Episodit

  • I ukens episode har Henrik og Tor endelig fått besøk av fysioterapeuten Bjørnar Sagdahl. Dagens løpesko og deres påvirkning på løpeskader er på agendaen. Men først litt lytterstatistikk om vinterløping når forholdene ikke matcher. Med 30 flere avspillinger, som kan sies å være en ikke signifikant forskjell, tar allikevel Henrik den seieren han kan få og forslår å bytte på rollene til neste år. Tor biter ikke på utfordringen og går raskt videre.

    For siden sist har Nike Zoom Fly 6 blitt lansert. Og Tor er fornøyd! Spretten supersko som passer til både litt og mye fort, men også roligere trening selv om det ikke er hans greie. Zoom Fly 6 er tilbake der den var og har igjen blitt en skikkelig god allroundsko. Henrik støtter oppsummeringen, men rettferdiggjør forrige versjon til sitt bruk.

    Hva gjør disse superskoene med kroppene våre? Er det mindre skader i dag når skoene demper godt og driver oss fremover? Det settes spørsmålstegn til hvorvidt det finnes fasit. Dagens løpesko gir ikke nødvendigvis færre eller flere skader, men det at de er runready rett fra boksen i større grad, gjør at det fort kan bli for mye, for fort og med for lite hvile vs tidligere hvor man måtte tilpasse og løpe inn skoen. Hovedutfordringen ligger i å forstå hvor mye hver og en av oss tåler. Og få løpere til å trene styrke.

  • Etter flere uker som tospann har Henrik og Tor endelig fått besøk rundt bordet. Mangekampkjemper, og Puma-atlet Sander Skotheim, samt trener Eirik Røe er gjester i ukens episode. Sander har tatt flere medaljer i både innendørs og utendørs mesterskap, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

    Eirik er tidligere friidrettsutøver og kan, etter hva Henrik mener, titulere seg som akademisk skomann med en masteroppgave om hvordan ulike hardheter i mellomsålen påvirket løpsøkonomi. Eirik er dessuten først ute med Asics Gel-Kayano som all-time favorittsko. Han legger til at det var lite løping, men mye hopp.

    Som mangekampkjemper er treningsuka variert med sprint, bakkeløp, diskos, spenst, spyd, stav og styrke - og skoparken dertil stor med spesialsko til hver øvelse. Men på trening er Puma Deviate Nitro 3 oftest på beina, og byttes kun ut med konkurransemodellen, Deviate Nitro Elite 3, på intervaller. Tor gjør en innsats på å selge inn Magmax Nitro, men Sander er fornøyd som det er, eller kanskje mest sta om vi skal tro treneren.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Henrik har vært på tur med japanske Mizuno i treskoens rike, Nederland og fått nyss i hva som kommer og oppklart mysteriet EMEA. Dessuten har han løpt Amsterdam Marathon. Det gikk sånn passe. For hjemme på Melhus sitter han med både sår muskulatur og stolthet etter magekrøll som hverken Wave Rebellion Beta (3) eller folkefesten kunne redde. Kun en blå Bajemaja.

    Brooks Adrenaline GTS 24 lanseres denne uka. Solid, traust og nesten litt usynlig, men en god og stødig mengdesko hvor DNA Loft V2-skum har blitt byttet ut med DNA Loft V3. Henrik lurer på om det kanskje kan bli en Brooks Glycerin Max med lav stack og GuideRails, Glycerin GTS Low. Tor er ikke helt overbevist og drar på det.

    Apropos, trekke ut. Det sitter langt inne å være tro til agendaen og snakke om vinterløping med mange varme på gradestokken, men Henrik heier frem og får Tor ut på glatta, snødekte veier og slaps.

  • Som fisken i vannet trives Henrik best på tredemølla og har fått en hel episode til rådighet om sitt element. Men først en status på maratontreningen før startskuddet går på Olympisch Stadion i Amsterdam førstkommende helg. På beina skal Mizuno Wave Rebellion Pro Beta snøres og Henrik har trua på både sko og formen. Den tilsendte outfiten byr i midlertidig på bekymringer når hjertet ikke ligger hos Tjalve. Godt tempo og løsbart blir foreslått som mulige løsninger.

    Hypokonderfase og Amsterdam til side, nå skal det prates mølleløping! Utover møllas historie fra vannhjul til lameller, serverer Henrik statistisk signifikans, tips til måling og ønskeliste til leverandørene. Og som det seg hør og bør når ens navn er Løpeskopodden, tips om løpesko til bruk på mølla, hvor Tor endelig slipper til i Henriks soloshow.

    Tor har løpt med Topo Specter 2 og kan melde om god oppgradering fra originalen med nytt skum i mellomsålen. Som en Hoka Mach 6, rask sko – men med god plass i tåboksen.

  • Det er tid for å tenke nytt, pusse opp båsene hvor de ulike skoene plasseres og gjøre endringer i klassifiseringen på treningssko. Mange av de nye skoene ligger over flere kategorier og markedsavdelingen krever handling. Løpeskopodden har workshop og tar gjerne innspill fra lytterne!

    Tor har hengt med såpass lenge fra det knapt fantes kategorier til løpeskoene senere ble differensiert på terreng-, konkurranse- og treningssko med tre underkategorier, støtte mot overpronasjon, godt dempet og lettvektsko. I sistnevnte kategori lå modeller som veide under 300 gram. En rask opptelling i årets høstmagasin viser kun fire treningssko over 300 gr - Brooks Ghost Max, New Balance FF 880 v14, Asics Gel-Kayano 31 og Hoka Skyward X. Skoverdens svar på revisorer, konkluderer Henrik. Det understrekes, som på kommentarer i landets aviser, eventuelle meninger står for uttalers regning.

    Nylig kom femte treningssko over lettvektsgrensa inn på Löplabbet, Brooks Glycerin Max. I likhet med Brooks Ghost Max er det også en modernisering av en godt etablert løpesko. Med godkjent-stempel av kona til Henrik, og Tors begeistring over nykommeren blir oppsummeringen slik: et bra alternativ når trauste kilometere skal tilbakelegges for revisorer og folk flest.

  • Andreas Jonassen fra Löplabbet Majorstuen er gjest rundt bordet når Henrik og Tor samles for ukens skoprat. Han har nylig løpt Berlin Marathon med Adidas Adizero Adios Pro 4 på beina og har 9 km - samt en maraton med inntrykk å komme med. Ny yttersåle, et justert Lightstrike Pro-skum og endret rockerkonstruksjon er noen av oppdateringene på den populære konkurranseskoen.

    Foruten Adidas Adizero Adios Pro 4 ble også Adidas Adizero Evo SL lansert under Berlin Marathon. Kul sneaker eller et prisgunstig alternativ til Adidas` raskeste sko? Det råder både frykt og håp i studio.

    Med Adidas i ryggen har opptreningen til maraton blitt gjennomført i Adizero Adios Pro 3, Adizero Boston 12, og Adidas Adistar BYD. Henrik er nysgjerrig på sistnevnte som Andreas sammenligner med en Asics Gel Nimbus. Tor minnes treskolignende klakkelyder i gamle mellomsåleskum, og synes Repetetor 2.0 i Adizero BYD er mye mykere og mer komfortabel enn før. 

    På tampen har Henrik tips å komme med når det gjelder maratontrening og oppdaterer en akterutseilt Tor på begreper innen treningslære. Og dessuten et forslag til Löplabbets sokkeråd!

  • Mellomsålen er skoens hjerte og den som gir løpeskoen karakteristika som støtdemping, respons, støtte, fleksibilitet og løpsfølelse. Etter nesten 40 år med EVA har mellomsålen fått en eksplosiv forbedring de siste årene, og mer er i vente. Skum-lektor Tor tar oss med på et tilbakeblikk, mens Henrik sitter lutter øre og herrene forsøker å se i glasskula om hva som kommer. Er det lov å håpe på mer bærekraftige materialer som allikevel leverer på respons og løpsfølelse?

    Det som definitivt er i vente, er Amsterdam Marathon hvor Henrik planlegger å stille til start med Mizuno på beina. Og som mikroinfluenseren han er, har Henrik fått tilsendt nye konkurransesko - så ferske at navn ikke kan nevnes. Sett bort ifra Zebra-kamuflasjen er førsteinntrykket bra. Tydelig rocker, 200 gr på kjøkkenvekta og 4 mm dropp. Sistnevnte i hvert fall på papiret. Og dessuten mer stabil og et bredere cruise-fart-spekter enn forgjengeren. Henrik er egentlig ikke så opptatt av det spekteret, så lenge den er god på sub 2.40 fart!

  • Stabile sko, forskningsrapport fra Østgaard Nilsen et. al, 38 km i embets medfør og slake vs steile rockere er på agendaen denne uken.
    Når vi løper har vi en naturlig bevegelse i ankelleddet som er en grad av innover-rotasjon fra isett til fraspark, kalt pronasjon. Om denne bevegelsen blir for stor, kan det for noen som er disponert gi smerter og skader. Stabile sko som støtter opp bevegelsen kan for disse gi skadefri løping. Der hvor samtlige merker mer eller mindre tidligere hadde en kile av fastere materiale på innsiden, går det nå mot en endring i sko-geometrien som gjør at selve sålebasen blir stødigere. Sånt blir det smidigere og morsommere løpesko av!
    Dessuten har Henrik en høne å plukke med Tor vedrørende en sko helt i andre enden av skalaen, Adidas Adizero Adios Pro Evo 1. Mens Tor har vært lunken, synes Henrik dette er en fantastisk sko og har sine tanker om hvorfor så delte meninger. Tor gjennomskuer det hele og oppsummerer slik; Henrik er L Ø P E R, mens hans selv er mosjonist og avhengig av skodoping.

  • Iom Hoka-gründer Mermoud har meldt avbud blir det fokus på skoparken og hva bør man tenker på i valg av sko til treningen sin i ukens episode. Tor har definert 4 ulike type løpere, nybegynneren, friminutt-løperen, den seriøse mosjonisten, og den aktive løperen. Forskjellen på de to siste? Henriks tidligere trener oppsummerte det slik; mosjonisten planlegger treningen etter hverdagen, mens den aktive løperen planlegger hverdagen etter treningen.

    Med flere underkategorier og mange allsidige løpesko som passer både rolig og rask trening kan det være vanskelig å sette sammen en god skopark.  Egenskaper, budsjett, antall, og hensyn til strukturer som trenger avlastning må tas med i betraktning.

    Siden sist har Henrik vært fartsholder på Trondheim Marathon. Enkel matte i praksis, men tricky IRL. Og Tor har på nytt testet Saucony Endorphin Elite - denne gangen med wow-følelse! Henrik mener det henger sammen med den labre løpeformen han var i på første forsøk. Dessuten har Tor fulgt med på UTMB, for å se om egne utsagn matcher terreng, og selvsagt hva løperne har på beina.

  • Ny uke, ny episode og ny kategori løpesko! I det siste har den såkalte supertraineren vokst seg frem i markedet. Kjennetegnet er maksimalistisk, superskum, samt behagelig passform og masse komfort. Men hvilke modeller kan egentlig definere seg som en supertrainer? 
    Henrik og Tor diskuterer seg igjennom blant annet New Balance Supercomp Trainer v3, Adidas Adistar BYD, Saucony Tempus 2, Puma Magmax Nitro Elite, Brooks Ghost Max 2, og Hoka Mach X 2. Som for øvrig Tor mener har blitt mye raskere - uten å ha løpt med versjon 1. Henrik har derimot løpt med begge to og kan komplementere Tors synsinger. Om det er en typisk supertrainer? Nei, ikke om de skal være strenge på kriteriene. Men en god sko!
    Ved veis ende, etter lytterspørsmål om mot og hår på brøstet, den spede begynnelsen med Adidas Adizero Prime X, og nytt Puma Nitro Elite-skum vs gammel, oppsummerer Tor om at det finnes to underkategorier, robust til rolig trening-supertrainer og allround-supertrainer. Henrik håper at leverandørene i fremtiden har gode sko i alle kategorier og at den tradisjonelle løpeskoen overlever – også denne gangen!

  • Tor har funnet veien til studio, mens gjest Bjørnar Sagdahl knapt har kommet seg ut av marka og er med via Teams. Henrik har også koblet seg på langveis fra og selv om han lar de to andre stort sett stå for praten, gjør han seg bemerket med knirking fra en kontorstol av ukjent merke før han avslutter med lokale ord og uttrykk.
    Som før, har Tor organisert test av terrengsko for landets største aviser denne høsten. Utover Bjørnar, er også Kjersti Karoline Danielsen og Monica Klungland Torstveit i testgruppen som har løpt med Adidas Terrex Agravic Speed, Asics Trabuco Max 3, Brooks Catamount 3, Hoka Tecton X 3, Nike Zegama Trial 2, NNormal Kjerag, Salomon S-Lab Genisis, Saucony Peregrine 14, Topo MTN Racer 3, og VJ Lightspeed.
    De bedømmes etter løpsfølelse - hvor smidig skoen er å løpe med og hvor god kontakt man har med underlaget, samt stabilitet i ulendt terreng og hvor godt knottene biter på. Her er det terrengsko som overrasker, favoritter som falmer, løpesko som ikke er for folk flest, og referanser til Darwins` survival of the fittest.

  • Henrik og Tor lar seg inspirere av UTMB og har løpesko til konkurranser i terrenget på agendaen. Mens Henrik stort sett har holdt seg til asfalten, har Tor løpt mer med terrengsko denne sommeren enn før, men erkjenner at han går i motbakkene. Henrik backer opp - å gå i bakkene er ingen skam. Det er ingen vits å springe på seg melkesyre om man løper sakte i tillegg, legger han til.

    Distansene i Ultra Trail Mont Blanc er mange. Fra 20 km, noe Henrik og Tor kunne deltatt på, og opptil 300 km, som ikke er for alle. Herrene er spente på å se om hvem som står på startstreken og hvorvidt det er hyllevarer eller prototyper på beina.

    Terrenget nedover i Europa er en ting, men hva med valg av sko til de kortreiste ultraløpene som Birkebeineren, Svalandsgubben, Nordmarkstraveren eller Styrkeprøven Rett Vest, et løp Tor tenker at han skulle ha vært med på, men at den tid er forbi. Henrik forblir taus uten tegn til protest.
    Utover løpesko til konkurranser i terrenget byr ukens episode på stein-i-sko-skildring, gamle menn, samt Henriks forsøk på å forklare forkortelsen CCC.

  • Høsten er konkurransetid og Tor synes det er gøy at så mange deltar på løp. Han har dessuten blitt fortalt at sakteløping er det nye og Henrik er enig, det er å delta som gjelder og heier på alle som setter en fot foran den andre fra start til mål.

    Mens Tor leter i terminlista etter et løp som passer treningen, eller mangel på den, har Henrik konkurranseplanen klar. Han skal løpe Amsterdam Marathon i oktober med Mizuno Wave Rebellion Pro 2 på beina - om de matcher som planlagt. Tor står på kravet om sub 2.40, og Henrik tenker det lar seg gjøre med litt justeringer på treningen og går for Fauske-metoden denne gangen. Alle gode ting må være 4!

    Med få nyheter innen konkurransesko-kategorien denne sesongen er de fleste løpesko vi kjenner fra før, men noen nykommere som Puma Deviate Nitro Elite 3 og New Balance FuelCell Supercomp Elite 4 har gjort sin entre i løpet av sommeren, sammen med den mye omtalte Adidas Adizero Adios Pro Evo 1. Henrik kommer med skotips til korte gateløp hvor vekt er viktig og gode alternativer til halv- og helmaraton som er mer skånsomme for beina.

  • Sesong 6 er i gang! Sommeren har vært fin og Tor har løpt mer enn på lenge, men gammelmannskaden har flyttet seg fra hælen til rompa. Henrik tenker det er til å leve med så lenger den ikke flytter seg lengere opp.
    Selv om fasit for lengst har nådd verden og et avsides toalett på Gardermoen, sitter herrene i studio og tipper resultatene for 1500 meter OL-finalen på Stade de France. Som en replika av pallen plasserer Henrik Nike foran Brooks, foran On, men om det ble riktig mann i Nike skoa forblir uvisst. Vel inne i friidrettsbobla er det rom for å mimre litt om den gangen stort navn gjestet Stovnerbanen, samt historiske drypp om snakkiser og prestasjoner fra OL, skoleleverandørenes største utstillingsvindu.
    Tilbake i nåtiden står høstsesongen og nye løpesko for tur. Mens en rekke modeller som Hoka Mach X2, Puma Deviate Nitro 3, Brooks Hyperion Max 2 og Nike Pegasus Plus kommer i oppdaterte utgaver, er Hoka Skyflow en helt ny treningssko. Henrik håper den legger seg mer som en dempet Mach enn en morsom Clifton.

  • Mens vi andre knapt har tatt fatt på sommeren, går startskuddet for høstsesongen hos skoleverandørene. Henrik og Tor rekker en siste episode før ferien og guider oss gjennom høstens nyheter på treningssko. Noen veldig nære med slipp allerede i juli, som Asics Superblast 2, Asics Magic Speed 4, Puma Deviate Nitro 3, Puma Mag Max Nitro, Hoka Skyflow, Brooks Hyperion GTS 2 og Hyperion Max 2, mens Nike Pegasus Plus, Hoka Mach X 2 og Brooks Ghost Max 2 kommer litt lenger utpå høsten. Foruten nye sko skal Tor se om han får plassert seg på startstreken til både en 5- og 10 kilometer til høsten – om han kommer i gang med treningen og Henrik har flere spørsmål fra lytterne. Hvor går grensen mellom eliteløper vs supermosjonist med tanke på maksimalister med ulovlig høy stack? Hva sier reglene? Få med deg ukens episode, lytt deg opp i ferien på de som glapp og bli med på en ny sesong i august! God sommer!

  • Sommerferien er like om hjørnet, og herrene har tips til hvordan man kan komme seg ut av familieturen til Legoland med oppadgående formkurve. Mens Henrik jakter etter baner for intervalløktene på Strava og pakker med seg enten Asics Metaspeed Edge eller Deviate Nitro Elite 2 i bagasjen, har Tor planer om fjellet og valget står mellom Adidas Terrex Agravic Speed og VJ Lightspeed. Er ferieplanen lagt til noe midt imellom slås det et slag for allsidige sko og en syltetøystrikk eller to.

    Lytterspørsmål er det også plass til i bagasjen denne uka. Hvilken sko er mest lik Saucony Endorphin Speed 1? Løpesko til varierte underlag? Og hvilke sko får man minst for pengene? Tor tenker Adidas Adizero Adios Evo 1 til 5700,- er en god kandidat, og Henrik backer opp om at det bør komme en persegaranti til den prisen der. Dessuten er det en lang rekke rimelige løpesko som ikke er verdt prisen, hvor han heller hadde tatt med kona ut på middag.
     

  • Vandrepokalene er pusset, Tor har tatt sjefsavgjørelser, og det er klart for å kaste glans over nominerte og vinnere av sesongens løpesko i Løpeskopodden Awards hvor kategoriene er:• Beste treningssko• Beste allrounder• Beste treningssko med avstivet såle• Beste terrengsko for teknisk terreng• Beste allrounder i terrenget• Beste konkurransesko• Beste oppdatering• Årets nykommer
    Foruten å spre heder og ære til både varemerker og salgsvekst, byr ukens episode også på et raskt blikk inn i 2025, hvor Tor erindrer innkjøpsstrategier fra en tid uten internett og sosiale medier, mens Henrik gleder seg over en sesong med cruise control.Dessuten står det nyheter på trappene denne sommeren; Brooks Ghost 16, Nike Air Zoom Pegasus 41, Saucony Triumph 22, Adidas Adistar Beyond, og Hoka Speedgoat 6.

  • Ole Anders har klippekort i Løpeskopodden denne våren og er tilbake i studio for å snakke om Adidas Road to Records, hvor han møtte produktfolk, toppløpere, og levende legender.

    Men først en omvei innom Ecotrail og Birkebeinerløpet. Tor har nemlig gjort comeback på startstreken, og har løpt sitt første løp med drikkevest etter å ha snublet over Ecotrails løpsleder Marit Karlsen en sen ettermiddag. På beina i lange 21 km var Adidas Agravic Speed Ultra, og Tor skylder hverken på sko eller utstyr når det gjelder sluttiden. Som for øvrig ikke nevnes. Det sagt, så vant han både klassen sin og dessuten et spurtoppgjør med vinneren av dame 50-klassen.

    På Road to Records samles noen av verdens raskeste idrettsutøvere på Adidas campus i Tyskland med ambisjoner om å slå personlige rekorder på 5 og 10 km. Foruten å løpe fort og se andre løper fortere i Adidas Adizero Takumi Sen 10, har Ole Anders fått innsikt i hvordan utøverne tester sko, og fått en prat med Haile Gebrselassie!

  • Mens maratonsesongen på denne siden av St. Hans er i ferd med å dabbe ut, skalHenrik endelig få debriefe om løpet sitt i Rotterdam. Han er godt fornøyd med å krysse mållinjen 3 minutter etter Tors forventning, og er klar for en gjennomgang av hendelsesforløpet med løpsstrategier, splitter, og motivasjon i en sveis. Samt det å bli fraløpt gjentatte ganger av Brooks Glycerine og Liverpool fotballdrakt. Men heldigvis, intet banankostyme!
    På beina var Asics Metaspeed Edge Paris. En lett, ikke-supermyk, men responsiv konkurransesko som tåler både 5 og 42 km. Der han tidligere vurderte Hoka Cielo X1 til de lange distansene vil Henrik, erfaren maraton løper, nå prioriterer lett, fremfor myk og dempet. Hvordan skal man velge en maratonsko? Henrik kommer med tips til valg av sko og innkjøring før en konkurranse.
    Dessuten blir det fasinerende Boston Marathon i Hoka Arahi 7 på tiden 2.34.39, førsteinntrykk av Adidas Adizero Adios Pro Evo 1, og nye piggsko fra Nike i ukens episode.

  • Henrik ligger ikke på latsiden selv om Tor er borte og serverer en time stappet med løpesko, egenskaper, karbonplate-detox, Berserker og håper på en fransk mustasje på startstreken i Paris.

    Med seg fra andre siden av Atlanteren har han friidrettsutøver Magnus Tuv Myhre som er på treningsleir i Flagstaff. Etter en ikke-knirkefri vinter med skade og sykdom er han forsiktig optimistisk for sesongen og har 5000 meter i kikkerten for både EM og OL. I kofferten har Magnus blant annet Deviate Nitro Elite 2, Deviate Nitro 3, Fast-R Nitro Elite 2, Liberate Nitro 2 og Foreverrun Nitro. Henrik graver i hvilke sko som brukes til hva og liker det han hører, men etterlyser sin Puma-favoritt, Velocity Nitro 3.
    I det Magnus legger ut på treningsøkt ringer Henrik opp Product Manager i Puma, Conor Cashin i Boston. Han har vært aktiv løper i en årrekke og har Asics Gel-Cumulus som all-time favorittsko, mens Puma Magnify Nitro 2 troner på topp om han skal velge fra dagens skopark. Conor setter spørsmålstegn til hvorvidt han kanskje er litt partisk iom det var den første skoen han var med på å utvikle fra start til slutt. Men det er jo er god løpesko så han holder på sitt.