Episodit
-
Det pratas ofta om djurvälfärd, där det också lyfts attSverige håller en god djurvälfärd – en djurvälfärd som håller världsklass. I det här avsnittet diskuteras det vad djurvälfärd egentligen är, hur man mäter det, och vad det finns för utmaningar när det kommer till att forska på djurvälfärd. För det finns en hel del utmaningar.
Louise Winblad, tidigare djurvälfärdsexpert på Växa och SLU-forskaren Lena-Marie Tamminen diskuterar även hur man vet hur man ska avläsa en forskningsrapport, och vad för framsteg som kommit efter forskning på djurvälfärd.
Det här avsnittet har fokus djurvälfärd, och det finns fler specialavsnitt med samma fokus. Det diskuteras kalvutfodring, utmaningarna med att forska på djurvälfärd samt hållbarhet.
Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
-
Vad innebär egentligen hållbara djur? Och varför är det viktigt att prata om kadaverdjur?
I det här avsnittet av dyker vi ner i de svåra men viktiga frågorna kring kadaverdjur och och hur det påverkar djurvälfärden.
Djurhälsoveterinär Paulina Lingers och produktionsrådgivare Annica Hansson från Växa diskuterar hur förebyggande arbete kan minska antalet kadaverdjur och bidra till både bättre djurvälfärd och ekonomi.
Dom går igenom praktiska verktyg som dödslistan och ger tips för omsorg av liggande kor, och lyfter vikten av att fatta beslut om avlivning i rätt tid.
Det här avsnittet har fokus djurvälfärd, och det finns fler specialavsnitt med samma fokus. Det diskuteras kalvutfodring, utmaningarna med att forska på djurvälfärd samt hållbarhet. Håll utkik efter fler avsnitt av Kopodden! Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
-
Puuttuva jakso?
-
Under Elmia Lantbruk 2024 fanns för första gången en poddscen – och från den hördes bland annat Kopodden! Nu släpper vi fem specialavsnitt för dig som vill höra vad som sades på scenen.
Ska varje bonde ha en kock, och borde varje kock ha minst en bonde? Ja, det tycker i alla fall Gustav Arnell från Vi kan mat! I Kopodden berättar han om hur producenter kan skapa mervärde i sin produktion, bland annat genom att samarbeta med kockar. Han förklarar varför han tycker att svenskt kött är överlägset, delar tips på vad du kan laga i höst och ger dessutom receptinspiration för en riktigt smarrig fredagsmiddag!
-
Under Elmia Lantbruk 2024 fanns för första gången en poddscen – och från den hördes bland annat Kopodden! Nu släpper vi fem specialavsnitt för dig som vill höra vad som sades på scenen.
Framtiden är här – det skrev Växa i ett pressmeddelande när Sveriges första CFIT-anläggning installerades på Kalset Mjölk i Skeppshult. CFIT står för Cattle Feed Intake System, ett nytt system från VikingGenetics som mäter fodereffektivitet.
I avsnittet hör du Anna Samuelsson från Kalset Mjölk, som även är vice ordförande i Växas och VikingGenetics styrelse, berätta om anläggningen och varför de ville vara med och prova. Med i diskussionen är även Emelie Oskarsson från Växa, som var med och installerade systemet. Det diskuteras lönsamhet, fodereffektivitet och hur CFIT kan stärka konkurrenskraften.
-
Under Elmia Lantbruk 2024 fanns det för första gången en poddscen – och från den hördes bland annat Kopodden! Nu släpper vi fem specialavsnitt för dig som vill höra vad som sades på scenen.
I det här avsnittet får du höra Johannes Hansson berätta om den stora riksutställningen. Inför utställningen skärptes och uppdaterades smittskyddsreglerna för att kunna genomföra ett så säkert evenemang som möjligt. Helena Torkelsson från Växa var ansvarig för smittskyddet och förklarar de nya reglerna.
Ella och Ester Gustafsson tävlade både i showmanship och ställde ut djur under riksutställningen. De är vana att vara i ringen och delar med sig av sina bästa tips till dig som ska tävla i showmanship. De berättar hur du förbereder dig bäst och vad du bör tänka på inför domaren – för det kan ju vara rätt nervöst. Men med Ella och Ester vid din sida får du alla råd du behöver!
Håll utkik efter fler avsnitt från Elmia! Du hittar alla avsnitt där poddar finns och på www.kopodden.se
-
Under Elmia Lantbruk 2024 fanns för första gången en poddscen, och från den hördes bland annat Kopodden! Nu släpper vi fem specialavsnitt för dig som vill höra hur det lät från scenen.
Beredskap var en del av Elmias tema "Konkurrenskraft för framtiden", och under Elmia pratade KRAV vd Emma Rung om varför ekologisk matproduktion är viktig för ökad självförsörjning och bättre regional och nationell livsmedelsberedskap. När hon besökte poddsoffan fick hon dyka ner i detta ämne. Bland annat diskuterade hon vad konventionella lantbrukare kan lära av ekobönder för att säkra livsmedelsproduktionen och vad hon anser behöver hända för att vi ska producera mer mat i Sverige.
Vi diskuterade även hur efterfrågan på ekologisk mat kan ökas.
Håll utkik efter fler avsnitt från Elmia!Alla avsnitt hittar du där poddar finns och på www.kopodden.se.
-
Under Elmia Lantbruk 2024 fanns det för första gången en poddscen, och ifrån den hördes bland annat Kopodden! Nu släpper vi fem stycken specialavsnitt för dig som vill höra hur det lät från scenen.
Först ut att besöka poddsoffan i Lobby Nord var landsbygdsminister Peter Kullgren. Det fokuserades på konkurrenskraft för framtiden för våra svenska mjölk- och nötköttsproducenter, vad regeringen kan göra för att stärka konkurrenskraften och vad ett glas mjölk egentligen är värt. Han fick även berätta vad han hoppas de olika tillsatta utredningarna egentligen ska leda till. Och så fick ministern en present så han kommer komma ihåg Växa.
Håll utkik för fler avsnitt från Elmia!
Alla avsnitt hittar du där poddar finns och på www.kopodden.se
-
I det här avsnittet av Kopodden är det fokus på kalvar, och särskilt maten för våra minsta. Bra utfodring är en förutsättning för god djurvälfärd, och sätter grunden för framtidens produktionsdjur.
Veterinär Lena Stengärde och produktionsrådgivare Sanna Andersson diskuterar vikten av att ge tillräckligt bra, och tillräckligt mycket, råmjölk, varför övergångsmjölken ska tas tillvara, hur stor mjölkgiva kalvarna faktiskt behöver, grovfoder, kraftfoder - och så det så viktiga vattnet. Allting som rör kalvens utfodring helt enkelt, från födsel till avvänjning.
Det här avsnittet har fokus djurvälfärd, och det finns fler specialavsnitt med samma fokus. Det diskuteras kalvutfodring, utmaningarna med att forska på djurvälfärd samt hållbarhet. Håll utkik efter fler avsnitt av Kopodden!
Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. -
Följ med till vår senaste Sverigemästare i Reproduktion!
Med regelbundna rundor och rediga rutiner har Lilla Hult Gård AB på Öland nått ett RE-värde på fantastiska 0,56, och kammade hem vinsten som Sveriges Reproduktionsmästare 2023.
Gården på Öland drivs av Åke Johansson och sonen Isak där de har 310 mjölkkor som mjölkas i grop. Till sin hjälp att sköta om den helsvarta besättningen har de sex anställda. Det är Åke och anställda Niclas Karlsson som delar på uppdraget att seminera i besättningen. Och att Niclas lyckats minst lika bra med semineringarna är det som Åke tyckte var det absolut roligaste med att få utmärkelsen.
I avsnittet blir det diskussioner kring fruktsamhet, rutiner, vikten av att ta hand om personalen - och det finns något effektivt i att folk trivs på folket. Dessutom diskuteras de egenritade och egenbyggda stallarna, bland annat så finns det ett solstall på gårdsplanen.
Att bli Sveriges Reporudktionsmästare betyder att man har det högsta så kallade RE-värdet, eller reproduktionseffektiviteten. Det här får man fram genom att multiplicera dräktighetsprocent med inseminationsprocent. Värden över 0,3 är bra, och brukar innebära att besättningen klarar sin rekrytering fint. Snittet i landet är lite över 0,25.
-
Det här avsnittet av Kopodden handlar om djurens viktiga signaler. Hur vi läser av dom och hur dom kan hjälpa oss att förbättra djurvälfärden, och samtidigt som vi förbättrar produktionen.
Vi går igenom vad ett djurbaserat mått är för något, hur du hittar dom, hur du gör en djurbedömning samt hur verktyget Djuröga® kan träna ditt djuröga och optimera produktionen.
Det här avsnittet har fokus djurvälfärd, och det kommer fler specialavsnitt med samma fokus. Det kommer diskuteras kalvutfodring, utmaningarna med att forska på djurvälfärd samt hållbarhet. Håll utkik efter fler avsnitt av Kopodden!
Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
-
Den här gången i Kopodden beger vi oss till Halland för att prata om Wapnö AB, en av Sveriges största mjölkgårdar och en av de största markägarna i Halland. På Wapnö bedrivs mjölk- och köttproduktion med egen förädling. Där finns ett mejeri, bryggeri, gårdsbutik, hotell och konferensanläggning. Wapnö AB består av flera olika bitar och sysselsätter ett 80-tal personer, är på 3 000 hektar åker och bete samt 550 hektar skog.
I maj i år såldes Wapnö AB till investeringsbolaget Profura. Avsnittet av Kopodden spelade in i mitten av maj, och sedan produktionen av avsnittet har det framkommit att köparna vill häva avtalet och en stämningasansökan har skickats in till tingsrätten för att få tillbaka handpenningen. Det går att läsa mer om detta hos Hallandsposten. Eftersom detta är något som hänt efter inspelning och redigering är det här inget som nämns i avsnittet.
Mjölkproduktionen med 1 400 mjölkkor är en viktig del av verksamheten och i år gick besättningen återigen med i Kokontrollen® och tar hjälp av Växas personal med provmjölkningen.
Lennart E Bengtsson har varit vd för Wapnö i över 30 år och det är han du träffar i avsnittet. I avsnittet berättar Lennart om försäljningen och varför han anser den nödvändig, strategin för att få fram de bästa mjölkkorna och köttet, förhoppningen med Kokontrollen och så gör han en framtidsspaning för Wapnö. Trots att han helst inte pratar om framtiden för mycket.
-
Den här gången i Kopodden blir det ett köttigt snack när vi beger oss till Sigulds Kött på Gotland!
Det blir diskussioner om att skapa mervärde men också hur det blir mer jobb, hur man får ihop köttpusslet, hur studiebesök och mjölkdrickande kalvar kan få restauranger att vilja köpa ditt kött - och hur det kan vara en fördel att visa upp lantbrukets komplexitet i sin marknadsföring. Lite skitsnack och en högljudd katt hinns också med.
På Sigulds ligger fokus på att skapa mervärde av köttet, även om det också skapar mer jobb. På gården finns det kring 400 djur, 150 tjurar ungefär och resten kor och kvigor där ca 150 djur går till slakt varje år. Gården är ansluten till KRAV.
25 procent av köttet säljs direkt till konsument antingen via deras webbshop där kunder kan hämta upp kött i Visby eller på gården, deras köttvagn eller andra lokala samarbeten. De säljer också kött till restauranger på Gotland.
Gården har tre ägare, bland annat Bengt Björkqvist som tillsammans med sin sambo Maria Enderborg berättar om verksamheten. Maria har också varit delaktig i driften av gården, men har efter ett par års tjänstledighet gått tillbaka till sitt lärarjobb
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]. -
Generöst och helhjärtat delar Hanna Karlsson med sig av sin vardag som mjölkproducent på norra Öland i hennes Bondbönans blogg. Nära 50 tusen personer följer numera Hannas och kornas liv på Österbo Gård, där följarna få se allt från gulliga kalvar, tankarna bakom avelsarbetet till kor som rymmer.
På gården finns det 130 mjölkkor plus rekrytering, och det är riktigt högpresterande kor med en medelavkastning på 14 000 kg ECM. Hanna berättar om tankarna bakom avelsarbetet där hon bland annat använder sig av korsningsavel, även om de flesta korna i stallet är renrasiga holstein. Det blir också tal om målsättningar och hur de kan hjälpa produktionen framåt. Bland annat ett mål som hon knappt trodde var möjligt.
Självklart gräver vi också ner i Hannas digitala liv som Bondbönan på Facebook, en blogg som hon nu drivit i nästan 12 år. Hon berättar om hur man hanterar kritik mot det som ligger så nära hjärtat, varför svenska lantbrukare måste bli bättre på att informera om det dom producerar utanför mjölk- och kött, och så ger hon tips till den som också vill bli en del i att informera konsumenter och visa upp det svenska lantbruket.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].
-
Fokus på billiga tomater, vikten av storytelling för lantbrukare och hur man kan provoceras till att utöka sin nötköttsproduktion i Kopodden den här gången!
Du får träffa Jens Thulin som är köttbonde, entreprenör och vd på Mylla.se. Jens och hans sambo Matilda Jarbin är något av hållbarhetsprofiler som länge pratat om hur de jobbar för att bli mer klimatsmarta på deras gård. De driver nötköttsproduktion på Vismarlövsgården och Assartorps säteri där de gjort en samlingsplats för lokalproducerat med bland annat konferensverksamhet.
Jens berättar sina kor och produktionen, om en provokation som ledde till något riktigt bra, om varför det är viktigt att lantbrukare jobbar med hållbarhet på sin gård samt hur du kan komma igång. Och så diskuteras det varför en plattform där man kan sälja direkt till konsumenten gynnar producenten.
Vi gräver även i vad som behövs för att konsumenterna ska sluta tycka billig mat är det bästa, och att istället vilja betala mer för maten.
Avsnittet är inspelat på Borgeby Fältdagar, så du kommer höra en del bakgrundsorl under intervjun.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].
-
Dåtid, nutid och framtid i Kopodden. Följ med hela vägen tillbaka till 1913 – i alla fall en liten stund.
Du får följa med till en av de gårdar som är absolut äldst iKokontrollen - Dahlby Lantbruk AB, Hablingbo Prästgården på Gotland. Besättningen har varit med i Kokontrollen sedan 1913. Bröderna Peter, Niklas och Henrik Dahlby äger gården, och Niklas dotter Jessica är också engagerad i arbetet på gården.
Nu finns planer på att sätta i en robot för att effektivisera och förenkla arbetet, och förhoppningsvis kommer det också få upp mjölkproduktionen. I avsnittet dyker vi ner i Kokontrollböcker som är över 100 år gamla, diskuterar nya och gamla foderstater, byggplanerna för att sätta in robot, och du får tips för hur du tar hand om en praktikant på bästa sätt.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]. -
Följ med på mässa!
Du får följa med till Borgeby fältdagar där du träffar Årets Vallmästare®, deras rådgivare, får höra vad som krävs för att vinna priset - och så får du höra vad några av våra växtodlingsrådgivare plockat upp under mässan. Det blir också lite bevattningssnack, passade såhär mitt i sommaren.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]. -
Följ med till Årets Mjölkbonde®2024 - Salltorp Lantbruk AB i Halland! Gården drivs av Gun och Sven Karlsson tillsammans med sonen Oskar. Tydliga ansvarsområden, tydliga rutiner, ett genomtänkt ledaskap och mottot starkast tillsammans har lett dem fram till mjölkbranschens finaste pris. Att man också är snäll på Salltorp kan nog också ha ett finger med i spelet.
Med noggrannhet och ett enastående öga för detaljer utmärker sig familjen Karlsson genom sina fantastiska resultat, detta gäller såväl djurhälsa som produktion och lönsamhet. Bakom sifforna finns en rad genomtänkta strategier, en av dem är den veckovisa foderscanningen som ger full koll på utfodringen.
Teamet är centralt för de fina resultaten och i avsnittet diskuteras vikten av ledarskap och samarbetet med Växas rådgivare som de jobbar tätt med. Det blir även en djupdykning ner i växtodlingen tillsammans med växtodlingsrådgivare Linda Karlsson, och en ögonblicksbild av hur livet var på Salltorp mitt mellan förstaskörden och vårbruket.
Salltorp Lantbruk ligger i Vessigebro, mellan Falkenberg och Ullared. På gården finns 260 kor som producerar i genomsnitt 13 500 kg ECM per år i robot. Företaget har vuxit över tid och består nu av tre gårdar och en areal på drygt 300 ha. Mjölkproduktionen är hjärtat i verksamheten men på gården finns även ungdjursuppfödning.
Du känner kanske igen Salltorp och Gun Karlsson? Hon var nämligen med i förra säsongen när gården kammade hem utmärkelsen Herd of the Year från VikingGenetics. Det avsnittet hittar du här
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected].
-
Kopodden är tillbaka! Och vi rivstartar genom att besöka Årets Nötköttsföretagare 2023 - Christian Håkansson på Gunnarsberg Ekolantbruk.
Christian har en dikoproduktion med ca 160 dikor där fokus har varit utökning och förbättringsarbete, och i detta har han hittat en inte helt vanlig strategi. Det finns inte längre några avelstjurar på gården utan alla djur semineras med doser från VikingGenetics. Christian har också jobbat för att få två månader per år där han varken har kalvningar eller djur på bete, vilket gjort att han valt att ha två intensiva kalvningsperioder.
Ett fokus på luft i systemet och att det ska vara så lättjobbat som möjligt har lett till fler, men mer lättjobbade, stall - något som också gett ett lägre smittryck. Eftersom han också i princip jobbar själv i produktionen har det också varit viktigt att göra arbetet så effektivt och rationellt som möjligt.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]. -
Vi fortsätter att snacka klövar. I det här avsnittet får du reda på hur familjen Lindström lagt om klövstrategin för sina mjölkkor på Lillegården - och vilka resultat de ser. Mindre hältor och mer mjölk till exempel.
Markus Lindström berättar tillsammans med deras klövvårdare Ida Jonsson upplägget för strategin, och de ger sina bästa tips för den som vill ändra om sin strategi.
Vår veterinär och klövexpert Frida Åkerström berättar om fördelarna med strategisk klövvård och hur du ska lägga upp det för bästa resultat. När i laktationen när du lägger in verkningen kan spela stor roll.
Vill du ha tips på vad du själv kan göra med den halta kon? Lyssna då på avsnittet innan, Klövspecial - att göra med den halta kon!
Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]
-
Det är fokus på en ganska liten, men väldigt viktig, del av korna - nämligen klövarna! I två avsnitt klövspecial diskuteras klövhälsa, hur du kan förbättra den och vinsterna med god klövhälsa.
I det här avsnittet får du veta hur du själv kan ta hand om den halta kon mellan klövvårdarens besök. Markus Lindström driver mjölkproduktion på Lillegården tillsammans med sin familj, en del av Böja Stommen Lantbruk. Han berättar om deras klövrutiner för mjölkkorna, och klövvårdare Ida Jonsson ger tips på hur du kan ta hand om dina halta kor mellan hennes besök. Dessutom berättar vår veterinär och klövexpert om spännande forskning som visar hur mycket pengar det finns att spara genom att ha god klövhälsa.
I nästa avsnitt som du kan lyssna på redan nu får du höra om hur Markus ändrade klövstrategin för ett år sedan, och vilka fina resultat de ser på gården. Till exempel mjölkar några av korna mer än någonsin.
Finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla [email protected] eller [email protected]
- Näytä enemmän