Episodit
-
I denne episoden har vi valgt ut 10 fakta du kanskje ikke visste om julen.
Hvorfor heter det "jul" og hvorfor feirer vi den 24. desember – når de fleste andre land ikke gjør det? Synger vi julesanger riktig? Hvor mange vismenn var det? Hva er sammenhengen mellom julenissen og fjøsnissen?
Med oss har vi forfatter og quizmester, David A. Tørre og redaktør i Fagsjekk, Bjørn Are Davidsen som også har skrevet boken «Lurt av Læreboken?»
Lytt inn og kom i julestemning!
-
2024 er det 1000 år siden kristenretten ble vedtatt på Moster og 750 siden Magnus Lagabøte laget Norges første landslov.
Hva betydde kristenretten for utviklingen av Norge? Hva betydde landsloven? Hvilke verdier fikk nå gjennomslag? Er dette virkelig noe å feire?
Det er altså store spørsmål vi inviterer til en samtale om, mellom to som kjenner dette stoffet godt. Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie og aktuell med boken “Kongen, lova og landet”. Tine Berg Floater er historiker og spesialrådgiver i Arkivverket. Filosofen Henrik Syse innleder og professor i kristendomshistorie Eivor Oftestad leder samtalen. Det blir anledning til spørsmål fra salen etterpå.
-
Puuttuva jakso?
-
Bli kjent med forfatter av prisbelønte læreboka «Innføring i fysikk» med Reidun Renstrøm. Vi spør hvorfor mange lærebøker bruker usikre kilder? Her får du bakgrunn for boka, om fysikkens historie og kontekst for nye teorier, og om Kopernikus og Galileis nye heliosentriske verdensbilde med sola i sentrum for planetenes bevegelser vs. antikkens etablerte modell med jorda i sentrum.
-
Blir vi lurt av læreboken? Hva er myte og faktoider? Er det mulig å være nøytral? Hvordan hjelpe elever med kritisk tenkning?Forfatter Bjørn Are Davidsen gir eksempler på vanlige myter vi kan finne i lærebøker. Han foreslår en rebranding av historiske epoker og ser på hvordan skolen kan sjekke bøkene bedre. Kan elevene hjelpe?
-
I denne 12. episoden av 'Lurt av læreboken?' har vi fått med oss en spennende gjest, Glenn-Peter Sætre. Han er evolusjonsbiolog og forfatter, og er nå ute med boken "To kjønn - evolusjonens største gåte". Sætre har forsket mye på betydningen av kjønnskromosomer i artsutviklingen og er riktig mann til å snakke om dette temaet som kan være litt vanskelig å snakke om. Vi får en fin samtale om begreper, hvordan man skal forholde seg til fakta og følelser og et godt innblikk i hva hans nye bok omhandler.
-
I denne sesongens siste episode skal vi ta for oss kunsthistorie. Derfor har vi fått med oss kunsthistoriker og førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap på NTNU, Margrethe C. Stang. Hun er middelalderforsker med spesialisering på norsk maleri i høymiddelalderen og vi får en spennende samtale om norsk kunsthistorie og hvordan Norge som kunstnasjon stiller seg mot de andre landene som kanskje er mer kjent for kunsten sin enn Norge, for eksempel Italia. Blir det formidlet myter gjennom kunst? Hvordan kan vi vite hva som er illustrasjoner på fakta og hva som er fantasier? Vi diskuterer kunsthistorie og får noen gode tips om hva alle Nordmenn burde sjekke ut av middelalderkunst.
-
Lurt av læreboken? er ute med en ny episode. Denne gangen har vi med oss Sverre Holm. Han er professor i fysikk, medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi, og noen kjenner kanskje Sverre Holm igjen fra NRK2-programmet 'Abels Tårn' Denne gangen skal vi ta for oss sammenhengen mellom tro og vitenskap, og hvordan de ofte fremstilles i et konfliktforhold, men er det faktisk slik? Sverre Holm er forfatter av boken "Den innbilte konflikten" som tar for seg nettopp dette emnet.
-
I denne episoden av 'Lurt av læreboken?' har vi fått besøk av Tine Berg Floater. Tine er historiker og spesialrådgiver i Arkivverket. Vi skal se litt nærmere på hvordan Arkivverket brukes som et verktøy for faktasjekking og formidling av riktig informasjon. Kanskje får vi også vite noe om de påståtte hemmelighetene som finnes i Arkivverket?
-
Denne gangen har vi fått med oss Morten Fastvold til en ny episode av 'Lurt av læreboken?'. Morten Fastvold er filosof og har blant annet skrevet bøkene "Kritisk Tenkning" og "Humanistisk idéhistorie". Han driver også sin egen filosofisk praksis. Vi får en fin samtale om kunsten å sjekke en god historie.
-
Denne gangen ser vi på hvordan man kan lage gode læremidler, og har i den forbindelse fått besøk av Nils Håkon Nordberg. Han er en lektor på Drammen Videregående skole, og underviser i historie, samfunnsfag og engelsk, I tillegg til å være lærer i videregående skole, har han også bakgrunn som forfatter, journalist, oversetter, quizmaster og forlagsredaktør.
-
I dagens episode av Fagsjekk tar vi en kikk på barnebøker. Her er det kanskej mer feil enn det folk flest er klar over. Hva er konsekvensene av dette og hvem skal ta ansvar?
-
Denne gangen tar vi en titt på prisbelønte bøker og alle feilene man finner i de. Er det slik at det faktisk er i de prisbelønte bøkene man finner flest feil?
-
Da jorden ble flat – Hvordan har det vært å formidle myter i media – og i miljøer som ønsker å fremme dem? Denne gangen har vi fått med oss Didrik Søderlind, tidligere vitenskapsjournalist og redaktør, nå rådgiver for Human-Etisk Forbund. I denne episoden går vi litt dypere i temaet 'konspirasjonsteorier' og spesielt flatjordstro. Hvem er de som tror på dette og hvorfor gjør de det?
-
Har du noen ganger møtt påstander du lurer på om stemmer? Med denne podkasten ønsker vi å bidra på vår måte til mer refleksjon og bedre undervisning. Episodene vil ha ulike temaer, men mange vil handle om myter og misforståelser som vi dessverre kan finne i læremidler og populærvitenskap, på skolebiblioteket og i sosiale media.Lurt av læreboken?" er en podkast fra Fagsjekk.no. Har du noen spørsmål til oss? Send oss en mail til [email protected]
-
Her er en smakebit fra første episoden av podkasten "Lurt av læreboken?" I første episode skal vi forklare hvorfor vi har laget denne podkasten og hvem den er for, samt ta for oss noen av mytene vi møter i påsken.