Episodit
-
I ukens episode ringer vi til Elen Størdal Prestegard og Elly Jelena Aspaas som øver til nasjonal eksamen for sykepleierstudenter i desember. Vi diskuterer beste måte å disponere tiden på de tre siste ukene frem til eksamen og deler våre beste eksamenstips. I tillegg svarer vi på faglige spørsmål; noen filosofiske og noen vi er helt sikre på at dukker opp på eksamen basert på statistikk.
-
Å gi dårlige nyheter er noe av det mest utfordrende man kan gjøre – enten det er en alvorlig helsebeskjed eller en ubehagelig endring på arbeidsplassen.
I denne episoden møter vi barnelege og kommunikasjonsekspert Bård Fossli Jensen, som deler sin forskningsbaserte metode for å formidle vanskelige beskjeder på en profesjonell og empatisk måte. Gjennom enkle, praktiske tips og en tydelig sjekkliste får du verktøyene for å skape trygghet og tillit, uansett om du er helsepersonell, leder eller arbeidsgiver.
Episoden gir innsikt i hvordan du kan forbedre kommunikasjonen din – fra hverdagens små utfordringer til de mest alvorlige nyhetene.
-
Puuttuva jakso?
-
Hvorfor får du den intense følelsen av stress og kald stikkende prikking når du senker deg ned i iskaldt vann? Og hvorfor opplever noen at pulsen og pusten roer seg når vannet dekker halsen? I denne episoden av Isbadingens Fysiologi, gir de fagansvarlige legene Nils Christian og Erik oss en humoristisk og kunnskapsrik reise gjennom kroppens reaksjoner på isbading – fra nervene som skriker "fare!" til vagusnerven som gir ro og opplevelse av velvære. Gjennom varm og kald vitenskap, stressrespons og god stemning i badstuen, får du svaret på hva som skjer i kroppen under isbading. Perfekt lyttefølge før ditt neste iskalde dukkert!
-
I denne episoden deler vi de beste tipsene for eksamen og studieteknikk i anatomi og fysiologi sammen med Eyvind Martinsen. Eyvind er nyutdannet sykepleier med toppkarakterer og erfaring fra infeksjonsavdeling. Eyvind snakker om hvordan han navigerte studietiden, fra viktigheten av gode rutiner til bruk av flere læringsressurser. Vi dykker også inn i hormonregulering og negative feedback-mekanismer, samtidig som Eyvind gir råd om hvordan kommende sykepleiere kan finne mestringsfølelsen frem mot eksamen.
-
Er det mulig å være varm og effektiv samtidig når vi kommuniserer med pasientene våre? Hva er de enkle, men magiske ingrediensene i gode og samtidig effektive møter mellom pasienter og helsepersonell? Hva bør man si når man prøver å ta en blodprøve så raskt som mulig samtidig som man må være omsorgsfull? Hvor lang tid tar det før vi avbryter pasientene våre? Hvor raskt er det mulig å utføre en rektaleksplorasjon? Hvorfor handler de fleste klagesaker om kommunikasjon?
I ukens episode får vi besøk av barnelege og kommunikasjonsekspert Bård Fossli Jensen, som deler sine aller beste råd med våre lyttere.
Sjekk ut: https://somsagt.no
Facebook-gruppen "Kommunikasjon på legevakt – for helsepersonell": https://www.facebook.com/groups/898864568755855/ -
Vetle og Nils Christian deler sin topp tre prioriteringsliste for å mestre nervesystemet, og diskuterer hvordan man skal komme seg gjennom den forventede men likevel ubehagelige nevrosmellen. Mange opplever manglende mestring og frustrasjon i møte med nervesystemets mange nye ord og kompliserte sammenhenger. Heldigvis finnes det både gode løsninger og trøst!
-
I denne episoden tar vi en prat med Kristoffer Haugen og Henriette Karlsen Brenna som er nyvalgt lederduo i NSF Student. Vi prater om alt fra individuelle studietips og nasjonal eksamen til kvalitet i utdanningen og fremtiden til sykepleierutdanningen. De fremste ekspertene på å studere sykepleie er sykepleierstudenter og lederparet i NSF Student er helt klart blant de mest engasjerte. Lytt, lær og engasjer deg i ditt lokallag hvis du liker denne episoden!
-
I ukens episode har vi besøk av sykepleier Kristine Hebnes Høybakk som deler sine beste studietips og forteller hvor mye man kan spare på pensum på sykepleierstudiet ved å bruke MedEasy i de naturvitenskaplige fagene. Kristine er forfatter av boka «Sår - vurdering og behandling», og vi snakker også om viktigheten av å holde seg faglig oppdatert etter studietiden. Lenker til alt som nevnes i episoden finner du her: https://medeasy.no/blog/billigere-og-bedre-laering-med-medeasy
-
Skogens konge (og sykdomslære ekspert) Erik Øydna forteller om trygg identifisering av skogssopp. Sammen med fagansvarlig lege Nils Christian kommer de også inn på patofysiologien i soppforgiftninger og behandling av disse.
-
I denne episoden avslører Nils Christian sin store huggormfobi. Erik har, ikke uventet, en mye mer rolig og kunnskapsbasert tilnærming til huggorm og huggombitt.
-
Hvordan virker solkrem? Hva inneholder de ulike typene? Hva betyr solfaktor? Hva er UV-index?
Inneholder solkrem potensielt hormonforstyrrende eller kreftfremkallende stoffer? Vi går virkelig akademisk i dybden på forskningen på Oxybenzone. Vi svarer også på lytterspørsmål om solarium og tatoveringsrelaterte spørsmål. Erik gjennomgår også den enkle sjekklista for å oppdage farlige føflekker. Alle studier vi refererer til finner du lenke til i bloggen vår: https://medeasy.no/blog -
Soling og solkrem spesial!
Vi gjennomgår fysikken i soling og solbrenthet og går i dybden på forskellige hudtyper og ulikt D-vitaminbehov. Vi har gått uvanlig grundig til verks og lest alt som finnes av oppdatert litteratur når det gjelder kreftrisiko og fotoaldring som følge av soling. Her er det mange viktige nyanser og forhåpentligvis en lærerik og nerdete diskusjon. Alle bilder og studiene vi refererer til finner du i bloggen vår: http://medeasy.no/blogg -
I denne sommerepisoden diskuterer Erik og Nils Christian alt som handler om flåttbårne sykdommer. Hvordan fjerne en flått? Hvordan oppdage borreliose? Hvordan behandles tilstanden? Hva er TBE, og hvordan fungerer vaksinen?
-
La deg inspirere av en skikkelig suksesshistorie fra hjerteavdelingen på Østfold sykehus! Ved å satse systematisk og målrettet på økt kompetanse over flere år har de oppnådd fantastiske resultater som bedrer blant annet pasientsikkerhet, trivsel hos de ansatte og har gjort rekruttering til avdelingen mye enklere.
Hør seksjonsleder Katharina Elisabeth Wollebæk, fagutviklingsrådgiver Berit Marie Nilsen og avdelingsrådgiver Mona Christin Rønnild Halstensen ved hjerteavdelingen på Østfold sykehus dele sine beste tips til andre avdelinger som opplever behov for et skikkelig kompetanseløft. -
Nils Christian og Erik gjennomgår alt du trenger å kunne om kols på 30 minutter!
Minner om at vårt sommerabonnement er i salg på MedEasy.no hvis du har lyst på en geekout i frisk eller syk menneskekropp! -
Våre fagansvarlige leger Erik og Nils Christian deler sine beste tips til hva du bør forberede deg på faglig hvis du er ganske fersk i helsevesenet og skal treffe pasienter i sommer!
Akkurat nå får du tilgang til alt innhold på MedEasy i juni OG juli for kun 349,-
Har ditt fagforbund avtale med MedEasy? Da får du i tillegg 20 % rabatt!! -
Kan man forlenge sykdomsforløpet ved å ta vanlige reseptfrie smertestillende?
Ukas podkast tar utgangspunkt i et spennende lytterspørsmål fra Christoffer Fredheim:
Vil smertestillende og febernedsettende forsinke kroppens egen behandlingsprosses? Har du hørt en teori før om at dersom du tar f.eks paracetamol når du er syk, så vil det gjøre at du bruker lenger tid på å bli frisk? Stemmer dette, og er det i såfall fordi man reduserer "kraften" i immunsystemts prosesser? -
Erik og Nils Christian gjennomgår topp 40 lista til eksamen i sykdomslære på bachelornivå for sykepleie, paramedisin og vernepleie. Enjoy, og god helg!
-
Vi får besøk av overlege Elisabeth Tallaksen Ulseth som diskuterer det viktige begrepet samtykkekompetanse som ligger til grunn for all behandling i helsevesenet, og som er spesielt viktig å forstå når vi vurderer å behandle mot noens vilje. I denne casebaserte episoden får du full oversikt over alt fra relevante lover til helt praktiske og konkrete tips. Avslutningsvis løser vi tre caser som handler om henholdsvis tvang ved selvskading, tvangsbehandling ved demens og til slutt tvangsbehandling ved samtidig psykisk og akutt livstruende somatisk sykdom.
Casene og full artikkel som dekker tematikken finner du her: https://medeasy.no/lecture/clinical/a/Samtykkekompetanse -
Hvordan finne rollen sin ute i praksis som student? Leder i NSF Student Daniel Tørresvoll Stabu gjester MedEasy podkasten for å svare på dette viktige spørsmålet fra en sykepleierstudent på 2. år i kirurgisk praksis.
- Näytä enemmän