Episodit
-
Om Europas länder visar sig oförmögna och tandlösa, kommer snart det ryska erbjudandet om fred att utsträckas också till oss. Tove Lifvendahl läser sin text "Kriget kan vara bättre än freden", publicerad i SvD 2025-02-16.
-
14 februari. Ledarredaktionen sammanfattar en dramatisk vecka. Hur ser den nya amerikanska administrationen på USA:s roll i världen? Vad händer med Ukraina? Och vad har kommit fram kring massmordet i Örebro? Peter Wennblad, Paulina Neuding och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
Puuttuva jakso?
-
13 februari. Massmordet i Örebro har återigen satt fokus på ensamma och isolerade män.
Andreas Ericson gästas av psykiatrikern och författaren Stefan Krakowski som har haft omfattande kontakt med så kallade incels, pojkar och unga män som upplever sig bortvalda av såväl kvinnor som samhället i stort.
-
12 februari. Efter massmordet i Örebro vill regeringen begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen så som AR-15. Är det en klok åtgärd? PM Nilsson, VD på Timbro, Erik Lakomaa, docent vid Handelshögskolan, och Pia Clerté, skribent och sportskytt, diskuterar med Andreas Ericson
-
11 februari. I den svenska berggrunden finns mineral som behövs för både den gröna omställningen och vår strategiska autonomi. Men processerna för att få bryta dem är långa och komplicerade. Maria Sunér, VD på branschorganisationen Svemin, och Marcus Åsling, ledarskribent på Östersund-Posten, diskuterar med Andreas Ericson.
-
10 februari. President Donald Trumps första veckor vid makten har varit dramatiska på många sätt. Hur ska vi tolka hans politik och hans sätt att utöva presidentmakten? Adam Cwejman, politisk redaktör på liberala Göteborgs-Posten, diskuterar med Olof Ehrenkrona och Andreas Ericson.
-
7 februari. Dådet i Örebro står i centrum när redaktionen sammanfattar veckan. Det blir också diskussion om domen efter koranbränningarna och om Donald Trumps tullhot mot grannländerna. Peter Wennblad, Mattias Svensson och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
6 februari. I veckan dömdes Salwan Najem, som tillsammans med Salwan Momika anordnade koranbränningar i Stockholm 2023, för hets mot folkgrupp. Vad betyder domen? Hur påverkar den debatten om yttrandefrihet? Andreas Ericson diskuterar med Sakine Madon, redaktör på tidningen Fokus.
-
5 februari. En ny utredning föreslår en rad åtgärder för snabbare miljöprövningar. Vad är det egentligen för tillstånd som behövs enligt Miljöbalken idag? Hur ska processen bli snabbare och mer effektiv? Andreas Ericson diskuterar med regeringens utredare Camilla Adolfsson.
-
4 februari. Donald Trump använder tullar och handelspolitik för att få sin vilja fram, senast mot Mexiko och Kanada. Hur ska Sverige agera i en värld där frihandeln ifrågasätts? Andreas Ericson diskuterar med Anna Stellinger, Svenskt Näringsliv, Fredrik Erixon, Ecipe och Per Altenberg, Kommerskollegium.
-
3 februari. Är det diskriminering att be en man att ta kvinnor i hand? Att kräva att någon jobbar utan slöja? Att omtala någon med annat kön än den identifierar sig med? Andreas Ericson gästas av Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius och diskuterar såväl principer som uppmärksammade fall.
-
Från en brygga i Rättvik till Kungliga operan i Stockholm – gemensamma ansträngningar leder längre än vad enbart det offentliga förmår. Tove Lifvendahl läser sin text "Konsten att bygga bryggor och samhällen", publicerad i SvD 2025-02-02.
-
31 januari. Mordet på Salwan Momika och vågen av bombdåd dominerar samtalet när redaktionen sammanfattar veckan. Dessutom blir det diskussion om filmpolitik och vikten att värna samvetsfrågorna. Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
30 januari. Donald Trumps uttalanden om att Grönland borde tillhöra USA har väckt förvåning och oro, inte minst i Danmark. Vad handlar det egentligen om? Och vilken världspolitisk roll spelar Arktis? Andreas Ericson gästas av Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och senior fellow vid Atlantic Council.
-
29 januari. I en rapport från tankesmedjan Timbro föreslås en ny miljözon i Stockholm där bilar med förbränningsmotor får betala högre avgift. Är det rätt väg att gå? Andreas Ericson gästas av rapportförfattaren Per Ankersjö, Patrick Krassén, policychef på Företagarna, och Roger Pyddoke, senior forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.
-
28 januari. Den 23 februari går Tyskland till val. Den svaga ekonomin dominerade länge debatten, men efter den senaste tidens våldsdåd har migrationspolitiken seglat upp som valets viktigaste fråga. Andreas Ericson gästas av Erik Thyselius och Olof Brunninge, docent vid Högskolan i Jönköping.
-
27 januari. Synen på SD, Greta Thunberg och Anders Tegnell — samtliga skvallrar om att svenskarna är mer religiösa än vi tror. Men vad händer när religionen flyttar in i samhällets politiska sfär?Ledarredaktionens Paulina Neuding samtalar med Katarina Barrling, docent i statsvetenskap.
-
Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Hur ska Elon Musks gest under presidentinstallationen tolkas? Vilket samhälle är det som skildras i ”Emily in Paris”? Och vad händer egentligen i Alingsås? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna
-
23 januari. Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, har tillsammans med Ukraina tagit fram en ny webbaserad plattform som använder sig av så kallad crowd forecasting för att försöka förutsäga framtiden. Hur fungerar det? Andreas Ericson gästas av Ivar Ekman, programansvarig på FOI.
-
22 januari. Syriens diktator Bashar al-Assad störtades i december av den jihadistiska milisen Hayat Tahrir al-Sham. Vad har hänt i landet sedan dess? Och hur pragmatiska och moderata är den nya ledningen? Andreas Ericson gästas av Aron Lund, Syrienexpert och analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
- Näytä enemmän