Episodit
-
Var kommer språket ifrån? Och vad kan skolan göra för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle – där alla kan ta till sig information? Mats Myrberg är professor emeritus i specialpedagogik och årets mottagare av Ingvar Lundbergpriset. Efter drygt ett halvt sekel som forskare tar han sig nu an ny spännande forskning. Här samtalar han med Yukiko Duke om forskning, läskrig och om Ingvar Lundberg.
.
-
Hur inspirerar man unga till läsning? Och hur närmar man sig brännande frågor utan att skriva folk på näsan? Per Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade författare. Här möter han Yukiko Duke i ett samtal om sitt författarskap. Om hur önskan efter gemenskap kunde ge makten åt ondskan i 30-talets Tyskland. Och om vad är det som händer i hans hemstad Sölvesborg där Sverigedemokraterna förändrar samhället.
-
Puuttuva jakso?
-
En känslosam dystopisk berättelse eller precis det brutala uppvaknande vi alla behöver? Jonathan Jeppssons debutbok "Åtta steg mot avgrunden" lämnar ingen oberörd. Nu belönas den med Natur & Kulturs debattbokspris för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Journalisten Anna Gustafsson samtalar med Jonathan Jeppsson om katastrofer, falska förhoppningar och befriande insikter.
-
Konsten som en förlösande förvandling – en mask där man kan säga sanningen. Charlotte Gyllenhammar tilldelas Natur och Kulturs kulturpris för att hon förmår oss att lyfta blicken, byta perspektiv och reflektera över stort och smått. Här möter hon Karin Tengby i ett samtal om sin konst – om inspiration, att falla och om rädslan för kidnappning.
-
”Vi har inte en klimatkris, vi har en planetär kris!” säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap. Han poängterar att vi måste förstå helheten för att kunna tackla de utmaningar vi står inför. Han tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för sin starka röst i klimatfrågan och för att han lyckas nå ut med sina djupa tvärvetenskapliga insikter. Här möter han Eva Krutmeijer i ett hoppfullt samtal om natur, kultur och vägen framåt.
-
"Allt långsiktigt, hållbart arbete måste vara förankrat i de boendes behov och önskemål." Så säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för Helamalmö, en organisation som genom socialt arbete och opinionsbildning vill höja självkänslan för boende i socioekonomiskt utsatta områden. Vid Nydala torg i Malmö bygger de upp en stor mötesplats fylld av aktiviteter, böcker och möjligheter till högskoleutbildning. Genom nya intryck och utmaningar vill de skapa en meningsfull tillvaro för unga. Men hur fungerar det i praktiken och vilka utmaningar stöter de på? Och varför kallar de sig för "familjen"?
Programledare: Karin Tengby -
”Lita inte på din magkänsla. Räkna!” Den uppmaningen har Ellen Tejle, verksamhetschef på mediehuset Fanzingo, till alla som menar allvar med att vilja jobba med jämställdhet och mångfald. För utan att faktiskt veta hur det ser ut med representationen går det heller inte att förändra. Här möter hon stiftelsen Natur & Kulturs Karin Tengby i ett samtal om att lyfta nya perspektiv och röster, om Fanzingos arbete med unga och om hur det kommer sig att hon utsetts till en av världens mest inflytelserika och inspirerande kvinnor.
-
Hemliga möten, gömda dokument, rädda källor och politiker som vägrar att uttala sig. När journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund började rota i omorganisationen av Nya Karolinska trädde de in i en värld fylld av makt, pengar och konsulter. De tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för boken "Konsulterna – kampen om Karolinska", för ett vidsträckt och bråddjupt grävarbete. Här möter de förra årets pristagare Lars Berge, i ett samtal om deras arbete med boken och om innehållet med skrämmande relevans för alla.
-
Vilken roll spelar skolbiblioteken och skolbibliotekarien för elevers lärande? Och vad betyder biblioteken för demokratin? Cilla Dalén är en prisad och erfaren skolbibliotekarie som nu belönas med Ingvar Lundbergpriset för sitt engagerade och läsfrämjande arbete.
Programledare: Karin Tengby -
Vad är svenskt? Vad och vilka har rätten att forma vårt kulturarv? Hur känner vi igen spöken och vad har vi att lära av vår historia? Det är frågor som historikern och folkbildaren Maja Hagerman ägnat mycket tid åt att utforska. Nu tilldelas hon Natur & kulturs populärvetenskapliga pris för att hon har en unik förmåga att berätta levande och begripligt om brännande frågor ur det förgångna och i nutiden.
Programledare: Karin Tengby -
Vad gör man med fem miljoner kronor? Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson tilldelades ALMA-priset och har använt prispengarna till att bygga ett konstnärsresidens för ”artists of color” i New York. Hennes engagemang i frågor om rasism, klass och sexuell identitet är en röd tråd genom hennes liv och författarskap. Hur håller hon modet uppe i Trumps USA? Om vikten av hopp och att hitta glädjen i arbetet.
Programledare: Nina Eidem -
”Det är inte längre bara totalitära regimer som inskränker yttrandefriheten”, säger Elnaz Baghlanian på Svenska PEN. ”Det sker även i demokratier, och utvecklingen går snabbt.” PEN arbetar över hela världen för yttrandefrihet, med opinionsbildning, utbildning och med att sätta ljuset på fall där författare hotas, trakasseras och frihetsberövas för vad de skrivit. Hur ser arbetet ut i praktiken? Vad sker just nu i Sverige och vad är det vi ska vara uppmärksamma på?
Programledare: Nina Eidem -
Har vi blivit obildade? Folkbildning är inte längre en svensk paradgren, istället är kunskap och specialiserad utbildning politikens prioritet. Men vad händer med ett samhälle som överger tanken om bildning, som i en klassisk definition är det som ska hjälpa en människa att bli fri? Sverker Sörlin menar i den nya boken ”Till bildningens försvar” att någonting väsentligt gått förlorat i vår förståelse och måste återtas – och det är bråttom.
Programledare: Nina Eidem -
Tjejerna i Rosengård har inte samma tillgång till fritidsaktiviteter som killarna. Det arbetar Tjejer i förening för att förändra. Man söker upp tjejer i skolorna, visar på vägar in föreningslivet, utbildar i jämställdhet. Och man möter motstånd. ”Man blir så arg”, säger Tjejer i förenings Mirlinda Abazaj, ”när kvinnor är emot sina egna rättigheter.” Om det tröga arbetet med att förändra attityder – och glädjen när man lyckas.
Programledare: Nina Eidem -
Varför blir människor nazister? Varför är det nästan bara män som blir det? Och vad krävs för att någon ska lämna rörelsen? Christer Mattsson har mångårig erfarenhet av att arbeta med denna avskydda grupp i samhället – som lärare, socialarbetare och forskare. ”En demokrati är bara en demokrati om vi kan rehabilitera människor”, säger han och förespråkar ”empatisk nyfikenhet” i mötet med nazister. Men hur orkar han med hatet?
Programledare: Nina Eidem -
2015 söker 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige, de flesta av dem afghanska pojkar. Det är en turbulent tid i svenskt samhällsliv. I glappet mellan politiska beslut och verklighet träder vanliga människor in och axlar det ansvar som samhället inte tar för barnen. Många av dem har aldrig tidigare engagerat sig i något. Thord Eriksson har skrivit en bok om de som stod kvar. Vad hände, vad har det kostat och hur togs det starka medborgerliga engagemanget emot av politiken? Programledare: Nina Eidem
-
Natur & Kulturs debattbokspris 2019 tilldelas Vargattacken, om incidenten på Kolmården 2012 då en vargskötare miste livet. Lars Berge tecknar bilden av en arbetsplats som gradvis börjar se på vargen som någonting annat än ett rovdjur - ett djur som kan domesticeras, tämjas och existera i harmoni med människan. Resultatet av denna idealisering blir katastrofalt. Samtal från prisutdelningen i Almedalen med Lars Berge, Helena Granström och Staffan Widstrand. Moderator: Andreas Ekström
-
Ortens bästa poet har på några år utvecklats från lokal poetry slam till en rikstäckande tävling i poesi. På deras scen formulerar våra unga från orten sin verklighet och sina drömmar – röster som sällan hörs. ”Om du ger en ungdom från såna här områden en mikrofon och chans att uttrycka sig så kommer det att komma sprängkraft”, säger Saman Sokhanran från Förenade förorter, som står bakom tävlingen. ”Det kan komma politisk sprängkraft, men lika gärna en kärleksförklaring.”
Programledare: Nina Eidem -
Filosofin strukturerar tänkandet. ”Jag tyckte det var befriande att få de här redskapen när jag kom till filosofin för trettio år sen”, säger professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss, som är mottagare av Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2019. Som mänsklighet har vi mer kunskap än någonsin. Samtidigt utmanas kunskapen som aldrig förr. Kunskapsresistens är ett demokratiskt problem och Wikforss leder ett nytt forskningsprogram som ska hjälpa oss att förstå det. Programledare: Nina Eidem
-
Förra året dog 45 personer i skjutningar i Sverige, många av dem unga människor. ”Vi varnade för den här utvecklingen redan 2010-11”, säger Ulf Stenberg, konstnärlig ledare för Teater Fryshuset tillsammans med Emil Rosén Adsten. De arbetar med unga män och gör teater ”för folk som hatar teater”. Om teatern som ett verktyg för social förändring, verkligheten och berättelserna om den. ”Om vi kan få en av de här killarna att ändra sitt liv, då har vi lyckats."
Programledare: Nina Eidem - Näytä enemmän