Episodit
-
Overstromingen en watertekorten lijken twee tegenstrijdige rampen. Toch veroorzaken watertekorten en overstromingen elk jaar miljoenen euro's aan economische schade in het Brussels Gewest. Deze schade treft alle sectoren: landbouw, bouw, vrije tijd, carwashes, enz. De oplossing? Regenwaterreservoirs en geïntegreerd regenwaterbeheer. Hierbij wordt regenwater in de bodem gerecupereerd met behulp van beplante reservoirs. Ontdek hoe en leer enkele goede praktijken van Anna Roose, waterexperte bij Leefmilieu Brussel.
Bekijk voor meer informatie onze pagina over Regenwaterbeheer.
-
Afstappen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie, is een van de prioriteiten van het Brussels Gewest om de klimaatdoelstellingen te halen. De emissies van fijne deeltjes die door deze energiebronnen worden gegenereerd, hebben een impact op de luchtkwaliteit en dus op de gezondheid van de Brusselaars. Moet je binnenkort je verwarmingsketel vervangen? Dan is dit het ideale moment om na te denken over een koolstofarme oplossing zoals een warmtepomp. Er bestaan verschillende technologieën. Wanneer geplaatst onder de juiste omstandigheden stoot een warmtepomp 3 keer minder CO2 uit dan een verwarmingsketel op gas! Luister mee naar de uitleg van Cindy, onze collega van het departement Technische installaties EPB. Ze praat ook met ons over de kosten, premies en ondersteuning voor professionals.
Meer informatie vind je op onze pagina over warmtepompen.
Presentatie: Judith Verbist - Copywriting: Emme Lampens, Isabelle Degraeve -
Puuttuva jakso?
-
Wandel je wel eens doorheen de Koloniale Tuin, het Sobieskipark, de Tuin van het Chinees Paviljoen of het Park van Laken met veel bewondering voor de gevarieerde natuur en architectuur? Of geniet je er simpelweg van rust en ontspanning zonder hier al te veel bij stil te staan? Eén ding is zeker: de Koninklijke Tuinen bieden de Brusselaars een prachtig streepje natuur boordevol afwisseling. Onze collega’s Davy en Arnout leggen uit hoe deze groene pareltjes op ecologische wijze worden beheerd en gepreserveerd.
Meer informatie over de Koninklijke Tuinen, en andere groene ruimtes in Brussel, vind je op gardens.brussels
Presentatie: Judith Verbist - Copywriting: Emme Lampens, Isabelle Degraeve -
Denk je eraan om je auto op te geven? De Brussel’Air-premie moedigt je aan om deze stap te zetten. Met dit mobiliteitsbudget voor Brusselaars die hun nummerplaat inleveren, kun je alternatieve vervoersmiddelen verkennen. Wat zijn die vervoersmiddelen? Is het makkelijk om je zonder eigen auto te verplaatsen in Brussel? Wat doe je als het regent? Samen met An en Eva, twee mama’s uit Schaarbeek die besloten hun auto weg te doen, verkennen we al deze vragen en meer.
Meer informatie over de Brussel’Air-premie vind je op brusselairpremie.brussels.
-
Sinds 2018 biedt BELEXPO een permanente tentoonstelling aan voor kinderen en volwassenen vanaf 10 jaar. Het interactieve parcours met 10 thematische eilanden, dat maanden gesloten was, werd in 2021 aangevuld met nieuwe activiteiten. Klimaatcoaches zorgen voor het onthaal en de animatie van deze unieke ervaring! We praten erover met Heleen Ochelen, projectmanager voor Leefmilieu Brussel.
Meer info op de website BELEXPO -
In oktober 2021 heeft Leefmilieu Brussel in het zuiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 40 sensoren geïnstalleerd om de evolutie van de elektromagnetische blootstelling te monitoren. Het doel? Een model ontwikkelen om de blootstelling aan straling te voorspellen en de impact van de uitrol van 5G in Brussel te kwantificeren. Het project wordt gezamenlijk geleid door de Université Libre de Bruxelles, de Université catholique de Louvain en Leefmilieu Brussel, met de medewerking van het Institut Mines-Télécom in Parijs. Dit proefproject, dat over een periode van 4 jaar loopt, wordt gefinancierd door Innoviris. Sophie Vansever, een expert van het Departement Technologie en stralingen van Leefmilieu Brussel, legt uit wat de uitdagingen zijn van dit project, dat de naam STOEMP gekregen heeft.
Bezoek onze website en ga naar het 'Observatoire des ondes' (golvenobservatorium) om de resultaten van mijn metingen in Brussel te bekijken. -
Wist je dat we 15.000 liter schone lucht per dag inademen? Leefmilieu Brussel werkt voortdurend aan een betere luchtkwaliteit om jouw levenskwaliteit te bewaren.
In 2020 werd het ‘Brussels Clean Air Partnership’ gelanceerd, waarbij lokale partners, universiteiten, milieuverenigingen en burgergroeperingen betrokken werden. Het doel? Samen de luchtkwaliteit in Brussel verbeteren! Priscilla Declerck, analist Luchtkwaliteit bij Leefmilieu Brussel, legt uit wat de ambities zijn van dit partnership.
Volg de evolutie van de luchtkwaliteit in Brussel via onze website.
Ontvang meldingen van pollutiepieken in Brussel. -
Wil je de Zenne graag opnieuw zien stromen in het noorden van Brussel? Na jarenlang denkwerk zijn we de uitdaging aangegaan! Onze geliefde waterloop krijgt zijn natuurlijke oevers terug en zal geleidelijk aan bijdragen tot een sterker groen en blauw netwerk in de hoofdstad. Renaud Bocquet, projectbeheerder bij Leefmilieu Brussel, bespreekt de evolutie van dit project.
Bezoek onze website voor meer info over het beheer van de Zenne in Brussel.