Episodit
-
Hvordan er det å jobbe som journalist i Ukraina? I juni 2024 reiste fotograf Krister Sørbø og journalist Stephan Pettersen i Forsvarets forum til fronten i Ukraina. Der møtte de ukrainske soldater som har fått opplæring i Norge og fant norskdonerte artillerivogner på slagmarken. Journalist Pettersen forteller om forberedelser, selve turen og menneskene de møtte.
-
Ukraina mangler ammunisjon. Russland vinner frem langs fronten. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller om den siste utviklingen ved fronten.
-
Puuttuva jakso?
-
Historien om Julie som ble snikfilmet i dusjen er en av flere varslingssaker fra Forsvaret som har preget nyhetsbildet de siste månedene. I hvilken grad skyldes slike hendelser kulturen i Forsvaret? Vi spør forsvarssjef Eirik Kristoffersen og Hanne Eggen Røislien, som jobber med organisasjonskultur i Cyberforsvaret.
-
Vladimir Putin sammenliknet seg selv nylig med Peter den store, tsaren som gikk til krig mot Sverige og erobret store landområder. Er invasjonen av Ukraina en del av Putins drøm om å gjenreise det russiske imperiet? Vi spør Russland-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier Karen-Anna Eggen.
-
Hvordan behandler man soldater som opplever angst og postraumatiske lidelser etter opplevelser i Forsvaret? Psykiater Erik Salvador har utviklet en metode som lærer deg å håndtere frykt og angst på fire dager.
-
Vestlige land har innført en rekke sanksjoner mot Russland som følge av krigen mot Ukraina. Hvordan påvirkes Russland av sanksjonene mot landet? spør vi førsteamanuensis med Forsvarets høgskole Ingerid Opdahl.
-
Da Sovjetunionen gikk i oppløsning høsten 1991, håpet mange at Russland ville bli en vennligsinnet, demokratisk stat. Hva gikk galt? spør vi forsker Iver Neumann.
-
Russland har møtt større motstand i Ukraina enn ventet. Flere russiske generaler er drept i kampene, og det går rykter om at spionsjefer er satt i husarrest. Tom Røseth fra Stabsskolen forteller hvordan dette påvirker Russlands invasjon av nabolandet.
-
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har en klar beskjed til sin russiske motpart: - Nå må han stoppe krigen i Ukraina. Et sted går grensen mellom å være lydig og lojal. Nå kan han ikke fortsette å være lydig lenger.
-
Hva skjer hvis vi mister tilgang til og kontroll over satellitter? Den som har teknologisk kontroll i verdensrommet kan kommunisere, spionere og dirigere, den som ikke har det kan ikke engang sjekke værappen på telefonen. John-Arild Bodding fra Forsvarets nyeste enhet: Space, og Kjetil Michaelsen fra Norsk romsenter gjør oss litt mindre «lost on space».
-
Hvitt pulver i konvolutter, soppsporer og virus, hvordan brukes biologiske våpen og hvorfor skal vi bekymre oss hvis en motstander plutselig ruller ut en ny vaksine? Og hva har koronaviruset med potensielle våpen å gjøre? Ørjan Olsvik, som er mikrobiolog ved universitetet i Tromsø og Elin Anita Fadum ved Forsvarets helseregister svarer på hva de er mest redde for.
-
Visste du at man kan hacke et våpen? Det har Runa Sandvik gjort og i denne episoden forteller hun hvordan. Hun jobber ikke i Cyberforsvaret, men det er kanskje nettopp slik som henne gjest nummer to Inge Kampenes, som er sjef for Cyberforsvaret, vil prøve å unngå?
Hør de to snakke om cyberoperasjoner, fiendebilder, personvern og sosiale medier.
På grunn av restriksjoner og Covid-19 er denne episoden ikke spilt inn hos produksjonsselskapet Både Og AS som vi vanligvis spiller inn i. Lydkvaliteten er derfor ikke helt den samme. Vi beklager dette.
-
Du har kanskje sett «Ex Machina», «I, Robot» eller andre filmproduksjoner, hvor robotene vender seg mot sine skapere? Det er en deilig kombinasjon av kunstig intelligens, autonomi og doomsday. Men hvordan ligger egentlig teknologien an i forsvarssammenheng? Blir det en fremtid med «Transformers»-roboter i stedet for hærsoldater? Det skal generaladvokat Sigrid Redse Johansen og forskningssjef for autonomi ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), André Pettersen prøve å svare på.
-
Har Norge andre venner i skolegården som kommer til unnsetning ved et potensielt slagsmål? Nato settes stadig på prøve. Trump er én årsak, men ikke den eneste. Og hva er egentlig alliansen uten USA? Hvem skal Norge ty til hvis amerikanerne er opptatt med andre saker? I denne episoden spør journalist Silje Kampesæter Aftenpostens USA-korrespondent Øystein Kløvstad Langberg og Håkon Lunde Saxi som er forsker ved Forsvarets høgskole om nettopp dette.
PS: Episoden ble spilt inn da Øystein var ny i korrespondentstillingen i vår. Han har nå vesentlig lengre fartstid enn de seks ukene han referer til i episoden.
-
Kan man kritisere det oppdraget man er i?
Eller er soldatens jobb å nikke og smile – følge ordre? Har forsvarssjefen frie tøyler? Og er det forskjell på hvem som kan si hva? I denne episoden av Krig & Sånn gir brigader Ingrid Margrete Gjerde, forsvarssjefens talsperson og nestkommanderende i Forsvarsdepartementet kommunikasjonsenhet, og oberstløytnant Tormod Heier, forfatter og professor ved Forsvarets høgskole, oss svarene.
-
Kina har i løpet av kort tid skaffet seg en marineflåte større enn den amerikanske. Bør vi være bekymret?
Hva betyr det at den fremadstormende stormakten Kina kaller seg selv for en nær-arktisk stat? Var det egentlig så tullete at Trump ville kjøpe Grønland? I denne episoden spør journalist Silje Kampesæter sjefen for sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes og Aftenpostenjournalist Kristoffer Rønneberg om hva er det egentlig som skjer oppe i nordområdene og slags konsekvenser det har for oss i Norge?
-
Fra gale ekstremistgrupper til gale stater - slik har trusselbildet endret seg. I denne episoden snakker journalist Silje Kampesæter med Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier og Jon Fitje Hoffmann ved PST om samfunnets nye trusler. Hvordan har trusselbildet endret seg? Hva har vi tidligere bekymra oss for og hva er vi redde for i dag? Finn ut hvorfor Anders er bekymra for likvideringer og hvorfor falske nyheter ikke er gått ut på dato.
-
Hijab, regnbueflagg og innovertiss - hvordan er situasjonen for minoriteter i Forsvaret i dag? I denne episoden av «Krig & Sånn» spør journalist Silje Kampesæter Iman Meskini - ofte kjent som Sana fra SKAM - og Lise Huynh, tillitsvalgt for de i førstegangstjenesten i Forsvaret, om hvordan det egentlig går med mangfoldet i det norske Forsvaret?
-
Menn med hatt og frakk, forførende kvinner i baren eller snokende digitale genier? Hva driver egentlig spioner og etterretningsoffiserer med i 2019? I denne episoden spør journalist Silje Kampesæter Chloé Friberg, vinneren av NRKs realityserie «Den ultimate agent» og analysesjefen i Politiets sikkerhetstjeneste Jon Fitje Hoffmann.
-
Vi sender ikke soldater til Somalia med skismørning og juletrær lenger, men hva driver Forsvaret med i dag da? Journalist Silje Kampesæter spør gjestene om hvorfor vi har et forsvar i dag? Hvordan har det endra seg opp gjennom årene? Hva slags trusler skal det beskytte oss mot? Og duger det egentlig til det? Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier og Kristoffer Egeberg, veteran, tidligere forsvarsjournalist og nå redaktør i Faktisk.no gir deg svarene.
- Näytä enemmän