet meer uitstoten, daarvoor kopen we ontzettend veel elektrisch materieel. Daarnaast moeten we ook kijken naar alle materialen die we gebruiken”, zegt Herbert. “Beton, asfalt, staal: het zijn allemaal materialen waar erg veel co2 uitstoot mee gepaard gaat.”

    Imago van de bouw

    “Het beeld van de bouw is dat het niet snel innoveert en dat is wellicht verbonden aan het feit dat zo’n grote keten aan partijen nodig is voordat je van idee naar uiteindelijk een product gaat”, stelt Herbert. “In die keten is het volgens ons ontzettend belangrijk om vooral samen dat doel scherp te zetten en je aan elkaar te verbinden. Niet alleen maar van die one-night stands met elkaar te hebben.”

    FME en VNCi reageren op rapport Draghi

    In deze aflevering blikken we terug op het rapport van Mario Draghi, de voormalige president van de Europese Centrale Bank (ECB). In het rapport concentreert Draghi zich op het concurrentievermogen van de Europese industrie, volgens hem staat het er niet best voor. Lang verhaal kort: volgens Draghi is er 750 tot 800 miljard euro per jaar nodig om de Europese industrie weer een beetje leven in te blazen.

    Draghi heeft daarnaast enorme kritiek op de hoge belastingen op energie, waardoor de prijzen die burgers en bedrijven betalen vaak drie keer zo hoog liggen dan in de VS. Volgens hem is regeldruk een probleem, zo blijkt uit het zeer uitgebreide rapport met in totaal 170 aanbevelingen van zijn hand.

    'Draghi benoemt de roze olifant in de kamer, veel te lang is Europa naïef geweest'

    Theo Henrar, voorzitter FME

    De Nederlandse reacties vanuit de industrie op zijn kritiek en aanbevelingen zijn zeer positief. Theo Henrar, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor technologische industrie, is heel blij met het rapport en herkent de klachten van Draghi, zo vertelt hij tijdens Koplopers in ESG.

    “Draghi benoemt de roze olifant in de kamer. Veel te lang is Europa naïef geweest en is er struisvogelpolitiek bedreven”, zegt Henrar. “We hebben onze technologische industrie verwaarloosd. In plaats van koploper in innovatie zijn we koploper in regeldruk geweest.”

    Economische onzekerheid

    Ook Nienke Homan, voorzitter van de chemische brancheorganisatie VNCI is tevreden met het rapport. “Ik zie dat we in een enorme transitie zitten, we hebben economische onzekerheid en ondertussen zie je gewoon dat we doen alsof er niet zo heel veel aan de hand is”, vindt ze. “We modderen eigenlijk maar een beetje aan terwijl we echt wel wat dingen essentieel moeten veranderen.” Homan vermoedt dat Draghi’s rapport daar een hele goede aanzet toe is.

    Praatje van Plugge

    Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt. Zoals we van hem gewend zijn sluit hij af met een vraag voor de luisteraar.

    Verduurzaming in de kinderwagen-sector

    Deze week duiken we wat betreft innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie in de wereld van de kinderwagens. Miljoenen baby’s en peuters wereldwijd hebben wel in een kinderwagen van het Nederlandse merk Bugaboo gelegen - of gezeten. Ceo Adriaan Thierry vertelt in deze aflevering hoe duurzaam hun sector is en waar de meeste stappen kunnen worden gezet. Volgens hem staat zijn sector wat betreft verduurzaming nog in de kinderschoenen.

    'De allergrootste stappen zijn te maken door de consument door duurzame keuzes te maken'

    Adriaan Thierry, ceo Bugaboo

    “Er zijn weinig partijen in onze industrie die er echt mee bezig zijn. Wij zijn er vol mee bezig, vooral met de ‘E’ van Environment en daarin is nog ontzettend veel te doen”, zegt Thierry. “De allergrootste stappen zijn te maken door de consument door duurzame keuzes te maken. Maar wij spelen daar zelf ook een hele grote rol in en doen er dus alles aan om het design van onze kinderwagens duurzaam en recyclebaar te maken.”

    Volgende week is Marnix van Ginniken, Chief ESG en lid van de Raad van Bestuur bij Philips te gast in de studio.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “Veiligheid is bij ons altijd prioriteit nummer een”, zegt Janneke Hermes, cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie. “Onderhoud van gasleidingen is bij ons ook geen vraagstuk: dat gebeurt, en dat gebeurt netjes. De kritiek die daarover soms wordt geuit weerlegt Hermes dan ook tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

    Gasunie is druk bezig met de gasleidingen, want ook zij hebben klimaatdoelstellingen te behalen. “Je kunt op meerdere manieren de gasleidingen aanpassen”, legt Hermes uit. “We kunnen de huidige leidingen ombouwen tot waterstofleidingen. We halen het aardgas eruit, maken de leidingen schoon en daarna kan er waterstof doorheen. Zo simpel is het eigenlijk.”

    “Wat we nu nog voornamelijk doen is aardgas transporteren door onze leidingen. Dat wordt overal in de wereld geproduceerd en gebruikt in Nederland en Duitsland door voornamelijk de industrie, maar ook door ons als burger”, zegt Hermes. “De grote industrieën zijn aangesloten op ons netwerk, dan hebben we het over partijen als Shell, maar ook het hele Chemelot park.” Het zijn volgens haar vooral de grote, zware industrieën die veel energie nodig hebben.

    "Om energiezekerheid in Nederland te kunnen blijven garanderen, heb je tijd nodig om stappen te kunnen zetten die noodzakelijk zijn"

    Janneke Hermes, cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie

    Wat zou het betekenen als we hun co2 uitstoot kunnen reduceren tot nul? ‘Veel’, zo blijkt uit het antwoord van Hermes. “Dat betekent eigenlijk dat we de helft van de uitstoot in Nederland in totaal kunnen reduceren, want zo ongeveer de helft van alle co2 uitstoot die op dit moment in Nederland gebruikt wordt, wordt ergens door onze leidingen getransporteerd.”

    “Als Gasunie dit weet te reduceren door andere vormen van energie te transporteren voor onze klanten, dan kan dat echt een groot effect hebben”, stelt Hermes. Maar om energiezekerheid in Nederland te kunnen blijven garanderen, heb je volgens haar tijd nodig om de stappen te kunnen zetten die noodzakelijk zijn.

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

    Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld. Ditmaal Tata Steel en governance in een minuut.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

    Dit keer staan we stil bij ladindragersdiensten -een hele mond vol- maar ook in die sector worden grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Dat moet ook wel, zegt Ingrid Faber, ceo van Faber Group.

    ‘Scope 4’

    Dit familiebedrijf opereert internationaal en levert circulaire ladingdragers op ‘pay per use‘ basis. Volgens Faber zorgt deze methode voor de verduurzaming van deze sector. Daarnaast zou Faber graag zien dat er naast scope een, twee en drie ook een scope vier komt, zo vertelt ze tijdens de uitzending.

    Volgende week is Heleen Herbert, coo bij bouwbedrijf Heijmans te gast in de studio. Zij praat ons bij over de enorme uitdagingen waar men binnen de bouwsector mee te maken heeft.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In de afgelopen afleveringen gingen we met verschillende bedrijven en organisaties dieper in op de doelen die zij zich hebben gesteld op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en klimaat. Maar, niet geheel onbelangrijk, hoe ziet het financiële plaatje van de hele energietransitie eruit? Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter van Clear Corporate Finance de energietransitie biedt op financieel vlak ‘ontzettend veel kansen’. “Als je ziet wat er nu allemaal aan het gloren is qua nieuwe bedrijven, nieuwe kansen die het verschil gaan maken, dat is fenomenaal. Over vijftien jaar zitten we in een heel andere wereld.”

    Nog voor dat het gesprek goed en wel begonnen is, kaart Stevens alvast een volgens hem zeer essentieel punt aan: Nederland gaat van het gas af, een beslissing waarvan hij niet zeker weet of dat nou wel de oplossing is. “We hebben een prachtig gasnetwerk liggen en daarnaast hebben we een bel vol zitten met Nederlands gas en daar kun je natuurlijk nog van alles mee doen.” Stevens doelt op de gasbel die in Groningen onder de grond ligt maar waarover is besloten deze vanwege de gevolgen voor de omgeving, aardbevingen en schade, deze niet meer te gebruiken.

    “De Groningers die ‘beven’, die gaan we heel goed compenseren”

    Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter van Clear Corporate Finance

    Volgens Stevens was er ook een andere oplossing geweest voor de problematiek rondom de gasboringen in Groningen. “Je zou ook kunnen zeggen, we maken ‘m weer open en we halen de 100 tot 200 miljard euro die er nog inzit aan gas eruit. De Groningers die ‘beven’, die er last van hebben, die gaan we heel goed compenseren.”

    “Er zit daar nog voor 150 miljard euro aan gas in de grond. Vijftig miljard is niet voor de staat, maar zeg dat je van die 100 miljard 20 of 30 miljard euro aan de Groningers geeft, dan heb je 70 of 80 miljard euro over”, stelt Stevens. “Daar kun je de hele energietransitie fluitend van betalen.”

    "Daarnaast gaan we het gasnetwerk ook hergebruiken voor de transitie naar waterstof", vervolgt Stevens. "Mensen kunnen dan voor hun huisverwarming kiezen tussen een gasbrander CV of een waterstofbrander CV.”

    “Bij technologiebedrijven is nog wel een tekort aan investeringsgeld. Dat is echt wel een probleem”

    Willem-Jeroen Stevens

    Wat betreft de financiële ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie valt het Stevens op dat er veel geld wordt gestoken in de renewables, de alternatieven voor fossiele energie. “Er gaat heel veel geld naar solar en wind, dat is heel makkelijk en tastbaar en daar zitten veel leveringscontracten aan vast. Iedereen begrijpt dat als je een zonnepaneel koopt, je dat geld binnen zeven jaar hebt terugverdiend. Hetzelfde geldt voor windmolens op zee, na verloop van tijd krijg je dat geld ook weer terug.”

    “Een logische investering”, concludeert Stevens. “Maar bij technologiebedrijven die nieuwe dingen aan het bedenken en maken zijn, daar is nog wel een tekort aan investeringsgeld. Dat is echt wel een probleem.” Een oplossing zou volgens hem zijn als Nederlandse pensioenfondsen extra zouden investeren.

    ‘Het praatje van Plugge’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering reizen we -figuurlijk gezien- af naar de Haven van Rotterdam. Want daar vinden vanaf vrijdag 6 september de jaarlijkse Wereldhavendagen plaats.

    Drie dagen lang zullen duizenden mensen zich vergapen aan de meest bijzondere schepen. Dat ook de Wereldhavendagen niet voorbijgaat aan de verduurzaming van de scheepvaart en de havens, dat vertelt directeur Sabine Bruijninckx tijdens Koplopers in ESG. Ook de speciale waterstof ‘insperience’ van MissieH2 die tijdens de Wereldhaven te bewonderen is, komt aan bod.

    Volgende week is Janneke Hermes, CFO bij Gasunie in de studio. Zij gaat dieper in op hun doelstellingen en uitdagingen.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dat ieder bedrijf in elke sector druk in de weer is met de energietransitie, daar kunnen we na dertien afleveringen van Koplopers in ESG niet meer omheen. Ook Nederlands grootste en internationaal meeste bekende bierbrouwer heeft er zijn handen vol aan. Volgens Arjen van der Woude, procurement director bij Heineken, onderschat men de uitdagingen van een bierbrouwer als het aankomt op de gehele energietransitie.

    “Dat zit ‘m in het feit dat we in het geval van Heineken een enorme footprint hebben wereldwijd. We opereren in heel veel landen, eigenlijk met dezelfde ambitie ten opzichte van CO2-reductie”, licht Van der Woude toe. “Anderzijds zit een groot gedeelte van ons energieverbruik in thermische energie, dat feitelijk gezien gewoon heel moeilijk terug te dringen is naar groene energie.”

    De belangrijkste duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 zijn volgens Van der Woude om volledig net-zero te zijn op scoop een en twee. “Dat betreft onze totale CO2-emissie over de gehele footprint wereldwijd.” ‘Een aardige uitdaging’, zoals Van der Woude eerder al stelde, maar een die wel moet worden aangepakt en dus in zijn opinie het voornaamste doel om te bereiken binnen de zes jaar die Heineken zichzelf daarvoor heeft gesteld.

    “Dit zijn echt wel hele moeilijke, maar hele goede beslissingen geweest”

    Arjen van der Woude, procurement director bij Heineken, over het bijstellen van hun klimaatambities

    Dan hebben we scoop drie nog, de gehele keten, en die bezorgt bedrijven vaak de meeste kopzorgen. Ook die wil Heineken uiteindelijk net-zero krijgen en daar hebben ze zichzelf tot 2040 voor gegeven. “Het klinkt ver weg, maar het voelt dichtbij”, zegt Van der Woude. Het is qua klimaatdoelstellingen tien jaar eerder dan veel bedrijven zich hebben gesteld, de vraag is waarom Heineken heeft gekozen om de duurzaamheidslat zo hoog te leggen.

    “Dit zijn echt wel hele moeilijke, maar hele goede beslissingen geweest”, zegt Van der Woude. “In 2021 hebben we de aangescherpte Brew a Better World strategie gelanceerd en daarmee hebben we een hele duidelijke keuze gemaakt om ons ambitieniveau naar boven bij te stellen.”

    Afhankelijk van anderen

    Je bent altijd afhankelijk van derden in het behalen van je klimaatdoelen, zo ook Heineken. Lachend legt Van der Woude uit hoe dat bij hen eraan toe gaat. “Ik heb geen silver bullet, maar vanuit ervaring sprekend, als je kijkt naar scoop een en twee ben je afhankelijk van partijen die in staat zijn om in de landen waar je opereert groene energie aan te bieden”, zegt hij. “Maar je bent ook afhankelijk van een regering van een land die middels PPA’s (Power Purchase Agreement, red) je in staat stelt om een gedeelte van je CO2-uitstoot terug te dringen.”

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

    Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

    Deze aflevering blijven we in de dranken, maar maken we de overstap naar de witte variant: melk. Dronken we vroeg alleen koemelk, inmiddels wordt dierlijke zuivel steeds vaker vervangen door plantaardige varianten: amandelmelk, kokosmelk, havermelk en sojamelk. Maar ook yoghurt en kwark zijn in steeds meer plantaardige varianten verkrijgbaar.

    Twee boerenzonen uit Twente, Bart en Tom Grobben zijn samen De Nieuwe Melkboer gestart. Op de boerderij die ze hebben overgenomen van hun ouders telen ze zelf soja en maken daarmee plantaardige zuivel.

    Doordat de broers de soja zelf telen is het niet alleen een plantaardig product, maar ook een heel duurzaam product. Dat plantaardige zuivelproducten steeds populairder worden onder consumenten is bekend, maar ook de ouders van Bart en Tom zijn helemaal om, zo vertelt Tom tijdens Koplopers in ESG.

    Volgende week is Willem-Jeroen Stevens van Clear Corporate Finance te gast in de studio. Hij geeft meer inzicht in het financiële plaatje van de hele energietransitie.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “We hebben ons voor 2030 als doel gesteld dat we geen gas meer gebruiken”, zegt Denise Pronk, head of sustainability bij Schiphol gedecideerd tijdens de eerste minuten van het interview. Maar ook het volledig emissievrij maken van hun wagenpark en de grondoperatie, waar de vliegtuigen mee afgehandeld worden, zijn doelen voor 2030, zo vertelt Pronk tijdens Koplopers in ESG.

    Pronk maakt wel een kleine kanttekening bij het doel om het wagenpark emissievrij te maken, want dat is niet helemaal mogelijk. “Er is een aantal voertuigen dat nog niet zero emissie is, maar die kunnen dan op een alternatieve brandstof rijden”, licht ze toe.

    “De grondoperatie gaat best wel goed, maar gas uitfaseren, dat wordt wel een beetje spannend”

    Denise Pronk, head of sustainability bij Schiphol

    Op de vraag of het behalen van de doelen voor 2030 Pronk slapeloze nachten oplevert blijkt het antwoord tweeledig. “De grondoperatie gaat best wel goed, maar gas uitfaseren, dat wordt wel een beetje spannend”, zegt ze. “We hebben natuurlijk ook geen makkelijke periode gehad met Covid, daardoor zijn een heleboel dingen uitgesteld. Daarom moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren.”

    “We zijn er echt van overtuigd dat we ons eigen huisje op orde moeten hebben om ook een betrouwbare en geloofwaardige gesprekspartner te kunnen zijn”

    Denise Pronk

    Terminal drie is volledig gasloos: waar in 2019 deze terminal nog 600.000 kubieke meter gas gebruikte is dit nu volledig gereduceerd tot nul. Best een prestatie, Pronk vindt het dan ook ‘wel eens jammer’ dat als Schiphol in het nieuws is het eigenlijk altijd gaat over het verduurzamen van het vliegen en niet over hetgeen ze al hebben bereikt.

    “Maar”, zo voegt Pronk toe, “we zijn er echt van overtuigd dat we ons eigen huisje op orde moeten hebben om een betrouwbare en geloofwaardige gesprekspartner te kunnen zijn in discussies over het verduurzamen van de luchtvaart. Dus we gaan gewoon door, ook al ligt de aandacht daar niet per se direct op.”

    ‘Het praatje van Plugge’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering hebben we de zomer in onze duurzame bol, het is tenslotte augustus. Dat betekent dat veel mensen te vinden zijn in bijvoorbeeld pretparken, festivals en op Schiphol.

    Ook bij het eten op deze plekken wordt aangeboden speelt verduurzaming steeds vaker een grote rol, en dat brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Want hoe krijg je de gemiddelde pretparkbezoeker van het gebruikelijke broodje hamburger of de populaire hotdogs af en maak je duurzamere opties aantrekkelijk?

    Eerlijk zullen we alles delen?

    Wouter Staal is duurzaamheidsconsultant in de voedselindustrie waarbij hij retailers en producenten helpt om duurzamer te worden. Tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG legt hij uit waar de uitdagingen zitten om mensen te enthousiasmeren over de duurzame variant van bijvoorbeeld hotdogs of hamburgers. Een tipje van de duurzame sluier is dat je niet altijd alles met de consument hoeft te delen.

    Volgende week is Arjen van der Woude, director strategic sourcing supply chain bij Heineken te gast. Hij licht de doelstellingen en uitdagingen van de bierbrouwer toe.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er staat een aantal prachtige gebouwen in Nederland van de hand van Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo bij Being. Denk aan de Mediavaert, het NHow hotel, de Baan Tower en de Bunker-toren. De grootste uitdaging wat betreft de klimaatdoelstellingen voordat een gebouw daar staat, is volgens Van Dam ‘haalbaarheid’.

    De projectontwikkelaar legt het proces uit tijdens ‘Koplopers in ESG’. “Hoe krijg je een goed duurzaam gebouw haalbaar en op welke momenten moet je dat inschieten waarbij je een lang ontwerptraject en een lang bouwproject hebt?”, zegt Van Dam. “Het beginstuk is het lastigst: je ambitie en die vertalen naar haalbaarheid. Dat is het meest complexe dat er is.”

    “Verduurzaming begint aan de tekentafel”

    Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo bij Being

    De rol die de projectontwikkelaar speelt bij het behalen van klimaatdoelstellingen is ‘best wel groot’, zegt Van Dam. “In de bouw wordt een heleboel co2 uitgestoten. Zo zit in een net gerealiseerd gebouw veel materialen die voor veel uitstoot zorgen. Met name beton is daar een hele vervelende in.”

    Er wordt volgens hem in en om gebouwen extreem veel uitstoot gegenereerd, en hebben projectontwikkelaars veel invloed om dat te kunnen beperken. “Verduurzaming begint aan de tekentafel”, stelt Van Dam. Maar je bent volgens hem als projectontwikkelaar afhankelijk van beleggers en financiers. “Heel erg zelfs. Er wordt gekeken naar wat iets kost en iets mag niet te veel kosten want anders rendeert het geld te weinig.“

    "Als projectontwikkelaar trek je aan het kortste eind"

    Bas van Dam

    “Duurzaamheid kost helaas wel geld en als je iets heel duurzaam wil maken, dan kost dat nog meer geld. Als dat niet uitkomt in de financiële sommetjes van de beleggers, dan kan dat vaak niet”, vervolgt Van Dam. Daarmee trek je volgens hem als projectontwikkelaar aan het kortste eind. “Dus je bent altijd beperkt wat dat betreft.”

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

    Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

    Dit keer legt Yvette Watson, oprichter en ceo van 2BCollective uit waarin haar bedrijf anderen probeert te inspireren en te activeren om duurzamer te denken en doen. Dit doen ze door middel van een online gamified leerplatform. Wat gamification precies is en waarom competitie altijd zorgt voor een extra stimulans, legt Watson uit tijdens deze aflevering.

    De komende drie weken hoor je relevante afleveringen van Koplopers in ESG. Op 19 augustus een nieuwe aflevering, dan is Denise Pronk, directeur duurzaamheid bij Schiphol te gast.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “Het is niet altijd makkelijk, zeker ook niet voor mij persoonlijk”, antwoordt Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie bij Tata Steel op de vraag of het frustrerend is dat hun imago direct gelinkt wordt aan vervuiling. “Ik probeer dan even vooruit te kijken naar 2030 en dan terug te kijken hoe we daar zijn gekomen. Dat zal geen rechte lijn zijn.”

    Om de perceptie over Tata Steel te veranderen moet je volgens Klumper aan het eind beginnen. “Het mooie van staal is dat het een product is dat we allemaal dagelijks gebruiken en dat je ook voor alles in de energietransitie nodig hebt. Je ziet dat er nu heel veel co2 vrijkomt bij het maken van staal maar dat er technologie beschikbaar is en wereldwijd wordt toegepast”, licht Klumper toe. “Niet in de combinatie dat wij het nog gaan doen, maar dat we kunnen gebruiken. Dan kunnen we co2-vrij staal gaan maken.”

    “Zolang we een hoogoven hebben draaien heb je daar cokes voor nodig”

    Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie Tata Steel

    Klumper zegt dat Tata Steel druk bezig is met het terugdringen van de emissies, iets waar omwonenden en klimaatorganisaties zich al jaren druk over maken. Maar ook over cokesfabrieken 1 en 2 is veel te doen, en daar gaan ze mee aan de slag. Maar dat is een proces van jaren, niet dagen, zo blijkt.

    Maatwerkafspraken

    “Cokesfabriek 2 gaat zeker dicht in 2029. Het kabinet heeft een onderzoek laten instellen en daar kwam uit dat we de gezondheidseffecten naar voren moeten halen. In het onderzoeksresultaat worden daar verschillende opties voor gegeven. “Een van die opties is om cokesfabriek 2 eerder te sluiten en dat is onderdeel van de maatwerkafspraken zoals we die nu voeren”, zegt Klumper. Om dat te bereiken stappen ze over op een nieuwe technologie waarbij je staal op basis van waterstof kan maken. “Maar zolang we een hoogoven hebben draaien, heb je daar cokes voor nodig.”

    “We hebben de toekomst in handen nu, we kunnen het vormgeven maar we zijn er nog niet”

    Jeroen Klumper

    Klumper lijkt zich geen zorgen te maken om alle uitdagingen en doelen die op hun bord liggen, maar plaatst het wel in perspectief. “De perceptie is dat wij de grootste uitstoter zijn, wat gewoon ook zo is. Dat geeft de verplichting en de mogelijkheid om dat ook verder te verlagen en dat draagvlak neemt toe. Dit plan wordt ook gesteund door een ruime Kamermeerderheid, maar is nog steeds wel fragiel”, zegt hij. “We hebben de toekomst in handen nu, we kunnen het vormgeven maar we zijn er nog niet.”

    ‘Het praatje van Plugge’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist. Dit keer bespreekt hij de term ‘groene zwanen’.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering blijven we dichtbij huis en nemen we een kijkje in onze eigen duurzame keuken. Want wat doet FDMG, waar BNR Nieuwsradio maar ook het Financieele Dagblad onder valt, aan verduurzaming?

    Dat het op veel meer aankomt dan alleen ‘minder printen’ vertelt onze ESG-manager Duco de Mol van Otterloo. Ook meer inzicht krijgen in zowel interne als externe data-impact is een van de doelstellingen, zo vertelt hij tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

    Volgende week is Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo van Being, het bedrijf achter onder andere de Mediavaert, het NHow hotel en de Bunker-toren te gast.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Altijd in de verdediging moeten ‘want ze zijn een van de grootste vervuilers van Nederland’, vindt An Lemaire, directeur van chemisch bedrijf Chemours ‘wel eens jammer’. “Dat we niet de ruimte krijgen om ons eigen verhaal te vertellen.”

    Het belangrijkste jaartal dat rood omcirkeld in de agenda van Chemours staat is 2030. Dat is het jaar dat ze een reductie van 99 procent van hun emissies willen realiseren op zogenaamde gefluoresceerde organische stoffen, broeikasgassen. “Het mooie is dat we op dit moment al 80 procent van die ambitie gerealiseerd hebben”, zegt Lemaire. Maar er zijn ook zorgenkindjes, erkent ze.

    “We merken dat er nog wel eens misvattingen zijn over wat wij als bedrijf nu eigenlijk doen”

    An Lemaire, directeur Chemours

    “We zijn natuurlijk wel eens op negatieve manier in het nieuws geweest en we horen ook zorgen van omwonenden. Dat zijn dingen die hoog op onze agenda staan”, stelt Lemaire. “Dat doen we enerzijds door ervoor te zorgen dat we die emissies zo snel mogelijk naar nul krijgen en anderzijds door in gesprek te gaan en te vertellen over ons bedrijf. Want we merken dat er nog wel eens misvattingen zijn over wat wij als bedrijf nu eigenlijk doen.”

    De misvatting zit volgens haar vooral tussen hoe het bedrijf in het verleden was en hoe het nu is. “De technologie is enorm vooruitgegaan, we hebben veel geïnvesteerd in innovatie en vandaag de dag staat er een bedrijf dat op een verantwoorde manier produceert met een hele lage emissie”, zegt Lemaire.

    Stroomstoring

    In juni zou er bij Chemours tot tweemaal toe een extra uitstoot Pfas als gevolg van een tijdelijke stroomstoring hebben plaatsgevonden. Lemaire geeft aan dat rond die stroomstoringen volgens haar berichten zijn verspreid die ‘niet zo correct zijn’. “Het energiebedrijf had twee keer een hick up in de stroomvoorziening in de hele regio Dordrecht en als gevolg daarvan gaat de fabriek zogezegd ‘af’ en wordt dan in een veilige situatie gebracht.”

    “Dat is een vastgelegd protocol in de bedrijfsvoering, dat is ook een voorwaarde die gesteld wordt aan grote chemische bedrijven. Eigenlijk is alles volgens dit protocol gebeurd en is er op geen enkel moment een extra risico geweest”, vervolgt Lemaire. “Dat is anders dan sommige berichten in de media hebben doen geloven.”

    “Natuurlijk speelt de publieke opinie en hoe de politiek daarop reageert een rol. Dat kunnen we niet ontkennen”

    An Lemaire

    Hoewel de overheid op het gebied van deze gebeurtenissen in juni volgens Lemaire adequaat handelde, vindt zij wel dat de overheid zich soms laat leiden door de publieke opinie. “Zeker als je kijkt naar onze casussen, dan zie je dat er natuurlijk enorm veel emoties bij komen kijken. Toch zullen we met z’n allen naar de feiten moeten kijken om een stap voorwaarts te maken. [..] Natuurlijk speelt de publieke opinie en hoe de politiek daarop reageert een rol. Dat kunnen we niet ontkennen.”

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers je meeneemt in haar juridisch duurzame wereld.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. Deze aflevering duiken we opnieuw in afval.

    Vorige week vertelde bouwbedrijf Heijmans over hun nieuwe afval-monitor om beter inzicht te krijgen in hun hoeveelheid afval. Deze week de andere kant: een bedrijf die een andere sector helpt om hun afval terug te dringen. Milieu Service Nederland helpt bedrijven en organisaties op het gebied van afvalinzameling, zero waste en circulaire bedrijfsvoering.

    Een sector waar dat best nog wel een uitdaging is, zijn ziekenhuizen, en dus helpt Mileu Service Nederland het Bravis Ziekenhuis een handje. Daarbij ligt de focus op het terugdringen van het ‘blue wrap’ afval. Wat blue wrap is, waarom juist dit afval wordt aangepakt en op welke manier, legt ceo Godert van Dedem uit tijdens Koplopers in ESG.

    Volgende week schuift Jeroen Klumper, directeur duurzaamheid bij Tata Steel aan, want de staalfabriek kan in deze serie natuurlijk niet ontbreken.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa en daar komt dus op verschillende vlakken veel bij kijken. “Wij zorgen voor een veilige en snelle afhandeling van de scheepvaart dat van over de hele wereld naar Europa komt,” legt Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam uit. “Dat doen we met 1300 mensen en 3000 bedrijven in het gebied.” Een hele uitdaging dus als het aankomt op verduurzaming en het behalen van de klimaatdoelstellingen.

    Op dit moment is ongeveer de helft van het havenindustrie complex nog afhankelijk van fossiele brandstof, zo vertelt De Leeuw tijdens Koplopers in ESG. “Dat geeft ook wel een indicatie van de impact die we kunnen maken in dit gebied als je optelt hoeveel uitstoot er in dit gebied is door bedrijven en de bedrijvigheid, de mobiliteit in de haven. ‘Je zit op 15% van de CO2 uitstoot van Nederland.”

    “Je hoort vaak ‘laten we morgen stoppen met fossiel’, maar dat is absoluut niet realistisch”

    Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam

    Het havenbedrijf heeft de Parijsakkoorden op het gebied van klimaat omarmd, dus gaan ze voor 55 procent reductie in 2030. “Dat is eigenlijk al overmorgen”, zegt De Leeuw. “Als je het hebt over realisme dan zit daar een kantje aan.” De doelstelling voor 2050 is volledig co2 neutraal, dus geen emissies meer in het havengebied.

    Volgens De Leeuw is niet iedereen even realistisch wat betreft verduurzaming van de maritieme sector, iets dat Peter Berdowski, CEO van Boskalis in een eerdere aflevering ook al aangaf. “Je hoort vaak vanuit de NGO-kant of de media: ‘Laten we morgen stoppen met fossiel’, maar dat is absoluut niet realistisch”, zegt De Leeuw. “Fossiele brandstoffen zullen we toch echt voor een lange tijd nodig hebben.”

    Betrouwbare overheid

    Wat betreft het behalen van de ESG-doelstellingen ziet De Leeuw ‘wel wat tegenwind’, zoals ze het noemt. “We merken aan het overheidsbeleid dat dit de afgelopen jaren wel wat wisselend is geweest, ook richting de industrie. Juist de industrie kan het verschil maken om de uitstoot te verkleinen, maar dan heb je echt wel een overheid nodig die daar betrouwbaar in is, die kan helpen om toekomstperspectief te bieden zodat bedrijven ook die investeringen kunnen doen.”

    “We merken dat de stikstof-impasse nu al heel erg lang duurt”

    Vivienne de Leeuw

    Daarnaast is het volgens De Leeuw ook van belang dat wet- en regelgeving meegaat met de tijd. “We merken dat de stikstof-impasse nu al heel erg lang duurt en bedrijven daardoor geen vergunningen kunnen krijgen. Die hebben wel de plannen, maar mogen ze niet uitvoeren.”

    ‘Het praatje van Plugge’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit zijn anderhalve minuut deze week besteedt aan ‘zwarte zwanen’.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor afval in de bouw. Want hoe ga je als bouwbedrijf om met al dat afval?

    Voor bouwbedrijf Heijmans is afval een belangrijk component in hun duurzaamheidsdoelen. Bouwbedrijven proberen dat zoveel mogelijk te beperken, door daar al rekening mee te houden in hun ontwerpen en hun inkoop.

    Ondanks dat wil je volgens Robert Koolen, directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans alsnog weten hoe het er precies voor staat in de verschillende bouwprojecten. Daarom hebben ze een zogenaamde afval-monitor ontwikkeld om op die manier beter inzicht te krijgen in hun afvalstromen. Koolen legt tijdens deze aflevering hoe dat in zijn werk gaat.

    Volgende week is An Lemaire, directeur bij chemisch bedrijf Chemours te gast tijdens Koplopers in ESG

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • ‘Hogere wiskunde’ is volgens Peter Berdowski, CEO van baggermaatschappij Boskalis ‘een wel heel complexe term’ om de uitdaging van inspelen op duurzaamheid en tegelijkertijd succesvol te ondernemen, te beschrijven. “Het is wel balanceren maar ik vind dat in de transitie die wij als bedrijf doormaken, die balans prima te vinden is.”

    Volgens Berdowski wordt er wat betreft hun schepen te makkelijk gepraat over verduurzaming, zij zijn ook een bedrijf dat een belangrijke rol speelt in de transitie zelf. “We zijn niet alleen een baggerbedrijf, maar ook een maritieme dienstverlener. Daarin zijn we volop actief in de windenergie, dus ook in de energietransitie.”

    “Zelfs met de nieuwe schepen die we bouwen, is het nog steeds zo dat de aandrijving fossiel is”

    Peter Berdowski, CEO Boskalis

    Volgens Berdowski heeft Boskalis juist daarom ‘een beetje een apart profiel’, zo legt hij uit tijdens Koplopers in ESG. “Enerzijds zijn we een speler in de transitie en adaptatie, anderzijds doen we dat natuurlijk wel met ruim 400 schepen”, legt hij uit “Die schepen worden nog steeds voor het overgrote deel fossiel aangedreven en hebben dus ook een fors CO2 footprint.”

    ‘Niet haalbaar’

    Wetende dat een schip 25 tot 30 jaar meegaat, is het volgens Berdowski zelfs met een goed alternatief voor fossiele brandstof financieel niet haalbaar om in een keer te verduurzamen en de schepen te vervangen. “Zelfs met de nieuwe schepen die we bouwen is het nog steeds zo dat de aandrijving fossiel is.”

    Berdowski voegt er wel aan toe dat ze de nieuwe schepen aan het voorbereiden zijn op alternatieve brandstoffen, want uiteindelijk zal dat voor de scheepvaart de toekomst moeten zijn. “Maar de alternatieve brandstof is er nog niet om zelfs onze nieuwe schepen volledig CO2-vrij te kunnen laten varen,” zegt hij.

    “Ik heb de bestuurlijke verantwoordelijkheid om af te wegen of ik vanuit Nederland nog steeds internationaal voldoende concurrerend kan optreden”

    Peter Berdowski

    In een interview met de Telegraaf eind 2021 zei Berdowksi dat een vertrek uit Nederland een mogelijkheid is als in ons land qua zakelijk klimaat steeds meer wordt afgeweken van de rest van Europa en de wereld. Anno 2024 lijkt de CEO daar niet anders in te staan. “Ik denk dat de afwegingen niet anders zijn dan toen. Je moet je realiseren dat we nog maar tien procent van de omzet van het hele bedrijf in Nederland zelf doen.”

    “We zijn natuurlijk een oer-Holland bedrijf, Hollandse glorie in vele opzichten en in die zin zou ik heel graag in Nederland willen blijven”, vervolgt Berdowski. “Ik heb alleen wel de bestuurlijke verantwoordelijkheid om af te wegen of ik vanuit Nederland, vanuit Europa, nog steeds internationaal voldoende concurrerend kan optreden. Want dat is voor mij doorslaggevend.”

    ‘Geen andere keuze’

    “Als wij de conclusie zouden trekken dat dat te knellend wordt in het internationale speelveld […] en als onze positie op een gegeven moment erodeert, dan rest mij geen andere keuze dan daar de consequenties aan te verbinden. En dus dat wij de vestiging zouden moeten verplaatsen”, concludeert Berdowski.

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers je meeneemt in haar juridisch duurzame wereld.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor een sector die steeds meer onder druk komt te staan om duurzaam en ethisch verantwoord te werken: de mode-industrie.

    Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duurzamere materialen bij het maken van kleding, maar ook het productieproces zelf, de arbeidsomstandigheden en het loon. Transparantie wat betreft het bedrijf en de herkomst van retail is belangrijk.

    Supply chain data

    In 2020 richtte Bart Westerman en Jolanda Kooi het bedrijf tex.tracer op: door het verzamelen van supply chain data en het checken via blockchain-technologie proberen zij inzicht te geven in de herkomst van kleding.

    Jolanda Kooi legt uit hoe het precies werkt, of het helemaal betrouwbaar is en waarom ze hebben gekozen voor deze technologie.

    Volgende week blijven we nog even in de maritieme sector, want dan is Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam onze gast.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Unilever heeft een ‘enorme to-do list' als het aankomt op de klimaatdoelstellingen, zo vertelt Thor Tummers, eindverantwoordelijke External Affairs bij Unilever. “En ook nog binnen een klein tijdsframe", voegt hij toe.

    In deze aflevering van 'Koplopers in ESG' duiken we in de wereld van de levensmiddelen met een grote internationale speler, Unilever. Niet alleen zorgen ze voor eten op je bord, ze hebben zelf ook aardig wat op hun bord: de enorme uitdagingen wat betreft de gestelde klimaatdoelstellingen. En daarin moet volgens Tummers ook Unilever prioriteiten stellen waarbij verschillende afwegingen meespelen.

    Prioriteit

    “Het ligt een beetje aan de regio’s, maar de prioriteit die we in Europa erg belangrijk vinden is onder andere circulaire economie. Dat gaat over verpakkingen en het voorkomen van voedselverspilling. Maar ook regeneratieve landbouw, dat over duurzame ingrediënten gaat die wij weer in producten verpakken”, legt Tummers uit.

    “Consumenten-gedragsverandering is ontzettend moeilijk om te beïnvloeden”

    Thor Tummers, eindverantwoordelijke External Affairs bij Unilever

    Unilever moet op veel verschillende vlakken voldoen aan de gestelde klimaatdoelen, waarbij ze afhankelijk zijn van verschillende partijen en factoren. Op sommige uitdagingen hebben ze simpelweg minder invloed, bijvoorbeeld de klant zelf, zo vertelt Tummers. “Consumenten-gedragsverandering is ontzettend moeilijk om te beïnvloeden en om te zorgen dat mensen zich structureel anders gedragen.”

    Samenwerking

    “Gelukkig zit ook een heel groot deel van de uitstoot niet bij de consument”, vervolgt Tummers. “Die zit namelijk in de keten, waardoor we ook met professionele partijen in de toeleveranciersketen en klanten zoals retailers kunnen samenwerken. Dus ik denk zelfs dat je niet te veel van de consument kan verwachten.”

    “Je moet de consument opleiden en verleiden, zodat de consument weet waarom het product beter is”

    Thor Tummers

    Tummers spreekt wel over ‘de schizofrene consument’ als het aankomt op koopgedrag. “Aan de ene kant zegt de consument 'meer te willen betalen voor duurzaamheid', ‘ik wil meer voor dierenwelzijn’, ‘ik wil ook extra inzet op eerlijk loon’, maar in de praktijk kiest de consument toch anders", zegt Tummers. "Dat gaat dan om merk, om prijspromoties, smaak en niet per se over duurzaamheid. We zijn daar gewoon eerlijk in, we weten dat consumenten zich zo gedragen."

    “De consument maakt keuzes in wat hij belangrijk vindt en soms vinden ze de duurzame keuze niet de meest aantrekkelijke”, voegt hij toe. Volgens hem is het de taak aan Unilever om juist daar meer aan te doen. “Je moet de consument opleiden en verleiden, zodat de consument weet waarom het product beter is en ook verleiden dat het een aantrekkelijk gevoel geeft.”

    ‘Het praatje van Plugge’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor de ‘plug and play’ batterij van Charged, een bedrijf gestart in 2016 door Twan Vooijs en Roeland Nagel.

    De twee sportvrienden ontwikkelden een batterijsysteem waardoor mensen thuis zelf energie kunnen opslaan om deze dan op andere tijdstippen weer te gebruiken. De grote batterijsystemen zijn vooral gericht op bedrijven en ook heel kostbaar, maar met de kleinere batterij, de 'Sessy', kan het dus ook op kleinere schaal.

    In deze aflevering legt Roeland Nagel uit hoe hun systeem werkt en op welke manier het bijdraagt aan de verlichting op het overvolle stroomnet.

    Volgende week is Peter Berdowski, ceo van ‘s werelds grootste baggermaatschappij, Boskalis te gast.

    Luister elke maandag om 14.00 naar Koplopers in ESG op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “Innovatie wordt wel omarmd, maar hoe je het doet, dat wordt zwaar onderschat”, zegt Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap tijdens Koplopers in ESG. Deze organisatie zet zich in voor een beter startup- en scale-up ondernemingsklimaat in Nederland. Als we onze klimaatdoelen willen behalen, kunnen we alle kennis, expertise en innovaties gebruiken, misschien juist wel uit die hoek.

    “Het doel van Techleap is dat Nederland een stuk innovatiever wordt, de Nederlandse economie een stuk weerbaarder en dat we ondernemers die van start-up naar scale-up gaan, helpen versnellen”, legt Van Oranje uit. De mogelijkheden die deze beginnende bedrijven te bieden hebben, ook op het gebied van de energietransitie, zijn volgens hem ‘gigantisch’. “De vraag is alleen of alle ideeën die er zijn en alle kennis die er is, je die kan omzetten in effectieve bedrijvigheid”, zegt hij. “Dat is een belangrijke uitdaging.”

    Volgens Van Oranje willen we ook heel vaak ‘iets nieuws doen’ maar juist daar gaat volgens hem veel moeite in zitten terwijl we onze focus beter kunnen verleggen. “Veel beter pas je ‘proven technology’ op een nieuw probleem toe, want je wil als investeerder geen technologierisico nemen.”

    “De professor met een Porsche, dat is een soort nachtmerrie binnen de academische omgeving”

    Constantijn van Oranje, speciaal gezant Techleap

    Volgens Van Oranje investeren we in Nederland graag in innovaties, dus vooral in universiteiten of TNO. “Er wordt dus technologie ontwikkeld, maar hoe krijg je dat in een bedrijfsvorm opgeschaald naar de markt toe? Dat vinden we lastig, want dan gaan we van publiek naar privaat en wordt misschien iemand rijk en dat vinden we allemaal moeilijk”, zegt hij. “De professor met een Porsche, dat is een soort nachtmerrie binnen de academische omgeving.”

    De bereidheid om te investeren in de ESG-hoek verandert wel, zo constateert Van Oranje. “Fondsen bijvoorbeeld, die willen meer doen, meer impact maken. Ook in Nederland en ook meer in klimaatverandering. Dus de wil is er.”

    ‘De zestig seconden van Sophie’

    In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘De zestig seconden van Sophie’, waarin advocaat Sophie Kuijpers je in een minuut (en een beetje) meeneemt in haar duurzame wereld.

    Opvallende innovaties

    In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. Deze week komt de stap naar een duurzamere wereld van een stad, want ‘koplopers in ESG’ kunnen natuurlijk ook gemeentes zijn.

    Zo heeft Haarlem een baanbrekende stap gezet op het gebied van reclamebeleid: er geldt vanaf nu een verbod om reclame te maken voor fossiele brandstoffen, vliegreizen én vlees en vis. Hoewel Haarlem niet de allereerste gemeente is die dergelijke restricties invoert, is het beleid uniek omdat ze ook vlees en vis meenemen in dit beleid.

    “McDonalds mag niet meer adverteren met hun vleeshamburgers, maar wel met hun vegetarische producten”

    Ziggy Klazes, raadslid GroenLinks Haarlem

    Dit raadsvoorstel werd in 2021 ingediend door GroenLinks en ging viraal, zelfs in Australië werd het opgepikt. Het doel is om mede door deze stap duurzaamheid te bevorderen en de ecologische voetafdruk van de stad te verkleinen. Naar eigen zeggen heeft Haarlem een progressief bestuur, vanuit die optiek vinden ze het niet te rijmen dat je de openbare ruimte verhuurt voor advertenties die in strijd zijn met duurzame doelstellingen.

    Ziggy Klazes is raadslid voor GroenLinks Haarlem en een van de drijvende krachten achter dit beleid. In hoeverre het uitvoerbaar is, het effect meetbaar is en duidelijk is wat wel en niet mag, legt ze uit tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

    Volgende week is Thor Tummers, eindverantwoordelijke externe betrekkingen bij Unilever te gast.

    Over Donatello Piras en Ruth Oei

    Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht.

    Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

    Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

    See omnystudio.com/listener for privacy information.