Episodit
-
Der er åbnet for henrettelser i tusindvis i Iran, og folket truer regimet med dommedag. Over to måneders oprør i Iran har ikke skabt synderlig medieomtale i Danmark. Vi har ikke en eneste journalist i Iran til at fortælle os, hvad der sker, og måske er det i virkeligheden en fordel. For dermed er vi nødt til at forholde os til, hvad folket sender ud til verden via de sociale medier, fremfor at lytte til en journalist, der er mandsopdækket af regimetilhængere. Farshad og Firoozeh fortæller seneste nyt fra Iran.
-
Puuttuva jakso?
-
Hacktivist-gruppen Anonymous og andre hacktivister har spillet en synlig rolle i oprøret i Iran. Flere af regimets systemer er blevet hacket, og måske har de i virkeligheden været nemmere at hacke end andre staters. Nogle af de mest bemærkelsesværdige sandheder om regimets folk har dog været kendt af iranerne i årevis. Iranerne selv er ikke uvant med at hacke sig vej på internettet. Adgangen til information er nemlig ikke fri, og der er ingen frie medier og journalister i Iran. Information har derfor en direkte relation til magt, og det er yderst risikobetonet at forsøge få adgang.
-
Vi taler med iraneren Newsha, der kom til Danmark for 9 år siden med en arbejdstilladelse. Som borger i Danmark skal man selvfølgelig overholde danske regler, men det var de iranske diktatur-regler, der gjaldt, da hun skulle giftes i Danmark med en dansk mand. Og regimets favntag tog til, da hun sammen med sin danske mand fik en datter.
-
8 busfulde dansk-iranere fra forskellige byer i Danmark tog til Berlin den 22. oktober 2022 for at deltage i en kæmpe støttedemonstration for oprøret i Iran. Iraneren Newsha fortæller, at målet er påvirke danske og andre vestlige regeringer til at høre deres stemmer og til at stoppe med at samarbejde med Irans regime. For når man samarbejder med et regime, der ikke overholder menneskerettighederne, så bidrager man indirekte til undertrykkelse af et folk.
-
At være tavs tilskuer til oprøret i Iran er som at køre forbi en trafikulykke uden at stoppe op for at hjælpe. Det mener Susanne, der er "gammel feminist" og vil have danskerne på gaden for at demonstrere for frihed i Iran, fordi handling skaber forvandling. I studiet fortæller Farshad Kholghi og Firoozeh Bazrafkan om hver deres mangeårige deltagelse i debatten for et frit Iran, som de i høj grad har følt sig forpligtet til. Vi taler om religionens betydning for undertrykkelsen i Iran, og internettets betydning for de unges frihedstrang.
-
Selv små skolepiger tager del i den iranske revolution, selv om det bringer dem i fare. Farshad Kholghi og Firoozeh Bazrafkan fortæller om, hvordan et meget anderledes oprør i Iran begyndte, og hvordan det i høj grad er den unge generation, der har sat sig op imod magthaverne. Et oprør, som ikke mindst skyldes 43 års kvindeundertrykkelse.
-
At komme til Danmark som flygtning fra Iran var som at rejse i tiden, til det land som Iran var på vej til at blive. Sådan lyder det fra de to eksil-iranere skuespiller Farshad Kholghi og billedkunstner Firoozeh Bazrafkan. Kunne Danmark lide den samme skæbne som Iran gjorde i 1979 og blive underlagt et diktatur? "Ja", lyder deres svar. Vi taler også om integration, og de værdier iranere og danskere har til fælles. Vært er Henrik Kragelund.
-
Der er så mange borgere rundt om i verden, som kunne bruge danskernes hjælp. Hvorfor skulle vi bekymre os særligt for at hjælpe lige præcis befolkningen i Iran? Sådan lød et spørgsmål på Iran-konferencen den 17. oktober 2022 på Christiansborg. Her kan du høre, hvordan dét spørgsmål blev besvaret af deltagerne i konferencens paneldebat, folketingsmedlemmerne Katarina Ammitzbøll (Det Konservative Folkeparti), Søren Søndergaard (Enhedslisten), Lars Aslan Rasmussen (Socialdemokratiet) og den iranskfødte skuespiller Farshad Kholghi.
-
På Iran-konferencen den 17. oktober 2022 var der paneldebat med folketingsmedlemmerne Katarina Ammitzbøll (Det Konservative Folkeparti), Søren Søndergaard (Enhedslisten), Lars Aslan Rasmussen (Socialdemokratiet) og den iranskfødte skuespiller Farshad Kholghi. De blev alle bedt om at besvare spørgsmålet: "Har Danmark en pligt til at hjælpe iranerne?" Her kan du høre deres svar.
-
Mandag den 17. oktober blev der afholdt konference på Christiansborg om oprøret i Iran. "Skal Danmark hjælpe iranerne?", lød konferencens hovedspørgsmål. Tidligere statsminister samt stifter og politisk leder for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen gjorde sin holdning klart, da han holdt den indledende tale. Den kan du høre her.